(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.162
    Допаѓања:
    175.226
    Вервам имам пишано на темава за премал внес на калории и се шо ова пиша е резултат на то. И жал ми е дека врвиш низ ова, ама мора да почниш да јадиш за телото да се осигура дека храната не е под знак ? туку дека е нешто шо редовно го внесуваш за да почни да се однесува како да сака да ја троши та храна. Сфати го вака, храната му треба на телото за основни функции. Ако нема храна - тешко се обавуваат функциите. Телото гледа дека изворот на храна не е добар/траен/постојан и како резултат на то ја складира та храна во случај да не добива храна во иднина, или ако продолжи да добива малку. Со јадење поќе храна иницијално ќе се здебелиш пошто уште телото "штеди" и после наеднаш ќе намалиш со килограмите ко ќе телото почни да ги троши калориите оти ќе види дека добива то шо му треба. Еве не мора да зголемиш многу калории за почеток, пробај барем над 1.2-3к да си на почеток и никако под то, како шо пиша дека си уствари. Ти максимално се трудиш, ама воедно телото се мачи. Мора да сме нежни и да работиме заедно со телото за и то да работи за нас, а не против нас.

На Marsi*, penelope10, marchi7 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. LocoCroco

LocoCroco Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2025
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    152
    Можеби видеово ќе ти помогне, се што спомна тука го видов

На penelope10 и marchi7 им се допаѓа ова.
  3. FierceFemme_

FierceFemme_ Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2024
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    335
    Пиша "можеби ПЦОС", би ти препорачала прво да отидеш на гинеколог и да ја потврдиш или отфрлиш дијагнозата. Зошто? Ако веќе ди ПЦОС, има шанса да имаш инсулинска резистенција, која знае да биде досадна. Е сеа, јас исто теоретски мислам да накачиш малку калории, ама знам дека технички ќе ти е тешкичка математиката психички да ја поднесеш, знам какое. Јас би ти препорачала, да јадеш без да броиш (секако да внимаваш на емоционално прејадување или некој сличен проблем, ако веќе е случај кај тебе. За да не заминеш во екстреми секако), е дега од советот "јади повеќе" ти светка црвено сијаличе, ама смирено. Верувам дека нема да се здебелиш бидејќи сигурно си ја имаш веќе научено количината и верувам дека нема да се здебелиш.
    Организмот има тенденција да ги прилагодува дневните потреби врз база на долгорочниот калориски внес, така да за твојот организам сега е 1100 калории доволно за да одржува тежина. Но, ти сега ќе бидеш паметна и ќе ги направиш првите чекори што ти ги пишав. Ако имаш ПЦОС или почетен ПЦОС тогаш ќе ти препорача докторот Елова најверојатно, што содржат миониозитол. Јас би ти препорачала Инозитол, ги има од NOW, тие помагаат при инсулинска резистенција.
    А со храната, не да застанеш да математисуваш и да се оптеретуваш, бидејќи и тоа е некој мал стрес врз организмот. Едноставно одмори од броење,ама многу важно, фокусирај се на повеќе физичка активност. Никако не смееш да зголемиш калориски внес без физичка активност. Само пешачи, труди се 10к чекори да ги имаш, и повеќе ако можеш, доволно е.

Кажи ни што ќе смениш и како ќе ти помогне. :l:

Последна измена: 14 мај 2025
    На simoncelicius и penelope10 им се допаѓа ова.
  4. Ema.Sk

Ema.Sk Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    4.792
    :)
    Полека се движам надоле, денес се мерев, 73 кг

10 јуни идам на одмор, океј сум. Лани ова време имав 86 кг.

