Лавиринт Кејт Мос - само што ја прочитав и сум воодушевена, просто ја голтнав книгата 3 дена. Археологија, паралелни приказни, со доза на религија, мој жарн, ја препорачувам!
Неџма-Патеката на сетилата сега ја зедов од билиотека а на корицата го пишува следново... "Во овој живот на едни им е досадено да го научат убавото однесување,а на други да ги изучат духот и верата.Јас ја немав привилегијата да го добијам едниот или другиот вид образование,туку само знаењето за уживање,што ми го доделил Бог,а притоа не научив ни да читам ни да пишувам.Значи,ми останува да направам уште едно добро дело пред да умрам...да посветам некоја млада девојка во тајните на љубовта.I тоа,се разбира,во најголемата тајна.Oваа земја одамна донесе одлука да им го забрани на своите жители сексот и да се покрие со превезот на лажната добродетел.Aко утврдат која сум јас,сосема сигурно ќе ме обесат" Се надевам дека ке ми се допадне го сакам начинот на кој пишува Неџма и темата за која пишува,животот на муслиманките..
Harry Potter & the Deathly Hallows - J.K. Rowling "If Harry's journey had to come to an end, Deathly Hallows is the best possible way" DELIGHTED!
Ана Каренина-Толстој, тешко се чита, ситни букви и лош превод но ќе кажам една мисла што могу ми се допадна. „Сите среќни семејства си прилегаат едно на друго,секое несреќно семејство е несреќно на свој начин“ всушност и вака почнува книгата,претпоставувам дека повеќето знаат,затоа што ја читале.Јас искрено се срамам што вакво дело досега не сум го прочитала.
Паоло Коелјо-Скитникот Мактуб Книга исполнета со преубави приказни и размислувања за животот од публицираните колумни што ги има објавено во бразилските дневни весници. Почетокот ми е преубав, го напишав тука-http://forum.femina.mk/literatura-i-umetnost/proza-poezija-citati-izvadoci-t975/60.html#p305524
Лош превод е само ако си начекала некое безврска издание. Побарај си во библиотека постари изданија, во тврд повез. Нема да се разочараш
"Загубената ќерка"- Дајен Чејмбрлен. Во младоста Сиси прави некои клучни грешки кои цел живот ќе ја следат. Не се некои мали, наивни грешки, како на пример, да ја изгубиш невиноста со погрешно момче, или да се скараш со најдобрата другарка... Не, тоа се грешки што не се забораваат. Што кога мислиш дека си заборавил, се враќаат и те прогонуваат, ти го уништуваат животот што со години си се мачел да го изградиш... Како што се случува во тинејџерските години, Сиси се заљубува со сето свое срце во еден прекрасен 22 годишен студент и нејзината најголема среќа е што љубовта и е возвратена, што тој ја сака исто толку, а можеби и повеќе. Но дали? Во нејзиното срце нема место за сомнеж, тие се створени еден за друг. Кога веќе нивната љубов доживува кулминација, тој и ги открива своите ужасни тајни... Сестра му е осудена на смртна казна поради убиство и го чека својот ред во затворот. Но тој и брат му имаат план како да ја извадат, бидејќи се уверени дека е невина, во што Сиси веднаш поверува, без доза на резерва. Па тој не би ја лажел никогаш, ја сака. Клише нели? Полека но сигурно, ја воведува Сиси во своите сплетки и таа станува соучесник во киднапирање, во уцена, во ненамерно убиство, во кражба на дете...Планот за спасување на сестрата пропаѓа и Сиси е оставена сама на себе со едно доенче. Со помош на пријатели успева да обезбеди лажен идентитет и да обезбеди нов живот за себе и бебето. Но, минатото секогаш демне. Секогаш е позади аголот чекајќи да го уништи нејзиниот нов, среќен живот...
Не погрешлив избор, како и секоја книга на Коелјо. Моментално ја читам The time traveler's wife-Audrey Hiffenegger и топло ви ја препорачувам