Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    770
    Не сум многу искусна, но ќе пишам од мој аспект.

Во 25+4 недела, мерен цервикс и беше супер (тука немам инфо колку беше, не ни прашав бидејќи си беше се добро).
    За веќе во 28+5 недела се намали на 19,7мм (среќа што навреме пред празници закажав)

Како, зошто навистина незнам..
    При тоа, без никакви индикации и причини за можно скратување да за толку кратко време дојде до таа промена.
    Се изначитав причини, немам ништо од тоа ниту поминато ниту интервенирано.

Во 29+3 дојде до 17мм после неколку дена одмор и утрогестан вагинално и веќе беше алармантно за хоспитализација.

Од 30.12 лежам во кревет и сум на строго мирување, по хоспитализација и примена терапија.
    За 2 дена сум цела 32 недела и треба повторно да одам на контрола да видиме дали има некаква промена и дали ќе има потреба да примам флостерон..

Така да, мој совет ти е да не креваш тешко и да не се наведнуваш и чучнуваш. Одмарај колку можеш, штеди се бидејќи сега плодот расте повеќе и почнува да натежнува.
    Чисто превентивно ти давам совет :)

На AniSk и Sun&Moon им се допаѓа ова.
  2. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.569
    Fala ti:l:
    Denes pesacev I sega se prestrasiv deka napraviv belja I stvarno sum vo dilema (smeam, nesmeam?)
    Dali da lezham skroz, dali da teram normalno.
    Ne krevam teshko, gledam kolku mozam da se shtedam..

3. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    770
    Штом докторката не ти посочила дека треба да мируваш тогаш терај како и до сега.
    Само ете биди повнимателна.
    Скрати го малку активното време, ако си пешачела до сега 1ч. намали на 30мин. Повеќе лежење, намали на седење и стоење.

Исто така пиша и дека повремено ти се појавува кафен исцедок, за тоа си пиела досега нешто?

А за честото мокрење, нормално е веќе како повеќе расте ќе притиска за почести посети до тоалет.

4. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.569
    Stavav utrogestan pa prekinav so konsultacija na doktor ama toa bese na pocetok kako sukrvica predizvikano od hematom so dolzina 5mm...
    Sega se javuva mn retko, ete bas denes I sI velam da ne e od aktivnost a bas denovive povekje peshacev...
    Dosega doktorkava sto kazala taka ispadnalo ama iskreno imav eden abortus vo 21 nedela poradi anomalija na plodot I sega duvam I na jogurt...

5. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    770
    И јас имав повремено кафен исцедок до кај 17/18 недела и бев под терапија дабростон (незнам од која причина :wasntme:)

Јас гледам дека скратен цервикс е доста чест проблем, превентивно јас би се пазела максимално без разлика :)

6. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.135
    Да тука сум. Ми даваат инфузија за намалување на контракции, против болки нешто, антибиотик. Мали дека го немаше и гликоза да се размрда. Инаку правиме цтг смирени се контракциите, мали мрда подобри сме

На Suze18992, Cence и Starchild им се допаѓа ова.
  7. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.135
    Пред да откријат дека ми е скратен цервиксот и сум отворена немав болка него чуствував затегнатост во самата вагина, како да ти се оди по голема нужда држиш ама на погрешно место.

На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    770
    @Pipismel како се држите? Штом нема контракции, а мали се размрдал дај боже да остане така :)

Флостерон прими? Која недела си сега, како што гледав тука некаде сме со неделите 31/32..

А како и кога ти открија скратен цервикс? На преглед или ги имаше веќе тие симптоми па отиде на преглед?

Јас искрено дека прва бременост, многу многу не бев запознаена со вакви искуства. Сега откако се случи, со сите кога зборев како сум, што сум, испадна дека скоро секоја поминала низ вакво искуство за жал :?:

Да не ми се случеше, немаше да знам дека постои ваква состојба без никакви индикации за тоа. И сеуште сум во прашалници за причината?

Тогаш моментално бев во шок и незнаев што да прашам, ама сега веќе после трезвено примена состојба ќе распрашам утре сè :)

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.137
    Допаѓања:
    6.489
    За моето искуство, бременост како по книга. Без лошење, болки итн. 2-3 капки кафен исцедок во 6та недела, ставав утрогестан до 13та и тоа беше тоа.