На LocoCroco, simoncelicius, FierceFemme_ и 2 други им се допаѓа ова.
  5. FierceFemme_

Се зачлени на:
    11 март 2024
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    335
    Браво, дали имаш намера да одиш уште надолу или задоволна си?
    Сакам и само сакам да почнам, ама некако ми годат килограмиве и никако да симнам нешто повеќе ;(

На Ariel и simoncelicius им се допаѓа ова.
  6. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    530
    На 15 мај почнав во теретана, вежбање тежински и кардио
    Исфрлив благо, сокови и леб
    -3 кг:D

На chadorche16, penelope10 и MikicaBt им се допаѓа ова.
  7. FierceFemme_

Се зачлени на:
    11 март 2024
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    335
    Ајде и јас се спремам за лето.
    Ден 2

Поручек јајце со протеинска изварка
    Ручек плескавици и јогурт некоја чаша. После тоа едно смути со спанаќ.

Почетна килажа 73 кг.

На LocoCroco, Ema.Sk и penelope10 им се допаѓа ова.
  8. Ema.Sk

Ema.Sk Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    4.792
    Иста килажа сме :)

Претежно за доручек јајца, варени или омлет во тортиња, рукола и луто сосче

Ручек пилешко варено со компир среден/ориз/киноа

Вечера секогаш ми е утка, затоа не одам веќе надоле со вага.

На нервна база, малава не спие до ниедно време, вади заби...
    Јас чипс или смоки знам да отворам и после се каам и така во круг :D

На LocoCroco му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Aleks.mar

Aleks.mar Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    121
    Морам и јас да се вклучам во клубов. Абе не знам колку пати во овие задни 2 години правам ослаби врати килажа ама тоа ми е од недоследност неводење рачун. Ама морам бе. Прво чисто поради здравје

На Снегулк@23 и simoncelicius им се допаѓа ова.
  10. sunsetbeach

sunsetbeach Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2025
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    100
    +1

i pisav na onaa klaudija fitnes trener sto i da e, ima nekoja programa raketa do leta :rofl: me zaintrigira,
    se zapnala da sme se videle na kamera :D ko na dejt da ja vikam (facepalm)
    zeno daj programata ke platam sto ima da me gleas ne e tolku kriticno (fingers)

На Aleks.mar, Feminka88 и DoubleK им се допаѓа ова.
  11. ecotte12

ecotte12 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2024
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    86
    Дечки како до издржлив калориски дефицит? Со години се трудам да симнам 5-6 кила, ама секогаш се откажувам бидејќи ми е претешко да мерам све опсесивно и премногу се обвинувам кога ќе ја прекршам диетата. Имам проблем со binge eating во "cheat day", па binge епизодите некогаш ми траат и по неколку дена додека не вратам све што сум изгубила и одлучам да почнам на ново по не знам кој пат. Вежбам минимум 4 пати неделно по 1 час, а за внесот ми е 1500 калории што не е прениско ама сепак не издржувам. Совети?

12. FierceFemme_

Се зачлени на:
    11 март 2024
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    335
    Денес понеделнечки, не знам веќе кој ден е, ќе почнам одново. Се нервирам држам неколку дена и потоа не пазам. Сега ќе се обидам да ја земам работата посериозно, бидејќи пробував купаќи, задоволна сум пак со тоа што го успеав до сега, но сеуште не е она што навистина го сакам. Па се разочарав малку, до сега можев да симнам и повеќе, а не да си јадам без контрола. Почнав и благо да јадам и забележав дека и здравјето ми се влошуваше, често бев отечена и како без сила. И најмногу поради тоа сакам да продолжам здраво да се хранам.
    Сега ќе се обидам со ОМАД оваа недела, малце и да го испразнам организмот. Целата сум подуена.

Ден 1

Протеински бурек (со корнфлекс, сирење и котиџ) едно осминче, 3 јајца и салата со краставица и домат.

На penelope10 и Aleks.mar им се допаѓа ова.
  13. FierceFemme_

Се зачлени на:
    11 март 2024
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    335
    Ден 2
    Поручек - две јајца пржени со протеинска изварка.
    Ужинка - банана
    Ручек - пилешка чорба, салата со домати и чаша јогурт.

На Aleks.mar му/ѝ се допаѓа ова.