„Ќерката на Руми“ - Муриел Мофроа „...и кога пеперутката верува во љубовта, молкум се вљубува во огнот, па му се приближува без страв, дозволува да ги соблекува боите од нејзините крила, увереа дека само неговите прсти откриваат нешто чудесно во неа, откриваат океан од љубов, без брегови во кој плива без страв и пак опиена од тие допири му се приближува се додека целосно не ја голтне и уништи...“
The Pillars of the Earth - Ken Follett Поради оваа реченица ја почнав книгава, ме мотивираше SV1911, ми треба некоја ваква книга да се вратам во колосек.
Cekam nekoj zbor da procitam za knigava. Odamna i se mislam ama mnogu mi e dolga neznam dali sum spremna za takov proekt. @SV1911 dali ja docita? Greska, sega vidov deka si ja procitala World Without End Otidov jas da gi procitam tvojte vpecatoci.
Jас вториот дел го читав, денес напишав кратко мислење за книгата во темата "последна прочитана книга и кратка критика". Вреди да се прочита, страниците брзо одат, го задржува вниманието. Секако, прво прочитај го краткиот текст за делото за да имаш представа за што станува збор.
Не сакам да звучам демотивирачки ама јас книгата два пати ја земав во раце да ја читам и после неколку прочитени страници ја оставав. Воопшто не ме завлече. Или можеби поинтересна станува понатаму? Вреди ли да и се даде шанса?
Мислам дека вреди да и се даде шанса.И јас на почетокот мислев дека е здодевна,но не ја оставив бидејќи ми е поклон од драга личност.Се чита брзо,во еден здив,мене ми остави впечаток,има добра порака. Спојлер Се работи за осамена личност во бракот која многу се оддалечила од својот сопруг емотивно и физички.Како да беше опседната со своите деца,но сепак и тие тргнале по некој нивни пат.И сега добива понуда да учествува во истражување за бракот и така осамена прифаќа.Опишува детално се и воедно си ги сфаќа грешките, но и упаѓа во замка на истражувачот,се заљубува(нејзиниот ник е Сопруга 22).Нејзиниот непосветен маж полека почнува да и обрнува внимание,но она го избегнува,а оваа тајна што ја крие од него ја измачува.И истражувачот ке испадне дека е нејзиниот маж,и тој се чувствува виновно што го сокрил тоа од неа.Имаа договорено средба на која не можеа да се сретнат поради сплет на околности.Говори и за мајчината љубов до толку што сакаше да помисли дека синот и е геј само за да некоја друга жена не му го земе срцето.Можеби и ова нема многу да ти звучи примамливо ама е книга од која може нешто да се научи за бракот и семејството.Истовремено е забавна и непредвидлива до самиот крај.
Preubava kniga. Inaku jas momentalno citam Na prv pogled od N.Sparks. Na prvite stranicki sum pa ne mozam komentar konkreten da dadam.