Одење на работа, мешање со еден куп народ, пешачење многу итн. Во ниеден момент не застанав и немав никаква мака.

За после 30 и некоја недела нс два пати поголема количина на чисто бел исцедок, за кој мислев е нормално и сеуште не знам дали тоа беше причината или знак дека се крати цервикс. Прв знак кај мене беа јаки болки во половината и делот околу бубрезите. Веднаш заминав на гинеколог , каде што освен Флострон и лежење не ми дадоа ништо друго. На своја рака зголемив дози на магнезиум. Ни пак некој ми предложи терапија друга и хоспитализација. Истеравме 2-3 недели со лежење пред бебе да стаса.

Е сега дали со хоспитализација ќе беше повеќе не знам, битно здрави, живи да сме.

На LiquidLuna и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  10. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    770
    Првите два пасоси сосема исто и јас ги поминав така..

Јас пак немав ни болки ни ништо, случајно сосема на редовен преглед пред вториот скрининг, го констатира матичната.
    Сеуште ме мисли за толку краток период од три недели да се смени толку драстично ситуација (facepalm)

Освен зголемен исцедок на бришење друго немав, за кој што ми рекоа дека тоа е нормално.

Битно добро се завршила работата на крајот.
    Како сте, се привикнувате? :)

11. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.569
    Mene mi izmeri cerviks bidejki I kazav deka od vreme na vreme (mozebi ednas vo tekot na denot) mi se javuvaat slabi menstrualni bolki koi mislev deka se normalni vo cela bremenost poradi shirenje na matkata.
    Kolku sto go citam dr.Drakulevski kd Sistina veli deka sekoj cerviks vo bremenost treba da pocne da se meri od 16 nedela.
    Ne znam zosto ne se praktikuva toa kaj nas I sto e tolku teshko...

На Thinkerbell. и Cence им се допаѓа ова.
  12. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.569
    Eve go ova sto go citav... Screenshot_20230120-102656_Facebook.jpg Screenshot_20230120-102656_Facebook.jpg

На Cence му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.137
    Допаѓања:
    6.489
    Кај мене и го мереа од 16та недела. Редовно 4цм.

@Cence , супер се навикнуваме. Си фаќа бебе и за цицање. Немам сеуште кој знае колку млеко и даваат дохрана плус битно според докторите за сега што се фаќа за града. Засега задоволителни оцени како за терминско бебе.

На Pipismel, Ano, Cence и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    770
    @Sun&Moon се сложувам.

Исто така не ми е јасно зошто едни исти работи во тек на редовни прегледи не се унифицираат и да важат за сите без разлика дали има/нема потреба.

Мене, не ми даде упат да проверам димери и хемостаза бидејќи сум била со нормална бременост (постелка, бебе одговара на недела и тн..).
    Јас не можев да седам мирна така и после неколку дена отидов и си земав на моја иницијатива упат.

Испадна дека времињата ми беа скратени. Значи, сепак без разлика требала да ми даде упат во таа недела во која е потребно да се направи таа проверка.

Среќа сите другарки веќе која со едно/две деца па имаат лошо/добро искуство, па со нив консултација и мислење. На што да пазам и што е битно или каде утнале и направиле привид за некои ситуации.

Не можам јас да одам на редовен преглед и да знам што треба да направам тековно, што да ја прашам/кажам или да се правам паметна. Сепак они учеле за да стигнат до тука и затоа со доверба одиме кај нив.

Ама сепак има некои работи кои не треба да се занемарат и да дојде до пропуст, како на пр. вагинално ехо кое не трае ни 2 минути.

Мене ми го мереше, да точно, и беше 40мм на првото мерење. Таа 25та недела колку што ме држи сеќавање ми беше второ мерење и искрено не се сеќавам која димензија ми ја кажа (тоа можам да го видам на снимката што ми е во картонот), но кажа супер одлично си е грлото.
    Веќе до 29та да се скрати толку многу, баш чудно..

