(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Прво јади насабајле, па кафе, го креваш и го спушташ инсулинот инаку само со кафе.

Нема врска млекото. :)

Едино тие кафињата торти со шлаг, преливи и шеќер се проблем, инаку 100 мл полномасно млеко е околу 70-80 калории, тоа не е уопште трагично. Еден нес има 2 калории и 100мл млеко, 80-тина калории еден филџан нес без шеќер.

Не знам дали разбирате англиски, па најдов нешто на српски.
    https://www.lepotaizdravlje.rs/zdra...as-ovo-naterati-da-prestanete-da-pijete-kafu/

http://healthclub.rs/zdrav-zivot/kafa-i-ugljeni-hidrati-veoma-losa-navika

п.с. 2 во 1, 3 во 1 се ок понекогаш кога ете, нема што друго.... не секогаш, пошто се во принцип шеќер и прав, не се кафе. :D

На Espadrila, JuLleE и theowndemon им се допаѓа ова.
  2. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.191
    Допаѓања:
    175.735
    Не се плаши не се многу!
    И јас прв пат кога видов 10 000 чекори си мислев дека не е можно, ама еднаш да одам по храна за дружината одење и идење и уште еден кругче до паркчето шо ми е во близина и ги прам без да сетам. Или одење до кај другарка ми и враќање ми е 8 и пол. Никогаш директно не одам и не бегам, ете ги 10. До кај дечко ми одење ми е 8 илјади, кога одам и бегам пешки се осеќам најисполнето. Е во вакви моменти сфаќам колку уствари далеку живејме. :D Одамна не гледам колку чекори прам пошто гледав едно време редовно и секогаш исполнував 10к. Есенски 10 000 сигурно. Во исклучителни ситуации летно време кога шетам за ќеф и ги дуплирам и не се сеќава. Е сега зима кога ќе фати ептен мрза ме фаќа и неќам на ладното да излегвам и тогаш ми паѓаат ептен. Имам денови каде имам движење само дома.

@Doozy да не почнувам за 3 во 1, 2 во 1 нескафе. Ем не се вкусни, ем едно пакетче ти е 70 калории +/-. Не памтам точно пошто можеби година и пол и поќе немам пиено. Башка така само со вода не е вкусно па плус да се додај уште малку шеќер, плус да се додај уште малку млеко и ем безвеза кафе, ем калории колку да си ставам топка сладолед во еспресото. :D Па хидрати, шеќери. Ужас. :rofl:

Јас кафе најмногу пијам турско, горко ама обавезно после јадење, ама така чисто ради желудникот јас. И еспресо и нескафе (класик) во последно ги избегнувам пошто се „покисели“ и ако боли најчесто боли од нив. А, и периодов сакам да избегнувам шеќер ама нес без шеќер ми е киселина. Додуша нес со млеко без шеќер е decent. Мислам, вкусно ми е од кога почнав да се навикнувам да пијам кафе општо без шеќер.

Засега:
    Инаку до сега држам јуначки без благо. Имам потреби за благо, имам Lions чоколатца во фиока (од Неделата ми преживеја, ама две пакетчиња по 3 спаковани купив, ме болеше глата кога слегов од воз и инстикт ми беше да купам благо и да смачкам две наеднаш) и онака ме провоцираат ама на секоја мисла за благо пијам вода. Во ручекот место едно парче леб, јадов две, така да то ми помага да ја планирам вечерата без леб пошто две парчиња леб планирав да ги делам меѓу ручекот и вечерата.

На Bubce38 и Doozy им се допаѓа ова.
  3. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    25.104
    Како некој што поголемиот дел од времето внимава што јаде и константно потенцира за важноста на квалитетната исхрана, морам да споменам пар работи кои се надевам дека ќе ги прочитате зошто сметам дека ќе ви помогнат.
    И покрај добрата исхрана, сепак ми се случува да качам килограми и да морам да влезам во фаза на слабеење. Последната фаза на слабеење ја почнав пред 6 недели и ќе продолжам уште најмалку 2, па потоа ќе рефлектирам.

