@rikimiki а кој ти кажа дека е голема доза? Тебе неколку членки ти пишаа дека така пиеле, доктори ти кажале и ти пак едно исто, голема е дозата. Додека ти се мислиш може се и свашта да се случе.
Pa golema e. Voobicaena doza na sumamed e 1x13 dena, tolku e edna kutija. Neznam dali si gi piela i kolku si informirana za lekovi voopsto ama toa sto mene mi e dadeno e cetirikratna doza. I samata doktorka rece mnogu golema doza e ama toj bil protokolot. A iskustvoto koe e? Jas nekam protokol, sakam iskustvo.
Значи, Алишан е докторка, секако дека е информирана за лекови. Ти изнапишаа искуство членки што пиеле доза што и тебе ти ја препишале. Може поголема да е штетата од дозата што мислиш дека е голема.
Сум ги пиела и информирана сум за лекови.а и ти пишаа и други и по протокол ако се дава така за слаџ, се дава и тоа е.
Abe se ok, ama koj e izgoren i na jogurt duva veruvajte. Jas tocno znam zosto se dvoumam. Jas morav da abortiram edno zaradi nedozvolen antibiotik vo rana bremenost. Od togas i obicen paracetamol se plasam da ispijam, a ne pa volkava doza na Sumamed i toa vo bremenost. Zatoa ne se osuduva sekoj kako ke ni tekne koga ne go znaete covekot. Pozdrav
@rikimiki жал ми е што си имала лошо искуство. Ама слаџот сам по себе е доста опасен и за секунда го крати грлото на матката. Твоја одлука е, знаеме сумамедот колку е јак и колку може да е опасен, ама во таква ситуација според мене треба да избереш да си ги слушаш докторите,па ти стави си на кантар и види си.. Еве истото ти го потврдивме и неколку членки од лично искуство. И не се ослонувај на лошото искуство. И јас имав 3 спонтани претходно. Знам во кој страв си. Ама мисли позитивно и ќе биде се во ред овој пат
Исто и јас сум со многу лоши искуства досега, што лични, што од пациенти па затоа и кажувам ако некој треба да пие, ќе пие, па макар и тродупла била дозата. Поздрав. Ти пишувам не само како здр.работник туку и паталец со инвитра, хиперстимулација, патолошка бременост со лежење, биохемиска и спонтан, така да не е напамет и моето кажување
Jasno e se. Ama znaes podruga e psihata koga znaes deka ti si mu nastetila i sama odis da go abortiras. Porazlicno e....
Еве ти искуство, ти го пишавме повеќето. Моето конкретно е, спонтан во 16та недела заради скратен цервикс и пукнат водењак. Оваа бременост на време ставивме серклаж, бев на строго мирување и слаџот на време се третираше со таа доза на сумамед што ти ја дале. Имам здраво и право бебенце од 2 ипол месеци до мене.
@rikimiki еве и јас имам искуство со сумамед 1 грам дневно. Докторката кога ми препиша ми рече знам дека е голема доза и да не те исплашат у аптека ако ти речат нешто ама има студија во која е докажано дека само оваа доза може да исчисти толку силна инфекција. Пиев некаде околу 25 недела. Се исчисти инфекцијата и цервиксот престана да се крати. Лежев до 34та а после тоа добив дозвола да прошетам малце. Се породив 36та поради други причини, можев да терам и повеќе со цервиксот. Родив две прекрасни бебиња кои уште малце ќе полнат годинка. Здрави прави и палави. Ти го разбирам стравот ама во случајов нетретирана инфекција може да доведе до предвремено породување кое по себе носи ризици за бебето многу поголеми од било какви потенцијални последици од апчињата. @Isabel јас немав исцедок, единствен симптом ми беше како менструални болки. Брисеви ми беа чисти.
Здраво. На 23+5 ме пуштија итно Скопје на болница, цервикс 1,8 и водењакот и бебето многу долу. Ја имам бактеријата уреаплазма ми рекоа од нејзе е. Па сега лежам и мирувам на болница 34+3 сум. Можно е серклаж да ми правеле . Дали некоја има искуство и дали е опасно и колку време би лежела на болница?
Здраво. Да ве прашам како поминавте и дали некоја има искуство примена сум итно на болница во 23+5, лежам на болница, сега сум 24+3. Сум имала спуштен водењак и бебето многу долу, цевикс 1,8... ми рекоа лќможко е серклаж да ми правет. Има имам бактеријата уреоплазма и ми даваат антибиотици. Дали е страшно, дали многу време треба да лежам на болница?
Здраво. На 23+5 ме пуштија итно Скопје на болница, цервикс 1,8 и водењакот и бебето многу долу. Ја имам бактеријата уреаплазма ми рекоа од нејзе е. Па сега лежам и мирувам на болница 24+3 сум. Можно е серклаж да ми правеле . Дали некоја има искуство и дали е опасно и колку време би лежела на болница? На претходното ги имам згрешено неделите наместо 24, 34 имам напишано