Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    И јас се изненадив богами ццц пошто јас озбилно многу грицкам.
    Ама таа ако била само на јаболко и сончоглед би требало да слабее.
    Јас и така имам слабеено, кога сум немала апетит за ништо само сончоглед кога сум грицкала..
    али кажи и. хахахах

2. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.223
    во 100г:
    сончогледот 571кал
    семки од тиква 535 кал
    кикиритки 575кал
    ореви 715кал
    бадеми 596
    костени 196кал

100г:
    чоколадо млечно 526кал
    чоколадо со лешници 556кал
    за готвење 510кал
    сладолед млечен 202кал

100г
    пилешки прсти 160кал
    печено пилешко 196кал
    варено пилешко 175кал
    салама 370кал
    шунка димена 255кал

100г:
    двопек 380кал
    кроасан 412кал
    чоколадни бисквити 400кал
    крофна 420кал

јајце варено 80кал
    јајце печено 130кал (не пржено)

100г
    вино бело 78кал
    вино црно 76кал
    вотка, рум ,виски 226кал

100г
    ананас 35
    банана 92
    праска 41
    јаболко 57
    јагоди 33
    портокали 45
    суви смокви 254
    цреши 59

ако фали уште нешто не е проблем ке ви кажам

На gaga.rocks, lolyta777, ludoto19 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Е сега да прашам, во 100 грама има толку, ако изедеш помалку од 100г значи автоматски си внел помалку калории така ?

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Пресметав и еве што ми вика
    Според внесените податоци за да ја одржувате вашата моментална маса вие треба да внесувате околу 1340 калории дневно.

- За слабеење околу 1072.25 калории дневно.

- За екстремно слабеење околу 804.25 калории дневно.

Фала девојки :*

Пилешкиве прсти ич не биле калорични... :o
    Утре пржам, готово.. :lol:

На zhap4e и ludoto19 им се допаѓа ова.
  5. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Да Лукс, ако изедеш помалку ќе си пресметаш, колку калории се на база на тие сто грама и бројот на калории, нормално се помалку.
    Во линковиве што ги имаат дадено девојкиве на страната ќе видиш има можеби и такви за калкулации во грамажа, мислам и јас таков еден ставив, а можно е и да сум грешка пошто сто сајта прелистав денеска со калории ццц.
    Ама и сама можеш да пресметаш.

На Lux му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.223
    и уште нешто во врска со тоа колку калории треба да внесуваш-се е индивидуално
    знам дека е потребно да пресметаш, ти без диета колку калории внесуваш дневно и од таа сума треба на секои две недели да одземаш по 200кал за да стигниш до идеалната тежина.
    ...Да не речете дека може малку да филозофирам повеке, од каде ги знам овие работи и сл.... во 3та год средно имав 64кг а сум висока 162см , моите ме пратија во Белград (зошто таму е вујнами)на камп за ослабнување 10дена каде имавме предавања за сето ова ...кога си дојдов дома немав некоја дадено диета од нив само листа со калории и колку калории внесувам дневно. јас внесував без диета 3100кал и ми беше речено прво да намалам 200кал и тоа да трае 14дена потоа од тие(намалените) уште 200кал.итн. процесот на диета ми траеше долго -8недели .Дојдов до 53кг, до ден денес ги немам вратено кг (може едно до две-сега кога ке ставам 2кг се сметам за дебела :) )но никогаш повеке. Затоа ви ги пишев - од искуство
    Но не велам дека ова е најдобрата диета , на мене делуваше и јас сум задоволна ...а вие сами ке си одлучите што е за вас најдобро

7. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.223
    така :clap:

8. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Ама не е само до калориите, масти се цели, мрсно-пржено. Прженото е прво на листа на исфрлање :( жалам

Подобро изеди нешто со повеќе калории ама да е здраво и природно, зашто тие калории не се лепат

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Лолитке, направи ги печени, јас така правам кромиди прстени ццц :)
    помалку масло, всушност само намастуваш тава и ништо повеќе.
    Некоја таква тефлонска ако имаш, која не лепи или евентуално користи од оние што знам за печење пица хартии што се да речеме, мада немам со тоа пробано, јас на тава обична тефлонска без ништо ги печам

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Нема шанса да внесуваш 3000 калории и да слабееш, невозможно е мислам, освен ако претерано тренираш, секојдневно по 2-3 часа, ама и тогаш многу ми се гледаат.

11. melanie27

melanie27 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2010
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    255
    еве линк за бмр калкулатор, да си пресметате колку калории му треба на вашето тело нормално да функционира, во однас на тежината, висината и годините.

1200кал се препорачуваат при слабеење, а 2000 за одржување на тежината (ова е одприлика, тука зависи и физичката активност).

е сега, мене ме бунат малку овие таблициве со калории...сите покажуваат различно :^) .
    најубаво според мене е да се гледа на самата опаковка колку има.

за девојките што не знаат како да ги израчунаат калориите во однос на грамови (мала математичка поедноставена формула
    ако во некој производ има пр. 350 кал во 100 грама тогаш во 80г колку би имало
    350кал-----------100гр
    х ----------------80гр

х=350*80 / 100
    х= 280 кал
    се извинувам за математикава :$

линкот го заборавив хахах
    http://www.bmi-calculator.net/bmr-calcu ... ulator.php

На lolyta777 и Lux им се допаѓа ова.
  12. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Има разлика во возраста. Тоа е мислам калории за помлади кога сме, деца да речам. На овие години е подруго 1200-1300 кал. дневно е нормално, по она што ни зборувал инструкторов по аеробик, доколку не сме активни од кои вадиш по некои си 300-200.

Математичару Мелани ццц од се што ми иде супер, само математика јок, кога ќе видам нешто со математика, само од гледање ми се врти главата ццц :rofl: :lol: шала мала

13. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Mалце офф топик, ама сега за 2 недели имам испит и за ова BMI треба да полагам,за калории, слабеење :lol: :lol:
    со вашите совети море 10ка ќе земам јас :wasntme: :wasntme: !
    A мајка ми ми вика, ту, мори ништо не учиш
    Kако не учам :!: зар ова овде не ли е учење??? :rofl:

На lolyta777, gaga.rocks, melanie27 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. melanie27

melanie27 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2010
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    255
    ахххх и мене ме здоболе глава од калорииве...пресметки, чуда...затоа, тие што не сакаат да се замараат со бројки, само со диета кај што си пишува што на мени за дента...се си е израчунато таму.

инаку денес ми е овошен ден...доручек јаготки, после парче диња, па портокал, и сега пред малку многу ми се пријаде па си направив салата со домати, краставица, рукола, ротквички, младо кромидче малку сол и маааалку маслинов зејтин....ако не го изедев ова ке умрев. ваљда пмс-ов порано ме нападнал месецов :^)

15. melanie27

melanie27 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2010
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    255
    хахха....што убав испит имаш ти....блазе си ти :D

ај види таму во книгата што пишувале таму тоа стучњаците...па таму кај што грешиме да не опраиш :P

На zhap4e и ludoto19 им се допаѓа ова.
  16. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    6.223
    за прженото се сложувам и јас со тебе, но јас не напишав пржени -ништо од напишаното не е пржено туку печено, во пилешкото месо има најмалку масти а најмногу протеини кои ги има во секоа диета,а и треба да ги има (затоа ако не јадиш месо правиш замена со јајце кое е ист така полно со протеини за разлика од другото месо кое е полно со масти) а и зборував за 100г , а секоја порција во ресторан има отприлика 200г(зборувам само за прстите)и тие се пржени во македонски ресторан -на страна порциите се намерно направени помали...
    јас искрено кога бев на диета не ги конзумирав нив (како се печат незнам) но знам дека наведив во листата дека не е пржено туку печено (кај јајцата) :?:

17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.177
    Допаѓања:
    156.632
    Јас денес полабава сум,ми се подслоши од сабајле,оние денови од месецот и у мир.Вежбав претходниве денови,така што денес не мрдам и си јадев јаболко,варено бело мевце и варени компири со малку сенф и грст цреши.
    Него вака за калориине...1500 е диета,1200 е строга диета,900 телото е во глад и дури е опасно ако е така повеќе од 10 дена.1800 се минимумот(пожелен и потребен за една просечно тешка и висока личност,ко горна граница и според годините се гледа и според висината и тежината) кој е потребен за нормално функционирање на телото во мирување,значи без физичка работа,туку потребно за создавање на топлина и за работа на органите,а за да се задржи сегашната тежина треба да си пресметате колку треба,еве за мене конкретно,си пресметав,ми се потребни помеѓу 2200 и 2500 калории дневно.За да се поправите еден килограм за еден месец,треба да внесувате 500 калории вишок дневно.

На lolyta777, teddybear и Dulce им се допаѓа ова.
  18. Dulce

Dulce Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    35
    Јас денес почнав изедов соја 75гр. за ручок и една краставица за вечера :) и вежбав 45мин.
    се надевам дека ке има резултати :)

19. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    :o Не бе, не е можно. Јас бројам калории редовно веќе една година и едвај внесувам по 1200 калории, без многу пазење и пак многу ми се. Инаку мене самата апликација според тежина, пол, години ми пресмета дека треба да внесувам 1200. Јас просечно по 1000 внесувам и плус вежбам секој ден по еден час....така веќе година дена

20. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    :^) грешка си лилит!
    7700 калории има во едно кило! со внесување +500 калории за 15 дена ќе се здебелиш 1 кило :(