1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    3.524
    Да, се среди кај мене. Освен слаџ имав и фанелинг и на строго мирување бев до 36та недела.

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.136
    Допаѓања:
    119.777
    @rikimiki а кој ти кажа дека е голема доза?

Тебе неколку членки ти пишаа дека така пиеле, доктори ти кажале и ти пак едно исто, голема е дозата.
    Додека ти се мислиш може се и свашта да се случе.

На MinnieM, le.soleil, LiquidLuna и 9 други им се допаѓа ова.
  3. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    555
    Pa golema e. Voobicaena doza na sumamed e 1x13 dena, tolku e edna kutija. Neznam dali si gi piela i kolku si informirana za lekovi voopsto ama toa sto mene mi e dadeno e cetirikratna doza. I samata doktorka rece mnogu golema doza e ama toj bil protokolot. A iskustvoto koe e? Jas nekam protokol, sakam iskustvo.

4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Значи, Алишан е докторка, секако дека е информирана за лекови.

Ти изнапишаа искуство членки што пиеле доза што и тебе ти ја препишале.

Може поголема да е штетата од дозата што мислиш дека е голема.

На MinnieM, H.VAGA, LiquidLuna и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.136
    Допаѓања:
    119.777
    Сум ги пиела и информирана сум за лекови.а и ти пишаа и други и по протокол ако се дава така за слаџ, се дава и тоа е.

На Tiny Love и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  6. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    555
    Abe se ok, ama koj e izgoren i na jogurt duva veruvajte. Jas tocno znam zosto se dvoumam. Jas morav da abortiram edno zaradi nedozvolen antibiotik vo rana bremenost. Od togas i obicen paracetamol se plasam da ispijam, a ne pa volkava doza na Sumamed i toa vo bremenost. Zatoa ne se osuduva sekoj kako ke ni tekne koga ne go znaete covekot. Pozdrav

7. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    664
    Допаѓања:
    783
    @rikimiki жал ми е што си имала лошо искуство. Ама слаџот сам по себе е доста опасен и за секунда го крати грлото на матката. Твоја одлука е, знаеме сумамедот колку е јак и колку може да е опасен, ама во таква ситуација според мене треба да избереш да си ги слушаш докторите,па ти стави си на кантар и види си.. Еве истото ти го потврдивме и неколку членки од лично искуство.
    И не се ослонувај на лошото искуство. И јас имав 3 спонтани претходно. Знам во кој страв си. Ама мисли позитивно и ќе биде се во ред овој пат :hug:

На H.VAGA, LiquidLuna, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.136
    Допаѓања:
    119.777
    Исто и јас сум со многу лоши искуства досега, што лични, што од пациенти па затоа и кажувам ако некој треба да пие, ќе пие, па макар и тродупла била дозата.
    Поздрав.
    Ти пишувам не само како здр.работник туку и паталец со инвитра, хиперстимулација, патолошка бременост со лежење, биохемиска и спонтан, така да не е напамет и моето кажување:)

На H.VAGA, Giovanna, LiquidLuna и 8 други им се допаѓа ова.
  9. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    555
    Jasno e se. Ama znaes podruga e psihata koga znaes deka ti si mu nastetila i sama odis da go abortiras. Porazlicno e....

10. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    3.524
    Еве ти искуство, ти го пишавме повеќето. Моето конкретно е, спонтан во 16та недела заради скратен цервикс и пукнат водењак.
    Оваа бременост на време ставивме серклаж, бев на строго мирување и слаџот на време се третираше со таа доза на сумамед што ти ја дале.
    Имам здраво и право бебенце од 2 ипол месеци до мене.

На Alishan30, lackygirl, Ena0310 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.642
    Допаѓања:
    2.511
    Дали при присуство на слаџ има некаков исцедок?

12. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    6.842
    @rikimiki еве и јас имам искуство со сумамед 1 грам дневно. Докторката кога ми препиша ми рече знам дека е голема доза и да не те исплашат у аптека ако ти речат нешто ама има студија во која е докажано дека само оваа доза може да исчисти толку силна инфекција. Пиев некаде околу 25 недела. Се исчисти инфекцијата и цервиксот престана да се крати. Лежев до 34та а после тоа добив дозвола да прошетам малце. Се породив 36та поради други причини, можев да терам и повеќе со цервиксот. Родив две прекрасни бебиња кои уште малце ќе полнат годинка. Здрави прави и палави.
    Ти го разбирам стравот ама во случајов нетретирана инфекција може да доведе до предвремено породување кое по себе носи ризици за бебето многу поголеми од било какви потенцијални последици од апчињата.

@Isabel јас немав исцедок, единствен симптом ми беше како менструални болки. Брисеви ми беа чисти.

На Mihaela123456, LiquidLuna, Ena0310 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    1.705
    Na koj nacin se otkriva tàa infekcija, Dali se gleda na obicno eho mora vaginalno

14. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    6.842
    На вагинално.

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. hola tora

hola tora Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    13
    Некоја женичка, искуство со 20мм грло на матка (цервикс) во 29та недела?

На Simpaticnata1097 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    812
    Допаѓања:
    902
    Јас..
    Пиши ми што те интересира.

17. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    995
    Јас немав никаков. Кога бев на контрола докторот го забележа. Со терапија се исчисти.

На Isabel му/ѝ се допаѓа ова.
  18. katule

katule Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2009
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    108
    Здраво. На 23+5 ме пуштија итно Скопје на болница, цервикс 1,8 и водењакот и бебето многу долу. Ја имам бактеријата уреаплазма ми рекоа од нејзе е. Па сега лежам и мирувам на болница 34+3 сум. Можно е серклаж да ми правеле . Дали некоја има искуство и дали е опасно и колку време би лежела на болница?

19. katule

katule Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2009
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    108
    Здраво. Да ве прашам како поминавте и дали некоја има искуство примена сум итно на болница во 23+5, лежам на болница, сега сум 24+3. Сум имала спуштен водењак и бебето многу долу, цевикс 1,8... ми рекоа лќможко е серклаж да ми правет. Има имам бактеријата уреоплазма и ми даваат антибиотици. Дали е страшно, дали многу време треба да лежам на болница?

20. katule

katule Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2009
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    108
    1. Здраво. На 23+5 ме пуштија итно Скопје на болница, цервикс 1,8 и водењакот и бебето многу долу. Ја имам бактеријата уреаплазма ми рекоа од нејзе е. Па сега лежам и мирувам на болница 24+3 сум. Можно е серклаж да ми правеле . Дали некоја има искуство и дали е опасно и колку време би лежела на болница?
      На претходното ги имам згрешено неделите наместо 24, 34 имам напишано

На Ceci16 му/ѝ се допаѓа ова.