Може да,штом било се во ред сабајле сигурно си нанка само.Сакав да ти пишам порака ама неможам,што се случи мислам бевме јас и ти тука со термин?
Дали некоја се има соочено со следниот проблем: 28+4 денес на преглед цервикс 30мм, за должината не рече ништо докторката(во смисла ок е за неделата) но, помеѓу цервиксот и главата на бебето има плодова вода(што веројатно не треба да е таму) и постои ризик од пукање на водењак. Во детали ништо не ми објасни затоа сум збунета. Препорача утрогестан од 200мг по 1 на ден ,а кога прашав за патување ми рече дека не смеам. Не ми препорача ниту мирување ,ниту боледување. Има некои мерки со скратеници што врска не знам што значат...
Како тоа вода меѓу цервикс и глава? Не ми е јасно,па бебе си плива во водата сегде ја има.Да си побараш второ мислење?
Да Не знам,ми го сврте мониторот вика гледај овде има вода меѓу цервиксот и главата,земи утрогестан да бидеме раат. Водата била блиску до цервикс...ништо не разбрав
Мене така матичната ми дигна узбуна дека ми се крати цервиксот па отидов и на преглед кај докторот што требаше да ме пораѓа. Баш детално ми објаснуваше и рече бебето е со главата надоле и има простор помеѓу главчето и цервиксот којшто се амортизира од плодовата вода. Напротив, кажа дека е ризично ако главата директно притиска на цервиксот и ја зголемува шансата за предвремено отварање. За прскање на водењак ништо не ми спомна. Не знам дали и кај тебе е ист случај ама чисто споделувам искуство.
И јас вака знам,затоа не ми е јасно што е муабетов што и го рекла.Мислам дека треба второ мислење да си побараш @Sofi.ja
Da prasam dali bukbalno celo vreme lezevte osven kog treba da se stane za fizioloski potrebi,tusiranje i sl. ili imavte i umereni aktivnosti doma,kratki prosetki… Kako izgledalo vaseto miruvanje?
Умерени активности како местење кревет, диплење алишта. Сама си земав за јадење,одев во вц,гледав поретко да се туширам да не стојам многу. Кога се движев го носев појасот за да не притиска бебето. Прошетки освен на контрола- во кола од кола во болница,други не.
Ti blagodaram Jas sum 25+2 a grloto e okolu 27 mm Doktorkata mi rece da miruvam povekje i da se sledi na 2 nedeli Imam i vaginalen sekret pa mi rece da napravam brisevi a mene mi e strav od toj moment na zemanje brisevi sega..
Сега го прочитав муабетот и прашав другарка и истиот муабет ми го кажа како членките погоре. Барај второ, па и трето мислење ако треба.
Во 30 недела грлото на матката ми беше 13мм и добив совет за строго мирување. Лежев цело време, седнував само за јадење и станував само за до вц. Се туширав еднаш неделно со помлака вода не мн топла. Истерав бременост до 37 недела и родив здраво бебенце кое самото дишеше со супер развиени бели дробови. Тоа е моето искуство
7 dena Po Eden gram.. prviot pat se namali no ne se iscisti. Za 2 nedeli vtora tura, 7 dena po 1 gram. Se iscisti.. lezev do 34ta nedela strogo. Posle pocnav da si setkam. Se porodiv 38.6 zivo zdravo bebce . So lesno mila, slusaj doktori ke se sredi
Нема што да те плаши дозата. За слаџ таа е... така е препишана од лекар. Исто како @Ena0310 и јас така примав. Верувај сумамедот е подобра варијанта отколку нетретиран слаџ што може да доведе до предвремено породување.