(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Анорексија.Појди си на педијатар,нутриционист итн.
    Кожата сува ти е?

2. iloveugirl

iloveugirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    217
    Далеку од анорексија сум :D здебелена сум 3 кг.. Висока сум 163 цм и 56 кг....

3. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.454
    Допаѓања:
    143.783
    iloveugirl, 700-800 калории се навистина малку, и можно е да ти е од тоа, но и не мора да значи. И јас сум имала периоди од по неколку месеци кога сум внесувала по 700-800 калории, ама не сум имала никакви проблеми.

Во однос на слабеење, пробај со по околу 1200 калории, пак ќе слабееш само поспоро, а ќе бидеш многу поздрава.

Кога сме кај броењето калории, јас би ти препорачала се што јадеш да си внесуваш на овој сајт: http://www.caloriecount.about.com
    Не само што ќе броиш калории, туку за се што ќе внесеш добиваш и анализа колку од клучните витамини, минерали, шеќери, масти и белковини имаш внесено. Мене многу ми помага сајтов, не толку за калориите затоа што веќе знам на памет што колку има, туку да се хранам балансирано и да внесам се што ми треба. Најчесто внесувам тоа што планирам да јадам, и гледам што ми фали, па дополнувам со соодветна салата, овошје или што и да треба, или пак ако еден ден нешто ептен ми фали, гледам следниот ден да го внесам. Ама со 700-800 калории на ден, не можеш да внесеш се што треба.

Во однос на опаѓањето на косата, причината може и да е друга - на пример стрес. Земај Б-комплекс, обично помагаат за опаѓање на косата. Често и железото е проблем, ама еве, тебе ти е ок.
    Сум слушнала и дека Б-комплекс се става во шишенце шампон од коприва, бреза или камилица (најдобро дејство има ако се користат македонските на алкалоид). На литар шампон се ставаат околу 15 таблети. Можеш да ги ставиш цели, за 3-4 дена се раствораат сами ако го протресуаш шишето секој ден. Некои и ги толчат. Најубаво комбинирај шампон и пиење Б комплекс.

На iloveugirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Нема врска,и јас со тие пропорции имав.

5. iloveugirl

iloveugirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    217
    Сега бидејќи главен проблем ми е опаѓањето на косата користам фолтен шампон против опаѓање и пијам од тие апчињата мерц. Ќе кажам на мајка ми да купи б-комплекс да понам и од нив да пијам. Ми го имаат кажувано тој рецепт но во аптека фармацевтката рече дека подобар ефект имал овој шампон на фолтен. И јас се си мислам дека диетата не е причината за опаѓањето на косата. Имав доволно стресови во последно време и притискања баш поради диетата. Од страна на мајка ми и матичната. Кога бев 52 кг и кога бев најтамн тие кренаа паника еве ќе станам анорексична или што ти знам и јас тогаш решив да им терам инат бидејќи ме тераа да се здебелам а јас несакав. Но тогаш се случи тоа кога понав да јадам непрекинато благо и тоа трае веќе еден месец незнам да се контролирам и едвај чекам септември да почнам со средување на исхраната.
    А инаку јас на телефонот имам една апликација Noom и таа е за броење на калории но храната е поделена во 3 категории: зелена, жолта и црвена. Во еден оброк 50% треба да биде храна од зелената категорија, 30% од жолтата и 20% од црвената.
    Апликацијава ми помогна многу на мене и со внесување на 1200 калории се губи околу 1 кг неделно што е сосем доволно според мене.
    Како и да е благодарам многу, ќе гледам да си средам здравјето а потоа и здраво да ослабнам 3 кг. :)

:o е како е можно тоа?

6. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Прво не знам колку си пропорции висина и тежина но премногу се форсираш и гледаш во килажата како мерило.
    Не вагата не треба да се верува,затоа што во денот телото компензира на различни работи.
    Хомеостаза секогаш телото сака да си го одржува,а ти во моментов не го правиш тоа што треба.
    Значи под итно да земеш цинк затоа што изгледа имаш недостаток од него и да направиш крвна слика.
    Со здравјето не се игра и кога идеш на режим не се иде на толку ниско калорична исхрана.
    Ти предлагам да посетиш некој експерт кај што ќе направи добра исхрана за твоите цели.
    Луѓе што ги почитувам се https://www.facebook.com/pages/New-Nutr ... 4645108436
    Ќе ти помогнат и ќе ти го дадат тоа што го сакаш ти.

7. Serpentina

Serpentina Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    137
    Не јадам многу, најнормално..
    Има периоди и во кои ептен имам желба за да вежбам , добивам сила
    А пеиодов се ме бута на спиење , и да се наспијам пак сум малаксана ми се спие.. :(

8. iloveugirl

iloveugirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    217
    Имам 56 кг (наутро мерена, на празна столица) и сум висока 163 цм.
    И јас сакам да отидам на нутрцисионист само незнам во мојот град дали има воопшто некој..
    И со што да го зголемам внесувањето на цинк?Преку што? Дали може со шумливи таблети или некои други апчиња, храна?

9. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
  10. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Оф леле, незнам веке што ми се врти во главчето. Од многу мислење најверојатно.

За денеска си имав граше и салата од домати и краставици.

