(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Логично во фаза на слабеење нема да јадеш благо и пецива.

Прво и основно, зеленчук. Свеж и во големи количини. Многу марула, краставица, рукола, спанаќ, ротквица, зелка... тие се 97/98% вода, полни со витамини и минерали, го зголемуваат оброкото што значи помагаат за одложување глад. Домати, цвекло, карфиол, брокула, печурки итн.

Второ, варен зеленчук и мешунки. Во фаза на слабеење ќе заборавиш на масло. Нема пржење на храна и нема зачинување на салати. Ќе вариш компир, карфиол, брокула, сладок компир, морков, грашок, боранија, леќа, пченка итн.

Трето, ќе избациш виршли, паштета и слични отрови доколку си јадела. Ќе вариш или печеш во рерна или на скара месо. По 150 гр. од оброк доволно е. Риба и туна.

Ќе избациш тесто. Парчето леб за ручек ќе го замениш со варен зеленчук. За појадок и вечера со мултижитни галети.

Ќе вариш: ориз, овес и јајца. Првите 2 во помали количина, по пола шолја на пример. 2 јајца на ден се доволно.

Ќе избациш мајонез, ќечап, тартар, павлака. Ќе се задржиш на сенф, активиа натурал и кефир. Јас би ти препорачала да исфрлиш и млечни производи одреден период со исклучок на урда, моцарела, кефир и млеко.

Ќе исфрлиш течни калории. Ќе се задржиш на незасладени кафе, чај, какао. Цеден лимон со свежо нане и ѓумбир.

Се разбира дека ќе избациш грицки. Кога ќе ти се пригрицка нешто ќе си исечкаш краставички и морков, или некое овошје. Или јадкасти плодови. Преку јадкастите ќе внесеш добри масти, но нема да претеруваш, 15 до 20 бадеми на пример се сосема доволно.

Јади си овошје, но умерено. Бананата и јаболкото се одлични за заситување, по 1 се сосема доволно.

Значи... нема масло, нема шеќер, нема тесто, нема процесирана храна! Ќе внимаваш дневниот внес на калории да ти е до 1500. Со среќа!

На molikaMk, minne992, Sweetlove_0312 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.316
    Допаѓања:
    179.220
    Јуле почни диета престани ,па апк друга па престани со тек на време организмот се навикнува не согорува калории си ги чува за себе Почнуваш да се дебелееш во пределот кај стомакот и тоа е тоа
    Затоа и јас поцнав со режим оти ништо друго ен ми делуваше па мораше да ме врати прво во нормала па после да слабеам Затоа почни едно и не прекинувај

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  3. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Den 10ti.

Zosto se preopteretuvate so vagata. Iskreno nemam pomisleno da se meram. Neznam Dali I po dve nedeli ke se meram. Rezultatite porano ili podocna ke dojdat. Nicij trud ne ostanuva nenagraden. Vo red li devojki ?

Aj malku motivacija, dosta barajte izgovori ... navistina !!!!

Ova treba da go svateme kako nacin Na zivot, da regulirame nekoi raboti, da ostaneme dosledni vo sprotivno sekogas ke imame problem so kilogramite. Ovie kilogrami mi se posledica od bremenosta, inaku si ja odrzuvav tezinata,uspesno.

Pojadok supa I krastavica
    Rucek grasok I stek, domat salata
    Vecera supa I salata.

Utre orivce ke se gotvi.
    Fala Na vnimanieto devojki, ve saka vasata zeka! Izvinete Za iskrenosta, ve sakam pozitivni, srekni, nasmeani, veseli, so tezina koja sto ja posakuvate!!!!

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.156
    Допаѓања:
    258.106
    На мене кг не ми се последица на бременоста, туку на благото.
    Всушност јас во бременост ни 10 кг не се поправив всушност.
    Ама со доењето си вратив.
    Значи од јадење благо и навечер ми е ова.
    Ај ќе се стрпам. Одам јајца да јадам за вечера. И ајвер:P.

