(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Ако сакаш да ослабнеш треба да намалиш на калории и на исхраната,наместо да јадеш храна богата со шеќери, земи да јадеш протеини,зеленчук и овошје.Зголеми активност го забрзува метаболизмот и секако спиј 8 часа :)

2. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.522
    Мене де ме имат, де ме немат, ама од утре пак стартувам и тоа со оваа диета
    http://karas4training.com/mk/nutrition/general/dieta
    , нешто слична е на УН.
    Вежбање колку што можам бидејќи периодов ми е напнат за учење.
    Мое е да пробам, а околу нова година ќе се мерам, па ќе пишам дали вредело :)

3. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Ќе станам мандаринКА :D
    Денес благото е заменето со мандарини и киви.

На Ammy.Lee му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sungod

sungod Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    40
    Ако ти е целта да намалиш телесната тежина/вишок масно ткиво, сведи го на минимум внесот на овошје, затоа што и тоа е полно со (овошен) шеќер - фруктоза, кој го кочи процесот на намалување на мастите... :)

На XMaN му/ѝ се допаѓа ова.
  5. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Фруктозата е штетна во чиста форма,а во форма на овошје не е штетна затоа што состои освен фруктоза,глукоза и микро-елементи :).
    А се знае дека треба да си во калориски негативен баланс за да ослабнеш...
    П.С се е штетно ако се преконзумира.

6. dence

dence Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2013
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    24
    Сакам да прашам..јадам овошје,зеленчук,манџи (од зелка,грашок и буранија),јадам bakerolls и јадам во неделата 3 пати варено јајце...вежбам на ден по 1 час...за колку време би можела да го намалам мешето,така веќе сум една недела ама многу малку сум ослабнета ?

7. sungod

sungod Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    40
    @StefChef

Никаде не пишав во мојот пост дека фруктозата е штетна, туку дека го успорува процесот на намалување на мастите поради тоа што е прост шеќер го предизвикува панкреасот да лачи инсулин, а треба нивото на инсулин во текот на денот да биде стабилно, без повремени амплитуди (кои ги предизвикуваат простите шеќери како што е фруктозата) а тоа се постигнува со конзумирање на сложени јагленохидрати кои бавно се разложуваат како што се оризот, компирот, овесот итн.

За намалување на телесните масти потребно е телото да биде во благ калориски дефицит (за телото да има потреба да ја користи вишокот енергија/вишокот масти како гориво за телото да биде способно да изведува одредена физичка активност), а тоа се постигнува преку намалување на калорискиот дневен внес и применување на физичка активност. Главната цел е да се троши малку повеќе од што се конзумира во текот на денот.

На Bright му/ѝ се допаѓа ова.
  8. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Да црниот дроб ја конвертира фруктозата директно во гликоген и се што е претерано го конвертира во масти,но тоа не значи дека ако си во калориски дефицит дека ќе го забави процесот на топење масти.
    Ќе ти го цитирам Алан Арагон во неговата статија за фруктозата.
    http://www.alanaragonblog.com/2010/01/2 ... -alarmism/
    umming up

I have a great deal of respect for Lustig’s professional accomplishments, and I share his concern for the nation’s penchant for sitting around and overconsuming food and beverages of all sorts. However, I disagree (as does the bulk of the research) with his myopic, militant focus on fructose avoidance. He’s missing the forest while barking up a single tree.

So, what’s the upper safe limit of fructose per day (all sources considered)? Again, this depends on a number of variables, not the least of which are an individual’s physical activity level and lean body mass. Currently in the literature is a liberal camp reporting that fructose intakes up to 90 grams per day have a beneficial effect on HbA(1c), and no significant effects are seen for fasting triacylglycerol or body weight with intakes up to 100 grams per day in adults [15]. The conservative camp suggests that the safe range is much less than this; roughly 25-40 grams per day [19]. Figuring that both sides are biased, the middle figure between the two camps is roughly 50 grams for active adults.

