Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.913
    Допаѓања:
    171.747
    Абе страв ми е да не претерам со шеќери, тетка ми не смеј да јади цвекло ради дијабетот. А, не дека некои "тешки" калории ги има. :D Јас се изненадив и ко ми рече дека не смеј та. Јас ко ќе седнам можам тегла цвекло на ден да изедам зато и обично во башка ден гледам да јадам цвекло со цедениот ама јуначко срце не издржа вчера, хиперфиксација ми е денојве. Цедениот сок морам |( (морам комбинацијата цвекло+морков+јаболко да ја пијам, со плус цитрусно ми е подносливо инаку како земја да пијам ми е).

Да се едитирам тука, во пред појадок шот гел од алое и ампула матичен млеч мавам. Скроз изумив да ги пишам.

На Thirlwall<3 и MissChievous им се допаѓа ова.
  2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.027
    Гугл вели дека (дупло) повеќе шеќер има во свежо цвекло отколку во ферментирано. :wasntme:
    Ако го немаш проблемот на тетка ти, немаш гајле, поготово ако не јадеш многу благо во текот на денот. Ферментирани ствари се богати со пробиотик, така да, според мене кркај си. :D

На Thirlwall<3 и theowndemon им се допаѓа ова.
  3. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.913
    Допаѓања:
    171.747
    Абе обично и благо јадам. :D
    И шеќери од овошје оти знам да напрам гооооолема овошна салата со мед и да ја мезам полека. А јадам и свежо цвекло ради сокот шо морам ама као една глајца ја делам на 3-4 дела зависно од големината. Не клавам премногу инаку на земја ми има вкус сокот. :D
    Проблемот инаку го немам ама сум параноична дека ќе го имам. Да не се сфатиме грешно, не преземам ништо околу исхраната, само си сум параноична. Пак јадам благо, еве цвекло машала, и си се плашам. :rofl: :rofl:

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.027
    Нормално, паметно е да внимаваш што и колку јадеш, не мислиме само за сега и моменталниот изглед, мислиме на долгорочен план, за здравјето. :D

На Thirlwall<3 и theowndemon им се допаѓа ова.
  5. FierceFemme_

FierceFemme_ Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2024
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    260
    Вчера ја утнав диетата малку,
    Денес дум добра.

Поручек вива смути,
    Ручек чинија леќа со три кришки тонус леб.
    И протеин со овесно млеко.

Доколку ми се пријаде планирам уште некое протеинче, и си зедов кока кола зеро при екстремни случаи кога ми се пие или јаде да се залажам со малку кока кола. Морам така бидејќи учам и ми е тешко кога сум гладна. Ако имате некоја друга алтернатива слободно пишете.

Сакам да пијам колаген, дали некоја од вас има пиено? И колку време сте го пиеле и дали имал некакво позитивно влијание на целулитот, доколку сте пиеле предложете некој.

6. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.913
    Допаѓања:
    171.747
    1. Кафе, чај од брусница и шотојте од алое гел и матичен млеч како "пред" појадок. :D Кафе и чај исклучиво без шеќер.
    2. Денес "мрзлив појадок" т.е. шо ќе јадат другите клават и за мене, резанци со сирење печени. Not good, not terrible иако не ме држат многу и ми се чини одма ми дојде време за ужинка како резултат. Кога јас би праела и матено јајце ставам.
    3. Две киви имав зрели + мандарина за ужинка.
    4. После на ручек кај роднина за слава, околу лажица грав извајв, рибата само ја прочепкав не е за броење пошто не ми одеше никако, е са тие сармите мали, да сум здрава и жива. :D 4 со зелка, 4 со лозов лист. И пита со јаболка. 8-| Денес можам комотно да велам дека е диета и ми е ден за хидрати.
    5. Да не ми седи вака како зачуван нацрт цел ден мислењето, до ова време ја имам вечерата ама оти два оброци големи веќе имав, до вечер ќе си мезам уште нешто поќе од пола тегла цвекло шо имам. Не вервам да отворам нова тегла. Ќе кажам утре. :D Обично ако порано јадам поголеми оброци на вечер само салата јадам, ама денес сакам :*:цвекло:*: конкретно.

Два дена веќе не се осеќам расположено за ѓумбир. Имам блендирано ѓумбир со лимон, куркума, бибер. Исцедено. Па ги ставив во коцки за мраз праење и така една коцка во млака вода со мед пијам. Најчесто на вечер ми текнува дека то имам па пред спиење го пијам како чај број 2. Ама овие два дена не сум расположена за то. Пробвам да сфатам дали конечно почнав колку-толку интуитивно да јадам. Арно интуицијата вика „цвекло“, а не „најлепше жеље со бисквита“.

