(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. pato

pato Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2012
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    100
    Убаво ти кажа Стеф Шеф калориски дефицит и почни да вежбаш. Неможеш да го ослабеш делот што ти го сакаш одма,мора да почнеш да го вежбаш целото тело не само бутовите. :)

На SM12 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    760
    само со се мерев---4 килограми на 10 ден од аткинс
    добро е мислам одиме уште 3 -5 и би биле идеално и со 3 ке биде супер

3. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Па нормално бре луѓе губење тежина е многу лесно од топење маснотии.
    Се фокусирате на погрешна цел и идете многу рестриктивно да после во иднина имате проблеми со здравјето и психички да не сте мотивирани да продолжите напред.
    Било која диета ќе ви ги даде истите резултати ако протеинскиот внес е стабилен.
    Губење тежина е како да вадите на колата моторот и најбитните работи за нормална функција а никогаш нема да го извадите маслото.
    Мастите се складирана енергија која треба калориски дефицит.
    Калориски дефицит е намалување на исхраната или зголемување на активноста.
    Генерално се препорачува до 20% за да се зачува мускулната маса.
    Затоа кога идеш на ригорозни диети со супи зелки или некоја нова револуционерна диета се слабеее брзо зашто се губат мускулите.
    Мускулите се 70 % вода и нормално е да видите губење на тежина.
    Мастите идат последни зашто да согориш 1 кг на телото му треба 7000-8000 калории потрошени за да потроши 1кг маст.
    Нема друг начин освен липосукција.
    И кога губите тежина секогаш иде водата од мускулите се губи и вие гледате резултати а уствари губите мускулатура која е активна и троши енергија.
    За секој кг мускул телото му треба 3 пати повеќе енергија за оджување од мастите.
    Може да јадете повеќе и да не де дебелите.
    Не сакам да звучам како тупачија,сакам да ве едуцирам имам 10 години искуство со диети и најдоброто нешто за мене е балансиран калориски дефицит.
    П.С за да изгубите пола кг мускул е потребно да намалите 500 калории од исхраната.
    Затоа се губи мноху килограми со диетите.
    Поздрав и имајте убав ден.

4. BlueWhite

BlueWhite Активен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    2
    Не ги прочитав сите коментари во темава, ама сакам да го споделам моето мислење. На телото му се потребни 3 месеци за на здрав, нормален начин да покачи и симне килограми. Јас сум слаба, но цеееел живот имам стомак...дури кога ќе носев тесни маички во автобус знаеа да ми кажат седни дете, трудна си :^) :devil: ... Пред некое време се сретнав со еден еден wellness тренер и направивме програма да го постигнам посакуваниот резултат...
    Наутро појадувам овесни снегулки 500 гр. и додавам: семки од сончоглед и тиква, кокос, ленено семе, чиа семе, лешници и бадеми и суво грозје...5 6 лажици од ова го мешам со јогурт. Првата ужинка ми е овошје, ручек готвено од дома..избегнувам пржено, печено или варено и ОБАВЕЗНО салата + десерт. Бтора ужинка бадеми, лешници, леблебии и вечера месо/риба и салата... Цело време пијам вода.. 2л и чаеви незасладени... Вежбам 3 4 пати неделно..пола саат после вежбање пијам шејк (козја сурутка во прав, млеко, какао, цимет, банана) во блендер. Ретко јадам пржено, чипс и сл; газирани пијалоци не пијам, имам гасови и не ми е убаво во стомакот.. Имам резултати, струкот и те како ми се намалува :). Не ги сакам диетите..оставаат големи последици на телото...Пробајте вака, така е зима до летоска треба да имате резултат:). Сепак исхраната е 70, 80 % а вежбањето 20, 30 %...

5. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Наместо кифла јади јогурт или млеко нискомаслено со овесни снегулки.
    Пред да идеш на школо направи си сендвичи со интегрален леб и пилешко.
    Кога ќе дојдеш дома јади салата и вежбај биди активна.
    Да сум на твое медто нема да држам диети ќе почнам да водам дневник со исхрана и ќе внесувам повеќе протеини да го контролирам гладот.
    Исто и храната богата со влакна заситува и те држи повеќе сита од храната без.
    Тргни се од процесираните работи и храни што не знаеш каква калориска вредност имаат.
    Пресметај колку ти требаат во денот и биди упорна.
    За 3 месеци можеш да ги симнеш не за 7 дена.
    За 7 дена не се ослабнува,се топи мускули и вода и последно е масти.
    Се надевам дека ти помогнав поздрав.

6. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    П.С и наместо да креираш правила со време фокусирај се на големата слика,калориски дефицит.

7. lovehappiness

lovehappiness Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    5
    Здраво. Првенствено се зачленив бидејки ми треба помош да ослабнам. Од секогаш сум имала проблеми со тежината поточно одсекогаш имам вишок килограми. Имам 15 години и во последните 3-4 месеци јадам прекуумерено. Јас одсекогаш јадам повеќе но во последните месеци јадам претерано многу и тоа најмногу чоколадо. Од се можам да се лишам но од чоколадо неможам. Постојат денови во кои имам изедено 200-300 гр. чоколадо. Утеха за се наоѓам во јадењето. Се си мислам дека имам некој психички проблем. Немам одредено доручек, ручек и вечера. Можам да изедам 3 вечери ( три големи оброци само навечер, а каде е веќе поминатиот ден). Јадам премногу а имав цел да ги симнмам тие 5-6 кг што ги имав вишок но сега имам сигурно 9 кг вишок. Исто така проблем кај мене е тоа што кога учам морам да јадам нешто што ќе ме поттикне да учам. Тоа е најчесто чоколадо. Барем едно 100 грамско чоколадо треба да изедам за да убаво учам.
    Ми треба ваша помош како да почнам со диета, да се откажам од благото и со што да го заменам за да немам сепак последици во училиште(бидејки само чоколадото ме поттикнува да учам). Инаку висока сум 164 цм и имам околу 64 кг.

8. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Решение е да почнеш тие калории да ги трошиш и да ги замениш со здрава алтернатива и храна богата со влакна за да се чувстуваш сита.
    http://www.webmd.com/mental-health/bing ... -treatment
    Treatment of binge eating disorder is challenging, because most people feel ashamed of their disorder and try to hide their problem. Often, they are so successful that close family members and friends don't know they binge eat.

Eating disorders require a comprehensive treatment plan that is adjusted to meet the needs of each patient. The goal of treatment for binge eating disorder is to help the person gain control over his or her eating behavior. Treatment most often involves a combination of the following strategies:

Psychotherapy: This is a type of individual counseling that focuses on changing the thinking (cognitive therapy) and behavior (behavioral therapy) of a person with an eating disorder. Treatment includes practical techniques for developing healthy attitudes toward food and weight, as well as approaches for changing the way the person responds to difficult situations.
    Medication : Certain antidepressant medications, called selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs such as Prozac and Paxil), might be used to help control anxiety and depression associated with an eating disorder. The antiseizure drug Topamax may reduce binge eating episodes, but side effects can be serious.
    Nutrition counseling: This strategy is designed to help restore normal eating patterns, and to teach the importance of nutrition and a balanced diet.
    Group and/or family therapy: Family support is very important to treatment success. It is important that family members understand the eating disorder and recognize its signs and symptoms. People with eating disorders might benefit from group therapy, where they can find support and openly discuss their feelings and concerns with others who share common experiences and problems.

На lovelife му/ѝ се допаѓа ова.
  9. AquaBlue

AquaBlue Популарен член

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    571
    Ми се смачи веќе од диети, 100 диети до сега сум држела и никако да ја постигнам целта.
    Денес ќе си направам дневник, што да јадам денес, колку и што да вежбам, и ќе си ги запишувам внесените и потрошените калории.
    Леб нема да јадам, нема ни сокови да пијам, а најмногу индустриски производи (чипс, кока-кола, чоколада, смоки итн.). За ручек ќе јадам што има дома само во помали количини, а ако толку дојдам до криза за благо, ќе каснам едно јаболко. :)
    Само сакам да го прашам Стеф која храна е богата со влакна, затоа што навечер СЕКОГАШ прегладнувам (не јадам после 17), и не можам да издржам до одморот на училиште. :wasntme:
    Знам дека малку ќе избегам од темава, ама решив да се променам цела, од глава до пети. Почнав да користам и глупости за чистење на лицето, омекнување на косата, а и почнувам да вежбам. Се надевам дека ќе ја постигнам целта, барем овој пат. :|
    I can do this !

