Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Молитва

Дискусија во 'Религија' започната од julie77, 10 април 2010.

1. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    5.536
    Што да кажам, толку си во право дека нашиот јазик совршено го изразува православието, а за останатите апекти на непримена или погрешна примена не би да навлегувам, не е соодветна темата.

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.358
    Поставив цитат на англ, бидејќи следам доста православни христијани на јутуб и ова е дел од едно видео. Јас си сакам мнг јутуб и следам доста српски и англ. јутубери. Мислам дека коментарот за достоинство е малку претеран но тое е ваше мислење.Според мене поважна е пораката отколку на кој јазик е кажана, но доколку по социјалните мрежи особено во видео формат се појават повеќе претставници на нашиот јазик тогаш би ги цитирала нив. Сега за сега на сите платформи (јутуб, пинтерест, инстаграм итн) најзастапен е англискиот и затоа креаторите што ги следам и споделувам се на англ. Не би идела понатака во дискусија бидејќи толку е мојот одг. се надевам дека ја разбравте мојата перспектива и не сакам да се одалечам од оригиналната порака:)

На Need for Speed и Orthophill им се допаѓа ова.
  3. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    4.575
    Ама јас ја сфатив Вашата добра намера. И немам никаков коментар во однос на тоа. И не Ве нападнав директно Вас. Пред некој ден иста ваква забелешка упатив и кон друг член на форумот.
    Би Ве замолил, ако можете, преведете го на македонски. Ако не сте сигурни споделете/објавете ги двете. :)
    Извинете уште еднаш ако погрешно ме сфативте.

4. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.358
    Не не, знам дека не ме нападнавте, општо коментарот за достоинство според мене е. премнг, ама тоа е мое мислење, се е ок8)
    Иначе лично моето секојдневие е исполнето со 60% комуникација на англ затоа ја заборавам другава перспектива, но не е ич проб за преведување(y)(y)(y):)

5. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    4.575
    Исто и мене денот ми е полн со комуникација на англиски, како скоро и на сите нас. Но, тоа не значи, дека во македонскиот јазик треба да внесуваме туѓи зборови или да не даде Господ со блиските да зборуваме на англиски. Еве, кога комуницираме со нашите колеги кои зборуваат англиски, дали им воведуваме нови македонски зборови? Секако, дека не, ниту пак им пишуваме на кирилица.
    За достоинството, да со објави на туѓ јазик го нарушуваме нашето народно достоинство и достоинството на нашиот јазик. Кога веќе имаме јазик и култура, зошто да користиме друга, туѓ јазик и туѓа култура?
    Отидов предалеку, ама ќе ми простите.
    Можеби треба да отвориме тема за употребата на странските јазици во секојдневието.

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Зошто?
    Ние и дома зборуваме двојазично.
    Не било проблем до сега. :?:

7. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.732
    Допаѓања:
    9.251
    Што има лошо ако е споделениот текст на англиски...? како англискиот да не го зборуваат луѓе. Исус кога одел по земјата не проповедал етнофилетизам и патриотизам. Напротив, тој сакал да допре до сите луѓе со што свртел многу од Евреите против себе.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  8. butterfly_91

butterfly_91 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2020
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    700
    Здраво девојки.Прашањево може не е за тука, ама не најдов соодветна тема да прашам.Да не знаете дали за празникот на Св Кипријан и Јустина,(15 октомври),во некоја црква,манастир се служи молбен или акатист.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.592
    До кога се практикува великопостната молитва на Св. Ефрем Сирин?

10. БушаваАзбука

БушаваАзбука Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2022
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    251
    Сакам да прашам како можам да да си напишам молитва, незнам како да почнам, што да кажам.

11. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    4.575
    Значи за да почнеме да пишуваже нешто треба да имаме искуство од читање (или слушање). Читајте ги псалтирот и молитвеникот и ќе научите да се молите, па и да пишувате молитви.

На БушаваАзбука му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Orthophill

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    4.575
    Малку доцна гледам. Молитвата на св. Ефрем Сирин се кажува од сирната седмица до Велика Среда.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Еlinas23

Еlinas23 Активен член

Се зачлени на:
    29 септември 2023
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    308
    KYRIE ELEISON / ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ

14. Alizée10

Alizée10 Активен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2024
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    347
    Се молам на Господ да, секако. Верувам дека секој жив човек си има по некоја тежина на душата нешто што му тежи и преку молитвата се поврзуваме со мистериозната енергија наречена Бога комуницираме духовно со светите сили и ни исполнуваат по некоја си таму замислена желба писмо до Исус. Постојат различни молитви ритуал е нешто сосема друго пред и после различни активности нешто од што е составено човештвото. На некој нешто ако му тежи на душата на друг можеби ќе му е смешно и ќе се смее.

15. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    1.020
    Многу пати додека кажувам молитва и како да снемувам сила да се помолам до крај. Почнувам од почеток и така два три пати додека не ја кажам молитвата како што треба. Ова само при молење ми се случува. Не знам зошто.