(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Прво не си се едуцирала убаво,ова не ти е 1200 калории.
    Вториот оброк не знам колку е грамажата али сигурно е над 800 калории.
    Да бидам прост долг период си била на диета зашто не си побарала експертска помош од нутриционист,личен тренер итн.
    Ќе ти ги скрател маките и ќе направи план за тебе.
    Така кога ќе платиш салото помалку ќе го клатиш :)

2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    ^ На мене па не ми личи дека е над 800 калории, си утнал со пресметките од што си брзал да се изрекламираш :)
    Не знам дали изреката "Плати за салото помалку да се клати" ти и твој личен слоган, ама ми создава мачнини во желудникот. :rofl: Ако ти е, те молам смени си ја што е можно побргу :)

На Divajn, CrnceSK, sesilija и 2 други им се допаѓа ова.
  3. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Не, не, не сум нормална и јас! :lol:

Дефинитивно.

Си појадив само јогуртче. Добар ми е за `циркулација во крвта` :rofl: За ручек купив мелено месо и викам ке го оставам малце да завршам работа и да видам што со што ке го правам.
    Врти сучи времето ми помина, нема време, ииии сега?? |(

Ајде земав супа, ја сварив, салата краставици и малиѓано една лажичка. Колку вкусно ми дојде :$
    Не сум пишала одамна од немање време и сега велам, да пишам пред да одам на работа, готово, се спремам.

килограмите одат надоле пополека, иначе го откажав нутриционистот, блага веза нема. бљак!

Си направив список, за утре за ручек на мени динствуван стек со морковче и печурки, салата шопска без сиренце, или малце, ке видам! :!:

Префкусно ми е така, лебот не го конзумирам веке, макар и црн. До нова година целам до -15 до - 20 кг. Презадоволна ке бидам.

Во вторник конечно се упишувам на теретана, ке биде :muscle: , готово е, се топам, :$

На StefChef му/ѝ се допаѓа ова.
  4. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Луѓето лажат за јадењето за да не се чувстуваат виновни.
    Ако некој е во калориски дефицит ретко може да се случи да не губи килограми.
    Особено ако вклучи активност во својот режим.
    П.С слоганот е превземен од карас4тренинг имаше статија за луѓето што изнајмуваат тренери ја задржуваат килажата повеќе од луѓето што идат само рекреативно.

5. kva

kva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    345
    Провокација со бројката 800калории :D ?
    Штеф-Шеф :) судејки според името кое си го одбрал би требало да си Готвач , така нешто.
    Баш убаво.
    Не лажам за внесот на калории, а ти пошто си Шеф, знаеш една порција грав или грашок, или компири колку калории има и колку калории има салата од зелка, краставица, цвекло;
    сум била и кај нутриционист сум плакала за совети ама резултати никакви.
    За појадок семки од сочоглед и тиква со малтекс, 1 кг овошје,... Според мене овој нашиов најпопуларен нутриционист прво себе треба да се среди па после совети да дава :P .

By the way, моја професионална ориентација е храната ;) ( со универзитетска диплома, не сакам повеке да откривам) и многу добро знам во секој момент кој производ колку калории има, што да јадам што да не јадам, а уште повеке каде да јадам а каде не.
    И јас едно време мислев дека човек се дебели само со прекумерен внес на храна, ама не било така секогаш. Има луѓе што многу јадат па како сува прачка се.
    Имам една пријателка сува исушена, вели дека кога би била како мене , би била многу среќна, демек нејзе алиштата и виселе, ко анорексична манекенка била :rofl:. Кога ми кажува колку јаде , а и сум ја видела на гости, абе јас толку да јадам мислам 150 кг ке се сторам. Она вели дека секогаш во секое време може да јаде, гајле нема.
    Знам девојки кои за 1 седмица нејадење 3-4 кг ко од шала ги симнува.

6. arontt

arontt Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.835
    Денес:

Доручек: си направив во блендер 1 банана, пола шоља вода, пола млеко (дека 3,2 масти беше млекото) и малце какао.
    Ручек: 1 праска и околу 500-600г диња.
    Вечера: ке си ја дојадам дињата што ми остана.

Е сега ме интересира дали можам да јадам домашно подготвени пуканки без масло и сол? И дали можам да пијам цедевита? :)

7. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.614
    Тие мелени семиња (сусам, тиква, лен и сончоглед) на некои луѓе, пример мене и мајка ми ни делуваат како квасец на тесто. Баш онака те дујат и во стомакот и во ликот. Не велам дека комбинацијата не е здрава, само некои луѓе навистина не поднесуваат вакви комбинации (не знам дали е до организмот, метаболизмот, крвната група).

