(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.283
    Допаѓања:
    259.195
    Aj ти пишав на фб, да не бидеме офф:D

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Sega razgovarav so edna drugarka od femina. Mi pobara sliki dali imam so 110.. znaev deka nemam osven vo ovaa tema.... placev.. gledav.. citav moi mislenja stari po 6 godini.. kjerka mi me prasuva sto mi e?

Sakav ova da vi posluzi na site kako motivacija....

Nekoj ke veruva, nekoj ne, no, ne se sliki od int. Ova e moe delo, moja transformacija...

Ova e moja recenica pred 6 god:

Нема поголемо оружје од нашиот мозок и визуелизирањето на тоа што сакаме да го постигнеме.

Na poslednata slika imam 81 kg. - 30 lg za 6 meseci. Ili vkupno - 47 :)

На hermosa, snegulkata, zhap4e и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.407
    Допаѓања:
    143.119
    Се сеќавам на сликиве @zeka
    И коментарите ти ги памтам, уште од тоа време. Кога ќе ми опадне мотивацијата, на твојата трансформација ми текнува. И знам дека ако се сака, се може.

Многу ми е мило што се собравме доста во темава, што се поддржуваме и мотивираме. Кога ќе ми дојде да изедам нешто што не треба, си викам не - како ќе ви пишам после тука дека сум јадела.

Денес имав декадентен ден.
    Појадок: чиабата лепче. Го купив за појадок за дома и го изедов така суво по пат, затоа што беше топло. Уште му го памтам мирисот, многу беше убаво!

Ручек, хот дог и варено вино (facepalm) Ако нешто не треба да се пие, тоа е варено вино. Со еден тон шеќер се прави.

@JuLleE пиво не е добар избор за диеталки, подобро е да го избегнуваме. Не знам ти какво пиеш заради глутенот, ама веројатно ниедно не е добро.

Сега јадам тиква со ореви и пијам чај. Со други зборови, уживам во есента.

Денес бев и да вежбам. Леле жени, мислам дека утре нема да можам да станам од кревет :rofl: Рацете посебно ми горат, најзакржлавени ми се, јер од тастатура - толку.

На emiliana, zhap4e, Espadrila и 3 други им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.283
    Допаѓања:
    259.195
    @Ariel јас вино си пијам најчесто.
    И Аперол сакам, ама не можам да најдам убаво кај мене.
    Пиво нема овде, така да тамам сум.
    Ручав грашок и сега јадам лешници. Морам заради антибиотикот.

На Ariel му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Денес динамично... :)
    П турско кафе, оризови галети х3 со ајвар, и 2 варени јајца...
    Р ништо
    У турско кафе
    В 1салата марула, прокељ, карфиол, ротквица и млад кромид
    В2, мислев ќе сум ок, ама ми се јадеше па спремив овошна салата, јаболко, банана, портокал и ореви.
    Ментол бонбони.. Х2-3парче денес.
    .... Утре, ќе видиме :)

На Ariel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.283
    Допаѓања:
    259.195
    Утрово ми започнува со кафе и смути од млеко без лактоза, бисквити без глутен, една банана и лешници.
    Мотивација огромна, ми пратија фармерки од Бершка 42 бр и големи ми се :party:. Бершка има мали модели инаку:!:
    Јас сум широка во колкови и 40 е за мене врвно достигнување :D. Затоа 38 ка во европски број е мотивација :muscle:. Сега полесно ќе е гладувањето.

Сега мака имам, шо да им правам на фармерките |(. Немаат гајки за каиш]:).

На LiliBoz, Espadrila, Ariel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Еј, сите сте биле тука :clap: јас сега дури приметив. Издигната од ниедно време, повежбав со мали тегови за раце, грб, гради..повежбав и нозете и газот, стомачиштето...попешачив тро и, малку цитрон апнав, какао и т'ј. Денес...се мислев само овошје и јогурт ама, такихардииве ми викаат не се филмај:D брокула, морков (варени) и чикенче за ручек. Приквечер пак ќе си повежбам..лабаво. Нема кардио. Не ни смеам:))))))

На Espadrila, Srckata28, GlowGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Vi blagodaram na site :)

Sakam samo za site edna dodatna motivacija , koga se saka, se se moze.
    Toa sto se navrativ na postovi pred 6 godini, dopolnitelno me napravi jaka.

