Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    20.975
    Ти си од умните во групата и мора да те слушаме...
    Арно вика мм,после постот на трет ден Велигден се опуштам за јадење ...Вчера, завчера ,умна бев.Денес напад за благо...но беше шо беше...Сега е на ред умереност..
    Само ОЗБИЛНО...

На kikikikirika, christinnn, mareane и 4 други им се допаѓа ова.
  2. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.666
    Допаѓања:
    57.364
    Леле мене денес ми се случи да ми се пријаде благо ептен , па купив од оние чоколадирани лешници едно 50гр изедов (тие 70 гр имаат 500 кал). Морам да почнам да бројам калории затоа не намалувам...ама ај не се откажувам... Важно 38 фустан купив сеуште сум тука некаде...

На christinnn, mareane, malerozna и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Dajte Mi motivacija, epten sum losa navecer:( @andrejko82

На mareane, malerozna, Espadrila и 2 други им се допаѓа ова.
  4. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.666
    Допаѓања:
    57.364
    Одмори некој период части се малку па после ќе се средиш...понекогаш треба малку да бидеме нежни сами спрема себе. Нема да трае долго ќе се вратиш...

На christinnn, malerozna, arontt и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.794
    Да се пријавам во темава.
    Цело време сум од утре.
    Ама еве го утре дојде, почнувам со 66,4 кила, целта ми е да стигнам до 58 :D
    Идеи за јадење ми фалат па се надевам споделувате тука што јадете или упатете ме во соодветна тема.
    Претходно можев кога сакам да симнам килажа, никогаш не сум имала повеќе од 64, ама сега после бременост е тоа резултатот.
    Килажа која ја имав цел живот е 58-59 кила и се осеќам супер со таа килажа.
    Никогаш не сум сакала благо ама во бременост се разјадов и еве уште сакам.
    Планирам прво благо да исфрлам, газирано, леб…
    Вежбање неколку пати во неделата-дома.
    Не сум држела никогаш ригорозни диети а и дојам така да ќе гледам да се хранам здраво.

На kikikikirika, arontt, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.
  6. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.666
    Допаѓања:
    57.364
    Денес
    Д 2 варени јајца и 1 кришка леб
    У банана мала и малку индиски орев
    Р немам за денес ама ќе биде салата
    В кисело млеко со сусам

Значи морам да се вратам некако на планов иначе само посегнувам по нешто и грешам..

На arontt, Doktor F, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.
  7. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.226
    Допаѓања:
    77.590
    Поминаа празниците, време е за диетување (facepalm)
    Изедов купишта благо, леб, се тоа што не требаше. Дури и нес со шеќер пиев :$
    Се надевам сега побрзо ќе тргне слабеењето. На вага не се качувам, последно бев -9 (facepalm)
    Ајде сите да се построите и да ветите дека сите заедно, сложно ќе држиме диета и ќе се поддржуваме.
    Ако не ќе игра стапот на Малерозна :rofl:

На _Vera_, arontt, Doktor F и 4 други им се допаѓа ова.
  8. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.915
    Допаѓања:
    272.690
    Штом Малeрозна стапот го извади и јас да идам .:$
    Стварно сум неозбилна и неодговорна.И дрчна бе]:)
    Не јадам количински ама се нездрава храна.Ај барем да пробам на поздрава варијанта.
    Да се вратам на овесот.

На sani99, arontt, Doktor F и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Ema.Sk

Ema.Sk Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    1.325
    Допаѓања:
    4.781
    Јас морам да се озбилам, денес видов на вага 80 кг, ќе се онесвестев за малку...
    Претерав овојпат, имам апетит огромен, плус ја одбив малата од доење и овој месец удрив на јадење на нервна база.
    Си имам јас изгледа некое пореметување во исхраната, не можам да се контролирам, нонстоп нешто јадам.
    Не знам како да терам веќе, дали на ун да идам или имам рецепти од стари програми на ана...

На malerozna, christinnn, mareane и 3 други им се допаѓа ова.
  10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    Дечки, да ве прашам дали покрај исхраната вежбате? Освен пешачење трчање(иако тоа послабо) реков ајде ќе почнам да вежбам и првите два дена многу голема Тежина осетив. Дали е нормално тоа или не?

Инаку вчера се заинатив и цел ден бев на овошје и зеленчук.
    Појадокот беше овесни снегулки со ленено семе и јаготки ручек салата - домат кокарче и краставици. Вечера еден портокал и потоа едно јаболко

На andrejko82 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.666
    Допаѓања:
    57.364
    Да, јас вежбам појди во другата тема за мотивација за вежбање има примери се од интернет ( и ја од таму открив што ми годеше) да си вежбаш дома.

Тука сум, ако не пишувам терам....утре мерење!

За денес
    Д урда со варено јајце
    У јаболка
    Р компир манџа со салата
    В кисело млеко со сусам

На hermosa, sani99 и marchi-cool им се допаѓа ова.
  12. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.666
    Допаѓања:
    57.364
    Од вчера што сум пишала немав време за манџата доцна ми с ефати да јадам па ручек вечера беше злека салата со кришла леб. Е денес сум гладна од сабајле..