Прво и основно, се' можете да постигнете доколку сакате! Но, доколку навистина сакате. На пример, кога велите дека "сакате благо" и "тешко ви е да не јадете благо" и "не можете да поминете ден без благо", сето тоа се ИЗГОВОРИ. Нереалистични изговори преку кои не сакате да го прифатите фактот дека всушност вистински не сакате да направите промена. Возрасни сте и паметни, и во денешно време на толку многу лесно достапни информации и направени стручни истражувања, не може да се правдате за банални работи. Исто како што знаеш дека кокаинот не е добар за тебе и остануваш подалеку од него (ваљда), така и со процесираната храна. Или си спремен за правење на промена и по секоја цена ќе ја направиш за сопственото добро и имање на поквалитетен живот, или ќе продолжиш да правиш секакви оправданија и да се тешиш со нешто што навидум звучи океј. Благото го земав за пример, но важи за многу нешта. Во фаза на слабеење, не може да се залажуваш со "што е редче чоколадо" или "грицнав само шака чипс" или "изедов 1 банана и 3 мандарини и 2 јаболки, па подобро тоа него ли сникерс да мавнев" и слично. ОП-РАВ-ДА-НИ-ЈА. Во фаза на слабеење ќе се фокусираш да бидеш најпрецизен и најригорозен, а притоа да не се изгладнуваш. Кога ќе заврши фазата на слабеење, ќе можеш да си дозволиш да правиш отстапки.

Второ, главната поента е да научиш што е квалитетна исхрана и што и колку ти е потребно. Супер! Но како планираш да го направиш тоа ако не се едуцираш подетално? И како планираш да се едуцираш подетално ако одреден период (барем во фаза на слабеење) не пратиш што точно добиваш од храната која ја внесуваш? На пример, што значи кога ќе напишеш дека денес си ручал парче пилешко со компири и салата? Колкаво е тоа парче, 120 грама или 220? Колку компири си изел, 1, 2, 3? Салатата од што е? Со што е зачинета? 1 лажица маслиново или 2? Итн, итн, итн. Ти можеби здраво се храниш, ама можеби внесуваш многу повеќе калории од што трошиш и со тоа се здебелуваш (како што е случајот со мене).
    Еднаш кога ќе посветиш одреден период на пратење на калории и нутритивни вредности, засекогаш ќе научиш што е, како е и зошто е, и поголеми се шансите дека засекогаш ќе почнеш да внимаваш да имаш квалитетна исхрана. Која е поентата ако годинава симнеш одреден број на калории, за наредната повторно да ги качиш и за 2 години пак да го правиш истиот муабет со себе или тука? Сосема е во ред да стекнеш здрав однос со храната, но тоа се стекнува со тек на време, а најпрво мораш да пројдеш низ фаза на слабеење преку која ќе ги научиш основните работи.
    Едноставно е: за да ослабиш, мораш да бидеш во калориски дефицит. Како ќе знаеш дали си во калориски дефицит или не? Ќе броиш калории, а со тоа и нутритивни вредности. Од тука ќе прашам, зошто се плашите од периодични рестрикции? За да бидеш во калориски дефицит ќе мораш да си поставиш одредени рестрикции, жал ми е. Нема место за изговори кои не се во твоја корист. Не заборавај: тие рестрикции не се доживотни. Издвои 2-3 месеци каде што ќе се храниш исклучиво квалитетно без никакви оправданија, паралелно чувствувај ја промената и едуцирај се околу храната и здравјето и кога ќе заврши таа фаза на слабеење, ќе можеш постепено и повремено да си дозволуваш отстапки во вид на пица или вафла или што и да е.

Трето, не можам да разберам како можеш да дозволиш доволно долго време да јадеш се и сешто и да качиш вишок 20-30 килограми, а не можеш да дозволиш одреден период квалитетно и прецизно да се исхрануваш во име на сопственото здравје? Си се здебелувал 6 месеци или година дена или пак повеќе години, а не можеш да издвоиш 6 месеци да ослабиш? Па и повеќе ако е потребно? Која е таа логика? Ако сакаш да ослабиш, батали оправданија, фокусирај се на тоа што треба да го направиш и едноставно направи го! Таа фаза на слабеење не е нездрав однос со исхранта. Таа е само ФАЗА. Која ќе помине. И откако ќе помине, ќе останеш (ако искрено ги правиш нештата) со стекната навика преку која ќе го имаш тој здрав однос кон исхраната.

