Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    444
    Kotlarova mi gi predlozi, maticniot gi odobri,a operatorot vika nema potreba

2. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.678
    Допаѓања:
    9.294
    Пиј ги нема штета, е дали може да ти помогнат тебе не би знаела...немам искуство со абдоминален серклаж..

3. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    444
    Zaedno gi pies so dr vitamini ili ostavas prostor pomegu niv

4. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.678
    Допаѓања:
    9.294
    Ферона се пијат на гладно, ја земам прво таа па после на 2ч ги делам другите.
    Има магнезиум внатре па затоа јас ги имам поделено ферона наутро, чист магнезиум пред спиење од прилика.

5. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    444
    1 kapsula pies od ferona. Magnezium i jas pijam navecer

6. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.678
    Допаѓања:
    9.294
    Да,на кутијата пишува 1 капсула дневно

7. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.678
    Допаѓања:
    9.294
    @IRBBB мила како си денес, беше на доктор или успеа да се смириш ?

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Добра сум мила, фала ти шо ме помисли. Океј сум сега, ако има нешто покасно, ќе ѕвонам, па ако има потреба и ќе одам на преглед. Иако сакам да верувам дека нема да има потреба.

Како си ти? Бебче?
    Уште два дена ќе си го видиш на ехо. :inlove:

На baby 5, sani99 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.678
    Допаѓања:
    9.294
    Ох мило ми е, мирувај без нагли движења и ќе ги делкаш неделите до безбедно :inlove:

Добро сум едвај чекам среда, втор скрининг да го видиме убаво, си мртка активен е многу само се превртува некаде :D
    :hug:

10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Нека мртка златото, си ја гали мама во мешето. ❤️
    Одма ќе легнат два дена, ќе си го видиш бебко до детал. :D
    :hug::hug:

На Kikikikiri0405, baby 5 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  11. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    Значи нема баш врска дека ако првата бременост била уредна истото ќе биде случај и со втората...
    Јас се молам само да не ме стави на строго мирување доктор, е тогаш не знам како би се снашла. Пред се заради детето дома, а второ немам за жал никаква помош од страна.
    Со среќа на сите, ви посакувам да си ги износите бебенцата до термин:l:

На IRBBB, Isabel и Fenix05 им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.356
    Допаѓања:
    18.554
    Секоја бременост е посебна приказна.
    Во првата лежев 10 недели, во втората едвај една недела :)

На *Milicka*, Limeta и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.678
    Допаѓања:
    9.294
    Девојки како сте ми? Пишувам во оваа група зошто мислам најмногу ќе се разбереме и ќе добијам совет овде. Од вчера ми се увртеа некои паники дека сме целосно неспремни по дома за доаѓањето на бебчо со оглед на тоа што сум 21+3. Цело време си викав ехее има време бре до 40та недела таму плус нели 9ти месец побезбеден да можам да станам одам,купам, одберам што треба ама сега како тотално ништо не знам до кога ќе го држи маткава внатре, кога би пристигнало и дали ќе смеам да станам до сам крај ме фати страшна паника дека немам облека, креветче, количка...оние најосновните први работи што би требале, а од друга страна уште сум во небезбедни недели и срцево ми е згрчено да земам и не дај боже да се случи најлошото.....
    Како ви е план вас, кога да се земат основните работи имате ли нешто спремно?
    Хаха може забегувам ама после толку време лежење баш само глупости ми текнуваат :x:?:

На IRBBB и Nataliii им се допаѓа ова.
  14. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    Јас и ти сме 2 дена разлика. Јас денес 21+5, исто немам ништо купено, си мислев и јас таму 8-9 месец да купувам се, нели има време. Денес 2 скрининг, цервикс ми измерија 31мм и сега уште толку сум згрчена

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    @IRBBB сега те читам, како си ти мила денес?

16. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.678
    Допаѓања:
    9.294
    И мене тоа ме пресече, кога рекоа 26мм на последното а таман викам ќе си прошетам убаво при крај да одберам меракот голем. Каде правеше скрининг?

17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.008
    Допаѓања:
    24.170
    Ако недај боже иди порано бебе домашните се ќе средат, не мисли сега на тоа, брачеда ми се породи предвреме (35та ама одг бебе за 33та, причина прееклампсија) и беа 3 недели на болница дури не направи бебе 2кг а се роди 1770г, за тоа време дома се средија маж, мајка, свекрва...

18. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    655
    Допаѓања:
    1.253
    Јас повеќето работи ги средив во 9ти месец само количка во 8ми купивме. Уживај тие работи лесно се средуваат. :)

19. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    Во Германија сум. Ми кажаа за 2 недели контрола, да видат дали е од тоа што бебето притиска со нозете на цервиксот или ќе се скрати повеќе

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Мајчичка златна, мора сѐ да се измота во главата. :hug:

Прво со уба мисла, Господ ќе не чува и нас и бебушките, има да квачиме дури не се спремни пиленцата наши да излезат, па шо сака нека е.
    Ич немој да паничиш дека нема да има кога да купуваш, отвори низ темите, има куп мајки шо и покрај уредна бременост, купуваат сѐ во 9ти месец.

Во првата бременост, одма од втор скрининг заминавме количка да купиме и секој месец купувавме е така нешто крупно- количка, креветче, кадичка, фиокар, облека... Сега бидејќи ја имаме цела опрема, само облека, козметика и нешто ситно ми треба, ама иако знам дека не денови, можеби саати ме делат од породување, не се давам уште. :D Си давам надеж дека ќе влезам во 9ти и ќе ми речат дека можам да се движам и од преглед ќе заминам да испазарам сѐ и ќе се вратам да се породам. :D
    Спилберг не ми е рамен. :bandit:

Сега утре ќе си појдиш на преглед, прво да си го видиш бебар, па да ти го изнасликаат, таман сега спремен е за фотосесија. Па дома нема да можиш да го донагледаш од убајнила на душата. :inlove:
    Шо и да се случува со цервиксот, на време ќе биде фатено и ако има проблем, ќе има и решение. Ехее сврти страни наназад, на колку трудници им се зголемил во текот на бременоста, ти си принципиелна, лежиш и има реални шанси да ти е подобрена должината. (fingers)

После еден ден ќе си седниш, ќе си почниш да си пишуваш долгометражни списоци шо сѐ ти е потребно за новороденче. Па ќе почниш со денови колички да разгледуваш, па креветчиња, па сѐ со ред. Ќе си одредите буџет, ќе селектираш одредени модели и ќе бараш искуства. :D
    Вака така, 30та недела ќе летни додека да сведиш избор за сѐ на 2-3 модели.
    После ќе почниш облека да бараш, ќе те фати шопинг манија и ќе испорачаш и тоа шо ќе ти треба и тоа шо нема да ти треба :D
    Шо би рекол маж ми од ко лежиш поќе пари трошиш отколку дури шеташе. :D

Ќе има време до крај да ги видите во живо тие неколку модели шо претходно ќе ви бидат селектирани за да одлучите шо да купите. Ако евентуално треба да мируваш до крај, маж ти ќе одбира или откако ќе се роди бебе, ќе го оставите ако имате на кој на 2-3ч и ќе излезите сѐ да изнакупите. Ништо нема да му биди на бебето ако нема од прв ден количка или релаксатор.

Пуштам силни гушки за поддршка, сѐ ќе биде во ред. :hug:

Добра сум мила, фала ти. :hug:
    Имам блиска другарка козметичарка, беше кај мене пред некој ден, ме издепилира, ми направи маникир и ми ги стругна копитцата, а пред да ме легнат в кревет бев да се стрижам. Е не стигнав да ја свежнам со прелив косата, ама немам близок чоек фризер шо би дошол дури лежам в кревет да ме среди. :D
    Вечер маж ми вети дека ќе ми лакира нокти на нозе, а јас ќе правам список шо да пакувам за в болница. Па утре нека ми го среди ранецот, нека биди спремен за секој случај.
    Се занимавам со алишта, мислам дека имам одбрано шо треба да купам дури да тргнат на училиште децава. :D

Инаку ме пука тахикардија одвреме-навреме, контракциите сѐ повеќе ги има и така. :|
    Ама се држам, мора да си го дочекам докторот да се врати од одмор.

И мене на втор скрининг цервиксот ми беше толку, 32мм. Јас само утрогестан ставав вагинално, инаку нормално функционирав додека не ми се скрати толку колку што веќе ми е.
    Ти препорачаа да мируваш?

На Isabel, sani99, LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.