(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. HardSex

HardSex Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    2.425
    Повеќе фактори се во игра,но покрај генетиката,физичката активност,внесот на калории,хормоните се многу битни.На пр.инсулинот е критичен во делот на метаболизмот на мастите.
    Покрај останатите,една од главните функции на инсулинот е to stop fat burning and enhance fat storage :D .Јагленитехидрати главно го зголемуваат инсулинот,протеинот има речиси 0 дејство врз инсулинот,мастите се единствени со 0 дејство врз инсулинот,ама затоа се најкалорични.
    Претеран внес на јагленихидрати ќе води до зголемување на инсулинот а тоа би рекло say goodbye на
    6-pack-от,welcome на 12-pack-от,или 24-pack за поупорните :D

Значи, тоа практично би значело:

-Од зеленчук може се да се внесува освен компир(многу ретко).

-Од овошје се,освен банана.Акцент треба да се стави на овошје со помал GI,
    пр.јаболко,портокал,кајсија,малини,лимон,јагоди итн.

-Од протеини може белки,риба,пилешки стек и телешко 1-2 неделно.

-Млечни производи умерено,многу се лактозно нетолерантни.1-2 чаши јогурт до 17-18H.

-Од житарки ништо.Не за леб,р'ж,овес,јачмен,пченица,пченка итн.Не за ориз.Не за благи работи и купечки овошни сокови.Не за макарони и шпагети.Знам дека многу ќе се разочараат,но не и за палачинки :D .

-Од зрнеста храна може лешници,кикирики(домашно печени или во лушпа,не од оние со кг сол у нив),
    ореви итн.

Храната се меша т.е. секој ден се внесуваат и јагленихидрати и протеин и масти.Јагленитехидрати се внесуваат до 17-18H.Слично и за мастите.Чист протеин може и подоцна доколку сте гладни.Како на пр.
    белки или риба.За вечера месо во принцип не е препорачливо.
    Јагленитехидрати кои беа означени како забранети можат да се внесуваат само доколку планирате да бидете физички активни во наредниот сат време да речеме.Во спротивно forbidden :D .

Секој може да држи добра линија доколку се придржува.Веројатно 3-4 кг се симнуваат во првите 4 недели или 8-10 кг во првите 8 недели.Ако сакате да продолжите да слабеете а сте наишле на плато,
    тогаш еден оброк со јагленихидрати помалце.Протеинот и мастите не ги чепкаме.Само инсулинот го манипулираме :D .Ако симнете повеќе кг. од посакуваните,тогаш еден оброк со јагленихидрати плус.
    Повторно протеинот и мастите не ги чепкаме.Внес на вода стандарден околу 2-3л. дневно.
    Умерена физичка активност 3-4X неделно околу 20-30 минути.Може трчање,може пешачење.
    За тие што можат склекови и стомачни,супер.За добро дефинирано дупе,нозе и главно метаболизам 1)Squats and 2)Lunges.

Prison Squats,please :D .

На Lux, kate21, nela.oh и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.992
    Денеска како што реков цел ден на течности сум. :)
    Досега конзумирав:
    -Капучино една чаша(леле ова во стомак ми срасна :rofl: )
    -Цедевита една чаша.
    -Зелен чај една чаша без шеќер (цел саат се мучев да го испијам, горчи ненормално ауу, добро што не повратив)
    Сега се мислам една чаша јогурт да земам, али ај ќе видам ако ми се пријаде повеќе. :?:

На ilipili му/ѝ се допаѓа ова.
  3. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.105
    Сега гледав дека сте постирале слики од вас, пред потоа, браво за сите дами, прекрасни сте, немојте да се откажете како мене, но еве ме пак во игра тука сум.
    Јас имам доста тешка битка со килограмите, имав т.е, сега е малку полесно, може и затоа ми оде потешко да се придржувам кон правилниот и здрав режим, но кога тогаша морам пак да стегнам заби за да дојдам до совршенство.

Еве ја мојата пред и потоа, првата слика е од лани, а втората е пред две недели.
    Се надевам дека ќе придонесам екстра мотивација.
    [​IMG][​IMG]

На Lux, Miss-Independent, JuLleE и 15 други им се допаѓа ова.
  4. nela.oh

nela.oh Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    270
    Фино објаснато, ова е баш строг здрав режим. И точно е тоа со хормоните, сум осетила на мене.