Denes den 12 :)

Za pojadok dve jabolki.
    Rucek riba i salata.
    Vecera isto taka.

Do denes minus 3 kg.

Cel mi do krajot na januari -15 kg. Se nadevam deka ke uspeam.

На Ariel и Srckata28 им се допаѓа ова.
  9. GlowGirl

GlowGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2019
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    194
    Добро утро/ден девојки :)
    Паметот ми бега накај некое лиснато, бурече со јогурт.. Затоа станувам и ќе си направам омлет и право на кеј, ми се погоди времето. Ден 7
    П: омлет
    Р: мусака со салата, без леб
    В: супа и шопска
    Ќе го загрееме и орбитрекот, мерење на ден 10.

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Prati mi gi mene :) ....hahaah , da se motiviram i Jas :)
    Denes
    P ceden limon, samo limon Bez nisto
    Tursko kafe
    Integralen vrap so kaskaval I zdenka ,tostiran
    R Malo parce pilesko I 2 kebapa so mnooogu salata
    U tursko kafe

Za vecera planiram Kako vcerasnata zelwncukova salataz a ako uspeam Bez nea, super.
    Pozdrav dietalci

P.s. sta ces Denes po doma,umot sal vo jadenje ....

На Srckata28 и JuLleE им се допаѓа ова.
  11. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Ееее,коа ми објаснуваше @Doozy мене дека со диети нишо не правам и да земам да бројам калории, јас ме, сакам брзо слабеење.
    Оп, наместо брзо слабеење добив брзо и повторно дебелеење.
    Ајде myfitnesspal повторно си ја симнав, да дојадам баклавата и ќе си почнам да запишувам.
    Никако да се уходам,многу сложено ми изглеа.. ама читајќи ја @Marija Stela си мислам па ќе пробам месец/два бе.. па мора ли руска салата,кифли и пастрмајлии да гнетам?
    Ау,карактер нула.
    Шта ми би..

На DiCaprio, Espadrila, Ariel и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Паметна цура си ти, можеш. :hug: Ама оправи прво односот со храната во глава, после се' друго иде. :*

На Espadrila, Ariel, Chanell* и 2 други им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Баш така.
    Дур во главата сме скарани и во сукоб со храната-имаме сериозен проблем.

На Espadrila, Chanell* и Doozy им се допаѓа ова.
  14. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.859
    Допаѓања:
    23.735
    Успешен ITF ден.

Прв оброк во 11:00 часот, јајца со сирење и суви врат, стандарно. Макијато со малку шеќер. Ужина мандарина. Втор оброк пилешка супа, пржени фиш фингерс и ракчиња со зелена салата и домати. Сега ќе изедам едно јаболко и готово.

Воопшто не бев гладна сабајлево до 11, што е чудно, обично многу сум гладна, па и рано се разбудив. Ама добро супер, не се жалам. :)

Утре распоредот ист ќе биде.

Последна измена: 1 декември 2019
  15. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Се' додека има забранета и дозволена храна, здрава и нездрава, добра и лоша, ќе има проблем.

У мојот свет сега има само храна. :)Нутритивно побогата и нутритивно посиромашна, точно, ама е храна.

И на крај на ден, јас ја контролирам, не ме контролира таа мене.

Не ве читам овде оти искрено... не можам да гледам како се мачите и си играте ментални игрички со примарниот извор на енергија, храната. :( Лошо. Пазете си на здравје, шо друго да кажам.

Толку е едноставно се', ние непотребно комплицираме. Умереноста и формирање на здрави навики се единственото решение, друго ништо не функционира на долг рок.

Чисто информативно, салата изедена со лоши мисли кон себе и кон телото е полоша од пица изедена со ќеиф. Ама вие си знаете. :)

На MissChievous, Espadrila, Chanell* и 6 други им се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Јас онака се убацувам, не сум на диета, не се осеќам ко да иам вишок. :D ама немам ни проблем со храната. Освен што морам без глутен де..

Еве пример, не можам да замислам утрото да ми почне без зелена салата. Тој ден не ми е ден.

На JuLleE и Doozy им се допаѓа ова.
  17. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Знам дека не си, онака случајно се надоврзав на твојот пост, сори. Ми послужи ко канвас :D

Па нормално дека е убаво е кога човек јаде зеленчук. Влакна, повеќе влакна, посреќни црева. Заради brain gut axis, тоа значи и посреќен човек.

