Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.015
    @Winterborn77

Прво, да ти е живо и здраво бебенцето. Грижата за бебе е приоритет, ама мораш да бидеш понежна и со себе. Бременост и постпартум се комплексни состојби. Телото поминува низ многу процеси, природни ама и интензивни.

Многу си строга сама со себе, а ако добро сфатив во 6 месеци веќе си изгубила 12 кг. Тоа Е успех. Процесот е почнат. Телото знае како да си се врати во баланс. Само не се изгладнувај. Пиј вода. Доаѓа лето, ќе има изобилие од овошје и зеленчук, почнувај ручек со богата салата. Постепено воведи прошетки со бебе на свеж воздух. Кога ќе потпорасне, можеш да почнеш и со некои полесни вежби. Не мисли сега и за тоа.

Што и како си јадела во бременоста, веќе не е ни битно. Не се прекорувај.

Најважно сега е да најдеш начин постепено да си го промениш ставот кон моменталниот изглед. Со тоа ќе почнеш и порелаксирано да гледаш на целиот процес на слабеење.

Не заборавај дека твоето тело работи ЗА тебе, а не ПРОТИВ тебе.

Секое добро. :hug:

На JoyJoy и andrejko82 им се допаѓа ова.
  2. EgoLego

EgoLego Нов член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    2
    Zdravo,ja sum nova,se boram so kilazava poslednive 3 godini... 1 mesec dieta ke simnam,mi paga motivacija.. i pak gi vrakam..plus ke kacam ..
    Sum bila i na nutricionisti..dieti sekakvi..site imaat efekt ako se pridzuvas..
    Megutoa ona sto sakav da spodelam e pred izvesno vreme dojdov do nov nacin na slabeenje..a toa e spored tipot na telo sto go imate..ja na primer sum endomorf.. ima uste dva tipa na telo ektomorf i mezomorf..mozebi ste zborele na ovaa tema..
    Pa sakav da spodelam so vas i toa da procitate i istrazite koj tip na telo imate i kako da se hranite spores nego..sto ve debeelee i sto da vezbate..
    So sreka..

На JoyJoy и andrejko82 им се допаѓа ова.
  3. Winterborn77

Winterborn77 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    195

Се породив пред 6 и пол месеци. Симнав апликација intermittent fasting ќе пробам со неа.
    Не знам дали е психички ама немам апетит за да јадам повеќе од еднаш на ден.
    Благодарам за поддршката и за советите. :)

На andrejko82 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.396
    Во меѓувреме мораш да внесуваш магнезиум,калциум,цинк Б6,Б12,калиум,К2,Ц за поткрепа на имунитет. И внимавај со таја исхрана да не дојди до хормонски проблеми.

На JoyJoy, andrejko82 и Winterborn77 им се допаѓа ова.
  5. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.666
    Допаѓања:
    57.364
    Овој начин на исхрана мене ми создаваше нервоза, ама по по малку и да имаше доручек , ужина, ручек, ужина и вечера ќе видиш ќе бидеш ем сита ем најадена и нема да трпшиш...не трпи за јадење , попомалку, убаво ти пишаа погоре ! Не ме фаќај за зло, само јас ти кажувам дека мене ептен ми беше пробелм тој интермитенг фастинг (ама за мене може кај други е ок).

Ај добро утро

Се враќаме на стари патеки, од денес бројам калории под итно..

Д урда со варено јајце
    У круша и малку банана
    Р леќа со салата
    В кислео млеко со сусам

На kikikikirika, mal.ecka, JoyJoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. penelope10

penelope10 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2021
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.257
    Здравоо еве ме мене назад во темава
    Зошто просто не можам да изгубам тежина? Премногу физички активна сум, дури се осеќам истоштено. Трчам по 5-6км барем 5 пати неделно, комбинирано со пилатес и секој ден имам минимум 15 илјади чекори. Бројам калории со myfitnesspal, дефинитивно не сум над 1400. А сепак, во месец изгубено имам околу 800г. Ова е премалку. Да напоменам дека ми доцни и немам имано циклус месец и пол.
    Инаку, претходно ослабев некаде 18кг во подолг период и дојдов до 50кг едно време, но после стигнав до 56 бидејќи скроз изгубив контрола а имав и многу стресен период. Сега, на последно мерење бев 54,7кг. Просто не можам да разберам зошто е вака. Не пијам сокови, не јадам пржено, се пазам ептен. А сепак, преспоро е, скоро и да не губам ништо. Висока сум 165см, не е дека изгледам дебело или лошо, напротив океј сум, но сакам да дојдам до 50кг.