Е само со едно не се согласувам - целосно исфрлање на лебот. Во ред е исхрана без тестенини, макарони сето тоа, без благи работи, ама телото си има потреба од мала количина леб, не зборувам за бел, него интегрален, дали пченичен или р'жан. Исто и ориз, да не се исфрла скроз, него може да се замени со интегрален.
    Затоа што како што кажа треба да се внесува се во денот, е каков јагленхидрат ќе се внеси ако се исфрли леб, ориз? Овошје како овошје, природни шеќери, ама 1 парче интегрален леб во денот нема да направи штета.
    Еве нешто повеќе за тоа http://interesno.com.mk/zdravjeubavina/42-zdravje/16735-zosto-treba-da-jademe-kvaliteten-leb
    Јас пример јадам за ручек 1 парче, а за вечера избегавам, најчесто салати само јадам или чаша јогурт.

И секаде читам за бананата дека треба да се избегава, ама нема шанси од неа да се откажам, таа ми е на врв на омилено овошје, ма колку сака нека ми крева инсулин :D ама ок оправдано е кај мене, ја јадам за поручек нагладно и тоа пред трчање или вежбање.
    Или па што викаш житарици дас е избегава, јадам една витанова ако немам банана онака утрински пред вежбање. Ама кога се троши е ок.

На HardSex му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.639
    Допаѓања:
    9.511
    Jas vo izminative 3 nedeli oslabev 8 kilogrami. Nishto posebno ne vovedov vo ishranata, samo prv pat vo denot jadam okolu 1 chasot. Pa potoa povtorno kasnuvam okolu 6-7. Jadam se, samo vo pomali kolichini i sekoj den trcham poruchek. Navistina sega se chuvstvuvam prekrasno. :D

6. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    Денес за доручек јадов една кајсија
    Ручек-пиперки полнети со урда тие шо ги бендиса лудото :D
    А за вечере денес ќе метепате знам ама мора да одиме на вечера со дечкото сака да ме носи дека правиме 5 год,па ќе видам да земам нешто нискокалорично
    Поручек ќе шетаме со него,па тоа ќе ми биде физичката активност за денес. :)

7. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Јас денес појадував леб и маргарин со вегета, рибанчето на тостер си го смачкав, крцкаво, мх. И едно чашиче пудинг. :mm:
    За ручек не знам што ќе биде, а вечера краставичка или чаша јогурт ако ми се јаде, обично не ми се јаде навечер..
    Енд д кардио после кај 7, Афкорс. :rofl:

8. M.a.r.i.l.y.n

M.a.r.i.l.y.n Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    723
    Ме немаше и мене деновиве. Да си признаам, овие два дена ептен кикснував :tmi: .
    Де сладоледи, де макарони, ова она... Ама еве пак се враќам. Целта веќе не ми е да губам килограми, барем овие 2-3 дена нема да се измачувам, ќе престанам и да вежбам, само ми се воспалуваат мускулите.
    А тоа не смеам да си го дозволам, во среда сум на одмор :D
    Така да ќе ве подружам уште неколку денови, па од Август пак по старо темпо.
    Вие не се предавајте, продолжете си, нејќам да ви бидам јас тука демотиватор :hug:

9. HardSex

HardSex Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    2.425
    @nela.oh

Не сме роботи.1 парче интегрален леб насабајле е ОК.Муабетот ми беше во насока, не за леб,бурек
    или пица party у континуитет.Инаку,што се однесува до бананите можеш да внесеш и две,една пред
    тренинг,друга по тренинг.Немој да се откажуваш од таа убавина. :D

На nela.oh му/ѝ се допаѓа ова.
  10. gingerchild

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Колку калории од прилика имаат Витанова благцата? :^) :D

11. Wild.Child

Wild.Child Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.573
    Допаѓања:
    6.699
    Мислам дека околу 100 и нешто во 100грама, ама мислам. Сепак не треба да претеруваш. Колку смачка? :D

Инаку јас имам цел до крајов на месецот да сум уште 4-5кг доле. :) Имам воља, ќе запнам силно и верувам дека ќе успеам. :)

12. gingerchild

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Сеуште не сум смачкала ниедно, предвреме си прашувам јас. :rofl:

13. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.468
    AA во 100 гр немаат 100 и нешто калории :) . ама во едно од 25гр, тука се некаде, 120тина,ама јас не ги препорачувам за диета, што знам.. Mоже чат пат еднаш неделно колку да се заблажите :)
    Jас се подув со лубеница значи :D

