(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.213
    Допаѓања:
    32.863
    Провери кога ќе можеш. За да не се измачуваш со диети, можеби јадеш нешто што не треба и правиш лошо. Кога ќе имаш дијагноза ќе се консултираш со нутриционист.

2. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    848
    Најчесто пореметување на тироидна е наследно,нервози,стрес,исхрана,цигари.. Познавам близок што има хашимото човекот во еден несец се здебели 20 кг значи беше 119 кг,косата му попадна,притисокот до 200 се креваше и имаше гушење. Со пиење на еуторикс секако и внимава на исхрана само лебот го исфрли од исхраната друго се јади и пија ослабен е 20 кг притисок нема. Затоа и во претходниот пост напоменав да се испита. Може секакви диети да се држа,да се спортува но кога е хормонски или кога е тироидна во прашање не помага ништо.

Испитување на едниот хормон е 600 ден ( јас каде што одам да испитувам) и преку тоа се гледа дали има некаква промена на тироидната.

Од тоа што ти испитувале како мала што ти ја гледале на ехо,сега тоа не важи. Во животот си имала стресови,бременост....и што уште не. Сето тоа влијае

На CarrieBradshow му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.573
    Допаѓања:
    9.671
    Кој ти има кажано дека не смееш кардио пошо се заморува срцето?
    Кардиото го одржува срцето.
    Кардио не е само трчање и орбитрек, кардио е пешачење и low impact аеробни вежби.
    Не си во калориски дефицит без разлика што не јадеш брза храна.
    Чаевите ништо нема да ти помогнат додека не почнеш да вежбаш и да јадеш за нијанса помалку од колку што трошиш.
    Не се залажувајте не си фрлајте пари на ништо друго освен свежа храна!
    Грубо е да, ама подобро да го направиш за себе си, за своето здравје, а потоа за некаков помал конфекциски број.

На CarrieBradshow, ЕденЧлен, MissChievous и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.819
    Допаѓања:
    40.919
    Па со многу голема килажа не би требало да се прават и високо интензивни кардио вежби.Пешачење, low impact cardio да, може ...
    Какви овесни јадеш? Овошје колку внесуваш? Просечно колку си активна на ден?

5. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.573
    Допаѓања:
    9.671
    @Angie1432 Кардиото е здраво за срцето, не е ок товарот за зглобовите и колената кај прекумерната килажа.
    Затоа low impact и пешачење се екстра вежби за почеток додека се нормализира килажата.

На CarrieBradshow и Angie1432 им се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.819
    Допаѓања:
    40.919
    Кардио е здраво но од лежење наеднаш на hiit да речеме, не иде.Плус што кај луѓе со многу прекумерна тежина(не збориме за плус 5 кг) и срцето може отежнато да работи.
    Како и да е, за другото се согласувам.

7. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.392
    Допаѓања:
    142.913
    @CarrieBradshow не е страшно. Има луѓе кои слабеат полека. Само вметни пешачење и тоа подолго, ако можеш по 2 часа дневно.

8. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    385
    Ќе почнам поактивно со пешачење, секако. Досега кратки аеробик вежби правев.
    Секако и ќе испитам теродидна, ќе барам упат за Битола, на нуклеарна..
    Овесни, чиа и ленено по 1 лажица и 200мл јогурт битолски, секое утро. Активна, 20тина минути аеробик/пилатес вежби за стомак и нозе.. Тоа ми беа вежбите.
    Имам јаже за скокање купено, незнам заради тежинава дали е добро. 90кг имам, 170см висока..

9. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.741
    Пешачење, ролерки, велосипед, орбитрек, пливање...тоа се работи што имаат помал терет на зглобовите.

Јас би почнала со пешачење и како што ќе зголемиш кондиција, можеш да почнеш со брзо пешачење на подолго време.

10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.819
    Допаѓања:
    40.919
    Океј, те прашав зашто мислев да не внесуваш мусли и каши кои имаат многу повеќе скриени шеќери отколку што вика рекламата за нив.
    Можеби проблемот е самиот внес на калории, и да се храниш здраво доколку не бидеш во дефицит нема да забележиш големо намалување на маснотии.Намалување на количината на оброци/сведување на еден дел од денот кога ќе јадеш и поголем период кога нема да јадеш ти се 2 океј опции.Поголема физичка активност ќе ти бара и поголемо внесување на храна, така што на почетокот не мора да се оптеретуваш со многу интензивни вежби.Доволно е според мене да си се задржиш на 20-30 мин активност на ден плус пешачи малку по малку.
    Инаку, кога вежбаш не мора да правиш вежби само за специфичен дел од телото зашто не можеш таргетирано да изгубиш калории, туку фокусирај се на такви кои опфаќаат повеќе мускулни групи и цело тело.

11. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    7.691
    Кога спомнавме житарки кои се најздрави да кажам без шеќер, јас вчера зедов мусли егзотик сеуште не сум ги пробала

12. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    385
    Незнам, јас им верувам на овесните снегулки, ржаните.. А мусли во ниту еден поглед не ме асоцираат на здраво..
    Мое мислење земи си овесни снегулки, ленено, чиа, топло млеко, брусница или суво грозје исецкано, чоколадо за готвење и можиш лажица мед. Според мене ова е поздрава варијанта на мусли :)

На Noemi и KiT им се допаѓа ова.
  13. Capricorn96

Capricorn96 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    412
    Пробајте го ова. Човеков е БРУТАЛЕН! Пред малку завршив и само да кажам одамна толку многу не сум се испотила за 30 минути.