Ако си имал нездрав однос кон исхраната со години, не можеш да очекуваш инстантно да почнеш да имаш здрав однос и притоа да го прерипнеш процесот на стекнување на истото. Тоа е идентично со тоа да сакаш да имаш 20 килограми помалце, ама да не си во калориски дефицит и да не вежбаш. Жал ми е, ама нештата не фунцкионираат така. Нема магично прескокнување на токму тоа што всушност ти ја гради здравата навика.

Со сета почит, не ми е намерата да нападнам некого, напротив. Жал ми е што ве гледам како се мачите, а притоа правите многу оправданија и си ги отежнувате работите, кога не се толку комплицирани. Сочувствувам со вас и знам дека е тешко, болно е и физички и психички и емоционално. Но ако сметаш дека мораш да направиш промена, тогаш мораш. Еве замисли се во хипотеточко сценарио: ако ти речат дека ако не престанеш да јадеш благо или едноставно прекумерно, ќе умреш за 30 денови. Дали ќе дозволиш да умреш или ќе почнеш да го правиш тоа што треба?

Ако имате одредена цел, едуцирајте се како да ја постигнете и навистина посветете се да ја остварите. Се останато е оправдание.

На Касија, supergirlmb, Maylin и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    А за да брои чекори,мора телефонот стално во мене да биде?
    Мене едвај 600ми покажува, а јас кутрата не застанувам дома :D
    Незамисливо ми е па се со мене да биде телефонот.

5. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.407
    Допаѓања:
    143.119
    @MissChievous за повеќето работи си во право. Сепак, не можам да се согласам сека е само фаза и треба да се издржи. Мене од рестрикција ми паѓа имунитетот. Што поригорзна диета, толку поголеми последици. Еднаш завршив во болница, затоа што паднатиот имунитет испровоцира нешто друго, па морав да одам на оперирација. Истово им се има случено и на уште 2-3 мои блиски, не со операција, ама со лежење во болница.

Друго, се разбира дека сите сме се здебелиле поради бескрајни изговори. Ако некоја од нас толку лесно одлучува да смени навики, нема ни да биде во оваа тема. Тука сме поради отчетност и поддршка. Верувам дека повеќето од нас коишто во моментов сме во темава, сме доволно едуцирани за правилна исхрана.

Инаку денес:
    П: мусли со овошје и јогурт, лате
    Р: Салата, златно млеко
    В: леќа, спанаќ со ориз и павлака

Последна измена: 6 декември 2019
    На Srckata28, Espadrila, Maylin и 3 други им се допаѓа ова.
  6. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Hellooo decki

Mnogu mi e milo sto se aktivira temata.. povleko noga:clap:

Den 17

Na meni
    Pojadok gjevrek
    Uzina japonsko jabolko, mandarina.
    Rucek 1 pleskavica, kineska zelka salata, 2 luti kjuvcinja so 2 kromidcinja
    Vecera kiselo mleko

Zdravje, vo ponedelnik planiram samo salata. Malku praznenje :)

Sakav utre samo zelencuk no, majka mi kupila preubavi pastrmki i krapcinja. So niv ke pravam nekoja ubava zdelka.

Jas sum 99% samo na proteini. So skrob i Jx tesko bi oslabnala. Si go znam organizamot, i so vnimatelna hrana bi se popravila.

@Doozy me potseti da proveram na sedmicno nivo kolku cekori imam.
    Od 10.000 do 12.500 dnevno se dvizam. Nesto izmegji 70.000 do 80.000 cekori nedelno.

Rabotata mi e vo dvizenje, plus sekogas koga izleguvam vo grad odam peski, ne so kola.

