(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Discussion in 'Диети' started by Vampire-Girl, Jun 26, 2010.

1. karenin

karenin Популарен член

Гурман сум ама не ќе да е на арно. Имам 64 кила. А пред три години беа 56. А пред 6 години беа 54. Премногу е ама навистина! Само кукам дека сакам да ослабнам. Се запишав на триста фитнес активности. Одев месец дена, убаво си земав ритам и оп ми дојдоа гости и неможев поради нив да продолжам, а не ни можев пред нив да вежбам. Сега ме има фатено таква мрза. Но еве последното кое си го ветив е да не јадам после 8 навечер. Два дена до сега се држам едвај. И ако ја победам мрзата ќе биде добро, па да станам барем дома да вежбам.

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ти наброја што не можеш, а не што можеш, се што не правиш, а не што правиш. Разграничи си, сакаш да ослабеш и да бидеш мајка ипол, да имаш време и за наредното здравје да си се доведеш во ред или сакаш да останеш бремена во второ со плус 35. Јас би го избрала второт и го избрав впрочем, пред да останам бремена избрав да ослабам намалку 20 килограми, за потоа ќе му ја мислиме, тргнав натака и ми оди убаво, со УН. Прочитај ме мене кој гурман сум, знам да готвам се и сешто, и готвам, ама си решив дека сакам на режим и точка. Ако самата од старт викаш дека не можеш ние нема на сила да ти кажеме да се ставиш на диета, мораш самата, тоа е што е. Да, ти си свесна за состојбата во која си, време е да ја смениш. Претпоставувам не го доиш малиот, започни со некаква диета или купи препрати за слабеење, но и со нив мораш на режим, ниеден препарат нема да направи магија, ти да си јадеш и да ослабеш, а откако ќе симнеш некое кило започни и со вежбање. Сакаш да си слаба или сакаш да си дебела, твое е да одлучиш. Мене ми беше мака веќе да се оправдувам, па почнав, и ете сум на средина отприлика ;)

kate21, mamma, Dgirlll and 1 other person like this.
  3. mamma

mamma Истакнат член

Не го дојам веке детето бев размислувала слимлајн апчинјата да ги нарачам.Епа со првото се поправив 30 кила не сега ама догодина веке сакам 2ро дете.Проблем ми е што сум многу стрвна и готвам многу убави специјалитети и не можам да ги гледам маж ми и детето како јадат :@

4. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Порано во една тема имав спомнато,имам проблем со ензимите во желудецот (што се за варење зеленчук). Скоро да ги немам, и неможат да ја варат храната (зеленчукот). Ми рекоа можеби, значи можеби никој не ти велисо сигурност, со нутриционист дасе излечи. Ама мене искрено финансиите во овој момент не ми се наклонети,и да ги имам имам поважни работи....не битно сега тоа.
    Вчера баш седев и вртев по темиве читав што чини што не чини. Епа девојки сама ќе си правам некои комбинации, првенствено што помалку мешање, што повеќе варено а не пржено, NO FAST FOOD, мусли, они житарици (велнес кексоци), овошје - тоа барем можам. Пуканки...една кришка црно лебче и мармачадче не е страшно на два дена да смири желба за благо....ќе видам мислам дека ќе успеам зошто се работи околу 4кг. ете да заокружам 5 :) Како и да е мислам дека ќе успееме :)

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мислам дека знам за што збориш, сум се сретнала на друго место со проблемот, обиди се со различно внесување на храна, полека, не во големи количини и мислам дека ќе го решиш проблемот. Обиди се да најдеш барем една врста на храна која ќе ти ја поднесе желудникот, мислам на зеленчукот се разбира. Мораш да го решиш овој проблем, друго чаре немаш, а верувај и Нутриционистите на тој начин пробуваат, знам од друга врста на проблем кој е решен на тој начин.