Килограм овошје е лош избор и колку сака нека е здраво, проклети нека се тие нутриционисти кои те оставаат со овошје до 4 попладне. Лично јас го чувствувам желудникот парче и уште повеќе ми отвара апетит.

Да ви кажам искрено, сум им завидувала на сите они што го имаат луксузот да јадат што сакаат, кога сакаат и колку сакаат, без да се здебелат грам.
    Сега сфаќам дека сум била во заблуда и треба да ги жалам.
    Ставаат што годе во устата, обично јадат количински многу, не гледаат на времето и најголем дел од нив газ не креваат од столче и кревет.
    Не знам што живот ќе беше тоа кога ќе им рипне холестерол и ќе ги акне срце некој ден, недај боже.

Моите неколку вишок кг ме мотивираат константно на поздрава исхрана и физичка активност.
    Не е се` само во тоа убаво тело и здраво треба да биде, инаку што фајде од него?

Пуканки без сол и масло се добар избор. Половина шолја е доволна, заситува и ја подобрува работата на цревата.
    За цедевита не сум, преполна е шеќер и што знам... никогаш не ги сфатив луѓето кои пијат цедевита и се убедуваат дека - е добро и здраво.
    А цедевита - а фанта или кока кола, за мене му доаѓа исто.

На Divajn, Annath, DAngel и 3 други им се допаѓа ова.
  8. arontt

arontt Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.835
    И јас истото мислење го имам за цедевитата ама ете луѓето мислат дека тоа е здраво, а не дека има конзерванси и незнам какви чуда, ама ај си реков да слушнам и друго мислење.
    Јас од никогаш не сум пиела ,ама муабетов ми беше кога ке одам на кафе.. кафињата ги прават со млеко, шеќер, шлаг, прелив.. е рачунај ти сега едно такво кафе колку калории би требало да има. :?: Мислев дека подобро би било да пијам цедевита наместо кафе. ...или можеби еспресо? :?:

9. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.614
    ^ И од кафе до кафе има разлика нормално. Тоа со преливи, карамел, шлаг, чоколадо, рум во него на пример, нормално дека не е кафе за диеталци. Може да отиде до 300-400 калории, која ми е логиката да порачувам такво?
    Обично турско или мало макијато се таман. :)

На arontt му/ѝ се допаѓа ова.
  10. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    I jas ne razbiram toa so kafeto. :?:

no dobro, sekakvi ne ima, so razlicno mislenje, stav I karakter.

licno momentalno konzumiram po 2 do 3 kafinja, turski, bez seker. Pred mesec Dena go piev poveke, Sega podnamaliv bajgi.

ona sto go svativ e deka se e do nasiot um, samata psiha.

11. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Јас ако не видам резултат за 2 недели ќе бидам трпелив уште 2 и ќе променам нешто во мојата исхрана.
    Јас немам никаква диплома и не дека не сакам да ја имам,ќе ја имам наскоро кога ќе се објави курс за тоа.
    Но постигнав ваков резултат.
    Од 16 години вежбам и се бавам рекреативно.
    http://www.atletiks.mk/vesti/fitnes/licen-blog/202-mojata-prikazna
    Бев исто како тебе на јо-јо диети,било какви диети и без активност ништо не бива :)
    Не можеш да идеш против законите на термодинамиката толку е просто :)

12. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Кафето нема калории многу некаде 100 калории на 100 грама.
    Тоа што додава калории се шеќерот,кремот и разни додатоци што се додаваат.
    Кафето е исто термогеник и го забрзува метаболизмот но треба да се внимава да не се претера :)

13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ахам, и ти процени дека таа излажала па всушност внела над 800 калории. Мислам ок, како кажеш ти... За калорискиот дефицит и негубењето на килограми не би да коментирам... Секој со своето искуство, нели :)

14. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Види реков дека секогаш има исклучоци,но како луѓе секогаш идат на такви диети ќе ти кажам што се случува.
    Прво ако не се внесат сите макро и микро елементи 100% имунитетот се намалува,метаболизмот исто така се забавува со тоа што тироидната жлезда не лачи повеќе Т-3 хормон што стимулира топење на масти и се и сешто.
    Тоа што можеби се случило кај неа е метаболичка адаптација,но тоа е ретко и се случува кај луѓе што ептен имаат килограми и хормоните им се дисбалансирани.
    Бидејќи жените секогаш имаат тенденција да складираат масти и имаат помалку мускулна маса може да се деси кај нив така,но тоа е ретко ако е во калориски дефицит.
    Нутриционистите што препорачуваат само овошје за мене не се основаат на што има сега науката да каже,тука се ослонуваат на веќе земени диети кој функционираат краткотрајно и ништо не прават посебно за нив.
    Иако знаењето не е до килограмите,може да даде пример преку себе и да остави впечаток дека тоа што го збори е вистина,како би ти било да идеш кај дебел кардиолог?
    Затоа кога правам режим на некој гледам да биде специфично за него и според неговите потреби и да има доволно протеини,здрави масти и активност за да може да јаде повеќе и да биде сита.
    1200 калории се премалку за долг период особено 6 месеци сега можно е да ја зезнала тироидната,лептин хормонот да и прави проблем да не чувстува ситост и разни мали промени што во иднина ќе ја афектираат.

15. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    http://komentar.mk/archives/12466

:clap:

Sekoja cest!

P.S za nekolku meseci ke se pofalam i jas deka sum oslabela 40 kg ]:) pa ce pisam i jas statija :rofl:
    Nego ne se zafrkavam, seriozna sum.

10tina veke gi simnav, uste 30? sto e toa? :?:

Za dve nedeli se meram povtorno i vetuvam sliki od pred i potoa :P

На teddybear и Ariel им се допаѓа ова.
  16. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Se izvinuvam za latinica, od mobilen sum. Isto taka I za dupli post no nikoj ne pisal so denovi.
    Utre e denot D :D
    nemam trpenie istiot da go decekam, se osekam vozbudeno a vo isto vreme I zbuneta. Go napraviv prvIot cekor, golema promena, najvazno ja promeniv ishranata I cvrsto sum resena za istoto. Spremna sum I psihicki I fizicki, semejstvoto mi Dade podrska, a imam I takvi virtuelnI drugari, blagodarna sum im! Premnogu mi znaci.

znam deka istoto go kazuvam odnosno povtoruvam, Ali sta cu.. Prosto potreba:D

На LGkristal му/ѝ се допаѓа ова.
  17. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    13.091
    Колку време ме немаше овде? 5-6 месеци сигурно.
    Со килажата сум тука некаде, слабеам, па качувам по 2-3 кг. Последново мерење малку ме освести. Скоро 5 кг накачени.
    Затоа девојчици, јас еве два дена како почнав со модифицирана УН. Наместо скробен, па јаглехидратен ден, направив два протеински, еден скробен/ јаглехидратен и еден овошен ден.
    Реално, малку ми е смачена, ама дава резултати. Аткинс колку и да е ефикасна, организмов не ми ја трпи, па не се ни замарам со почнување.
    Мака ми е што после толку килца симнати, проблемот ми е за 5.

18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.808
    Допаѓања:
    142.182
    Јадев пола парче торта и скара и ....убијте ме, срам ми е.
    Родендени и прослави, што по мој повод, што по туѓ. АМа јас 70 кг и немажам 5 да симнам, и срам ми е. Луѓето по 50 симнуваат јас 5 не можам.
    Имам ушлатено за фитнеш уште за 2 недели. АКо за цел месец ни 100 грама не успаеам да ослабам на сето тоа потење, не знам што ке правам.

19. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Идеш со погрешна цел кое како бумеранг ќе ти се врати и ќе се откажеш.
    Наместо да викаш сакам да ослабнам,вложи да вежбаш интензивно и јади што сакаш нормално во ограничени количини.
    Битно е колку внесуваш а не што внесуваш.

20. arontt

arontt Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.835
    Незнаев дека толку способна сум била. :clap: Денес наместо 4 круга да истрчам, колку што трчам обично, јас истрчав 4 наеднаш, па одмор, па уште 2, одмор и уште 1. Значи 7, а пред тоа со маки 1 наеднаш трчав. :)
    Утре сум во план 10 да истрчам. Прво 4, одмор, 3, одмор, 2, одмор и 1. А од вежбите на Jillian Michaels се одкажав, ама си правам стомачни, чучњеви...

За доручек се напив зелен чај и излегов од дома за на трчање со бананата во рака. :D
    Неколку саати пред ручекот изедов 5 лешници.
    За ручек салата со домат и пиперка, а и ставив малку сиренце да ми се осоли барем малку салатата.
    И за вечера праска.

А за тежината немам вага да се мерам, ама денес го добив првиот коментар дека сум била ослабена од комшивката (ама лажи, само ме теши дека ме гледа кај што одам секој ден на трчање. :D), а дечко ми си прави мајтап со мене, ми вели дека во ушето само сум била ослабена. :D

На Ammy.Lee му/ѝ се допаѓа ова.