Inaku, jas ne ocekuvam pr. 30 kg da oslabnam za 3 meseca. No , fakt e deka prviot i vtoriot mesec se gubat najveke kg.
    Od 6 do 8 kg.
    Potoa 3 do 4 e odlicno.
    Jas vetiv sliki na 30 dena rezim. Pred i potoa. Kolaz pokraj vizuelizacijata :)
    Toa go pravev pred 6 god, pa i sega.

Ne se popraviv povtorno od Jadenje, nego od 40x apcinja sekoj den i nekolku meseci lezenje vo bolnica. Inaku uspesno si ja odrzavav kilazata.

На Maylin, JuLleE, Bubce38 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    25.104
    Фаза е бидејќи поентата е во одреден период да намалиш килограми, а не да намалуваш килограми до крајот на животот. Откако ќе помине тој период, односно откако ќе ја постигнеш посакуваната цел, ќе продолжиш да одржуваш килажа имајќи здрав однос кон храната. Јас не знам ти што подразбираш под рестрикција, ако сакаш ќе подискутираме на таа тема, бидејќи многу е важно да се знае што е здрава рестрикција. Исто така, не знам на каква рестрикција си била што ти паднал имунитетот и си завршила во болница. Токму за ова зборувам - недоволно инфорамации. Со ова споделеното јас те замислувам дека си јадела претежно марула и краставица и не си внесувала ни 1000 калории на ден. Затоа, важно е подобро да објасниш за да увидиме што бил/е проблемот. Истото важи и со она што веќе го споменав: што значи ѓеврече? Што значи малку компири? Можеби е многу повеќе што мислиш и постојано надминуваш калории, а можеби е многу помалку и дозволуваш имунитетот да ти падне.

Повторно да напоменам, не напаѓам никого, всушност сакам да ви помогнам ако некако можам. А под едуцирање околу исхраната мислев подетално да се информираат луѓето секоја храна што има во неа и на тој начин, да можат да направат подобар избор. Еве на пример, во еден поголем маркет ако ги погледнеш табелите на лебовите, ќе забележиш огромни разлики. Ако се едуцираш околу важноста на нутритивните вредности и калориите, ќе можеш да направиш подобар избор. Или пак, еве наместо павлака, подобро е да јадеш Активиа или кефир. Не те напаѓам, само сакам подобро да ти објаснам на што мислев.

Во секој случај, продолжите понатаму и не заборавајте: ако јадеш неквалитетна храна, неквалитетно ќе се чувствуваш. Ако јадеш квалитетна храна, квалитетно ќе се чувствуваш. Тоа што ќе вложиш, тоа ќе добиеш за возврат. :D

На Касија, Maylin, Doozy и 4 други им се допаѓа ова.
  8. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    @MissChievous se slozuvam so tebe.
    Pred 6 god koga sama slabeev, bez nutricionist i licen trener na site produkti nauciv kolku kalorii ima vo toa sto go odbiram.
    Sekogas koga kupuvav prvo gledav na sprotivnata strana dali mi odgovara.

Jas vo princip vnesuvam od 1000 do 1200 kal dnevno.

Gledam da izberam produkti so niska kal vrednost a da se zasitam.

На Maylin и MissChievous им се допаѓа ова.
  9. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.191
    Допаѓања:
    175.735
    Апсолутно. Према мене, диетите треба да се флексибилни. Броење калории и јадење доволно, ама и вежбање и трошење ми се исплатило. Ригорозни диети скоро секогаш идат со многу последици. Броење калории е бавен процес, ама не е само слабеење во прашање туку здрав начин на исхрана. Можда килата место во 5 месеци ќе се симнат во 10 ама шансите се дека уз патот ќе се стекнат здрави навики.

Имам другарка која само брои калории, во последно јади многу масти и никако не можам да ѝ објаснам тројството: хидрати, протеин и масти и колку е важен балансот на трите. Не само да се внесуваат во процент кој треба макронутриенсите туку и важноста на витамините. Храната треба да е разновидна и да се внесват доволно нутриенси и витамини за да нема последици. Зимно време особено внимателно. Можеби е непотребно пошто јас јадам многу овошје и зеленчук ама земам витамини. Можда ги мочам вишокот витамини ама подобро вака него да имам последици некакви нели.

