(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
    Ајде за вчера да си кажам:
    Д-сливи, ореви и едно колаче грчко.
    Р-салата цвекло, морков, марула 2 тонуса и 2 стекчиња.
    В-салата.

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DiCaprio

DiCaprio Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2019
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    1.971
    Јогуртот е подобар избор во однос на млекото..бидејќи млекото го поттикнува лачењето на естроген, кој пак го успорува топењето масти и складира нови.
    А урдата е одличен избор за вечера околу 50-80гр со рака јатки.

3. CrazyOne

CrazyOne Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.097
    Допаѓања:
    19.948
    :bandit:
    Ај да си се пожалам овде.
    Што убаво си влегов во фармерки 38 број. Ама Крејзи решила да јаде, па 40 не ја собира.(facepalm)
    Се трудам да не внесувам непотребни работи, па ќе видиме до кога:@

4. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.423
    Допаѓања:
    180.104
    може ,ама еве јас се водам по тоа нутриоцинитот што никогаш не ми дава јогурт туку кисело кравјо млеко
    логично ујогуртот којзнае шо се не стават да е таков густ и сигурно киселото млеко е подабар избор одколку јогуртот бар според мене може и да грешам ама ете,,,

На lilo и DiCaprio им се допаѓа ова.
  5. DiCaprio

DiCaprio Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2019
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    1.971
    Секако кисело млеко пред јогурт(y)

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.423
    Допаѓања:
    180.104
    ден бр29
    ако не сум грешка
    П- денес ништо такв беа околностте само кафе
    Р- салата марула +краставица +рукола + плескавици2
    В- салата некоа вајда марула и рукола ке биде

86191668_605318860301802_8328499103763791872_n.jpg 86170871_479314542977392_3936932207955804160_n.jpg

па во погорниот пост беше јогуртот а го замене со кисело кравјо млеко а сирењето со урда
    тоа гокоментирав ваљда не си ме разбрал добро
    инаку имам едно рпашање до тебе во врска со овој фастингот
    ај да видам што мислење имаш за него
    колку пати неделно треба да се држе и колку времетраенје да биде пр 12 часа 8часа 16 часа
    ако не ти е тешко малце за фастингот да ми -ни објасниш

Последна измена од модератор: 12 февруари 2020
    На lilo и DiCaprio им се допаѓа ова.
  7. DiCaprio

DiCaprio Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2019
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    1.971
    Екстра е фастингот, и многу лесно одржлив на долг рок е.
    Има повеќе варијации, од која најпопуларна е 16/8, односно 8 часа јадеш, 12 часа само вода и може кафе без шеќер/млеко.
    Целта на Intermittent fasting е телото да влезе во процес на аутофагија, односно процес кога телото за храна ги гороато своите непотребни материи разложувајќи ги и претворајќи ги во енергија. Тогаш бидејќи инсулинот е на ниско ниво, се активира глобулинот го за енергија ги троши мастите и протеините кои се неправилно сврзани за мускулите и ткивата. Со самиот процес се врши рециклажа, односно уништување на непотребни материи.
    Од Intermittent fasting, не е само придобивка слабеењето, туку има низа здравствени придобивки, како зајакнување на имунитет, спречување на некој автоимуни болести, регулација на дијабетис тип2 и многу други да не одам офтопик со тоа.
    Процесот на аутофагија се активира по 12часа гладување, па така за почеток првите две недели почни 14/10 па потоа продолжи 16/8. По месец дена можеш да направиш 24часа фастинг само со вода, за кое претходнипт ден ќе се наполниш добро со јаглехидрати.
    Имаш и друга варијација на исхрана со фастинг, OMAD-One Meal a Day, што вклучува само еден голем оброк во денот односно 1 час јадење само, каде што ќе внесеш потребни калории за текот на денот околу 1500калории.
    За штетно не е во ниеден случај штетно, и можеш само придобивки да имаш. Научникот од јапонија доби нобелова награда во 2016 за ова.

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.423
    Допаѓања:
    180.104
    тоа 8 часа јадиш а 16 не може да е секојдневно?
    оти јас ненамерно и така правам секој ден 8 часа се кога имам појадок ручек и вечера а 16те часа вода само

9. DiCaprio

DiCaprio Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2019
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    1.971
    Извини, малце не те разбрав за тоа болдираното хаха.
    Значи 8 часа јадиш континуирано 16 не јадиш ништо воопшто само вода, евентуално кафе.
    Не мора да е 16/8 можеш да зголемиш ако ти одговара 17/7 или 18/6. Битни се тиа саати когане јадеш ништо.
    Јас моментално терам последниве 2-3 недели 18/6 некако ми се вклопува супер и има екстра енергија и за вежбање и за работа. Сум пробал и еднаш во денот са јадам само ама малце е тешко се да изедеш наеднаш.
    Иначе почнав летото некаде и оттогаш до сега скоро без престан терам и се е супер.

10. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.423
    Допаѓања:
    180.104
    дали треба тој фастинг да е секојден

На DiCaprio му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DiCaprio

DiCaprio Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2019
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    1.971
    Да да, ако не ти смета и ти одговара, да.:D

12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    90.540
    А здрав е овој фастингов што го зборите?

Читав така му се дава сигнал на телото да складира повеќе,од типот овој којзнае кога ќе ми даде пак храна,да направам залиха,а таа залиха околу стомакот се правела.:|
    @ALISA0000
    Ич не можам кисело млеко,бетер од дете сум(facepalm)
    Денеска
    П - туна со салата
    Р- парче месо ,компир.
    В- тонус лепче со путер.
    Измеѓу вода,чај.

