(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. Reinaa

Reinaa Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    278
    Од каде го купуваш лебот? Моментално домашниот интегрален леб ми се потроши па сакам да пробам некој друг:D

2. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.359
    Допаѓања:
    177.491
    Па сегде? И од локален маркет имам земано и од Веро и од Кам.

На Reinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.359
    Допаѓања:
    177.491
    Screenshot_2025-08-22-04-59-31-989_com.microsoft.office.onenote-edit.jpg Screenshot_2025-08-21-21-19-58-951_stepcounter.pedometer.stepstracker-edit.jpg
    А-у вчера сум се свињосала и ми беше лошо на стомак. Испешачив и заспав. Риба поќе не јадам бар две недели. Обично на х2 неделно ограничвам ама х3 дена со ред е no-no. И се осеќав како дупка шо мора да се пополни со грицки, ете толку менва една салата во денот. Ужас.

Последна измена: 22 август 2025
    На Aleks.mar и penelope10 им се допаѓа ова.
  4. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.359
    Допаѓања:
    177.491
    Screenshot_2025-08-23-21-10-02-417_com.microsoft.office.onenote-edit.jpg Screenshot_2025-08-23-20-58-07-959_stepcounter.pedometer.stepstracker-edit.jpg

На Aleks.mar и penelope10 им се допаѓа ова.
  5. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.359
    Допаѓања:
    177.491
    Не знаев кај да пишам сем овде. :D Па си реков ќе спојам со то да се пофалам дека надминав 50 дена одење секој ден, без прекин, над 10к чекори (моментално почнав и просекот да го кревам околу 13тина илјади). Луѓе веќе ми коментираат дека сум ослабела. Јас уште не го гледам то и искрено поважно ми е јас да го гледам него други. Ама ќе биди.

Какоидае, знајте дека сум лебар и јадам протеински леб и решив да дам шанса на кето лебот (без глутен, таман да видам дали и bloating ќе се намали, ама пак не е нешто шо ќе си ограничам, I love gluten; додуша ако не сум поќе гасовита топка можи ќе напрам промена, ќе видиме). И се думав меѓу да одам и да земам шојма Зегин или еднаш да нарачам пакетот. И нарачав. :D Пиши дека е за 7 дена (мене месец ќе ми треба да го завршам, ама имат рок и то е топ, ако се вкусни ќе нарачам пак) и иди со предлог план за исхрана за тие 7 дена. Ама, сакав да коментирам за предлог планот со рецепти. :D Ко сфаќам дека бараа начин да вметниш толку леб во денот и пак да си под 1400 калории ама сум читала и сум се смеела. Сакам да кажам, ако барате план на исхрана секогаш нека е то од стручно лице. Ве молам.

Какоидае, до Недела ми се планирани оброците. Па од Понеделник ќе пробам да сум креативна со производите и мислам вкупно 2 идеи ми се допаднаа за да ги пробам од планот. Wish me luck да ми се вкусни и да сакам пак да нарачам.

Поздрав.

Последна измена: 13 септември 2025
    На Aleks.mar и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  6. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.282
    Допаѓања:
    12.873
    Кој пакет од Зегин, шо има во него?

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  7. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.359
    Допаѓања:
    177.491
    Не е од Зегин, туку производите ги има и таму. Јас до сега од Рамстор сум купвала ко ќе сум Скопје. Ама Битола едина опција ми е Зегин, и то то Зегин шо ми е најдалеку оти е најснабдено. И зато нарачав пакет.
    https://glutenfree.mk/product/keto-challenge/
    Јас имам и други производи јадено од овие и ми се (многу) вкусни. Ама планов за исхрана е лудница. Са се консултирав и со чупињата, деф е AI ама ај ќе речам 80% е allegedly AI ради legal purposes. :rofl: Уствари пишам за да не земат луѓе вакви планој и да мислат дека е балансиран и добар. Балансирано и добро само кај нутриционист.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.282
    Допаѓања:
    12.873
    Почна со оброциве? Те заситуваат или тешко? :rofl:
    Да знам дали да пробувам и јас.:D

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  9. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.359
    Допаѓања:
    177.491
    Ќе ти пишам од Понеделник зошто до Недела ми се планирани оброците таман да не ми останва другиот леб па од Понеделник ќе заменам со овој целосно. Ќе пишам после една недела. :D Ако не пишам @ me.