5. babygirl77

babygirl77 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    120
    Ух помагајте, од овие смоки никако не можам да се откажам.
    Благото ми беше најголем порок, еве месец и нешто еднаш имам каснато чоколадо, што не верував дека ќе издржам. Сега па смокиве не можамм :(

6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Rise and shine beautiful :)

Нова серија од 7 дена режим. Варени компири изгледа ќе е и домашен доматен сос. Вечер супа, пилешка. Можда и/или некаква мрвка. И тоа.

На ALISA0000 и JuLleE им се допаѓа ова.
  7. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Den 11ti :)

Se cestam parce torta Za doslednosta Na ovie skoro dve nedeli :) si dojde Majka mi od Svajcarija, donesene preubavi blagi raboti, aj da se cestam rekov :)
    Ne se osekam vinovno bidejki e so plan :) no, osekam deka organizamot se odviknuva od sekerot :)

Denes gjogiranje Na saka ...

Za pojadok supa
    Za rucek I vecera Oriz so batace ... salata obavezno, Za rucek i kriska leb :)

Sestra mi ispratila kup alista .. no pomalo brojce koe odgovara Za 65 kg :) pogolema motivacija Za slabeenje :)
    Majka mi vika .. mozes ti!
    Blagodaram Za doverbata Na site !!!!!

На ALISA0000, molikaMk, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  8. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Kade ste devojki ?

9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.156
    Допаѓања:
    258.106
    Тука, чекам ручекот да стаса, компор манџа. Од 7:30 сум будна|(. И гладна]:).

10. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Забушавав малку овие два дена.
    Најмногу од се ме нервира што испив две чаши кока кола. :x(facepalm)
    Ама најбитно од се ми е што леб не ставив во уста ниту пецива.
    Денеска двопек и ајвар за доручек, ручек печен компир, за вечера салата.

Имам киксови ама човечки е, се тешам.

На JuLleE, ALISA0000 и Sweetlove_0312 им се допаѓа ова.
  11. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Здраво женски! Ме примате ли во друштвото.
    Мојот проблем изгледа вака.
    Имам 10 кг за симнување. Кои го ставив како резултат на јадење мноогу благо на емотивна основа.
    Како да ѓи симнам. Зависник од благо сум.
    Диети мразам ни хроно ни ун не ми одговараат. Не сум по месо имам чувствителен желудник. Килограми ми се таложат во долниот дел од телото а во последно време и стомак и раце што многу ме уплаши. Јасно е дека треба да исфрлам благо.
    Но прашањето ми е дали да побарам помош од нутриционист?
    Или сама да си составам режим??

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Chrisantema

Chrisantema Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    23
    Здраво Девојкиии јас денес 7ми ден на хроно, се немам мерено ама мислам дека веќе гледам резултати (можеби и си замислувам). Ако не друго барем сум полна со енергија :D Тука може да си најдете еден куп нови идеи за појадок, ручек, вечера.http://bobinehronocarolije.blogspot.mk/

На ALISA0000 и zhap4e им се допаѓа ова.
  13. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Мац, одлучи ти. Mожеш и твое мени да си креираш, базирано на помалку калории и маснотии...и твој да е изборот што и кога. :) Намали количина на храна која ја внесуваш дневно. Избегавај колку што можеш теста, благи работи, грицки (ко чипсови) и пржени во многу зејтин... и ќе има резултати. Не ќе е како со брзите диети, ама па, нема да гладуваш и да си го дорасипеш желудникот и имунитетот :) Најди некои кардио вежби кои можеш да ги правиш по 10-20 минути во денот и уште побрзо ќе се слизга вишокот. Почни од лесни вежби.

На mac.mac му/ѝ се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.156
    Допаѓања:
    258.106
    Денес се чуствувам дебело и поправено.
    Значи сменив начин на исхрана, предтходно си јадев и сега очекував барем во обем да намалам.
    Ама не и да се осеќам подебело.
    Нешто не штима. И не е во ред 15 дена да внимавате на храна, а да се чуствувате поправено. И не сум ни во ПМС.

15. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.316
    Допаѓања:
    179.220
    едноставно не ти одгова и делува Ун повек
    мени нешто друго
    пробај вака
    појадокот нека ти остане овошје и цеден портокал цитрон
    за ручек протеини и салата редко лека бораниај и грашок еднаш до два пати неделно
    исто и вечерата нека ти биде
    пробај само една недела вака
    фрли компир грав ориз најмногу дујат

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Чувството на дуењето е индивидуално, но сметам дека тука грешиш. Баш спротивно, токму тие треба да се јадат, бидејќи оризот и компирот се "dense food", што во груб превод значи "густа храна". Односно, храна која е преполна со потребните хранливи вредности, а релативно ниска во калории. Тоа значи, таа ќе ве држи заситени подолго време.
    Еден поголем компир содржи многу калиум, магнезиум, железо и доволно витамин Ц и повеќето витамин Б. Во еден среден компир од околу 200 гр има околу 165 калории, само 0.2 масти, околи 40 јаглехидрати од кои 1.5 шеќер и цели 4.5 протеини. Варениот компир е еден од најдобрите избори и во диета и општо во здрава исхрана.
    Белиот ориз е полн со магнезиум, фосфор, манган, селен, фолна киселина и омега 6 масни киселини. Една шолја од околу 150 гр. ориз има околу 200 калории, само 0.4 масти, 45 јаглехидрати од кои 0.1 шеќер и цели 4.5 протеини. И варениот ориз е еден од најдобрите избори и во диета и општо во здрава исхрана.

На JuLleE и zhap4e им се допаѓа ова.
  17. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Да, варени, но во умерени количини.
    Еве една визуелна претстава за формирање на оброк:

99ee6948511690c5bad989560be781c2--food-portions-portion-control.jpg

Горе лево:
    1. Големина на дланка (грубо 100 гр): риба, месо, живина
    2. Големина на нокт од палец (грубо 1 мала лажичка): путер, масло, мајонез, маргарин (што во фаза на слабеење треба да се исфрлат)

Горе десно:
    1. Големина на тупаница (грубо 1 шолја): корнфлекс, супа, свежо овошје и зеленчук

Доле лево:
    1. Големина на средината на дланката (грубо половина шолја): паста, ориз, мешунки, компир, готвен зеленчук, сладолед
    2. Големина на цел палец (грубо 1 до 2 големи лажици): сосеви за салата (што во фаза на слабеење треба да се исфрлат), кашкавал, крем, путер од кикирики

Доле десно: ќе го заобиколиме зошто нема потреба да се конзумира во фаза на слабеење. :D

Значи, доколку се одлучите на пример за ориз, доволно е само половина шолја во еден оброк. Може да го искомбинирате со месо, односно да му додадете парче со големина на вашата дланка (без прстите). И на сето тоа додадете свеж зеленчук, околу 1 шолја (иако кога станува збор за свежиот зелен зеленчук како марула, рукола, краставица и слично, може многу повеќе да се конзумира). И ете ви еден оброк искомбиниран со варен ориз и месо и салата, убаво избалансиран и во калории и во хранливи вредности. [​IMG]

18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.316
    Допаѓања:
    179.220
    Јас си кажав мое мислење базирано и секако консултирано со нитриоцинист

19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.156
    Допаѓања:
    258.106
    Па ќе пробам вака, наизменично протеини и манџа-зеленчук.
    Јас јадам само компир, ориз и грашок. Другото поретко. Па ќе комбинирам.
    Наутро од утре ќе почнам со овошје и може да вметнам некои житарици и лешници, бадеми или ореви. Многу ми е битен појадокот.

20. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Така е зборот де „утепај се од јадење“:Dне го сфаќај буквално. :D