Although the tendency is to get hung up on the trivial minutia of an exact gram amount, it’s not possible to issue a universal number because individual circumstances vary widely (this is a concept that baffles anti-fructose absolutists). The big picture solution is in managing total caloric balance with a predominance of minimally refined foods and sufficient physical activity. Pointing the finger at fructose while dismissing dosage and context is like saying that exercise should be avoided because it makes you fat and injured by spiking your appetite and hurting your joints.
    П.С нивото на инсулин паѓа после секаков вид на активност што е над 5 минути.

9. madame-x

madame-x Нов член

Се зачлени на:
    28 ноември 2013
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    mojot predizvik e 10 kog.za mesec.denes imav 78.5 kg .....pa da vidime?!

10. K-pozitiv

K-pozitiv Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    143
    сакам да ослабам до 3-4 килца ама не бре, се само ми се прикаснува по малку.
    би ми кажале ли храна со помалку калории но која заситува? :)
    дека периодов пред школо јадам,нашколо јадам, дома пак јадам се на јадење се сведува :(

11. beliver

beliver Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2012
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    59
    Многу ми е тешко да почнам со диета. Со физичката активност немам проблем(вежбам редовно) али кога доаѓа до диета мислам многу повеќе на храна отколку кога не сум на диета. И се си викам од утре ќе почнам и никако.

12. sungod

sungod Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    40
    Кај нас терминот "диета" е многу грешно сфатен. Не е потребно да држиш диета која ќе трае 2-3 месеци, во која ќе имаш голема рестрикција на калории, во комбинација со физичка активност ќе направиш калориски дефицит, и нормално дека ќе ослабеш 3-4-5 килограми. Но, од кога ќе престанеш со таа одредена диета, полека но сигурно ќе почнеш да ги враќаш килограмите, некогаш и повеќе од колку што си симнала.
    Најдоброто решение за ова е да се направат промени во животниот стил, она што секојдневно ќе го јадеш, не за време на периодична диета. Значи, полека полека со тек на време ќе ги отфрлаш сите тие нездрави навики (сигурно знаеш кои се, не мора да пишувам) и полека ќе вметнуваш здрави навики. Што би значело, ќе почнеш да ги исфрлаш сите тие благи, газирани, пржени работи, грицки и слично. Ќе почнеш да конзумираш повеќе протеини преку храната, како што е пилешко месо, јајца, риба, телешко месо, јагленохидрати од типот на ориз, компир, овес, тестенини (умерено), здрави масти како што се оревите, бадемите, маслиновото масло итн. Сево ова во комбинација со физичка активност (4-5 пати во неделата), со сигурност ќе ти донесе подобри и подолготрајни резултати од колку оние диети од списанија и интернет.

На silvice и StefChef им се допаѓа ова.
  13. 41319

41319 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    173
    Најјако ми е ко че гледам (не само на форумов) ко че праша некој на шо диета да бидам за да ослабам и ко че почна сите да кажува мораш да се храниш само здраво, да јадиш само овошја, зеленчуци, салати, без леб, без благо и слично, или пак префрла лелеле дебели сте оти јадите премногу, ко тие всушност самите од здрава исхрана З ја нема. Јада се и сешто во ОООГРОМНИ количини, и ни 1 грам не се здебелува, а некој па едно парче леб че касна и ете ги 1 кило здебелени. И заради таквите шо се и сешто кажува, скоро сите си има клаено в гла дека че ослабам само ако се хранам со салати.
    Да, овошјата, зеленчукот се здрави, и секој, без разлика дали е на диета или не треба да ги јади често. Ама и многу само 'здраво' да се јади не е на арно. Оти со таквите 'диети' автоматски сите отрфла леб и благо и се и сешто од исхраната, и цело време се жала ми се јади ми се јади, ех да не бев на диета че го јадев ова. Да, можи че ослаба, ама во еден момент че му се здосади од сето то и че си реча леле ај само еднаш ова да го пробам, па то еднаш че дојди два пати, па три и че ја батала таја 'диета' и че почна да се трупа со јадење за да си надокнада на некој начин то шо го пропуштиле. Слично е и со другите диети шо не се само на овошје и зеленчук, шо се демек за 3 месеци 200 кила че ослабиш и слично |(
    Имам и друг пат коментирано овде, јас имам држено диети, и од то само лошо си имам праено со здравјево. Еден период имав проблеми шо холестероло ми беше пренизок, па почнав со жлездите да имам проблеми и преку гла ми дојде од тогаш и од диети и од се, и зедов мој начин си смислив на исхрана шо мене ми одговара, шо јадам се, не сум гладна, и ослабувам.