Знаете дека најмногу хормони на среќата се произведуваат во цревата? :) 90% од серотонинот од таму доаѓа.

Ја гледам @JuLleE препородена е откако си го реши проблемот со глутен. А и ти Лили мислам со слична мака беше

На LiliBoz и JuLleE им се допаѓа ова.
  18. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.407
    Допаѓања:
    143.119
    Ова е најтешко. Само што ќе помислам дека сум го средила, ќе ме спопадне криза.

Мислам дека и ти @Doozy имаше порано проблем со храната, ако не сум те помешала со некој друг. Ако е така, можеш ли да ни раскажеш како го надмина?

Дојдов да се исповедам. Грешна сум.
    П: омлет со шунка и кашкавал и смути
    У: Две лажички мед со ореви
    Р: Пола сендвич од Ројал, па уште со компири и сосови. Не јадев пола сендвич ради диета, секогаш јадам по пола, најчесто и без компири и глупости.

Ако ми се јаде до вечер, јаболко ќе биде.

На JuLleE, LiliBoz и Doozy им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Да, јас и Јуле ко близначки од тој аспект :D
    Ако ме цитираше, фала ти. Ми се допадна тоа што го кажа :*

На Doozy и JuLleE им се допаѓа ова.
  20. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Имав и здравствен проблем, а ако сме реални, и голем проблем со храната. Да напоменам, здравствениот проблем не ми беше предизвикан заради храна/диета/начин на живот, немав никаква контрола врз тоа ама влијаеше врз тежината. Факт е дека откако го решив сум многу подобра :)

Отворање на пола, повторно затворање, :D плус 10 дена у болница со баби и дедовци болни од кардиоваскуларни болести, дијабет и слично ми беа голем тригер/мотивација/шамар, што годе, to get my shit together. Не сакам таква иднина, не сакам таква старост. Од сите баби и дедовци, најздрава е таа што не лапа како невидено. Имам уште една баба што исто тешко се контролира околу храната и последиците се очигледни, а јас не сакам 5 бајпаса и 3 чистења на артерии за една година. Сите други баби и дедовци се long gone од нездрав живот и едноставно, не ја сакам таа иднина за себе. Кога ги гледам некои од тетките како не се грижат за себе, ме фаќа параноија од тоа како изгледаат и како стојат со здравјето и не сакам да се гледам себеси во таква иднина и со такво сценарио. Не сакам да ме молат докторите да престанам да јадам оти ќе добијам срцев удар или оти ќе треба да ми ампутираат нога од дијабет, не сакам да ми плачат децата пред врата дека треба да ги џитнам цигарите. (не сум пушач инаку, никогаш не сум ни била... ама и тоа видов)

Мислам дека само со едукација може да се реши проблемот. Читање, учење, следење. Читање етикети, читање книги, читање истражувања. Пред 30 години, јајцата и путерот биле најголемо зло, се препорачувал маргаринот.... денес знаеме дека не е така. Потребна е едукација за тоа што јадеме, како јадеме, која количина е доволна, што има во храната пред нас на чинијата... Градење на здрави навики, со еден збор.

Да знаеш зошто не е убаво да се прејадуваш, дека доволно е една шака храна да бидеш најаден, дека прејадувањето те прави sluggish и уморен оти наместо да ти даде енергија, организмот ти троши енергија да ја свари храната. Докторот што ме оперираше има 70 години, јаде супа и шака салата и стои во сала по цел ден БЕЗ ПРОБЛЕМ. И тој истото ми го зборуваше, умереност дете, само умереност. Последно кога ме виде, ми рече ако не сум дошла да се поздравам, немало да ме познае :)))

Отворив една многу убава тема, колку се грижите за себе и сопственото здравје (така нешто беше насловот), но за жал, можам подолг пост да пишам само за викенд и ретко можам вака да дебатирам. Уште им должам пост за киселините на лице. :D

Лапањето ни е донекаде во крвта, потекнуваме од сиромашен регион каде што секогаш имало рестрикции на храна и нашите семејства, па храната се користела како награда, мотивација... Се јаде на свадби, погреби, новороденчиња, родендени, за арно и за лошо. Нашите донекаде така и покажувале грижа и љубов кон нас - да има полна маса, полн фрижидер, топло јадење. Така се самонаградуваме (уште го правам тоа - пример, сега си направив капучино не затоа што ми се пиеше, туку затоа што ми фалеше чувството да пијам капучино и да гледам филм под ќебенце у недела вечер)

И тоа не е лошо, ама лошо е што храната денес си нема благе везе со таа храна од порано.