На penelope10 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. FierceFemme_

FierceFemme_ Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2024
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    260
    Денес макарони со туна и златна мешавина и лажица сенф. Тонус две кришки со хумус.
    :x

На Ariel и theowndemon им се допаѓа ова.
  8. In4efinche

In4efinche Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2024
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    45
    Повеќето барат начин за да ослабат но ги има и тие што сакат да стават некое кгплус па ајде ми треба ваше мислење. Читам за пивскиот квасец повеќето пишат дека им го отварал апетитот, и стварно им помогнал. Па кој има нешто да ми каже за тоа?

9. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.913
    Допаѓања:
    171.747
    Гел од алое, матичен млеч, кафе. Денес не се осеќам ко да сакам чај.
    Појадок испеков неколку лепчиња (3) со зачин и кашкавал. Ко ќе потпечат ставам добар слој песто и свеж домат од горе со малку сол и пипер.
    Пошто бев излезена, ужинкував на купечка лимонада. Да речиме дека чим ја видам на рафт не можам да ѝ одолеам на оваа конкретната.
    Ручек супа (без фиде, ew) со мрзнат зеленчук шо имам ставам и коцка за супа. Другото ми е leftovers, супена лајца грав и две мали посни сарми со лозов лист.
    И нормално, втора ужинка ми е многу цвекло и пола киндер јајце.
    Уште берам од натунс животните, ама тешко ми е шо намалив од 2-3 јајца на ден на пола киндер јајце понекогаш (во просек неделно ми иди, ама не прерачунав дека моите почнаа со пости и сега имам многу киндер јајца и само надеж дека брат ми ќе ги јади). :D Ми стагнира собирањето на животните. :D И пошто ова го пишам во тек на цел ден, сакам да пробам зелена салата да вметнам денес ама неделава ми е „ферментирана“ па поверојатно ќе отворам тегла крастајчиња или кисела зелка со вечерата. Некогаш не можам да намирисам ферментиран зеленчук и сакам зелена салата, сега обратно ми е неколку дена.
    Вечера уште помрзлива, зедов мексиканска туна (има пиперка, морков, боранија, пченка, црвен грав во микс со парчиња туна) во тортиља и крастајца. И тука веќе се частив мафин чисто оти беше топол и како смеам да го дам на луѓе без да пробам?

На penelope10 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.002
    Допаѓања:
    7.299
    Лага е.
    Внесувај повеќе калории отколку што е базалниот метаболизам. Ако 2000 калории тие базален, ти треба да внесуваш 3000-3500 калории или 4000. И гледај што повеќе калорична храна. Јади на 2 саати. Путери, намази, јаткасти плодови, кашкавал. Пијај и млеко колку можеш повеќе, барем по 600-700гр во денот. Ако внесуваш по 3500 калории од сега за месец дена ќе качиш +5. Треба да внесуваш повеќе отколку што трошиш. Највероватно не внесуваш доволно енергија и затоа не се дебелиш или пак тие екстра брз метаболизмот (брз метаболизам не значи одење во вц) него енергијата од храната, телото ја искористува одма а другиот дел ја исфрла. И тоа не е нормално.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.266
    Допаѓања:
    140.805
    Тешко ми оди со постот, никако да спремам јадење со време.

П: две црни лепчиња со хумус
    Р: супа од тиква со семки од сончоглед
    В: две црни лепчиња со маслиново масло и малку намаз од ф’стак. Немав ништо спремно и јадев леб со масло бе… (facepalm)
    Десерт: какао со малку мед и кокосово млеко - не е нормално колку е добро ова :inlove:

На theowndemon и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  12. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.820
    Допаѓања:
    8.547
    Каде го наоѓаш намазот од ф'стак? Исто е тоа со крем од ф'стак или различно е? Вкусен е? Сакам и јас да го пробам:D

На Ariel му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.266
    Допаѓања:
    140.805
    Ова што го јадев е солено, песто од ф’стак, има вкус на мелен солен ф’стак. Го купив од центар во едно дуќанче кај што носат италијански сувомеснати производи.

Има и крем од ф’стак, тоа е благо. Има на повеќе места, ама знае да е доста скап…

Двете се ненормално многу калорични, ама и многу вкусни :D

На theowndemon, Belo krilo8 и Puellapulchra им се допаѓа ова.
  14. Belo krilo8

Belo krilo8 Активен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2024
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    14
    И кај мене тешко иде слабеење, всушност не се ни трудам многу но без 10000 чекори или 45 минути тренинг било каков да е нема резултати ниту симнување така правев и бев во ред, сега потешко иде се прво повреди после некои фамилјарни проблеми па депресија или наоѓање утеха у храна и нормално килограмите само се качуваат.
    Моментално само се одржува некоја килажа и никако не симнувам, храната е намалена но ужините не тоа е најголемиот проблем кој го имам.
    И за слабеење треба вистински да се верува и цврсто да се придржува кон целта а е многу тешко.

15. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.913
    Допаѓања:
    171.747
    Б витамини и омега масни киселини помагат со кревање на апетит. Не знам многу за кревање килажа ама од се шо јадиш гледај да зголемваш полека оброците поќе и поќе. Додавај здрави масти во поголема количини (маслиново масло, маслинки, авокадо, calorie dense се), јајца, поќе протеин, протеински шејкови (во смисла, ако не можиш веќе да јадиш, ти иди како да додаваш „празни“ калории од високо калорични пијалоци и полесни се за внесвање, баш муабетот назад шо беше за џвакање наспроти пиење на храна и ситост). И додавај поќе работи во јадењата шо веќе ги јадиш. Во овошјето пример додај јатки од путер. Во салатата додај некој дресинг шо е калоричен плус извор на протеин (пилешко, туна) наместо стандард маслокиселинасол. Во јадењето стави малку поќе путер и зголеми малку количината шо вообичаено би ја јадела, додај поќе ужинки. Сигурно и ако седниш и да јадиш само високо калорична храна одма ќе дојди како шок на организмот, така да на то шо веќе јадиш почни да додаваш + уште нешто и плус оброк обиди се да внесиш. Секој процес е подобро да е бавен него избрзан. Ова е некое мое лаичко мислење, искрено не знам многу за кревање килажа (иако со то колку лесно кревам, би си рекол некој дека треба да знам) така да земи се со резерва. Вервам некој кој пробва да стави мускулна маса би знаел поќе.

---
    Чим пуштам мислењето да пишам до сега оти ручекот ми е генерално касно:
    1. Мафин од тиква и јаболко со еспресо за појадок.
    2. Гел од алое, матичен млеч, чај од брусница.
    3. Сок денес од цвекло, морков, јаболко, мандарина, портокал. Денес и утре ќе пијам сок пошто после до Вторник не сум дома при соковник па ќе си мезам цвекло место да пијам сок. :D

За ручек немам идеја. Се думам да напрам мексиканска лазања, тортиња, доматен сос, мешан зеленчук (пченка, црвен грав, грашак, црвена леќа) и една обична зелена салата за вечера. Овај ми е планот за сега. Ако го исполнам нема да пишам пак. Ако не го исполнам ќе се цитирам пак.

На Cutiepie1, penelope10 и Ariel им се допаѓа ова.
  16. Hoping

Hoping Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    1.020
    Јас не знам ни како да почнам.
    Сум пробала безброј пати, неуспешно. Знам дека е до мене ама ете не знам како да почнам и терам. Ако имате совети слободно, па и критики, не се лутам.
    Немам вишок 5, 10, 15 па ни 20 кг, туку многу повеќе.

17. Love Elixir

Love Elixir Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    127
    Здраво покачување и намалување на телесна тежина е од пола до еден килограм неделно.Многу се тоа повеќе од 5 килограми за еден месец, не е убаво ни за кожата.

На Belo krilo8 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.002
    Допаѓања:
    7.299
    Да, со нормално покачени калории, пример ако секој ден јадиш +500 калории вишок. Ама овде е друга математиката, со внес од +1500 до 2000 калории вишок шо е нормално за лице кое има прениска килажа и не може никако да крени нагоре, и ако не вака како ќе постигни килажа? Зошто за такви лица 2000-2500 калории не носат никаков резултат зошто друг им е базалниот метаболизам. Има луѓе кои земаат и гејнери за здебелување шо во една мерица од 60гр има и до 1800 калории. Ваков сооднос на калории е нормален се до качување на оптимална тежина и нема никакви несакани индикации. Е кога ќе се постигни тоа, тогаш треба да се прекини тој голем внес на калории.

19. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.266
    Допаѓања:
    140.805
    Слично како и за губењето кг, и за додавање треба да видиш зошто имаш помалку. Дали јадеш малку оброци, дали јадеш многу нискокалорична храна, итн. Ако немаш проблеми со здравје, не се оптеретувај…

На In4efinche и theowndemon им се допаѓа ова.
  20. Hotpepper

Hotpepper Нов член

Се зачлени на:
    3 април 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво на сите, неодамна се приклучив на форумов и сега конечно ќе отворам и една тема која ме интересира, па кој знае нека ме посоветува, сега моментално се Божиќните пости и јас ги постам, гледам во целост да ги постам по правилник на православниот календар и засега добро се држам, пред месец дена ги оставив и цигарите, исто така и не внесувам никаков алкохол, после сето ова што гледам дека можам да го издржам сакам да се префрлам и понатака на сосема здрав живот па нормално сакам и да симнам до 5кг на тежина, ме интересира дали би помогнало во процес на слабеење во денови на пост без масло да не внесувам воопшто никаква храна, само течности без додаток на шеќер и екстракти?.