Д урда со варено јајце
    У јабоилка
    Р стек со салата
    В кисело млеко

13. _Vera_

_Vera_ Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.685
    Допаѓања:
    35.053
    Кисело млеко многу ли едно канче да си изедам?

Мислам, без леб

14. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.666
    Допаѓања:
    57.364
    Извини што доцнам со одговоров. По правило е 3 лажици кисело млеко со 3 лажици сусам. Ама сега ако си гладна и цело да го изедеш без леб се разбира не е страшно.

Вчера и денес супер, за денес јадев риба со салата за ручек. Ја активирав и апликацијата за мерење калории и одма мрдна вагата. Следна среда е официјално мерење и БМИ така да очекувам напредок.

Убав викенд друштво

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    7.120
    Јаглехидратите особено вештачките шеќери и засладувачи т.н брзи шеќери кои го трошат и го уништуваат инсулинот се главна причина за покачена телесна тежина. Заблуда беше дека мастите дебелат, всушност јаглехидратите дебелат кои ако се внесат вишок, првобитно се полнат резервите за нормална функција на црниот дроб, панкреасот и телото кои му се потребни, а вишокот се складира во масти и се таложи како сало и тогаш доаѓа до дебелење.

580 калории чоколадо и 580 калории пилешко месо нее исто. Чоколадото нема да го стави телото да согорува масти, додека пилешкото има 0 шеќери, а кога организмот нема внесено јаглехидрати, почнува да ги користи резервите и се става на согурвање на масти.

Тие што сакаат да ослабат, мора да бидат во калориски дефицит за ако сакаат да спуштаат. Конзумирањето на ниско калорична храна го овозможува тоа.

На *Amethyst*, andrejko82 и marchi-cool им се допаѓа ова.
  16. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.396
    Хидратите покасно се претворат во шеќери и го поттикнуват панкреасот да лачи инсулин. Хидратите дебелат но за да се претворат во масти,мора црниот дроб и мускулите да се заситени со гликоген па тогаш на сето то кога додаваме хидрати,тогаш се претворат во телесни масти затоа што црниот дроб има доволно хидрати па вишокот го складира како резерва а таја резерва се претвора во масти за жал. Е сега ако мешаме масти и хидрати во големи количини,тогаш мастите одат дирекно во сало. Тое малце поширока тема зошто е то така.

На andrejko82 и quattro им се допаѓа ова.
  17. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    257
    Која апликација ја користиш за мерење калории?

18. Winterborn77

Winterborn77 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    195
    Во текот на бременоста се здебелив 30кг, почнав со 64кг на крајот имав 94кг (можеби и повеќе, не се мерев во 9ти месец). Ме болеа колената, грбот... за 5 месеци успеав да ослабам само 5кг без диета, за 1 месец диета и пешачење, 7кг ама имам уште многу за слабеење.
    Многу сум разочарана од себеси затоа што не можев да се контролирам колку јадам. ;( Не ни сакам да се гледам во огледало. :(
    Моментално имам 82кг, а висока сум 161цм, уште носам труднички алишта.
    Јадам само еднаш на ден и пијам по еден протеински шејк, знам дека не е добро за здравјето ама не можам повеќе, многу ми е тешко и физички и психички. :u:

19. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    8.285
    @Winterborn77 Не се разочарувај, ќе успееш, секој ден е нова можност :f:

Јас би ти рекла почни со мали чекори. Гледај од ден за ден. Hе гледај во минатото, ниту се оптеретувај за иднината. Поставувај си мали дневни цели додека да ти стане навика.

Значи утре кога ќе станеш, зацртај си денот да го поминеш со правилна исхрана и физичка активност. Наредниот ден пак така и така натаму.

Вака сметам ќе имаш помалку притисок врз себе. И помалку ќе се разочаруваш, бидејќи преку ноќ нема ништо. Воедно не се мери секој ден. Доволно е еднаш неделно.

Во текот на денот имај си 2-3 здрави и хранливи оброци, со што ќе се заситиш и нема да посегнуваш по нездрави грицки и слично. Кога ќе вежбаш и слично, пушти си ја омилената музика и ќе бидне. Се ќе се среди.

Последна измена: 1 мај 2023
    На arontt, Kaja991 и Winterborn77 им се допаѓа ова.
  20. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    4.289
    Isto I jas vo bremnosta se zdebeliv mnogu, se ova sto go pisa isto se osekav I jas, den pred porogaj bev 89 kg a pred brmenosta 66kg. Sega sum 63kg I uste pazam nanhrana sakam do 60kg. Pred kolku vreme si porodena? Mene najmnogu mi odgovara autofagija 16/8 imam 2 obroci ,dorucek so 2 parcinja tonus i rucek toa sto ke spremam mandja, peceno meso so mnogu salata ,kako uzina jadam ovosje, ne pijam gazirano,blago ne jadam osven za nekoj rodenden najlesno mi e vaka i mozam da se pridrzuvam.tuka ne pisham ama redovno citam za motivacija.