Инаку причината оти сум прасе е пошто благо јадам и наеднаш многу кревам во сурплус место во дефицит. Храната ми е во дефицит се дур не се заборам и не почнам да грицкам на нешто благо. Зато и лето немам толку мака да јадам благо пошто многу, многу поќе се движам. Движење со обврски, движење со другарка ми и шетање куче и сегде, апсолутно сегде одам пешки. Башка и поактивно вежбам пошто топло ми е и летно време сум во поокеј расположение. И вака есен- зима ... упм со килава.

Инаку каснав благо. Толку беше. :| Се тешам дека не изедов многу. Чоколатцето си го изедов, Lions. (facepalm) И еден ред најлепше жеље. (facepalm) Си нарачав и пудинг. Ама сега се сетив дека нарачав благо и посекако мајка кафе пие ќе му речам да не ми прај. Знам дека ќе се каам кога ќе ми се пријади благо вечер ама ако. 8-| Море тежок овај ден 1. :rofl:

На Maylin, Doozy и MissChievous им се допаѓа ова.
  10. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.407
    Допаѓања:
    143.119
    Поентата ми беше издржувањето. Дека не треба да е ригорозно, туку постепено. Ако не е ригорозно, нема да има потреба од издржување, нема да е многу тешко. Малите промени, ако се доследно спроведувани, пак ќе дадат резултати. А не а да му бидат шок на организмот.

Имам читано доста, а верувам и повеќето тука. Затоа мислам дека едукацијата не е проблем. Некогаш човек не се придржува до прочитаното. Различни луѓе, различни карактери. На некој едно му е приоритет, на друг друго. Јас сум тука за отчетност, на пример. И за поддршка во моменти на криза.

На Maylin му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    25.104
    Ако се осмисли како што треба, нема да биде издржување. Еве за пример едно мени за цел ден кое севкупно во себе содржи 1000 калории. Дали на пример со ваквата исхрана би издржувала или би функционирала најнормално?
    Затоа е потребно да се инфромира подетално. Поентата ми е ако навистина имаш цел да ослабиш, дај си време и посвети се како што треба. Неколку месеци јади добро избаналнсирани оброци во нормална количина и во меѓувреме не мцнувај ресанче, наполитанче, смокиче и слично. Ако имаш цел да ослабиш.

Која е поентата ако се информираш и знаеш што треба да сториш, а не се придржуваш до тоа? Значи, сам со себе си играш игри и се малтретираш. Токму во оваа тема не треба да се промовира тоа. Ако си решен да направиш промена, направи ја, а не да ги игнорираш нештата, а потоа да се чудиш или жалиш зошто не ти успева.

Добро, значи во реалност не ти е баш целта да ослабиш. Барем не вистински.

Тоа е поентата која сакам да ја објаснам. Кога ќе заклучиш што точно сакаш, биди доследен на целта кон која ќе се насочиш. Без оправданија.

На Nausicaa, Maylin, rokiroksana и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.407
    Допаѓања:
    143.119
    @MissChievous колку луѓе, толку карактери. Луѓето се свесни за негативните страни на пороците и зависностите, ама сепак многумина ги имаат. Инаку ќе немаше потреба ни од слабеење.

Инаку, со што се храниш во моментов? Спомна дека внимаваш веќе 6 недели. Следиш мекои менија, или некои принципи во сопствена режија?

Последна измена: 6 декември 2019
  13. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Денес денов...
    Доручек немав, само една чаша цеден сок од портокал
    Ручек:Печено свинско со зеленчук и два варени компири
    Ужина:Виталиа протеински топче
    Вечера:Мешана салата(и свежа и туршија) со парче сирење и едно јајце
    ииии сега неколку Тук крекери од павлака и лук.
    Ама не ми е криво :D
    Лошо е кога пропушташ доручек!

Што убаво ми е кога не сум подуенаааа.. дури зборавив како било.