Моја совет за тие шо сака да ослаба: Не ги држете тие брзи или рестриктивни диети. Тие вишок кила шо ги имате (ако ги имате) не сте ги качиле наеднаш, то се таложело таложело подолго време за да дојди до то шо е во моменто. Зато и неможи да се симна тие кила наеднаш. Треба време. Клучот е време. Треба секој да си го запознај организмо, и шо е добро и лошо за него. Забележувајте - после која храна шо ја јадите ви е тешко? Прво намалете количина. Јадете појче пати во дено, во помали количини. Ако гледате дека пак ви е тешко, дека не се чуствувате убо (тука не спајџа чуството за вина демек јадам благо че се здебелам леле леле, а да го игнорирате тој факт всушност ко че јадите убо се чуствувате) тогаш отфрлете ја таја храна од вашето мени :) Само така че има долготрајни резултати во ослабувањето, друго се е привремено.. ;)

На s.T.e.F.i му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MorbGoth.666

MorbGoth.666 Популарен член

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    150
    Здраво девојки!
    Сакам да ве прашам нешто..
    Дали некоја од вас има пробано да пие расолница?
    Денеска еден пријател ни донесе и ни кажа дека можело за месец да се симне до 15 кг но не знам дали смее да се пие многу и туку така..
    Сакам да пробам бидејќи можам да најдам но незнам никој што успеал..
    Некоја да знае или за некој сличен пијалок?

15. pato

pato Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2012
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    100
    Што уште нема да слушнам да пиеш расолница и да ослабеш 15кг. Што сакаш пиј ако не ја намалиш количински храната и не создаваш калориски дефицит никогаш ама никогаш нема да ослабеш 15 кг и тоа за еден месец.Нема магичен пијалак ако ти внесуваш над 2000 калории дневно џабе ти е и расолница и се бидејќи не создаваш калориски дефицит.
    И нека не те лажат со расолницата ако сакаш ти пиј си ја ама нема да имаш никаква корист. Поздрав :D

16. 41319

41319 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    173
    Па да ти кажам право ако пијаш цел месец расолница, со оглед на то дека че бидиш во WC по цели деној, има шанси да ослабиш.. :D

17. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    48.842
    Освен што ке те степа пролив и од шоља нема да станеш :tmi: не верувам дека ке симнеш 15 кила за месец дена. Не си играј играчки со тоа пошто ке го дехидрираш организмот преку честото одење во ВЦ и после тешко тебе.

Милион пати на темава е спомнато а и општо познавање е дека нема брз метод за симнување на вишок килограми.До сега никој со седење пред компјутер и со гнетење и што треба и што не треба не симнал килажа освен оние срекници кои имаат брз метаболизам па не се фака ништо на без разлика да се активни или не.

Иначе денес мојот фитнес ден бидејки сум болна и не можам многу активно да вежабам беше составен само од вежби за раце со тегови од по 2 килограма. Да се оправам и ке почнам да вежбам пак поактивно.Си ги имам распоредено вежбите да еден ден вежбам цело тело,еден ден вежбам раце еден ден одмарам. Се надевам на добри резултати во скоро време. :)

18. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Реков од денеска ама, немогуча мисија. :D Уште еднаш ќе погледнам во календаров цц и ќе си се прашаме со тешково тело..веројатно 3ти ќе биде за режимот... од следна недела аеробик да се почне во комбинација.
    Денес,ако не ме мрзи ќе си купам ѓумбирот и ленено семе и така. Тежок живот :D

19. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    760
    Се мерам и неможам да верувам 5кила +за 10 дена е бравост ево сега маки мачи 2месеци да сименеш 3 стоко една :D :D :D
    се извинувам ама мораше некаде да се извреѓам сама себе си хехеех

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. K-pozitiv

K-pozitiv Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    143
    тамам нова година па ке стартувам! :lol: