1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Можно предвремено породување

Дискусија во 'Бременост' започната од zanusi, 7 октомври 2014.

1. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    66
    исто во 27 недела на контрола ми рекоа скратен цервикс (27мм) со почетен фанелинг, во 29 недела беше 24мм (со мирување пак се скрати) ми рекоа да лежам до 32 недела и тогаш најверојатно ќе ми ставаат инекции за зреење. Терапија исто утрогестан 2*200, магнезиум, фемибион и на своја рака почнав од пред три дена да пијам ферона (докторите не ми ја кажаа, прочитав по форумот им пишав ги прашав но ни матичниот ни од систина ми вратија). Мене ми е прва бременост после една вонматерична и до 24 недела ми беше супер 36мм. Не знам што се случи во меѓувреме. Се молам од недела во недела само да издриже што е можно повеќе

На Nataliii и Slonce91 им се допаѓа ова.
  2. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.983
    Незнам ете зошто се случува ова не ми кажаа никаква причина, такво ние е телото валда, мене ми е 4 та бременост два спонтани, едно синче имам и сега оваа бременост.Која недела си ти сега? Ај беќи издржиме до некоја безбедна недела .

На Nataliii му/ѝ се допаѓа ова.
  3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Мила мене 1.8 ми беше 29та недела, истерав до 34+5. Да немав полихидрамнион, ќе издржев уште, сигурна сум барем уште 2 недели.
    Строго мирување, зголеми магнезиум на максимални дози и ферона, јас земав по 2 на ден и мислам дека тие многу ми помогнаа да не се крати дополнително грлото.
    Обавезно разговарај за зреење.
    Праќам гушки за поддршка. :hug:

Ако си на строго мирување, покриена со со терапија, ќе издржиш.
    Ептен варијабилна е должината, а ние и за милиметар плус се молиме.
    На еден преглед ми се случи од кола до амбуланта само шо изодив (претходно строго мирување и в кола лежев со перница под газ) цервиксот да ми го измерат 1.3цм, а после некое време како шо лежев се издолжи на 1.7.

Ви ја посакувам целата среќа на светов, живи и здрави бебушки в раце да си земете.

На Evangeliaa22, Fenix05, Nataliii и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.983
    Фалаа ти мила @IRBBB на подршката ај се молам на бога и ја да издржам толку. То е и проблемот кај мене неможам да имам многу помош јас сум далеко од моите а свекрвами има и родители кои ги чува кои не се добри а и друго мало внуче кое мора да го чува , незнам мора некако да се прават комбинации. Ајде со помош божја ќе истуркам валда:hug:

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    Мене во 28ма недела ми беше толку, баш имам пишувано тука, за потоа да се стабилизира 1 месец. Во 32 недела и покрај строгото мирување се намали на 1.5 цм, па на 1.0 цм и тогаш примив инекции за зреење и терапија против контракции, после една недела повторно терапија против контракции. За сето тоа време бев во болница и ме пушти ја дома штом влегов во 34 недела, со напомена дека и да тргне процесот нема да стопираат ништо, бидејќи бебето е доволно зрело за да се роди. Еве сега ја терам 35та недела, се надевам ќе издржам уште неколку дена да влезам во 36та недела, прогестеронот ми го прекинаа уште во 34 недела, така да не плаши се, само позитивни мисли и се ќе биде во ред, ќе истераш до безбедни недели.

На IRBBB, Fenix05, Slonce91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.983
    Фалаа ти многу на убавите мисли,ме смируваат многу ваквите споделени искуства, дај боже сите да истераме до безбедни недели, ти полека можеш психички да си се опуштиш а бебка ќе си поседи сигорно уште, можеби и се заарнило па да си итерате до крај (fingers):hug:

На IRBBB и Nataliii им се допаѓа ова.
  7. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    Се надевам ќе поседи уште малку во мешето, ама денес нешто ме мачат менструални болки, не се јаки, онака тапи. Инаку и јас прашував што ја предизвикало оваа ситуација, со оглед дека немам никакви претходни истории, добив одговор дека едноставно таков ми е организмот.