П.С. дефинитивно нема да се водам по планот, никогаш то не ми беше намерата, јас земав за пакетот со леб лол. Ама ме интересира дали мом да заменам протеинскиот леб со овој и да е подобро. Па ќе пишам.

Последна измена: 13 септември 2025
    На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Maelina

Maelina Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    38
    Здраво на сите. :hai: Ја држам УН диетата веќе 14 дена, денес ми е 14ти и немам намалено ниту цел килограм. Почнав со 80.20, денес имам 79.50, а се придржувам навистина строго, сѐ правам како што треба, освен некогаш ретко ако земам енергетски пијалок со 0 калории.

Пред неколку години исто ја држев, тогаш почнав со 86 килограми и за месец дена намалив 8-9 кила, не се сеќавам точно ама знам дека беше голема бројка. Се соочил ли некој со ваков проблем? Дали вака треба да биде, бидејќи ја држам по втор пат или? Се разочарувам искрено, барем еден цел килограм да симнев..

11. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.359
    Допаѓања:
    177.491
    @Mumoftwo30 пробав х2 различни пакетчиња денес. Slim bread & mini buns. Првото како крекер ми е. И убо ми одеше со намазот шо го прам (наут, грчки јогурт, јајце варено, малку мајонез, зачини). Еден крекер ми беше доволно и ме засити до ручек. За ручек х2 mini buns со веган ќофте во сос едвај дојадов 30 минути можи се мачев. Многу ме засити во моментот. Ама околу 2 сати покасно ми се јадеше м н о г у. Ни приближно За вечера со мексиканска туна уште еден крекер, пак се осеќам многу сито така да има голема разлика меѓу двата производи. Јас сакам крекери и често намази макам со (интегрални) крекери така да овие дефинитивно во ротација ќе ми влезат. Stay tuned за друго шо ќе пробам. :D
    AirBrush_20250915193601.jpg AirBrush_20250915193626.jpg AirBrush_20250915193638.jpg

На Mumoftwo30 и simoncelicius им се допаѓа ова.
  12. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.363
    Допаѓања:
    16.928
    Почни со турбо ун од 17 ден.

На Maelina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Maelina

Maelina Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    38
    Не можам да си објаснам веќе што е со килограмиве. Денес 18ти ден, сабајле се мерев на гладно и имав 79.05кг. Вчера имав 79.9 :tmi: Минус еден килограм за 18 дена..
    Ќе почнам да си запишувам тука што сум јадела и јас, па баш да видиме каде грешам.

Ќе почнам од претходните 3 дена:

16/90 овошен
    Две банани, еден портокал и 100гр индиски ореви

17/90 протеински
    Доручек банана и ред бул зеро
    Ручек пилешки стек (околу 150гр) пропржен со 3 кругчиња модар домат и една пиперка + 3-4 парлиња брокула, едно парче баварски леб и по ручекот 250мл бистра супа (половина коцка варена).
    За вечера уште едно парче стек и дома имаа правено скара па зедов и едно мало парченце свинско. Само месото, без салата.

Денес 18/90 скробен
    Доручек банана и ред бул зеро
    Ручек печени компирчиња со брокула (како салата, може да им ставам малце масло) и домат
    За вечера печени компири со кромид салата, на пола од ручекот

За енергетскиве знам дека ми се грешка, но најголем порок ми е кафето, а го пијам само со млеко и шеќер, црно обично многу ми го паѓа шеќерот и се тресам и нема да можам да издржам без да јадам нешто ‘тешко’. Па, привремено си најдов нискокалорична замена. :tmi: Следниве дена нема да пијам, ќе пробам да се одвикнам од кафеин.

На penelope10 и Aleks.mar им се допаѓа ова.
  14. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    279
    Како некој што ја држел Ун диета и ред други диети, можам да кажам дека на крај се се сведува на бројот на калории кои го внесуваме. Ти најпрво грешиш што внесуваш и ред бул, без разлика што е без калории. Друго, иако се придржуваш на планот за ручек и вечера ( иако како што пишуваш и тука правиш грешка, не смееш да мешаш пилешко и свинско и да биде пржено со масло) можеби количината на оброците е поголема од таа што е пропишана и внесуваш поголем број на калории и си во калориски суфицит. Јас од како почнав да бројам калории видов во каква заблуда сум била со диетите. Пример, 10мл масло ти се 90 калории. А во салатата ако ја зачинуваш сигурно ќе ставиш и повеќе од 10мл. Пробај да го исфрлиш ред булот, и салатата да ти биде свежа, не зачинета и да внимаваш на количината на главниот оброк ( протеин, скроб и јх).