13. DiCaprio

DiCaprio Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2019
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    1.971
    Ај излезен сум ќе постирам линк.
    Здрав е иначе и не се складира од повеќе со сигурност. Откако ќе поминат 12 часа,Телото добива сигнал дека нема храна и активора процес наречен аутофагија, односно претвара масти и ги користи за енергија. Телото за да преживее мора да користо сопствени резерви и неможе да складира. Тоа со складирањето е мит.

14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    90.540
    Ај пушти кога ќе можеш ,многу ме интересира.

15. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    14.578
    Мој совет е да се излезе (да се прекрши) од постот со чаша свежо цеден цитрусен сок, разблажен со вода и да се пие голка по голка. По 1 час да се јаде.

Нешто ме замрзе да пишувам, да се потсетам што јадев вчера :)

Д: смути ( 1/2 банана, јагоди, кокосово млеко, аронија)
    86A5CECA-C13F-4E21-9B1F-811E73380AD3.jpeg
    У: вегански колач од моркови
    Р: леќа и салата
    В: мандарини, по 1 час банана

На hermosa и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  16. DiCaprio

DiCaprio Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2019
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    1.971
    Ако го прекршиш фастингот со цеден сок, ќе свршиш работа. Бидејќи цедените сокови или било кое овошје содржат шеќери кои се прости и одма го дигаат инсулинот. Оттука чим е инсулинот дигнат, процесот на аутофагија нема да се активира и процесите за пренос на мастите за енергија се прекинуваат. Чим се подигне инсулинот паѓа глобулинот(хормон за транспорт на мастите).
    Целта е да се држи инсулинот на ниско ниво(воопшто да не се дига) повеќе од 12 часа.

https://www.google.com/amp/s/www.ny...oshinori-ohsumi-nobel-prize-medicine.amp.html

https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Intermittent_fasting

Последна измена од модератор: 12 февруари 2020
    На Касија, MissChievous, Cosmi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
    Јас за вчера не кажувам ништо. ;(

18. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    14.578
    Мешаш со кетоза, не се ослонувај само на google и wikipedia знаење.
    Прво за да започне процесот на автофагија треба минимум 20-24ч, а според некои истражува и дури 36 часа. Автофагијата сама по себе апсолутно не е начин за слабеење, затоа што ги препознава и исфрла “фаличните” клетки, вишокот на протеини, но не и мастите.
    Понатаму, разредениот сок од лимон и црното кафе не ја прекршуваат автофагијата, ја прекршува шеќерот кој ќе го дигне инсулинот, како што кажа и ти. Така е и кај кетозата. НО, кога лицето намерно е на рестрикција за да влезе во кетоза, неговата диета исклучува секаков вид на овошје и шеќери. Во темава тука, како што гледам никој не е на кето. Автофагијата (која тешко веројатно дека ќе се случи за 12ч) ќе ја ја прекршат како и да е во текот на саатите кога јадат со некоја друга храна. Од друга страна, пост НИКОГАШ не се прекршува со сува храна или храна со ниска нутритивна вредност, туку се започнува со полека внесување на тешност или др течна храна. За крај, автофагијата првенствено е дел од протоколот за лекување на рак по природен пат.
    Фастингот или кај нас наречен сув пост, се применува постепено со зголемување на саатите, ако се има некоја болест, може да се оди и до 72ч (под надзор), со што телото ќе започне автофагија. Може и не мора да се прави ова, бенефитот секако ќе се види, во поглед на намалување на внесот на калории, регулирање на шеќерот, подигнување на енергијата и општото здравје. Според мене, во текот на саатите во кои се јаде, треба да се внесува лесна и свежа храна со голема нитритивна вредност, пред се зеленчук, мешунки, јатки, потоа овошје и на крајот (а ако може и да се исклучат) месо и јајца.

@DiCaprio многу ме интересира, вежбаш во теретана, се бавиш со бодибилдинг?

19. Marija Stela

Marija Stela Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2018
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    259
    Сакав да почнам со ун ама немам потреба од вечера ми треба добар појадок за старт на денот.
    Денес умерено
    П.банана и кафе после овесна каша
    У.цеден сок
    Р.салата со омлет
    В.салата

20. DiCaprio

DiCaprio Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2019
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    1.971
    Да тренирам во теретана.
    Истото го кажа што го кажав во постот погоре.
    Трошењето на мастоти не е примарниот дел од фастингот, туку секундарна појава на автофагијата.
    Друго прпцесот на активорање на авто фагија започнува по 12-14 часа а не по 24, туку врвот на рециклажа и максимално работење го достигнува по 24часа или 36часа. И затоа тоа се прави 1 ма 2-3 недели.
    Напишав во посостот за примарноте здравствени бенефити, и реков да не одам офтопик од темата слабеење.
    Јас никаде не споменав кетоза, ти ја мешаш. Кетоза е процес каде телото за извор на енергија користо и има исклучиво кетони од масните наслаги.
    Друга напомена, во часовите на гладување дури и кафе не е пожелно во некои случаи, но шеќери во ниеден случај, бидејќи со подигнат инсулин, се запираат другите процеси.
    Бај д веј, не се базирам на википедија туку директно ја читам научната статија на јапонецот кој ја доби наградата за докажување на процесот.
    Ако сакаш пиши ми ЛП да не одиме тука офтопик, таму ќе направиме муабет.