Со мирување, позитива сите дај Боже да истерате до безбедни недели :hug:

На IRBBB, Ordinary Mom, BoNaNa123 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. eleonora7852

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    66
    Утре сум 31 недела, 32 ми рекоа зреење дека ќе примам. Се надевам дека се ќе биде во најдобар ред кај сите

На IRBBB, Ordinary Mom, Nataliii и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.699
    Допаѓања:
    9.374
    Леле јас 2 3 денови така сум и ме мачат мисли до цтг на 20ти (facepalm) работата е што ме смируваат болките 2 3 мин откако ќе легнам и ако лежам цело време нема никакво болки ама на стоење баш осеќам нелагодност. Ама и сама сум виновна ме фати паниката се да е чисто за бебето и се форсирам. Јас се надевам сите од темава ќе излеземе со породени бебушки после 37ма (fingers)(fingers)

На Isabel, IRBBB, Ordinary Mom и 3 други им се допаѓа ова.
  10. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    303
    Мислам дека сите баш овие недели ги чувствуваме тие болки. Мене пред два дена ме разбудија од сон, си реков готово зарем веќе ќе излегува, се напив магнезиум се смирија за еден час. Денес бев на преглед цервикс во ред, затворен, но од време на време си ги чувствувам болките. Си велам барем уште оваа недела да издржи, после нека излегува.

На Nataliii и Fenix05 им се допаѓа ова.
  11. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    Кај мене денес се постојани, интензитетот не се зголемува и цел ден чекам да почне некој процес, ама ништо не се случува за сега. Се надевам ќе почека уште неколку дена (fingers):hug:

На Fenix05 и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  12. Ordinary Mom

Ordinary Mom Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    312
    Mi imaat kazano nospa od Remedika vo slucaj na bolki..sprecuvaat kontrakcii..

На Nataliii, teddy85 и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Ти верувам мила, пробајте ако е можно со некакви комбинации. Јас некој период заминав кај моите, една недела мм зеде одмор, една недела блиска другарка беше кај нас, после мајка ми зеде одмор и штом дојде таа по 2 дена се породив.
    Знам дека е претешко и скоро невозможно мирување со тодлер, но верувам дека ќе успееш да се справиш. Повеќе статички игри, ти да лежиш, тој да седи до тебе и да игра, ако треба и тв нека гледа цело време додека сте сами.

И само позитивна мисла, сѐ ќе биде добро. :hug:

На Nataliii, Hopeeee, Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.983
    Фалааа ти :hug::l:ќе правиме комбинации, мораме да се истурка барем уште некоја недела, на синот му порачав игри нови повеќе, да стигнат па мислам ќе го занимаваат колку толку, и тв ќе пуштаме све само да издржи женскава повеќе да седи во стомакот (fingers)

На Nataliii и IRBBB им се допаѓа ова.
  15. Ordinary Mom

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    312
    Update od mene.. 29+2 nedeli, na kontrola denes, grloto od 41mm na 32mm, no so vklinuvanje i poceten funneling. Serklazot drzi. Bebeto e 1430g. So nego e se vo red. Sledna kontrola za 31+2 (za dve nedeli) i togas se odlucuva za zreenje. Ke si polezuvam poveke, jas izgleda preterav so aktivnost.. se poznava

16. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.699
    Допаѓања:
    9.374
    Лежи мајка секоја недела плус значи многу. До 34та одлежи после ќе средуваш, не е лошо 32мм со серклажот само да не отвара повеќе сега внимавај,да не тежи бебче врз грлото

На Nataliii и Ordinary Mom им се допаѓа ова.
  17. Ordinary Mom

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    312
    Daa, sega pak ke zazemam krevet i tolku dvizenje ♥️

18. eleonora7852

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    66
    Каде ви ја препишаа оваа доза на магнезиум и за колку скратено грло во која недела?

19. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    1.058
    Од доктор во една од приватните клиники, грлото во 21ва недела ми беше 19мм поради инфекција во плодовата вода. Со сумамед, лежење и цела оваа терапија се качи на 24мм и седи така 4 недели. Секаде читав дека ја даваат оваа доза на магнезиум во комбинација со мирување за да се спречат контракции

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.983
    Update од мене денес бев и кај др. што ме води во Систина иста ситуација 1.8 грлото и подоотворено од внатрешна страна примив инекции за зреење и утре пак една, примив и прогестерон депо една доза и некои чепчиња indometacine мислам дека рече се за смирување на контракции и болки. Се чудеше дали да ме задржат па рече да одмарам максимално со перница под газ и да се надеваме на безбедни недели. Се помируам со ситуацијата полека само да истуркаме повеќе(fingers)

На Fenix05, IRBBB и Ordinary Mom им се допаѓа ова.