На Maylin и Ariel им се допаѓа ова.
  14. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    @MissChievous БРАВО за тоа што целосно си посветена на исхраната, те читам и се восхитувам на твојата истрајност и доследност, очигледно дека имаш цврст карактер! твоиве идеи за оброци се фантастични, а сликите кои ги постираш од нив се уметност.
    гледам дека печурките свежи ги јадеш (што искрено не сум знаела дека може) дали има негативен ефект некој и сакам да ми кажеш каков овес користиш и од каде купуваш затоа што не се овесни снегулки така?
    и колку кг може да се намалат со 1500 калории дневно
    фала

15. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    25.104

Не следам ништо конретно, се водам по своја режија. Во принцип, гледам да внесам максимум 1500/1600 и притоа во текот на денот да внесам и протеини и јаглехидрати и масти. Пратам на "My Fitness Pal", па знам што и колку, ама во принцип:
    - појадокот скоро секогаш ми е каша (конкретно: 2 лажици овесни снегулки, 2 лажици овесни трици, 1 лажица чиа, пола лажица мелен лен, и зависно од расположение, некогаш ја јадам кашата со 50 грама урда, а некогаш со 1 банана и 1 лажичка путер од кикирики).
    - ручекот ми е 120/130 грама или пилешко или говедско, искомбинирано со или 3 лажици (измерени пред варење) ориз, или 1 среден компир, или шака брокула и шака карфиол, или 3 лажици (измерени пред варење) леќа. Односно се трудам за ручек да искористам прилика да внесам повеќе ЈХ и секако повеќе протеин што таа количина само од месо можам да го добијам. Понекогаш смотувам тортиња со месо или јајце и црвен грав.
    - вечерата ми е или јајце со свежа салата (најчесто марула или блитва, краставица, ротквица, печурка) или туна со истата салата или туна со грашок.
    - помеѓу појадок и ручек ретко имам ужинка, може јаболко или банана. Речиси секогаш пијам чај, зелен или црн, нешто као втора доза на кофеин. Помеѓу ручек и вечера секогаш имам ужинка, или овошје или јаткасти плодови (тие ги рачунам да бидат отприлика по 5 до 10 грама) или леблебија. Исто помеѓу ручек и вечера пијам уште едно кафе, многу често и какао, а после вечера пијам чај од маточина. Во принцип, пијам многу течности, ионака не ги засладувам со ништо, па ме занимаваат помеѓу оброци.

Гледам за појадок и ручек да искористам прилика за ЈХ, секако протеин се подразбира. За вечера гледам да не јадам ЈХ, така да туна или јајце со свеж зеленчук ми е 99% од времето избор. Звучи досадно, ама јас си ги сакам овие јадења, не ми смета да ги жонглирам во разни варијации. Сакам да ги одржувам нештата едноставни. :D И статистички гледано, сум забележала со ваквото јадење отприлика ми се фаќа појадокот околу 300 калории, ручекот преку сила 500 до 600, вечерата 300 до 400 и ужинката гледам да не надминува над 100 (а тоа лесно се одржава со парче до 2 овошје или севкупно 20-ина грама јаткасти).

Фала, мило ми е што ти се допаѓаат, се надевам доби некоја идеја за следен оброк.

Свежите шампињони одсекогаш ми биле повкусни свежи, ми се допаѓа суптилната арома што ја имаат. За во свежа салата се одлични како додаток, ем вкусно се комбинираат со останатите зеленчуци, ем имаат протеини. Лично, немам доживеано некаков негативен ефект, ниту имам прочитано нешто против јадењето свежи. Ако некој знае повеќе инфо, нека пише.

Со години го користам овесот од Кам, оној во жолто пакување со цена од околу 32 денари (може и поефтин да е ако е на акција). Во моментов имаат 2 вида: целосни ролувани овесни снегулки и иситнети овесни снегулки. Калориите и нутритивните вредности се исти, така да, од тебе зависи какви ќе ти се допаднат повеќе. Језда, колку помалце процесирање, тоа подобро. Исецканите поминале низ одреден процес за да бидат во таа форма. Овесни трици и цело зрно овес купувам од "Здрава храна Марвик" во Буњаковец, језда триците мислам дека ги има и по маркети бидејќи се на Bio Cosmos.

