Што да кажам, толку си во право дека нашиот јазик совршено го изразува православието, а за останатите апекти на непримена или погрешна примена не би да навлегувам, не е соодветна темата.
Поставив цитат на англ, бидејќи следам доста православни христијани на јутуб и ова е дел од едно видео. Јас си сакам мнг јутуб и следам доста српски и англ. јутубери. Мислам дека коментарот за достоинство е малку претеран но тое е ваше мислење.Според мене поважна е пораката отколку на кој јазик е кажана, но доколку по социјалните мрежи особено во видео формат се појават повеќе претставници на нашиот јазик тогаш би ги цитирала нив. Сега за сега на сите платформи (јутуб, пинтерест, инстаграм итн) најзастапен е англискиот и затоа креаторите што ги следам и споделувам се на англ. Не би идела понатака во дискусија бидејќи толку е мојот одг. се надевам дека ја разбравте мојата перспектива и не сакам да се одалечам од оригиналната порака
Ама јас ја сфатив Вашата добра намера. И немам никаков коментар во однос на тоа. И не Ве нападнав директно Вас. Пред некој ден иста ваква забелешка упатив и кон друг член на форумот. Би Ве замолил, ако можете, преведете го на македонски. Ако не сте сигурни споделете/објавете ги двете. Извинете уште еднаш ако погрешно ме сфативте.
Не не, знам дека не ме нападнавте, општо коментарот за достоинство според мене е. премнг, ама тоа е мое мислење, се е ок Иначе лично моето секојдневие е исполнето со 60% комуникација на англ затоа ја заборавам другава перспектива, но не е ич проб за преведување
Исто и мене денот ми е полн со комуникација на англиски, како скоро и на сите нас. Но, тоа не значи, дека во македонскиот јазик треба да внесуваме туѓи зборови или да не даде Господ со блиските да зборуваме на англиски. Еве, кога комуницираме со нашите колеги кои зборуваат англиски, дали им воведуваме нови македонски зборови? Секако, дека не, ниту пак им пишуваме на кирилица. За достоинството, да со објави на туѓ јазик го нарушуваме нашето народно достоинство и достоинството на нашиот јазик. Кога веќе имаме јазик и култура, зошто да користиме друга, туѓ јазик и туѓа култура? Отидов предалеку, ама ќе ми простите. Можеби треба да отвориме тема за употребата на странските јазици во секојдневието.
Што има лошо ако е споделениот текст на англиски...? како англискиот да не го зборуваат луѓе. Исус кога одел по земјата не проповедал етнофилетизам и патриотизам. Напротив, тој сакал да допре до сите луѓе со што свртел многу од Евреите против себе.
Здраво девојки.Прашањево може не е за тука, ама не најдов соодветна тема да прашам.Да не знаете дали за празникот на Св Кипријан и Јустина,(15 октомври),во некоја црква,манастир се служи молбен или акатист.
Значи за да почнеме да пишуваже нешто треба да имаме искуство од читање (или слушање). Читајте ги псалтирот и молитвеникот и ќе научите да се молите, па и да пишувате молитви.
Се молам на Господ да, секако. Верувам дека секој жив човек си има по некоја тежина на душата нешто што му тежи и преку молитвата се поврзуваме со мистериозната енергија наречена Бога комуницираме духовно со светите сили и ни исполнуваат по некоја си таму замислена желба писмо до Исус. Постојат различни молитви ритуал е нешто сосема друго пред и после различни активности нешто од што е составено човештвото. На некој нешто ако му тежи на душата на друг можеби ќе му е смешно и ќе се смее.
Многу пати додека кажувам молитва и како да снемувам сила да се помолам до крај. Почнувам од почеток и така два три пати додека не ја кажам молитвата како што треба. Ова само при молење ми се случува. Не знам зошто.