(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. Zule2000

Zule2000 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2013
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    6
    Луѓее дај помагајте многу сум меркалика за трчање пешачење и ред други работи. Да не ми дадеш ич нема да јадам немам проблем со тоа ама некако кога ќе седнам у дневна пред телевизор или на компјутер неможам да спортувам и мрза ме фајќа дај некој предлог ми дадете како да ми стане навика :worried: :worried: :worried: :devil:

2. Sudika

Sudika Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2012
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    41
    Јас сум моментално у стагнација и малцееее поеќе се нервирам :) али ќе биде сакам да симнам 15 кг, ми требаат 10 но целта ми е 15 и ќе успеам знам планот ми е до средина на следната година да ги симнам па да видам дали ќе успеам :)
    Пробај само месо со салата или само компир со салата комбинација месо и компир не оди среќно <3

3. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    23ден
    појадок: 1 парче црн леб, 3 маслинки малку топено сирење
    ручек: 2 парчиња црн леб, патлиџан, чушка, кромидче и лукче се печено во релна
    вечера: пола од ручекот

4. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Од каде жити се тоа?

На gothchick, DAngel и Summerlover им се допаѓа ова.
  5. Rak-26

Rak-26 Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2014
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    11
    Женски, еден мал совет.

Кога јадеме, нашиот организам лачи серотонин - хормон на среќа. Колку помалку храна внесуваме, толку сме понесреќни :) А и Марфи секогаш си го прави своето, колку повеќе се трудиш да ослабнеш, толку не успева! Така што, баталете диети или било какви режими на исхрана, затоа што тоа не успева, ниту ги убива килограмите трајно, ниту пак вие сте среќни.

Направете си свој режим на исхрана, скратете од некои јадења (бурек, брза храна, чипсови, чоколадо), не јадете после 8, пијте 2L вода на ден и трчајте барем 500m на ден и ви гарантирам ќе бидете вистински силуети. :)

Можам само да препорачам детоксикација на организмот со лунарна диета. Мислам дека ја имаше тука на странава. :)

Среќно, женски

6. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Телото се детоксифицира 24/7 има бубрези и црн дроб.
    Ако си на диета само го лишиш од минерали и витамини и тие не можат да вршат детоксификација.
    П.С телото не познава време.
    Познава калории и макронутриенти.

На Marossa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Zule2000

Zule2000 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2013
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    6
    Не мешајте вакви работи или само коппир со салата или месо :D

8. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.869
    Се подобрува варењето на храната ако конзумираш само протеини во еден оброк,а во друк оброк јаглехидрати.
    Пример:Ручекот нека биде пилешки стек со салата од каков и да било зеленчук(освен компир) а вечерата може да биде печени или варени компири со маслинки.
    Од 100 истражувања правени врз ефектот на комбинирање на краната,99 викаат дека протеини и јаглехидрати не треба да се мешаат,па сега вие како сакате.

9. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    6.038
    Допаѓања:
    5.452
  10. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Дај линк до истражувањата за подобрување на дигестијата.
    Факт е дека телото е покомплексно од тоа што го велиш и работи 24/7 за апсорпција и дигестија на нутриентите.
    Има ензими кој to не пречат било што и да му дадеш ќе дигестира.
    А комбинирањето на храната особено протеини и јаглехидрати го стабилизира нивото на шеќерот во крвта.
    И протеините највеќе те држат сити од било кој макронутриент.
    П.С според тебе треба да се јаде само овошје и зеленчук и да не се комбинира со протеини и бидејќи нема храна чиста само јаглехидрати треба малце да се апдејтираш со знаењето.
    Гравот, леќата, сојата, мешунки се богати со јаглехидрати и протеини.
    Сега и тие треба да се избегнуваат нели?

11. tiph24

tiph24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2014
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    177
    Ме болат мускулите на нозете денес.Веќе 4-5 дена немав вежбано и вчера вежбав 15 минути на орбитрек(поголем отпор) и после некои вежби за нозе.
    Да вежбам денес?

12. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.869
    Според мене не треба да се меша месо и компири,месо и ориз,значи оризот и компирот се поконцентрирани со јаглехидрати(скроб),а месото е поконцентрирано со протеини.
    Легуминозите точно е дека содржат и протеини и јаглехидрати,затоа кога јадеме грав се дуе стомакот и не боли желудник,ама не реков дека е штетно.
    За зеленчукот реков дека одговара и со ориз и компири и со легуминози и со месо.
    А за овошјето треба да се конзумира само,на празен стомак,бидејќи друг вид ензими го разложуваат.
    Моиве информации според кисело-базната рамнотежа која треба да ја одржува организмот,нешто за што знам дека ти не се согласуваш,па не навлегувам повеќе.
    Знаеш,на интернет има милиони и милиони информации за конзумација на храната,сите кажуваат различно,а јас преферирам да се држам кон едно,а тоа е она што го учам на факултет.

13. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    На факултет може да ти речат милион и една невистина треба да отидеш на pubmed и да ги провериш тврдењата на професорите или моите. Базната исхрана нема докази дека функционира подобро како храна балансирана со зеленчук и овошје.

14. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.869
    Е добро де,јас имам читано дека влијае.Ако местото каде ми даваат диплома ми кажува невистини,значи јас треба да се потпирам на интернет статии?
    Факт дека денес едно зборуваат,утре друго.
    Пример:До пред некоја година се зборуваше дека млекото е ептен корисно,полно со витамини,протеини,калциум,магнезиум и се по ред,а сега се збори дека може и од друга храна да се надополнат тие протеини,и дека во друг вид храна има повеќе калциум и дека содржи многу масти.
    Затоа се потпирам на истражувања од скоро,на работи што ми изгледаат веродостојно.

15. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Тоа се вика љубопитност кон откривање ново и едуцирање.
    Не можеш да се потпираш само на книги.
    Најновите истражувања се на интернет.
    Имаш факти пример за тоа што зборев еве ти убаво објаснето со референци.
    http://weightology.net/weightologyweekly/?page_id=319
    Insulin doesn’t just regulate blood sugar. It has other effects as well. For example, it stimulates your muscles to build new protein (a process called protein synthesis). It also inhibits lipolysis (the breakdown of fat) and stimulates lipogenesis (the creation of fat).

It is the latter effect by which insulin has gotten its bad reputation. Because carbohydrate stimulates your body to release insulin, it has caused some people to argue that a diet high in carbohydrate will cause you to gain fat. Their reasoning, in a nutshell, goes like this:

High Carbohydrate Diet -> High Insulin -> Increased Lipogenesis/Decreased Lipolysis -> Increased Body Fat -> Obesity

Using this same logic, they argue that a low carbohydrate diet is best for fat loss, because insulin levels are kept low. Their logic chain goes something like this:

Low Carbohydrate Diet -> Low Insulin -> Decreased Lipogenesis/Increased Lipolysis -> Decreased Body Fat

However, this logic is based on many myths. Let’s look at many of the myths surrounding insulin.

MYTH:A High Carbohydrate Diet Leads to Chronically High Insulin Levels

16. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.869
    Стеф,сега ти направи дека јас само читам книги од факс,а ништо плус.
    Ти реков дека верувам во таа теорија,за не мешање на протеини и јаглехидрати.
    Ова ти што си го напишал(делот на англиски) вика дека сите се во заблуда ако не конзумираат јаглехидрати,дека ќе се здебелеат.
    Никаде не реков да не се конзумира јаглехидрати,туку да не се мешаат со протеини.
    Всушност 50% од дневните енергетски потреби треба да ги сочинуваат јаглехидрати,20-25% протеини,и до 15% Масти.
    Или поинаку речено:
    1.Житарици,леб,тестенини,легуминози,ориз и компир 45-55%
    2.Зеленчук 15-25%
    3.Овошје 10-15 %
    4.Млеко и млечни производи 10%
    5.Месо,риба,јајца и нивни преработки 10%
    6.Видливи масти и масла,шеќери и колачи 5% од дневните енергетски потреби.

Значи освен правилното комбинирање на храната потребно е балансираност на калориите,разновидност(да има застапеност од секаков вид на храна),умереност во големината на порциите.Бидејќи здравата исхрана освен за добар изглед,значи да се заменуваат истрошените материи,да се оствари правилен раст и развој на човечкото тело,да се превенираат најчестите хронични болести,да се зголемат фунционалните способности на луѓето.

Да додадам дека каква храна се конзумира зависи до секоја една индивидуа,на еден човек може да му пречи некој вид храна,а друг полесно да ја дигестира.Зависи и од полот,од возраста,дали организмот е здрав или болен,дали пуши,дали пие алкохол,дали е физички активен,генетската предиспозиција и сл.
    Не е работата да се каже,јади протеини и се ќе биде во ред.
    Има толку многу детали што треба човек да ги знае,затоа постојат диететски испитувања,нутритивен скрининг,додуша мислам дека затоа и постои професијата нутриционист.Да се создаде долгорочен режим на исхрана на една индивидуа,при што ќе се земе во обзир нејзината толеранција кон одредена храна,нејзината финансиска моќ,верската припадност,професијата и други социјални фактори.

17. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Секоја исхрана е инвидуална не може да се класифицира по %.
    Но генерално си права.
    Ама дека не треба да се комбинира не се согласувам.
    Тоа е исто како да ми кажеш јади само овошје,шеќер и процесирани работи и немој да јадеш и да ги комбинираш храните.
    Телото работи 24/7 и е компицирана машина.
    Може да обработи се а дека не се дигестира или не се апсорбира како што треба, тогаш сите ќе беа витки според твојата хипотеза.

18. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.869
    Онака наједноставно кажано,постојат луѓе со прекумерна тежина поради неумереност на исхраната,значи преголеми порции.
    Потоа преголемо внесување на прости шеќери,на масти и недоволна физичка активност.
    Она за некомбинирање на некои макронутриенти го кажувам за подобра дигестија,за целосно да се разложат и апсорбираат,а да не останат во желудникот и да ферментираат.
    Ова најмногу важи за јаглехидратите и протеините,како и за овошјето.Зеленчукот,како што кажав со се може да се јаде.
    И да не се повторувам,во нешто се согласуваме,во нешто не,мора така да биде. :)

19. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.231
    Допаѓања:
    91.843
    Ја молам Зека да се врати во темата и да изнапише најдолг пост полн со позитивни мисли ! :wasntme:

На Elennaa, do-re-mi, Srckata28 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    492
    Се отвара дебата,се добива консенсуз = победа.