Калорискиот внес е индивидуален, зависи од твојата висина, моментална тежина и секојдневна физичка активност. Има еден генерален калкулатор Basal Metabolic Rate каде што можеш да ги внесеш основните информации и во табелата со Activity Level да видиш отприлика колку трошиш. На тоа, одземи барем 20% доколку сакаш да бидеш во дефицит.

П.С. Не знам што се деси со горниот дел од коментаров, како да е линкуван за нешто, а не сака да отсрани линк. :D

На Maylin и rokiroksana им се допаѓа ова.
  16. GlowGirl

GlowGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2019
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    194

17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.659
    Допаѓања:
    175.152
    Да направам апдејт од вчера:)
    За ручек освен салата јадев и рижото со тиквица и брокула. Ама Не вечерав зш доцен ми беше ручекот.
    Освен 3 мандаринки де:)

Сега сакам да ја прашам нешто @Doozy .
    Јас не сум на некоја ригорозна диета нели за да ослабнам само.
    Ми рекоа само "поздраво" да се хранам , дека знаеш ме , јас бев со питата бурек:tmi:
    Ми посочија да минимизирам бело тесто, компир, тестенини, пресно млеко, ориз , благо , а и со овошјето да внимавам.
    Све ова во ред. Ставено ми е на мин , скоро па и не го јадам воопшто.
    Ама оризот:( ми е тежок за избегнување.
    А почнав со интегрален. Поарен е тој или нема врска?! Да го маанам ли и него, или може 2-3 пати неделно да го јадам со морски плодови, со пилешко и како полнети пиперки?!:wasntme:

Од денес ќе почнам со по 5.000 чекори. За зимава доста ќе е .

Инаку може 4-5 месеци не јадам буреци. И од мирисот веќе ми се гади:doh:
    Со кој ум м'скав по една пита еден Господ знае:tmi::headbang:

Да го започнам денот со варено јајце и палента со козјо јогуртче

На Doozy и Maylin им се допаѓа ова.
  18. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.407
    Допаѓања:
    143.119
    @Bubce38 ако ти рекле да го минимизираш оризот, сведи го на еднаш неделно. Сепак тебе ова ти е препорака од доктор. Инаку подобро е интегрален, во секој случај.

Тежок ден ќе биде денес за внимавање. Почна декадентно сабајле, со потпечени лепчиња со моцарела и песто. А вечер има слава, па излегување со лепо друштво.

Нема полошо од слава, еден куп јадења пред очи. Имам план како да се истера со минимална штета, прво риба ќе биде, па после 1-2 сармички. За повеќе нема да имам место. Само апетисаните да ги држат на страна од мене. За излегување, се надевам дека на кисела вода дека ќе останам.

Интересен развој на настаните има кај мене дома. Моментално 3/4 внимаваме на исхрана. Ваков интерес никогаш немало :D Како и да е, тоа многу помага, нема да има толку притисок за јадење глупости и се надевам на помалку мрчење за манџи.

Последна измена: 7 декември 2019
    На Espadrila, Chanell*, Maylin и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.659
    Допаѓања:
    175.152
    Знам дека морам барем на еднаш неделно да го сведам @Ariel .
    Ама дека све друго од 'забранетото' го исклучив скоро скроз, си реков бар со оризот да не се м
    А пред пола година со очи не можев да го гледам.
    Не знам што ми стана од летото.
    Тоа пусто кафанско рижото ..
    Никако да му оддолеам:(

Денес за ручек риба ќе печам и зелена салата ( рокула, спанаќ; марула и младо кромитче).
    Вечер сум на една прослава ,па ќе се боцне нешто и таму.

Јатките денес ќе ги прескокнам

На Ariel му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Синоќа во 12 мм и малата гнетеа кисело млеко и шунка, а јас грицкав индиски ореви. Као помало зло, а они калорични до тук’се бива :D
    Затоа сабајле не ми се јадеше.
    Касно доручував
    Три кришки леб од Диме без брашно, премачкани со крем сирење и по едно парче шунка+краставица
    Ужина:портокал
    Ручек ќе биде Ослич со лимонче и салата
    Вечера:Марула салата со младо кромидче и туна

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.