7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.527
    Допаѓања:
    21.293
    А зошто до 50 баш да мораш да дојдеш??

На bertold му/ѝ се допаѓа ова.
  8. penelope10

penelope10 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2021
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.257
    Лична сатисфакција.

9. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.527
    Допаѓања:
    21.293
    Не знам како изгледаш моментално за тежината ама чим си толку активна а имаш 54 на таа висина, не знам што се оптеретуваш со бројка на вага

На bertold му/ѝ се допаѓа ова.
  10. penelope10

penelope10 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2021
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.257
    Океј сум стварно, S величини носам, 34 во фармерки, чисто да ти доловам. Ама повеќе се сакав себеси со 50-51. Ме мачат некои проблеми со body dysmorphia. Освен тоа, константно сум гладна, а не слабеам.

11. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.527
    Допаѓања:
    21.293
    Нема потреба да се замараш превише.
    Доволна ти е таа тежина, дури на долна граница ти е.
    Можеш само здравје да влошиш ако уште ослабеш.
    Биди си активна ама онака од мерак вежбај, не со мачење.

На JoyJoy и bertold им се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.591
    Допаѓања:
    201.840
    Ако имаш проблем со body dismorfia, не е лошо да консултираш психолог да ти помогне да го смениш тоа. Инаку ќе си константно незадоволна, дури и кога ќе дојдеш на 50кг, тогаш ќе најдеш друг недостаток.
    Проблемот не е во телото, не може да го форсираш, мора мајндсетот да го смениш. 54кг не е многу ако носиш S величина и фармерки 34ка. Да не си направиш поголем проблем со претераното вежбање. Викаш и циклусот ти доцни, можно е ако го истоштуваш телото.
    Психолог под итно.

На crimson, mal.ecka, JoyJoy и 3 други им се допаѓа ова.
  13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.011
    Допаѓања:
    32.451
    Ако си константо гладна, а не слабееш телото ти го активирало заштитниот мехамизам кој го штити од изгладнување. Не слабееш зашто на телото му се премалку калориите што ги внесуваш. Ако имаш проблеми со циклусот дефинитвно си го зезнала метаболизмот.
    Посети психолог под итно.

14. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.396
    Со тие калкулатори ништо неправиш. Батали калкулатор.
    Му треба шок на телото за да почни да реагира пошто телото е веќе во фаза на преживување и чува резерви.
    Слабееш до еден период па после то иди период каде губиш само грамажа. Натуралец неможи да губи исто тежина цело време. Главен фактор за изглед е огледалото а вагата не е толку битна. Треба да направиш промема во исхраната,внесувај многу поќе протеини а помалку масти и хидрати. За време на тренинг помалку вода за да се исфрли течноста од телото. Ќе си земиш електролити за пред тренинг и ќе имаш напредок. Батали трчање,почни со тежински тренинг за да го поттикниш телото да троши телесни масти. Не е лошо да започниш со тренер за подобри резултати.

Сериозна си ? :rofl:

Последна измена од модератор: 3 мај 2023
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.591
    Допаѓања:
    201.840
    Ако има body dismorfia, никогаш нема да биде задоволна со одразот во огледалото. Не е само промената во исхраната решение, треба и сликата за себе да ја промени. Ќе изгуби кг, ќе дојде до 50, ама тогаш во огледало ќе најде нешто друго што ќе ѝ пречи. Барем така е кај тие што се соочуваат со овој проблем. Очигледно не си многу запознаен со психичката страна на нарушувањата во исхраната и неприфаќањето на сопствениот изглед и покрај постигнатата цел.

На *Amethyst*, mal.ecka, JoyJoy и 3 други им се допаѓа ова.
  16. penelope10

penelope10 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2021
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.257
    Точно е ова, колку слабеев се уште нешто малку сметаше. Ама променливо е, некои денови се гледам како супермодел. Сепак, не ми е централна работа во свеста, не е до толку сериозно.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.591
    Допаѓања:
    201.840
    Во ред, ти си знаеш најдобро. Многу лесно може нешто да стане опсесија ако не се контролира.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    Има ли некој што понекогаш има потреба/криза за благо? Или само мене ми се случува тоа? :(

19. Pacifist

Pacifist Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2018
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.264
    Јас не сум зависен од благо и можам и ич да не го јадам и нема да ми фали ама кога ќе ми се пријаде немам мерка и можам да се заборавам од јадење

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    Од вчера
    Д. Овесни снегулки со ленено семе и банана
    У. Салата марула со сирење