На gingerchild му/ѝ се допаѓа ова.
  14. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Чек да ви кажам нешто...
    Значи доколку сакате со вежбање да ослабете најбрзо и најлесно ќе го постигнете тоа со утрински кардио вежби. Стануваш од спиење и единствено што правиш е соблакаш пиџамите, мочаш и миеш лице и т.д. Никаков појадок, никакво кафе одма вежбање, дали џогирање, дали орбитрек, возење точак, јаже...сеедно. Доволни се 20-30 минути вежбање потоа одмор од 30-40 минути и може да се кафосувате, да ручкате али никако да спиете.
    Утринското вежбање го буди телото, не само што е одлично за слабеење туку е добро и за метаболизмот и дигистивниот систем.
    Доколку имате време можете и вчерно време повторно да вежбате, со некои 10-15 минути кардио за загревање и потоа конкретни вежби стомачни, склекови, грбни и сл.временски колку сакате. Е сега овде важи правилото никако час пред и час после вежбање да јадете. Попладневното или вечерното вежбање, сеедно е повеќе за дефиниција на мускулите, а за да се дојде до моментот дефиниција треба сето салце да се согори а тоа најлесно и најбрзо се согорува со утрински вежби.

Битен мометн е разгибување и тегнење, значи пред било кое вежбање битно е максимално да ги истегнете и опуштите мускулите такоџе и зглобовите доколку несакате да имате воспалени мускули со денови.
    Дајте си и денови за одмор, ден во кој можете да земете сладолед или чоколадо, да не вежбате ништо, да испиете чаша-две пиво/вино или шта год. Со секој строг и редуциран режим на исхрана на некој начин се казнува телото, па првите деновите доживува шок.

Не зборам на памет муабетов ми го кажа жена која цел живот е спортист и на 40 и кусур години после 3 деца има фантастично тело.

Бидете ми поздравени и истрајни, јас ве читам редовно и ви симнувам капа за издржливоста и постигнатите резултати. Кога се сака, се се може ;) .

На Lux, Doozy и Cynthia им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.772
    Допаѓања:
    162.908
    Ау Најубава,не е за секого ова. Се стремев кон ова,ама немам ни енергија,а задолжително ми се слошува потоа.

Вчера цел ден ме издржаа две варени јајца,две печени пиперки и троа зрнца,бел грав,специјално за мене тргнат,ама не го можам,малце каснав колку да ми пополни желудник, една резанка диња и шака сончоглед.

Денес ручек,80 грама макарони,со сос од домати,ама од свеж домат,свежо подготвен,со малку сол. За вечера шоља јогурт со морков.

На anabel-a му/ѝ се допаѓа ова.
  16. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.499
    Јас од денеска решив за вечера обавезно нешто протеинско да внесувам.(предност има баланс+ јогуртот) Мене вечерата ми е околу 5 саатот ама нема везе :D. Ова режимов мој ќе му дојде нешто како режимот од Иренна, само што јас насабајле нема да конзумирам јаглено хидрати, затоа што уште два месеца имам овошје одсабајле - како продолжеток од Ун-диетата со цел промена на организмот.

Плус прееска си купив и маслиново масло - екста врџн и ленено семе.
    Лененото семе навечер со јогуртот ќе го јадам.

Инаку прееска ручав печени тиквици, ама некако не ми беа по ќеиф па многу малце пробав. И салата. И денеска одмарам од вежбање, ухуух :wasntme:

17. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Ете видиш Лилит па мене ми годи ова утринсково вежбање, баш ме расонува а и болката во грбот што постојано ја чуствувам е со значително помал интезитет.
    Работава е пробај па види.

18. Wild.Child

Wild.Child Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.573
    Допаѓања:
    6.699
    Се сложувам со Најубава, и јас истото го правам, наутро на гладно е најдобро, бидејќи подоцна опаѓа метаболизмот. Само што мислам дека 15 минути кардио се премалце. :)

19. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.499
    ^Точно. Првите 12,13 минути од вежбањето се всушност загревање и припремање на организмот.

Инаку ни јас не можам одсабајле да вежбам. Укочено се осеќам и омалаксано. Па почнува да ми се врти :D

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.120
    Допаѓања:
    24.426
    Види пишува на нив, баш некни гледав во 25 грама (колку што е чоколатцево) се 120тина калории како што кажа Лудото, а во 100 грама околу 500. Јас во јаглехидратниот ден на УН, изедов едно и друг пат нема да јадам многу е калорично.