Мој совет, почнете да следите и да мерите што јадете, кога јадете, како јадете, по колку јадете... макронутритиенти, микронутритиенти, пиење вода, доволен сон, meal prep за неколку дена однапред (инаку нема шанси да постасам, не можам да висам во кујна секој ден) и физичка активност секојдневно. Никакви забрани, рестрикции и сл, туку свесни одлуки - јас сега прилично се' јадам, со тоа што во 80% од времето јадам така како што мене ми годи. Real life е, не се некои имагинарни режими на исхрана кај шо треба да се шетам со копанче во ташна и ќе фанам да го гризам у театар, пошто морало тоа да јадам навечер. Почитувам некои принципи на хроно исхрана, вонрестрикција. (обилен појадок, среден ручек, ужинка попладне со парче овошје или црно чоколадо, лесна вечера + повеќе протеини и зеленчук, ама често јадам и прилог како варен ориз, грашок, интегрални тестенини, итн)

Сосема случајно почнав да мерам чекори и тоа прерасна во една од најдобрите работи што ги имам направено за себе, со по 8-10 илјади чекори дневно, па ви го препорачувам и тоа. Повторно, никакво терање, посебни подготовки и слично, само облекувам патики, фармерки и цепам, успат ќе пијам и едно кафе, ќе си испазарам, ќе се видам со луѓе и се враќам. Бонус е што моето работно време зависи само од мене, ама верувам дека со мали прилагодувања би го правела истото ако имам фиксно. :)

Муабетот од погоре, грешна сум.... е тоа шо ти прави мајндфак. Јади хамбургер ако ти се јаде, ама јади стварно ако ти се јаде. А после тоа избалансирај го - појади малку подоцна утре, не дојадувај друго, итн. Умереност, толку.

Еве пример, ова и го раскажував на една членка денес.

Вчера бев цел ден испадната, вечерта завршив у кафана.

Јадев сабајлето тонус, две јајца, ајвар. Надвор пиев кафе и чај. Ме фати ручек (јадам во исто време секој ден - 10, 14, 17, 19 часот) а уште скитав, купив едни овесни топчиња од Бако и колачиња со чиа семе. Состав ист како да си апнав некое благичко, пошо да не се лажеме, не дека се здрави, само се продаваат под тој назив. :D Нема веза, сакав тоа да јадам, јадев тоа, изедов 4 такви топчиња.

Си дојдов дома, ми беше досадно и фатив да правам бурек од готови гори со цел да го носам на гости (требаше да одиме на гости, не у кафана, па остана бурекот кога се смени планот). Пошто знаев дека ќе одиме у кафана, изедов осминка.

У кафана, се јадеше на велико ражничи, помфрити, и слично, а јас јадев витаминска салата, малку сиренце, 3 парченца поховани тиквички и се напив чаша вино. Имав слобода да јадам шо сакам, ама не сакав. Е тоа е таа слобода што ви треба, затоа што таа слобода ти овозможува да донесуваш разумни одлуки околу храната.

Со 13,000 чекори тој ден (130 минути одење), денот го завршив со околу внесени 2000-2200 калории (дневна препорака е 2000, јас се држам од 1600-2000, зависи дали одам на тренинг тој ден или не), а потрошени 500 и кусур, пошто и чистев низ дома.... па пак дојдов на моето на крај. Баланс. :)

Старата јас ќе си речеше, леле денов 'ршум, катастрофа, го заеба, го усра, го утна ручекот.... и од мука ќе се прејадев и ќе изедев се' што ќе најдев. Пошто нели, од утре наново ќе почињаме со поголема дисциплина. :))))) Сега јас знам дека освен шо забегав со јагленихидрати вчера (овесни топчиња, па бурек), ништо трагично не се случи и нема да се случи, денес си продолжив по старо.

И така, се запишав, ама мислам ме разбирате. Од главата се' си иде.

На Касија, ♡BuBaLe♡, Bozica1980 и 19 други им се допаѓа ова.