Здраво феминки ме интересира тие што им дале инекции за зреење на плодот поради која причина ги даваат. Јас 33+ сум сега за сега се е во ред, но бидејќи ќе морам да одам на царски рез во 37ма недела ради претходно две изгубени ми спомнаа дека може ќе треба зреење, но до сега се е во ред дали ради превентива може да дадат или мора да има причина. Вчера бев на контрола и баш ме загрижија кога ми кажаа. Инаку сакам да се пораѓам во Систина некој со слично искуство?
Здраво мајка. Јас се породив во Систина и ми дадоа само една доза зреење зашто ми пукна водењакот во 27ма недела и се знаеше дека пред време ќе се породам. Требаше да примам уште една доза ама не стигнав зашто добив контракции и се породив природно. Слободно пиши ми што друго те интересира.
Да не се плашиш, подобро е да ги примиш инекции, во никој случај не се штетни. Тие се за белите дробови ма бебето. Сигурно превентивно ти и даваат. Јас ги примив двете , се породив во 27ма недела и фала му на Господ све е во ред со белите дробови на бебенцето.
@Dzulija* ќе се самоцитирам за да те потсетам дека ќе го молиш да излезе Инаку те прочитав дека ти потекува воден исцедок, и мене така ми течеше последната недела и испадна дека се намалува плодовата вода. Бев 3 прсти отворена,39 недела,со намалена плодова вода ме примија за пораѓај. Така да инсистирај да проверат дали има доволно вода. До која недела стаса?
38 +5 Сабота треба да одам и јас 39 +1 ќе бидам. Значи и друга така жена познавам таа од 6 ти месец лежеше и дири не се ни капеше во 9 ти кога влезе не сакаше бебето хеххе
Превентивно го ставаат флостеронот поради можност од предвремено породување. И јас примив едно зреење поради скратен цервикс постои можност за предвремено породување.
Дали се лежи во болница некој ден или одма после примање на инекцијата те пуштија дома? Фала ти многу на одговорот
Не, одма си одиш дома. Дури ми рекоа дека и на матичен може да ме боцнат ама она ме прати во болница као демек историја требало да се отвори ама немаше врска ништо не ми отвориа.
Девојки стигнавме со бебуш до 36та недела, 9ти месец. Преблагодарна сум, ако сака да издржиме уште недела/две супер, ако не кога ќе му дојде време нека излегува. Јас сум пресреќна, дури не ми се ни верува. Со првата бременост не стигнав до тука за жал, сега се ми е ново. Бебево ме растури денеска од клоцање изгледа тесно му е веќе . Ви посакувам на сите да си издржите до 9ти месец и да си родите живи и здрави бебчиња.
Хаха само што дојдов и јас да пишам дека стигнав до 30ка, нереално ми е, возбуда, страв, среќа сè во едно осеќам. Знам дека има многу уште, не сме 100% безбедни ама имам надеж како ниеднаш оваа бременост. Емоции ме удираат на најјако не можам да заспијам дури Нека си поседи бебарко уште неколку недели па може да ми дојде околу празниците да си го гушнам без меше меѓу нас.
Знам и јас исто се радував и на 30 - заокруживме 30 па после и на 32, 34 . Иако изгледаат многу, ден за ден, недела за недела си врват .
Да се пријавам и јас. Денес 30+2, следна цел 32. На контрола цервикс измерен 24мм, нема отварање, да продолжам со терапија и лежење. до сите вас
Девојки голем поздрав. Го пуштам прашањево и во оваа тема… Сакав да прашам дали некоја од вас се соочила со нешто вакво. Го имав вториот скрининг (21+5), сѐ е тип топ, бебуш расте ко по книга и таман проверуваме грло на матка, покажува скратена на 19мм (а требало над 25мм). Дава дека имам контракции, а јас искрена да бидам не осеќам ништо. Исто покажува инфекција како талог и ми се препишаа дополнително антибиотик сумамед зошто не била мала инфекцијата. Загрижена сум за намалувањево на грлото на матката. Не правам екстремни активности, ослободена сум од работа фала му на Бога и само пешачам по максимум 9000 стапки и тоа не секој ден… Како што кажав, под терапија сум со но спа, магнезиум 1500мг и утрогестан вагинално… нормално речено ми е да мирувам и само да лежам и од вторник да одам на контрола. Некој да се соочил со ова? Фала ви
Заборавив да ти пишам во другата тема, прашај да пиеш и ферона таа е за зацврстување на грлото и да не се крати, јас ја пијам од крај на август редовно, серклажот многу помогна ама мислам дека и таа играше улога што не продолжи да крати и да се отвара. Уште 14 апчиња имам ако следна контрола е ок веќе 34та недела ги прекинувам. Ама не оставај вака без консултација во поскоро за серклаж...
Каде ти видоа инфекција, на ехо или вагинално, ти земаа ли брисеви? Добро е што земаш антибиотик. Со такво грло 9000 чекори е многу, да не додаде несакајки една нула??? Мирувај.
Zdravo, jas imam takvo iskustvo. Vo 15 nedela poradi sukrvica se javiv na pregled. Na vaginalno eho, vidoa sludge(talog), toa e intrauterina infekcija, da napomenam deka prethodno brisevite bea cisti. Stomnaroska mi kaza deka mn cesto pricinitelot ne se znae. Se leci so visoki dozi sumamed. Ispiv 4 kutii sumamed za edna nedela. Na sledna kontrola nemav nisto, no se omekna grloto, zaradi toa otkako ustanovija deka brisevite se cisti, zakazavme serklaz. Go napravija vo 18 nedela, na pregled vo 22 imase ista dolzina grloto, vo 24 isto.. sega sum pak na kontrola za nekoj den. Od terapija po serklaz,zemam utrogestan 2X1, no spa 3x1, magnezium 1000mg, ferona obavezno 2X1, ostanato prenatalni vitamini. Vo periodot do cistenje na talogot strogo miruvanje, stanuvanje samo do toalet. Togas najmogu se krati grloto. Ne se plasi fateno e na vreme. Za se sto ti bude somnez, baraj vtoro mislenje. Preporaka od mene Kotlarova- Remedika, isklucitelno dobar doktor. Sto treba tuka sme
Фала ти од срце за долгиот одговор. И моите брисеви беа чисти, матичната немаше преглед да не ми каже “еј топ си, долу си стакло”, ама ми се разјасни откако сфатив дека е инфекција во матката… правам сѐ по препорака, лежам цело време и се движам само до тоалет. Како изгледа серклаж? Т.е како се прави? Прв пат слушам