На Maelina му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    1.035
    Важно е да бидеш во калориски дефицити и да внесуваш доволно протеини, јаглехидрати и витамини..
    Ден 1 ти е многу слабо само овошје, каде се протеинит..? Не треба еден ден да ти е овошен, друг протеински... Треба секој ден да имаш внесено доволно од се.

Исто така брзо слабеење со некои строги диети е и нездраво слабеење и мора таа диета и после од кога ќе ја постигнеш целта да се држиш до неа да не се вратат килограмите. И најчесто со вакви диети губиш и на мускулна маса не само сало..

Вагата следи ја ама немој само резултати од вага да гледаш, може да биде задржана вода, зголемена мускулна маса... Следи се и на огледало и мери обем со метро..

Исто внимавај и како ја подготвуваш храната дали со премногу масло, дали внесуваш премногу калории преку течности.

Ова со кафето не мора да се откажеш од кафе, или чоколадо или било што само гледај да избалнсираш со калориите и да внесеш доволено протеини.

Физичката активност е исто така важна..

На Librarian_ и Maelina им се допаѓа ова.
  16. Maelina

Maelina Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    38
    @zemzela91 @Mr.Limonko Ви благодарам.
    УН диетата ја држев пред неколку години и ослабнав околу 15 килограми, после тоа со години не вратив ниту еден килограм. Беше единствената диета што ми прија и од која што гледав резултат.
    За калориите, мислам дека сум станата експерт во броење, мерам буквално сѐ на кујнска вага, до грам внесувам. Каде ми беше проблемот не знам.
    За енергетските, знам дека се огромна грешка и погрешна работа дури и кога не е човек на режим, но морав да најдам замена за кафето на некој начин. Не пијам, не пушам во животов но затоа кафето ми е порок голем колку за сѐ заедно. Сега ги сфаќам луѓето што не можат да се откажат од цигари или алкохол, навистина е тешко. Кафето ми е можеби и број 1 виновник за тоа што не можев ни претходно да се ставам на некој режим, затоа што ми го паѓа шеќерот, се тресам и после тоа морам да јадам нешто навистина тешко за да ми се смири организмот.

Во право сте за сѐ, мислам дека одлучив да ставам крај на УН, залудно е кога не можам ниту еден килограм да симнам. Како личност со 25+ вишок килограми, мислам дека барем на почеток треба да оди полесно, во овој случај не беше така и е очигледно дека нешто не штима.
    Ќе се префрлам целосно на броење калории и воспоставување здрава врска со храната, исто така обавезно почнувам и во теретана. Ќе се дружиме тука, колку што можам ќе запишувам што сум јадела, баш ми е мило што вака има некое место каде што некој може да ми укаже дека грешам. :f:

На Aleks.mar, zemzela91 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  17. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.793
    Дали некој ја користи апликацијата Yazio за следење калории и како сте задоволни?

18. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    2.237
    А зошто не пиеш и понатаму кафе со млеко и шеќер. Пример 1 на ден и преполови ја количината на шеќер и готово. Тргни ги тие енергетски пијалоци.
    Јас знам исто еднаш ја држев и немав никаков резултат и после за 2 недели паднав многу во обем може дури 2 броја.

Btw. Нели почнува некој со слабеење за Нова година или рано ви е уште. Мене мотивација ми фали па друштво си барам .

Последна измена: 3 октомври 2025
    На Maelina и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  19. Maelina

Maelina Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    38
    Престанав да пијам енергетски, неколку дена си го заменував кафето со нив. Кафе, било какво, многу ми влијае лошо на организмот, ми го паѓа шеќерот и не можам да се опоравам после, морам да јадам нешто тешко за да се смирам. Не познавам човек на кој до олку лошо му влијае кафе, а пак кафето ми е најголемиот порок во животов. Сѐ за тие пусти 15 мин среќа во денот. :D Ќе пробам да го намалам или откажам, морам.

Еве јас те дружам. :handshake: Ќе си се мотивираме тука. Само овие два дена имам битна прослава, па нема да се замарам за режимот, ама од недела почнуваме јако и со теретана, завршија тешките обврски. Време е за посвета на себе. :sun:

На Katie90 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.359
    Допаѓања:
    177.491
    Дали то конечно има луѓе за да не си водам монолог тука? :lol: :coffee:

На Maxima987 и Katie90 им се допаѓа ова.