10. Golden

Golden Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.407
    Еве јас почнав да вежбам и веќе полека истото ми се претвара во навика.Ама малце потешко ми оди да не јадам благо,за леб можам но,ова благово стварно ми е у крвта :lol: чипсови не сакам само смоки знам да си каснам ама свечено ветувам дека повеќе нема :D Само ова благото и јадењето навечер да средам и друго ќе биде во ред :wasntme:

11. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Девојки, дај кажете некој предлог што да се јади во школо :sweat: Оваа втора смена ме утепа значи!
    Си зедов денеска мандарини и си купив ѓеврек, арно ама кога си дојдов дома пак бев гладна :doh:
    Инаку, маслинките дали се протеин?
    Денешното мени:
    11h доручек: домашно кисело млеко со една шака корнфлекс
    15h две мандарини
    ужинка: една банана и две киви
    вечера: 2 парчиња кулен и 2 маслинки

12. Elichka

Elichka Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2012
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    545
    Луѓе :worried:
    Ми треба некој да ми каже “Го можеш тоа“
    Ми иде на ум, т.е. одамна планирам да почнам со трчање во парк, меѓутоа секогаш се премислувам, мислам како да му соопштам на татко ми, па ова, па она. Ми се окупира мозокот со глупости.
    А не ми треба многу труд за слабеење. Летото со две недели Инсанити почнаа луѓето да ми викаат дека сум ослабела а и самата се чувствував подобро. Се чувствувам доста несигурна и не знам како да почнам, а знам дека ќе се снајдам со време за школо, учење и вежбање.

А имам доста вишок (околу 17 килограми) за симнување. Мора да си отиде. :wasntme:

13. pato

pato Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2012
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    100
    Доручекот смени го.Може да бидат јајца или овесни снегулки со овошје,бидејќи за да те држи сита подолго време ти се потребни влакна и протеини.Или пак пробај да доручкуваш порано околу 9 часот па да ручаш околу 12 или 13 часот а во школо да имаш само ужинка а кога ќе си дојдеш дома вечера.Инаку маслинките не се протеини.

На Maroon5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.694
    Допаѓања:
    8.645
    Девојки можеби прашањево и не ми е најсоодветно за темава ама навистина не можам да го најдам одговорот сама.
    Не се сеќавам дали во оваа тема или некоја друга имаше некоја девојка постирано чај што сама го прави од неколку различни видови на растенија.
    Пребарав и во темава и во категоријата диети и не можам да го пронајдам.
    Ако на некоја и текне за што прашувам нека го постира мислењето за чајот.

15. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Маслинките се здрави моно незаситени масти,кој штитат од кардиоваскуларни болести.
    Проверувајте ја храната овде nutritiondata.self.com или на гоогле.

16. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Денешно мени:
    доручек: една шака корнфлекс со домашно кисело млеко
    ужинка (тоа во школо) една банана, две мандарини и едно јаболко
    ручек: две печени риби
    вечера: кисело млеко

17. lovehappiness

lovehappiness Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    5
    Мене ми треба огромна морална поддршка. Вака не бидува. Ве молам дајте ми поддршка од домашните ја немам. Ми велат дека нема потреба да слабеам а иако имам 8-9 кг вишок. Како да почнам или предлог диета до летото да ги симнам тие килограми. Ќе почнам да одам на фитнес и плус дома некои вежби ако имате предлог слободно пратете ми ги. Како самата да се мотивирам немам никаква мотивација, психички сум на многу ниско ниво. Утехата ја барам во храната а најмногу во чоколадото. Ве молам да помош, најискрено :(

На cinderella.red и Ammy.Lee им се допаѓа ова.
  18. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Денешното мени :)
    доручек: една шака корнфлекс со кисело млеко
    ужинка: една банана
    ручек: една мала чаша јогурт со две парчиња кашкавал и едно јајце :D
    ужинка: јаболко
    вечера: малку цвекло и јаболко

19. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.933
    Доручек: 2-3 варени јајца или овес со јогурт
    Ручек: Ориз, варен стек, супа, спанаќ...
    Вечера: Кисело млеко со краставички исецкани, житарици со млеко со помалку масленост, 2-3 парчиња козјо сирење

И доколку почуствуваш глад помеѓу, можеш да земеш 2 јаболки или една банана.

Благодариме на довербата 24/7 :P

На Elissa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Имаш недостаток на минерали,почни да се храниш од листата на храни и богати со диетални влакна:
    Леќа,грав,грашок,соја,интегрални лебови и тестенини и мусли заедно со протеинска исхрана како:пилешко,сардина,туна,ослич,мисиркино месо и секаков вид на посно месо со ниска масленост.
    Потоа почни да вежбаш најважното нешто што може да се направи е да вежбаш со тежини и тоа 2-3 пати неделно.
    Не си една и единствена сите имаме вишок после празниците :).
    http://karas4training.com/mk/news/kako- ... ni-naslagi