Него, постојано се врткам низ огледало, ослабев до сега 6,5 кг и не бе, не можам да се познаам дека сум ги ослабела, дали е до мене, до што ли ќе е..
    Или пак.. ПРЕТЕРУВАМ? сериозна сум.

Алиштатта што ги носев како вреќи ми се, мислам да ги соберам и спакувам.
    Ама не, најважно јас не познавам пред огледало дека сум ги симнала тие 6,5 кг |(

А реално не се малку кг за симнување ... - цели 39 кг. Голема борба, на крај ке резултира со огромна насмевка.. и частење, частење. Овај.. мислев на шопска со сиренце. Благце? No way.

Fala, cao.

На AnaMKD му/ѝ се допаѓа ова.
  11. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Претеруваш,за да имаш драстична промена 3 месеци дури и повеќе.

12. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.524
    ^Вујна ми беше со 25 кг вишок и со помош на нутриционист ослабе. Кога ми кажа дека ослабела 10 кг јас не видов некоја голема разлика на нејзиното тело, НО кога ослабе уште 5 кила веднаш се забележа. Како и да е, таа си продолжи според режимот 4 месеци и успешно се бори против дебелината.

Јас да се пофалам дека вчера се запишав на фитнес за прв пат во животов (пред тоа само аеробик и пилатес имав искусено) и сум презадоволна! Се радувам кога ќе се видам во огледало жар црвена, маичката испотена и имам сила за уште да трчам. Со аеробик тоа не го постигнував, па вака со ова се надевам дека ќе има резултати.

Хељдата неодамна ја открив и е супер јадење во комбинација со што и да сакате, а навистина ќе ве држи сити.

На Trendafilka и zhap4e им се допаѓа ова.
  13. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Конечно се решив и јас да се ставам на диета , т.е. не на некоја строга диета туку решив да исфрлам некои работи од исхраната. ЗНачи скрос исфрлив благо, секакви сокови, пржена храна и сл. а внимавам многу и на комбинациите на храната. Е сега не знам што да правам со кафето. Не пијам турско, ги пиев досега повеке тие што се во кесчики 3 во 1. За летово омилено ми е Јакобс ајс кофи, и не знам дали прекратам да го пијам, покрај толку други ифрлени работи од исхрана дали би ми пречело ова на диетата? Вкусно ми е ептен а и како да ме заситува. Еве на ова мислев инаку.Што ке кажете вие ?

14. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Koj vrag sum I jas... :$

a znaev znaev.
    na denesno meni ispeceni kompircinja so susam I salata zelka
    za vecera istoto samo salata krastavici

pocna veke da se poznava, pocna. Delumno se soglasuvam so stef, no nemozam da simnuvam Poleka 40 kg, ednostavno samata psiha ke me otepa, da napalam barem polovina, cvrsto sum resena da go sledam stef, znam deka e vo pravo.

15. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Губењето тежина е повеќе психичка отколку што е вежбањето,исхраната или било што.
    Треба да си зацрташ план,ако сакаш да изгледаш како фитнес модел треба да вежбаш така,ако сакаш само да ослабнеш било која диета ќе ти го даде резултатот.
    А ако сакаш да се затегнеш и да стопиш масти нема подобро нешто од дигање тежини.

16. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.454
    Допаѓања:
    143.783
    Ми се здосади да пијам само кафе и вода. Добро де, и по некој пелинковац - мојата нова љубов :D
    Во моменти на криза смислив уште едно - чаша вода со цимет и еден прст млеко. Колку да добие бела боја, па да мислам дека пијам млеко со цимет :D После месец и пол вкусив цимет - на мојата среќа и нема крај :D

Главно, добро се држам. За појадок мусли со ленено семе, јогурт и овошје. За ручек шо да е само без прејадување. Понекогаш претерувам со еден оброк, ама компензирам со другиот. За вечера ова мучкалицава со цимет или само воздух.

И така веќе 7 недели, во кои изгубив 7 килограми.

Почна полека да ме собира облеката од лани и многу ми е убаво! Ако не друго, не мислам што да носам сабајле како претходно, кога се ми беше мало.
    Уште 3 кила и ќе се вратам во нормала.

На Trendafilka, Bright, Libera и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Зависи од дневната количина иако поздраво ти е обично турско кафе. Провери си да не има од вештачките засладувачи.

18. s.T.e.F.i

s.T.e.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    3 август 2011
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    2.852
    Не знаев каде да прашам па ај тука дали знате каде да можам да нјадам направа или нешто како часовник за рака е каде може да видам колку калории губам додека вежбам има нешто такво кај нас и каде? :^)

19. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Ваквите кафиња содржат околу 80 калории, можеби и повеќе. А на трчање околу 1км се согоруваат некаде околу 70+ калории па види ти сега. Ова може многу да ти пречи на диетата, подобро касни два реда чоколадо, или изеди некој овошен сладолед одколку кафево. Полни се со штетни засладувачи. Како замена за кафе пиј зелен чај, исто ќе те разбуди како кафето затоа што содржи кофеин и + ќе ти помогне во намалување на целулитот и слабеењето. :)

20. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Ако е хемикалија не значи дека е штетна.
    Засладувачите имаат улога во една диета,наместо да изедеш колачиња или нешто што има повеќе калории можеш да земеш засладувач и да ти поминат тие благи соништа.

На zeka му/ѝ се допаѓа ова.