Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.210
    Допаѓања:
    77.506
    Ден 179
    Појадок чиа семе со протеин
    Ручек пилешко со зеленчуци
    Вечера, најверојатно телешки стек :inlove:

Мора да се приберам малку, претерав последните недели (facepalm)

На Vanilla15, penelope10, m.triball и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. m.triball

m.triball Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    84
    Ден 2
    П: чаша сок од портокал
    Р: 2 колбаси, компири, таратур и две малечки лепчиња.
    В: во план сум да изедам само 2 мандарини доколку ми се јаде многу, ако не, ништо.
    :sun:

И многу важно девојки :!:, не заборавајте да пиете доволно вода:hug:

На malerozna, Vanilla15, hermosa и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.216
    Допаѓања:
    139.881
    Ден 28 (вчера) и 29 (денес).
    Болна сум, јадев сѐ и сешто вчера, а така ќе биде и денес.

Се измерив денес, имам +0.5 кг од минатата недела или исто колку пред две недели. После 4 недели, вкупно -2.7 кг.
    БМИ 24.1.

Доста слаб резултат. Да оздравам, па ќе видам што ќе се прави. До тогаш, на пауза.

На m.triball, mareane, Vanilla15 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    3.254
    Денеска сум на детокс поради вчера :rofl:
    само овошје салати и може супа да јадам :D

На malerozna, m.triball и Ariel им се допаѓа ова.
  5. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.210
    Допаѓања:
    77.506
    Денес денот не го бројам (lalala)

На Vanilla15 и Ariel им се допаѓа ова.
  6. m.triball

m.triball Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    84
    Ден 3
    П: пола чинија шпагети и кафе без шеќер
    Р: пржени јајца со изварка, 2 виршли, салата, мало парче леб
    В: најветојатно ништо, бидејќи шпагетите не беа планирани за денес :shake:

Од утре сум во план да започнам со целосно исфрлање на лебот (lalala)

Со помин нека ти е :l: Не си ја оптеретувај душичката овој период, закрепни добро па потоа продолжи.

На malerozna, Vanilla15, penelope10 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    3.254
    Еве сум, -2.8кг од почеток на режимов, за 8 дена, првиве секогаш лесно идат :D
    и денеска прв ден од циклус :drunk:
    вчера зезнав детоксот, ќере јадеше сладолед и дојадов 2 лажици |(

- овошје, јатки, ориз и пилешко или шпагети болоњезе, ќе видиме 8-|

На Ariel и malerozna им се допаѓа ова.
  8. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.210
    Допаѓања:
    77.506
    И денес денот не го бројам (lalala)

За недела дена 6 месеци на диета :wasntme:

На Vanilla15 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. m.triball

m.triball Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    84
    Ден 4
    П: чаша млеко со мед
    Р: полна чинија грав, 5 кифлички и салата
    В: ништо не планирам да јадам.

Не можев да им одолеам на кифличките :wasntme:, морав да си дозволам неколку. Откажувањето на леб ќе го преместам за утре. (fingers)

На malerozna, Vanilla15 и penelope10 им се допаѓа ова.
  10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    Морам јас повторно да се вратам во темава овојпат посериозно. Иако немам килажа нa вага на изглед сум ко слон :^)

На malerozna и Vanilla15 им се допаѓа ова.
  11. m.triball

m.triball Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    84
    Ден 5
    Денес посно
    П: пола од мексиканска туна, и пола крастајца
    Р: другата пола од туната и кечап, салата со крастајца, патлижан и пиперка, и 3 кришки леб
    В: ништо за вечера нема да јадам

Луѓе, овај лебов не можам никако да го откажам. :headbang:

На marchi-cool, hermosa, malerozna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    3.254
    Барем замени го со црно, интегрално, ржано, тонус, какво и да е друго лебче

За денес овошје, салати, ииии макарони болоњезе ќе праам, оти пред некој ден јадев кременадли и печен компир, не беа тестениниве на мени а бааш ми се јадат :D
    во среда ли се мериме? :whew:

На m.triball и malerozna им се допаѓа ова.
  13. Meditant

Meditant Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    96
    Прочитав доволно од категоријата диети и фитнес, па одлучив да споделам тука во оваа тема. Сите диети имаат резултат ако се придржувате најмалку 90%, ама тоа е за краткотраен период, после тоа се опуштате, па идат празници и ајде јово на ново друга диета. Строгите диети и не се баш толку здрави, можеби ги постигнуваш посакуваните резултати но големи се шансите да се направи дисбаланс на крвната слика, а може и да дојде до компликација со хормонално пореметување во иднина бидејќи се применува специфична храна. Веќе долго време сум посветен на вежбање и диети, доста разгледував и мислења од доктори. Па според моја проценка и заклучокот е следен:
    Диета без вежбање-залудно потрошено време.
    Вежбање без диета-уште повеќе.
    Значи едно без друго=слаб резултат.
    Мора да се пронајде балансот меѓу овие две за долгорочен резултат.
    Е сега која е мојата диета!?
    Обилен доручек, среден ручек и ако не може да се издржи без вечера тогаш само овошје и зеленчук.
    Зошто!?
    Кога си легнувате на телото не му треба толку енергија колку што троши преку денот, па ако има храна која треба да ја преработи секогаш ја претвора во масти и ете која е најголемата причина за зголемување на телесна тежина. Не се плашете да се прејадете за доручек, тоа сè ќе биде потрошено во текот на денот, ручекот да биде онолку колку што мислите дека ви е потребно за да не се чувствувате гладни, физички сте активни па не мора организмот да складира масти (енергија). Значи преку ноќ ги создава а преку ден ги троши, на вас останува да го смените тој "mood" на организмот со тоа што ќе го смените начинот на внесување на храна како што е пишано погоре за да го избегнете тоа складирање на масти. Ова е едната работа. Сега што да внесуваме!? -СÈ, што поразновидна храна тоа подобро, значи нема придржување до строги правила што да се јаде, но оваа диета останува за цел живот, односно го променуваме начинот на хранење засекогаш ако сакаме долгорочни резултати, се навикнуваме да живееме вака (па и не изгледа толку тешко како било која диета). Само неколку правила: што помалку алкохол, шеќер и висококалорична храна (како мајонез, свинско месо и сл.) ако мора да јадете леб нека нè биде бе. Толку што се однесува до храната.

Сега нешто за вежбањето. Потешкиот дел а? :) Не, не е така и тука има тактика. Не зборуваме за "hard work". Доволна е само физичка активност секојдневно. Тоа за да не биде монотоно, па да опадне мотивот исто така треба да биде разновидно. Значи, 1 до 2 месеци домашен фитнес, вежби без тегови. 1 до 2 месеци вежби за истегнување со загревање. 1 до 2 месеци теретана (без форсирање на тежина за жените). 1 до 2 месеци активно пешачење или трчање. 1 до 2 месеци искачување (практикување на планинарење во поволен период од годината). 1 до 2 месеци јога (да, да, јога, психичкото вежбање е исто толку важно како и физичкото) додадете и медитација на сé ова.
    Балансот го одржува животот, а тоа се состои во разновидноста на храната и вежбањето.
    Откажете се од заблудата дека постојат пилули и чаеви кој ќе ја завршат работата за вас. Животот го организирате самите, не дозволувајте надворешните влијанија да ви направат дисбаланс. Променете го начинот на живот и ќе се промените и вие самите.
    Ова погоре изложено можам да го поткрепам со слики од мојата моментална состојба на телото, но ова е женски форум, па не сакам да фаворизирам за да не бидам погрешно проценет во намерите. Ако вистински сакате да видите како изгледа во пракса горе напишаното поткрепете ме со лајкови на постов, па можеби ќе размислам.

Во здраво тело здрав дух.
    Имајте убав викенд.

На marchi-cool и Ariel им се допаѓа ова.
  14. Ogi13

Ogi13 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    41
    Здраво, јас можеби и не спаѓам во оваа група на диети, но сепак диета значи "исхрана по определен вид храна". Јас веќе неколку месеци практикувам една спорт диета, што не е ниту за слаби ниту за дебели. Диетата е едноставна, БЕЗ шеќер, БЕЗ лактоза и БЕЗ глутен. Од овие три, телото на еден спортист нема потреба да ги внесува, а по мое мислење (поради тоа што јас не сум спортист), ниту јас немам потреба да ги внесувам, ниту луѓе што сакаат поголема димензија на активност и концентрација.
    Почетокот е најтежок секако, првите 15 дена додека да го исчистиш телото од сите три нешта се огромна мака, но потоа исто како да не постоеле.
    Јас сум студент и имам многу обврски и задачи во текот на неделата. Факултет, работа, приватна работа, одмор, свирење пијано, рекреација (возење точак)... И секаде постигам! И тоа свежа, неизцрпена! Доволно свесна дека немам потреба од "лоши" храни во мене, а како резултат на тоа, апетитот ми е поголем за разлика од пред неколку месеци. Иако сум само 45 килограми (сега можеби и варирам), имам доволна физичка активност за разлика од порано. Немам проблем со фокусирање на факултетот и до 3 часа константно, исто така и со вежбање пијано. Секогаш сум добро наспана (немам нервози во станување наутро), од 6 до 8 часа на ден.
    Најважно е да си свесен тоа што го правиш. Без разлика дали јас или некој/а друг/а што води друга диета за исхрана, треба потполно да знаеме што правиме. Не се признаваат денови како "само 50гр Киндер Буено, не е страшно" (јас така велев :D) или "Пеперони пица, бесплатна достава". Задоволството што го добиваш од тие нешта навистина вреди, но трае само додека го јадеш. Веќе следниот ден телото ќе бара пак од овие работи, бидејќи активацијата на мозокот дека се присутни тие нешта во твоето тело не дава да бирате исхрана правилно. Тука е најголемата борба! Многу луѓе се откажуваат, малку луѓе продолжуваат.
    Пред неколку дена, реков дека ќе згрешам и во трите нешта. Купив пеперони фамилијарна, Киндер Буено 2 пакетчиња и Кока Кола. Задоволството го направив да се памти! И навистина го памтам, не само поради вкусот додека јадев, туку и болките во стомакот што ми траеја до вчера. Веќе организмот е навикнат без тоа и дава знаци дека не треба да го конзумирам. Затоа еве, сега пак се враќам на исхраната со задоволството во глава, имам борба со психичкиот дел но физичкиот не дава да попуштам. Ми фали да возам точак (овие денови намалив ради ова опуштање :D).
    Обидете се со тоа што вие мислите дека е правилно за вас, така правете. Без разлика на килограмите! :l:

На Vanilla15, Ariel и La-loca им се допаѓа ова.
  15. m.triball

m.triball Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    84
    Ден 6 :inlove:
    П: кафе со млеко и две од малецкине бисвитчиња што одат со кафиња
    Р: Компири, салата, пилешко со печурки, еден кроасан со салама.
    В: најверојатно ништо, но ако ми се јаде многу, салата.

Малку денеска измешав, по малку каснав од повеќе работи за ручек, пример, едно парче кулен, една парче кашкавал, многу мало парче сирење. Некако се застрвев денес за да пробам од се, па си дозволив :sweat:
    Исто така, вчера откако пишав потоа јадев салата. :$

На Vanilla15, penelope10 и malerozna им се допаѓа ова.
  16. m.triball

m.triball Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    84
    Девојки, вечерва малку се опуштив, изедов парче торта и плус 2 чаши греано вино, и кикиритки. Сега се чувствувам многу виновно и неубаво, вчера исто така се мерев и се разочарав од својата тежина и како да изгубив воља, како да се разочарав од себеси зошто сум си дозволила толку да покачам тежина. Дали и на вас ви се случува вака или јас сум екстремен случај? :sweat:

На Vanilla15, Ariel, penelope10 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.210
    Допаѓања:
    77.506
    Ден 184
    Деновиве ептен се огрешувам, ама јбг, килажата секако стои. Ќе чекам божиќ да помине па турбо се враќам на диета плус вежбање :$
    А до тогаш се знае (lalala)

Сите ме караат дека сум изгледала многу слаба, па решив да јадам леб деновиве :@.
    Да видиме колку ќе качам, мада не преминувам 2000 калории на ден :angel:

Кај сте женски, ме снема мене, ве снема и вас.
    @Estranged да се пријави на рецепција, како иде диетата со божиќните забави :whew:
    @Espadrila
    @Ariel
    @mareane
    @andrejko82
    @ALISA0000
    @Vanilla15

На mareane, andrejko82, Vanilla15 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.216
    Допаѓања:
    139.881
    Јас бев болна, па паузирав, ама од утре се враќам. Во среда - мерење :)

Ако нема резултати, мотивацијата е послаба, нормално е тоа. Секогаш кога сакаш да изедеш нешто, прашај се - дали стварно сакам да го изедам? Или сакам да ослабам? Некогаш ќе сакаш, и тоагш е важно да ја ограничиш количината (најтешкиот дел). Ама некогаш ќе решиш да не го изедеш нештото.

Клучна работа е самоконтролата. Да сме ја имале во изобилие, немсло да пишуваме тука. Ама и се постигнува…

На Vanilla15, mimoza.mk, La-loca и 2 други им се допаѓа ова.
  19. mimoza.mk

mimoza.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    853
    Добро утро
    Понеделнички да почнеме без грешки :)
    Некако потешко оди кога е зима,повеќе ми се јаде:)
    Денес појадок тост од тонус со кулен + грчки јогурт
    Ручек грашок со месо и салата
    Вечера нема да има,само ужина ако сум гладна,или бадем или овошје нешто

На Vanilla15 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    3.254
    Јас тука сум, ќе ја фрлев вагата за малку оти ми покажа во плус ама ај сеуште сум во циклус :D
    дури и денес сум 400гр во плус 8-|
    утре веќе се надевам ќе иде малце во минус па да имам минусче во среда :D

- мени стандарт овошје, јатки, салати ии не знам што за ручек, дали јајца или туна или нешто сосема трето :drunk:

ко ќе видам вака вагата не мрда не ми се продолжува ич, скроз губам мотивација ама не знам ни што очекувам, да ослабам преку ноќ не може оти не ги ни качив преку ноќ :D