На marija305 и CarrieBradshow им се допаѓа ова.
  14. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.048
    Мене овака ми е омилена овесната каша: 3 големи лажици овес го варам во вода со 1 мала лажичка мелен лен и 1 мала лажичка чиа. Кога речиси ќе се свари, му додавам околу 50 грама од урдата на втората слика, која може да се најде во Кам. Понекогаш додавам и малку куркума и бибер, но поретко. Со оваа комбинација на овес и урда ем внесувам добри јх, ем протеини (ем масти од ленот и чиата).

На Capricorn96 и CarrieBradshow им се допаѓа ова.
  15. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    578
    И јас се преразочарав;( имав и порано пишано во темава, висока сум 175 а тежина 75;(;( сакав да ослабам барем 10-12 килограми..
    Така почнав да вежбам секој ден, и сосема го сменив начинот на исхрана.. секој ден пијам по 2 литри вода, наутро прво чаша топла вода со лимон и ѓумбир.. исфрлив леб, тестенини, грицки, благо, сокови, сончогледово масло, кравјо млеко.. барав на интернет рецепти, наутро најчесто јадев овошје, чиа со бадемово млеко, каши со овесни снегулки, смути, јаткасти плодови, путер од кикирики, јајца многу, галети итн..
    За ручек тоа што има дома, но избегнувам пржено, ако веќе мора тогаш да е во маслиново масло, не сум ич љубител на месо ама јадев стек, многу туна, јајца, компири ретко и тоа варени, ориз интегрален..
    А за вечера само салата..

Месец помина, само 1 кило имам симнато;(;( а верувајте огромна промена е за мене да почнам вака здраво да се хранам.. изминатиот период многу јадев, затоа и се поправив толку.. значи навечер после 12 благо тостови пици грицки и по цел ден нездраво јадење, па вода пиење? Ич ич не пијав.. голема промена е за мене ова затоа очекував подобри резултати:|:|

Сега се мислам дали многу јх сум внесувала, и дали овој здрав начин на исхрана само ми помогна да останам иста килажа и да не се здебелувам.. а ако сакам да симнам толку кг дане треба да почнам со построи диети пр кето;(
    Плис хелп

На KiT му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.048
    @Emilija97mk 1 месец е прекратко време. Велиш одреден изминат период многу си јадела и си се поправила, сега логично можеш да очекуваш дека ќе ти биде потребно исто така одреден период за да ослабиш.
    Според тоа што го опиша, исхраната ти е океј. Но дали и количината? Исто така, не спомна некаква физичка активност.

17. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    578
    Па знам дека не е многу 1 месец, но сепак само 1кг? Премалце е според мене
    Количината е сосема океј, никогаш не сум се прејадила :)
    А за вежбање спомнав прочитај пак, вежбам секој ден :)

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.048
    Прејаденоста не секогаш е поврзана со калории. Како и да е, дај си повеќе време.

19. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    859
  20. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Мораш да следиш калории. Пресметај си колку калории ти треба за одржување на тежината и колку за слабеење (дали сакаш пола кило неделно или помалку). http://fitlife.com.mk/kalkulator-kalorii-makronutritienti-slabeenje/ Овој е супер и доста информативен. После ќе си симнеш некоја апликација за следење калории како My FitnessPal, Lose It, MyNetDiary и ќе си внесуваш се. И намали јаглехидрати колку можеш, бирај овошје со помалку јаглехидрати или барем кога ги јадеш гледаш во скоро време после тоа да вежбаш за да ги потрошиш наместо да им дадеш шанса да се наталожат.

Пробај intermittent fasting - прескокнувај доручек или вечера недела-две и види како тоа ќе ти делува. И за тоа има апликации. Јас ја користам Clear и би ти ја препорачала, лесна е за користење.

Дури и да не се прејадуваш, доколку не ги следиш калориите лесно можеш да ја надминеш бројката на препорачан калориски дефицит, препорачан внес на јаглехидрати, масти и протеини. Еве да земеме пример индиски ореви, или било какви јатки. Секако дека се многу здрави и вкусни, многу луѓе ги користат како здрава ужинка, но и здравото е штетно и дебелее ако изедеш премногу. На пример изеди една ќесичка индиски ореви и ете ти ги 500 калории, да не спомнувам масти и јаглехидрати, а ти пак не си прејадена дури може да се каже и недоволно најадена.

Доколку немаш некој здравствен проблем, тогаш калориски дефицит и редовна физичка активност се лекот. Не можеш да не ослабеш ако се водиш по тоа. И се согласувам дека едно кило за еден месец е премалку од проста причина што барем штом почнеш губиш повеќе тежина наеднаш, особено ако си со преумерена тежина, затоа што губиш вода и шеќери кои ја врзувале водата во организмот.

Направи некоја промена во вежбање. Најдобра комбинација за слабеење е тежински тренинг во комбинација со кардио. И не се фокусирај оддеднаш на толку строги и можеби нереални цели. Фокусирај се на помали цели - изгуби 3-4 кила па види како тоа ќе ти делува. Можеби ќе ти се допаѓа како ќе изгледаш. Освен тоа, ако вежбаш со тежина ќе почнеш да ги обликуваш мускулите, ќе зголемуваш мускулна маса а мускул тежи повеќе од наталожени маснотии па нормално е да ти се зголеми, наместо намали, килажата. Батали ја вагата ако толку негативно ти делува и мери се со сантиметарска лента. Ако немаш мери се со парче волница, ластик, конец што било - завиткај се околу стомак, бутови без да стегаш или растегнуваш и измери го после парчето со метро.

Има многу работи кои можеш да ги пробаш пред да се откажеш или да се префрлаш на такви строги диети ко кето. Важно е да си изградиш здрави навики и за тоа си ете на добар пат како што велиш дека доста работи си променила и се различни од порано. Тоа нека ти биде успех на кој ќе се гордееш. Килограми не покажуваат ништо на крајот од денот.

На Nausicaa, CarrieBradshow, Noemi и 2 други им се допаѓа ова.