Па не мора да ги гледаш, јади си слободно, но ако готвиш храна од која се дебелее, и детето и сопругот ќе ги здебелиш, а тоа не го сакаш сигурно. Започни да готвиш специјалитети од кои сите ќе имате придобивки, здрава храна, гледај да не мешаш многу намирници, или ако направиш месо со компири не ги јади компирите, јади со салата. Појадокот нека ти биде здрав, ручекот она што имаш дома и вечера нека ти биде салата. Почно ја диетата на Ирена. Не мисли дека со СлимЛајн ќе ослабеш како со магично стапче, а и не знам дали имаш прочитано што прави СлимЛајн со организмот, катастрофа, страдаат хормони и бубрези навелико. Мислам дека имаш прво проблем да сфатиш дека сакаш да ослабеш а после да започнеш. Разгледај ја темата за диетата на Ирена, мислам дека ќе ти годи најмногу со оглед на твојата состојба, мада јас ти ја препорачувам УН, ефикасна диета со мали шанси за враќање на килограмите.

6. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

^да имам приметено дека само краставицата можам да ја јадам и тоа во минимална количина, се што е повеќе повторно проблем. :doh:

7. simplyheaven

simplyheaven Активен член

Имам над 70 килограми.Што е многу,многу е.Никогаш не сум држела диета.икогаш не сум се борела со јадењето.И сего цврсто сум решена,мотивирана сум.Само незнам која диета да ја држам.Некој предлог? :)

8. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Пробај со Ун диетата ,како ефикасна се покажала на многу мои блиски а и феминки тука , ќе замолам другарка моја ако може слики before and after да ставам секако кропнати но секако доколку дозволи . Разлика преголема и изгледа моментално како модел , но знам дека без физичка активност резултатите доаѓаат побавно или пак јојо ефект . Почни со ун , па кога ќе се затопли може да почнеш и да вежбаш . А и сега не е на одмет по некоја вежба по дома кога ти е досадно .

simplyheaven likes this.
  9. Eagleeye

Eagleeye Истакнат член

За житариците има аргументи и за и против. Според многумина ние не сме создадени да консумираме таква храна. Не сум 100% сигурен на оваа тема иако јас лично сум против. Сега, понекогаш и јас јадам леб, оној од Чарли од кисело тесто(не ми се верува дека е таков али ајде). А ти овесни снегулки без вкус чисти јадеш со вода? Сум пробал еднаш и никогаш повеќе. Мој совет - без житарици.

Јас мислам дека девојките премногу се замараат со тежина. Треба да знаат дека тие природно складираат повеќе сало од нас. Најверојато, колку што се сеќавам, заради идна бременост. А башка, мене лично не ми се допаѓаат многу слаби девојчиња. Подобро некое килце повеќе одколку некое помалку од нормално :D.

А за MSG... Mono sodium glutamate е засилувач на вкус. Сам по себе нема вкус али ги прави другите вкусови посилни. Има голем број студии кој покажуваат дека msg доведува до дебелеење без разлика на калориите внесени. Внесувањето на MSG го зголемува лачењето на инсулин и предизвикува дебелеење и тип 2 диабет. Во многу видови храна ставаат. Во чипс, супи некои со вкус, разни преливи, Мекдоналдс е полн, кобасици и некои други сувомеснати, Не знам точно зашто не јадам таква храна а и не сум гледал по состојките многу. Повеќето го кријат. Состојки за избегнување:

Glutamate, Monosodium glutamate, Monopotassium glutamate, glutamic acid, calcium caseinate, sodium caseinate, hydrolized corn, gelatin, textured protein, natrium glutamate ,carrageenan, natural pork flavoring, bouillion and broth, soy sauces extracts and proteins, flavors and flavorings, natural flavors and flavorings, hydrolized vegetable proteins, autolyzed yeast hydrolized yeast, yeast extract, protein isolate, malt extract, barley malt, boullion. И други...
    http://www.truthinlabeling.org/hiddensources.html

Е сега овие се на англиски, ќе ги преведеш на Македонски за наши производи.

А ти лично имаш проблеми со тежина?

10. Eagleeye

Eagleeye Истакнат член

Немој да одиш со диети. Лош пристап. Смени го начинот на исхрана и терај така цел живот. Не ти треба некоја фенси диета, само јади тоа што порано луѓето јаделе и нема да имаш проблеми. Ја видов таа Ун диета, лол. Не дека е лоша али никој не сака да биде како робот, сега ова , утре тоа итн. Ќе ти здосади и ќе се вратиш на старото.