@Miss_S супер, тоа е одлично. Ќе си фатите ред, кога ќе си дојдете домче :inlove:

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.135
    Нема контракции мали мрда, али има промблем имам премногу плодова вода која притиска на серклажот и се отварам. Чекам втора контрола за да видиме како е ама ќе го вадат или денес или наредниве неколку дена :(
    Инаку јас сум денес 31+5 мали е како за 32 недела тежок 1850.
    Пред нова година имав стомачен вирус и одма после тоа корона со кашлање. Од преголем напор се скратил и сум се отворила, немав болки ама не ми беше пријатно откривме на коннтрола, на ехо беше ок 19 што не е страшно на прегледот бев подотворена и водењакот беше излезен. А после серклажот немав никакви болки дојдов во болница зошто стомакот ми беше тврд и имав сукрвица. Инаку и мене мене ми е прва бременост и се ми е ново

16. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    770
    Значи ние ептен сме исто, јас денес 31+6 :D
    Едвај чекам утре на контрола, да го видам и мој мали ^_^

Не се секирај, како треба така. Само позитивни мисли (fingers)
    Ми кажаа таму дека добра неонатална нега имаат, со лесно нека е само.

И мене ми е ново сеуште. По природа не сум паничар, ама не ми е убаво чувството од непознатото. Сега сум во таа фаза..

Знам некои, редовни прегледи пропуштија, лабаво си поминаа цела бременост без замарање за исхрана, витамини и тн.. јас сум се чудела. На крај полесно поминаа без проблеми, просто не ми се веруваше - алал да им е.

Јас сум толку дисциплинирана, претерано внимавам на исхрана, редовно прегледи, витамини, активности, се едуцирам, се пазам не се гледам со никој поради корона, настинки и сл.

Не сме сите исто скроени, сите со своите искуства. Па еве вака ќе ги споделиме :)

На Pipismel му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.137
    Допаѓања:
    6.489
    Не сум паничар по карактер, генерално земено меѓутоа бременоста до толку паники ја поминав што и сега еве со дете в раце не знам дали би можела уште еднаш. Можеби само е прерано, за брзо ќе добијам желба за второ. :D

Почнав со мисла дека ќе се однесувам како и до тогаш, се додека немам мака или некаква забрана од доктор. Потајно на секој преглед си паничев што може да ни кажат. На секое одење во вц буквално. На секој удар на бебе, ако има каде е и зошто е или ако нема со часови зошто нема. Што би се рекло овде ги искажувам овие мисли. Па паниките ќе ги насочиме на бебе сега. Пак милион дилеми и прашања.

На gothchick, Pipismel и Cence им се допаѓа ова.
  18. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    770
    Јас да ви пишам како е ситуација..

Мерката на грлото стагнира, значи не се намалило/зголемило. Со малку подобра слика од претходно. Продолжувам со строго мирување и со иста терапија.

Примив пак инекции за зреење, а утре уште х2 за секој случај. Дај боже да издржиме до 34та и после со Господ напред.

Мислев ќе ме задржат, но само ги купивме инекциите. Има некоја врска сега дека сум дома, без нивна тековна терапија?

Вие што поминувате низ ова, чисто ме интересира инфо.
    Дали имало промена на мерките, односно дали со мирување и терапија се намалило/зголемило грлото?

19. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    За жал опција грлото да се зголеми (затвори) нема. Најдобра врајанта сега ти е да го спречиш понатамошното брзо кратење.

Јас бев цело време дома со терапија. Утрогестан и клексани.
    Примив инекции за зреење тие во болница ми ги ставаа. По една на две недели.
    Кои инекции ги примаш ти што велиш две денес две утре?
    Мислам такво нешто нема. Не дека сум скроз информирана за се ама јас коа бев во таа ситуација немаше.
    Инаку јас сум пред неколку години породена во 33та. Имам пишувано назад во темава. Бев во идентична ситуација како вие сега што сте. Така да прашајте што можам да пдговорам

20. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Јас примив во рок од три недели инекции за зреење два дена по 2..вкупно 8. Инаку ми се скрати цервиксот но со мирување, се продолжи малку и стои сега за сега..