Апдејт: ми дадоа и антибиотик за леукоцити 17 а црп 2, матичната вика дека панцеф некогаш знаел убави резултати да даде за меко грло и скратен цервикс, и нормално контрола на гак следна недела. Малце ме замислува ова со антибиотициве шо ми ги даваат превентивно се надевам ќе имаат некаков удел во ситуацијава барем да не се влоши
Zdravo dvojki i zeni Se nadevam deka moeto prasanje (objasnuvanje,maka) e za ovde..dolgo vreme so godini ve citam no prv pat pisuvam. Po vtor pat sum bremena, sega sum 23 nedela i 4 dena.. vo prvata bremenost nemav nikakvi komplikacii, sega za zal e porazlicno. Vo 11 nedela prv pat imav krvarenje (spotting) i bese otrieno deka mal del od placentata se odlepil (placental abruption), se povtori istoto vo 18 nedela i mi bese konstatirana nisko postavena placenta. Sega vo 23 nedela na posledniot pregled se bese vo red, placentata se podmestila malce pogore, no doktorkata vo panika rece deka imam skraten vrat 27mm. Pijam magezium(magnesol) tripati na den i rece strogo odmaranje. Ponekogas cuvstvuvam udaranje od bebeto dolu nisko kaj cerviksot.. se plasam od predvremeno poroduvanje i od najlosoto bi ve zamolila za iskustva i soveti. Se izvinuvam za dolgiot post, vi posakuvam ubav den
Дали си прашала дали има простор за серклаж? Мада 27мм цервикс не е уште алармантен ама бара мурување и терапија. Си била на второ мислење? Во вакви случаеви обично и утрогестан даваат. Консултирај се со уште некој доктор ако можеш а во меѓувреме мирувај.
Ne, seuste ne sum prasala za vtoro mislenje i serklaz.. osven magnezium i miruvanje nisto drugo ne dobiv. Ziveeme nadvor od MK i zdravstvoto ovde e porazlicno od kaj nas vo Makedonija..ne davaat terapii se do posleden moment za sega se trudam da miruvam kolku mozam poveke Vi blagodaram za odgovorot Thinkerbell i bi sakala samo da prasam dali nekoja od vas koristela trudnicki pojas vo bremenosta i dali pomaga?
Јас користам кога одам на доктор. Ама генерално лежам и станувам само за до вц па за дома не ми треба
Кај мене во 17 недела беше измерен цервикс 27 мм и строго мирував, во 20 недела бев на контрола, цервикс 33 мм, во 26 недела на контрола 33 мм, последно во 28 недела ми беше измерен цервиксот 38 мм и веќе си функционирам најнормално. Магнезиум и утрогестан 2*200, со тоа што од 26 недела утрогестанот еднаш навечер.
Bas se raduvam za vas se nadevam deka na sledniot pregled i kaj mene ke ima podobruvanjeisto taka ke prasam dali moze i jas da dobijam terapija so utrogestan.. ako moze samo uste da mi kazete dali i vie cuvstvuvavte udari tamu dolu najverojatno na cerviksot?
Во 17 та недела само што почнав да осеќам движење на бебето, а удари некогаш осеќам на бешика кога ќе е свртено карлично. Кога беше скратен цервиксот осеќав притисок и често ми се мочаше. Не можев долго време да пешачам или да стојам.
Здраво, здраво. Во 27ма недела прокрварев минимално, на ГАК кажано дека се е во ред со бебе цервикс 36мм, денес 28ма недела повторно малку крв бебе во ред цервикс намален на 20мм. Примам утрогестан, магнезиум. Дали има некој сличен случај?
Ако се точни мерките доста се намалила должината за 1 недела. Покриена си со терапија, мирувај само. За серклаж е доцна мислам. Нека те следат понатака, можеби ќе ти предложат и инекции за зреење на плуќа на детето. Исто така ферона капсули можеш да земеш тие се пијат за скратен цервикс на витаминска база се, јас ги пијам од 17 недела, во аптеката во Ремедика ги има.
35 недела, омекнат цервикс на последен преглед 34+1... Докторот не ми спомна да одмарам, лежам. Денес бев поактивна па сега се сетив што се сум работела денес и имам грижа на совест. Дали е грешка што сум активна, дали имала некоја ваков случај?
Моја другарка со омекнат цервикс и тоа во порана бременост тераше до крај и си функционираше нормално си беше активна не одмараше . Мислам дека се препорачува мирување кога е скратен цервиксот тогаш треба да се внимава .
Jas na 36 nedela bev 3cm otvorena, bebe se rodi na denot na termin, do 38ma nedela odev na rabota, i toa teshka fizichka rabota
Дали некоја има искуство со намалена плодова вода во 31+ недела? Два дена одам на различни доктори истото ми го рекоа и денес и утре ќе примам две инекции Фраксипарин превентивно за белите дробови....страв левел 100 од предвремено....
Намалена од 21ва...се породив 37+6 и тоа заради сосем друг проблем..со намалената плодова терав 17 недели...да не ти набројувам на колку се не мислења бев..секоја можна приватна клиника..џабе..ни се корегира, ни се откри причината....штом примаш зреење немаш гајле..без нервози, се ќе биде во ред
Немам искуство со ваква ситуација, но да ве поправам.. инекциите за зреење се викаат Флостерон. Фраксипарин се за против згрутчување на крвта. Ви посакувам само добро
Во право си,денес препрашав кога ја примив ,вчера бев избезумена дека втор доктор истата работа ја потврди
Од дома ме тераат на трето не ми се оди.Што ке дознаам ново?Многу сум насекирана.На колку време одеше за контрола?и други мерки,одмарање,вода,вит ц? Изгубив желба за се овие два дена а баш овој триместар имам најмногу сила,ме потиштија со ова а школска бременост имав.
Па кога бев колку тебе веќе почнав да одам кај докторката што ќе ме пораѓаше и одев еднаш неделно на ЦТГ...иначе немав никакви други мерки, повеќе вода и течности, повеќе пешачење за циркулација на матката и пиев магнезиум едно време дури не ми го прекинаа...проверував д димери и хемостаза секоја недела и боцкав клексани ама клексаните ми ги дадоа пошто имав лакуни на постелка и почна рано да созрева не беше баш за плодовата вода...ти кажувам ги поминав сите приватни клиники во мк никој немаше ни решение ни причина за намалената плодова вода..
Оние кои имаат примено флостерон, колку време послабо го почуствувавте бебушот, денес има една недела јас цел ден не сум ја осетила да клоцне, јадев и чоколадо пред 20 мин ама уште ништо, сабајле бев на цтг се беше супер. Дали може да не ја осеќам подолго време а да е се во ред ?