Затоа промени се од корен и терај. Зеленчукот нека ти биде главен било готвен или свеж, јади овошје само не претерувај со него, и месо. Толку. Најбитно да не јадеш процесирана храна. Леб и жито исто не. За млеко и млечни производи, немој, имаат многу калории, а и башка ние сме единствени суштества кои цицаат крава.:D Создадени сме да пиеме мајчино млеко додека сме бебиња, а после да се префрлиме на друга храна. За калциум не се секирај ќе внесеш доволно од зеленчукот. Јас ослабев бааги иако не не ни планирав да слабеам со ваков начин на исхрана. Ја сменив исхраната ради други причини.

Warning: Ваков начин на исхрана ќе те чини повеќе време, готвење спремање, купување итн. Ја не готвам, и не се замарам, додека има кој да ми готви :D.

11. simplyheaven

simplyheaven Активен член

Во право си.Проочитав многу успешни приказни кои ослабеле со Ун,па затоа јас од утре јапочнувам.Епа ај нека ми е со среќа. :)

12. MidnightFlower

MidnightFlower Истакнат член

http://i-want-a-new-body.tumblr.com/

Епа поголема мотивација од блогов не знам!
    Разгледајте го, секој ден има нови сликички, мене ми е одличен :)

13. Sunchild

Sunchild Истакнат член

Да, сега имам. До пред неколку месеци имав 47-50 кг на 169 см висина. Потоа нагло за 2 месеци се здебелив десетина килограми. Не бев во Мкд.,лежев во болница, не внимавав на исхрана, не можев да вежбам и така...Инаку не јадам процесирана храна, во животов само еднаш имам пробано хамбургер во Мек Доналдс и тоа пред повеќе од 10 години, во Старбакс никогаш не влегувам, јадам многу, дури премногу зеленчук и овошје(но внимавам со овошјето!), леб воопшто не јадам ниту пак тестенини, од месо само варен пилешки стек и белки од јајца...Проблем ми е што пијам многу млеко, со кафиња и какао ми одат по 0.5-1 литар на ден. И си подкаснувам благо, по една бајадерка на ден барем редовно. Чудно ми е , зашто никогаш не сум имала повеќе од 50 кг, моментално имам 58 и се мразам. :puke: Сега вежбам, околу 5 пати неделно, аеробно претежно. Но со ова празнициве што се заредија тешко оди. Ме плаши што наскоро повторно ја напуштам земјава, и во странство не можам баш да си посветам внимание, во смисла на редовно вежбање бидејќи работата ми е пренапорна и прекувремена. А и храната нема да зависи од мене потполно...Твое мислење за протеинските напитоци? Си мислам да земам Whey, да пијам наутро и после вежбање, зашто таму тешко дека ќе има варени стекови. Инаку овесни снегулки сега почнав да употребувам, ги мешам со пченични никулци и малку сомелено лененово семе. Порано ги пиев со јогурт но сега со вода попарени, поубави ми се, со лажичка мед и цимет баш ми се по вкус.

14. feminium

feminium Истакнат член

^Јас истотака имам доста кг. за симнување,претходно редовно јадев брза храна,а за спорт,фитнес и такви активности немам време,пробав многу диети но несакам да живеам така(денес јади ова утре она),па решив исхраната да ја сменам целосно и исфрлив се што е наведено погоре(храна од пред 50 год),но незнам што да правам со јогуртот.Пијам од оној баланс што е, дали тоа е воред??

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се додека не прочитав за млекото си мислев има логика, која небулоза, батали го ти млекото па да те видам дали нема да завршиш на вештачки витамини и минерали. Прво, месото, потребно е и покрај тоа што содржи масти, јас имам низок холестерол, и тоа не чини, честопати има проблем со опстипација заради тоа, значи не е дека треба да заборавиме на месо. Млеко, како ќе надохнадуваш калциум? Со вештачки суплементи? Скрши еднаш коска и да те видам како ќе зарасне ако не внесуваш дневни потреби на калциум. Ниеден зеленчук не содржи доволно калциум кој на еден организам му е потребен, затоа се користат млеко и млечни производи. Вит Б,Д и Е, сите ги има во житарките, ако не ги примаш ќе личиш на старче на 40, кожата ќе изгуби на боја и еластичност, ќе опадне либидото и потенцијата, а немој да се чудиш кога наеднаш ќе започнеш да забораваш зошто си излегл од дома. Како планираш да ги надохнадуваш овие витамини, вештачки? Доколку се води нормален здрав начин на живот, се распоредат врстите на храна според нивното варење, време на апсорбција, нема да има никаков проблем, значи, ЈХ наутро, во нив спаѓа и овошјето, Протеини и Скроб после пладне, со тоа што денот да се заврши со Протеин е најдобро, чаша млеко или парче сирење. Се во нормални граници, да не се претерува, да се внимава, да се прави здрав распоред на намирници, да не се конзумираат вештачки создадени храни како МкДоналдс, виршли и салами, да се внимава на внесот на шеќер во организмот, исто така и кога се внесува истиот, со малку повеќе физичка активност и едноставно телото ќе започне само да се оформува.
    Што се однесува на тоа каде има повеќе сало, кај мажите или жените, точно да, околу стомакот на жените има повеќе сало него ли кај мажите, едноставно природата така не создала затоа што ние во тој дел имаме органи кои треба да ги заштитиме, кои се битни за нашата репродукција, но не мора да значи дека тоа сало треба да излезе на површината, да го надмине мускулот и мускулната маса, салото кое ги обвива органите е сосема доволно тие да се заштитат, ние ако сакаме да се вадиме на тоа дека салото ни треба да го заштитиме бебето малку сме ја претерале.
    Со правилно распоредување на оброците, врстите на храна, а сходно на тоа и физичката активност, ќе имаме многу полесна борба со килограмите. Јас ова го научив бидејќи и самата имам проблеми со килограмите, половина живот се борам со нив, создадени претежно од нездрава храна, хормонски третирана, со вештачки адитиви. Она што го имам напишано со дебелината и сиромаштијата, е баш тоа, да не се повторувам сега. Сега кога созреав, кога станав свесна за своето здравје и здравјето на моето поколение, станав свесна и за тоа што јадам, како, кога и колку, дали се движам, кога и колку, дали внесувам доволно витамини и минерали, за да можам мојот организам да го спремам за возраста која сама по себе си носи повеќе здравствени проблеми, притисоци кои се поголеми во секојдневието и пред се да создадам баланс во организмот и да го спремам за репродукција. Да ова звучи смешно, но јас не сакам да останам бремена со плус 20 килограми на мене, сакам детето кое ќе го родам да биде здраво, затоа овој начин на исхрана кој сега го практикувам мислам дека е вистинскиот за мене, па ќе се потруда и во иднина да се придржувам на сето тоа.

Sunchild likes this.
  16. Maya3112

Maya3112 Популарен член

Не знам колку од вас веруваат во месечевата диета.
    Се пие од 2 до 4 литри течности (вода,кафе без шеќер и природни сокови од овошје и зеленчук цели 24 часа.
    Од утре вечер 11.01.2013 од 20 : 44 мин. па се до сабота во исто време.За време на 24-часовниот пост може да се загуба од 1 до 3 кг. Па јас ќе пробам...

Lea.Messi likes this.
  17. Eagleeye

Eagleeye Истакнат член

Прво не се разбирам баш во бременост али мислам дека организмот на жената сам става повеќе сало во тој период. Ти што не сакаш да родиш со 20 кила повеќе, мислам дека ќе качиш килограми како и да е додека си бремена.

А за тоа што викаш небулоза, се надевам дека не очекуваш да правам тука стручен труд или академско излагање за темата. Сакам што по просто тоа да биде. За млекото има многу причини поради кои не треба да се пие. Прво и најлогично, ние како и сите други цицачи, цицаме мајчино млеко додека сме бебиња и се префрлуваме на друга храна. Кравјото млеко е за телиња, не за возрасни луѓе. Природата, или Господ или во што и да веруваш, сигурно не не создал да пиеме цел живот млеко од крава. Млекото според некои студии дури и може да го намали калциумот во коските, а некои го поврзуваат и со остеопороза. Уште нешто, во ова време, а не било така порано, ги молзат кравите многу подолго во нивната бременост, така да млекото е полно со хормони, поточно естроген. Колку и како тоа штети не знам искрено. И башка млекото има лактоза која што две третини од полуацијата не може да ја свари. Ако толку сакаш млечни производи, оди со ферментирани како на пример јогуртот а не со чисто млеко.

Во зеленчукот, во доволни количини ги имаш сите минерали и витамини кои ти се потребни. Јас лично не конузмирам млеко и млечни производи веќе година и 7-8 месеци. Со оваа исхрана ослабев малку, а не ни планирав. И башка се немам разболено од тогаш. Ниту еднаш. Моите дома болни ова она, со лекарства, чуда, јас ќе кивнам 3 пати и толку. Не сакам да те убедувам, ти си доволно возрасна сама да одлучиш што е добро за тебе.

18. Eagleeye

Eagleeye Истакнат член

Тоа со 50 години беше шала лол. Мислев на вмешувањето на хемијата во исхраната :D .
    Супер е што си ја променила исхраната на долг рок - да бидам он топик со темата - морална поддршка :)
    Искрено јас не би одел ни со јогурт али не знам. Пробај па види како ќе ти оди, па после оцени.
    Обично девојчињата мислат дека имаат поголеми проблеми со изгледот, него што навистина имаат во реалноста. А има многу кои ја познавам, кои мислат дека се дебели а не се воопшто, барем според мене.

19. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

@Eagleeye добредојде најпрвин, гледам дека прилично ги конташ работите, па да си направиме троа муабет...
    Прво да дефинираме - што е тоа непретерана дневна количина на овошје?
    Зашто тоа е индивидуално, мене ми е нормално 1-2 портокали + 1 банана дневно, некому пола мандарина, а за некој и 5 портокали и 6 јаболка и 3 банани се тамам.

Второ, делот за непроцесирана храна која вклучува месо и зеленчук се согласувам сосем, тоа е и основата на Аткинсовата диета, која сакале да признаеме или не, колку и да е оспорувана и нездрава - делува.
    Маснотиите се топат како луди, делот со овошјето претпоставувам e за внесување на природен шеќер кој ќе му овозможи нормално функционирање на организмот.

Што е со медот? Добар / лош за консумација?

За млеко и млечни производи не сме on the same page, зашто мене и те како ми е потребно и млеко и јогурт и сирење, барем кравјо.
    Ама тоа си е индивидуална одлука.

За лебишта и житарици не можам да кажам дека не си во право.
    Дали има врска и со крвната група, не знам, ама мене тотално лошо ми влијаат и сметам дека ме гојат, наместо да ми го поттикнуваат слабеењето... посебно оние со додатоци на чоколадо, овошје, чуда, као демек диетални... :^) |(

anabel-a likes this.
  20. Eagleeye

Eagleeye Истакнат член

Не оди во странство, што ќе правиш таму :) .

Можеби не сум во право али, ги внесов твојата висина и тежина во разни калкулатори на интернет и еве што добив на еден од нив( а слични се сите):

Based on the Robinson formula (1983), your ideal weight is 60.1 kgs
    Based on the Miller formula (1983), your ideal weight is 62.0 kgs
    Based on the Devine formula (1974), your ideal weight is 60.5 kgs
    Based on the Hamwi formula (1964), your ideal weight is 59.9 kgs
    Based on the healthy BMI recommendation, your recommended weight is 52.8 kgs - 71.4 kgs
    Извор: http://www.calculator.net/ideal-weight-calculator.html

Значи идеална тежина би требала да ти биде 60 кг ( od 59 do 62)
    Според сите овие твојата тежина е нормална. Немој да се мразиш :D

Sunchild likes this.