1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Не смее со млеко. Млекото ти е извор на додатни масти, јх, калории во овој случај затоа се избегнува. Црно, незасладено кафе, незасладен чај и вода се дозволени во fasting period.

На theowndemon, Emilija97mk, NarCis@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.213
    Допаѓања:
    32.863
    Можеш да пиеш со млеко во тие 8 часа додека јадеш. Кога ќе почне фастингот може да пиеш само вода и незасладени чаеви и кафе, како што веќе ти кажаа.

На Emilija97mk му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    578
    Не може ни незасладено бадемово/кокосово млеко? Кравјо ја секако не пијам

4. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.213
    Допаѓања:
    32.863
    Не може. Сè што има калории не е дозволено додека трае фастингот.

На Arja и Emilija97mk им се допаѓа ова.
  5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.818
    Допаѓања:
    40.909
    Има енергетска вредност=калорија , значи не.Тоа е поентата на фастингот, да не се внесува никаква калорија.
    Ако пиеш кафе ни шеќер не треба да ставиш.

На NarCis@, Arja, Emilija97mk и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    578
    Ако можеш пиши ми лп:)

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.768
    Ми треба ваше мислење :)
    Бидејќи мака мачев со диетиве , можеби ослабнав малку од диетите ,но ми се смачи од готвењето , немам мн време за тоа , затоа се префрлив да јадам само салати .Значи салати обични :-Зелка,краставици ,моркови,зелка црвена , цвекло и тоа , малку масло и малку сол и малку пешачење ... Прашањето ми е дали е здраво , и дали може брзо да се ослабне од јадењето само салати?

8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.355
    Допаѓања:
    183.125
    Само салати? Ќе симнеш 2-3 кг, зависи од метаболизам, за брзо ќе ти се смачи само тоа да јадеш, и пак на старо ќе се вратиш, а со тоа и килограмите.

На Bezimenka90 и Justicija им се допаѓа ова.
  9. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.165
    Допаѓања:
    175.341
    Многу работи фалат во само салати ... Зеченчук и треба да е основа на оброците ама не да е само зеленчук. Ако сакаш ете брзо јадење во форма на салата, збогатвај го, со авокадо од горе, наут, микс од семиња и јатки, дресинг од таан, киноа, додај тофу, пилешко, риба, јајце варено, ако ти се експериментира пробај и со суво овошје.

Побарај Buddha Bowl многу идеи ќе добиеш.

Исто така ако секој оброк ти е салата, ќе ти фали и хидрат. Ама ако си решена на салати, напрај овошна салата. :D

Мој предлог за да не готвиш секој ден ако неќиш е да напрајш поголема количина за неколку дена. Направи си и оброци шо можиш да ги замрзниш. Вака "жртвуваш" неколку сати да напрајш јадење ама со првата опција ќе имаш за неколку дена, со втората опција ќе имаш за буквално кога сакаш.

На AAKG му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.768
    Се надевам дека нема да биде така:D
    Мене за сега ми е ок , бидејки јадам неограничено и кога ќе ми текне , за разлика кога тоа ми е ограничено ,вака бар не сум гладна и имам слободно време
    Се надевам дека брзо ќе ослабам , освен салати пијам и кафе и заситена сум :)

11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.818
    Допаѓања:
    40.909
    Те читам постојано и цело време бараш некои диети, брзи начини на слабеење....Не сакам да ти попувам ама не знам како планираш да живееш со салати.Со марула и цвекло ќе живееш два дена, третиот ќе ти се слоши и четвртиот веќе ќе бидеш со хамбургерот пред тебе.Вака само се измачуваш и ништо нема да постигнеш.

На Nausicaa, Bezimenka90, Carolin. и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Ќе ти фалат јх, а и како што ти рекоа, ќе ти здосади.

Наместо да бараш и бараш постојатно нови диети, инфорирај се трите органски соединенија (јаглехидрати, масти и протеини) по колку треба да се конзумираат, во која храна ги има, како се комбинираат едни со други, кои треба да доминираат количински. И вака знаејќи го сево ова, сама ќе си ги бираш оброците секојдневно.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  13. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.165
    Допаѓања:
    175.341
    И да јадиш неограничено ти си само заситена ама пак то не е балансирано за телото да добие се шо му треба. Ти фалат сите макрос оти во салати имаш витамини, минерали и општо ниски калории ама голем волумен. Ти фали протеин, ти фали хидрат за енергија, ти фалат масти. Разгледај buddha bowl буквално е легло од зеленчук зелен и од горе имаш малку протеин, малку семки, малку јатки, дресинг, малку зготвен зеленчук. Ако сакаш да имаш акцент на јадење само салати а притоа телото да добие се шо му треба, разгледај поќе слики. Исто така ако не добива телото се од макрос шо му треба или калориски да не добива доволно храна ќе оди во шок и ќе почни да прај задршка на масти. Се шо јадиш ќе се лепи за тебе "за секој случај" пак да не јадиш недоволно.

Еве јас ќе ти пуштам вегански од јутубер шо гледам:
    IMG_20200612_122815.jpg IMG_20200612_122822.jpg IMG_20200612_122834.jpg IMG_20200612_122843.jpg
    Лежиштето на сите овие е свежа салата.

На Nausicaa, Bezimenka90, Arja и 2 други им се допаѓа ова.
  14. BayernKa

BayernKa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.155
    Јади уз салатите и јајца варени, туна, пилешко, грав црвен од конзерва можеш...не треба за пилешкото и јајцата повеќе од 10 мин готвење, додека ја правиш салатата се готови. Плус можеш по една кришка тонус да каснуваш со нив, за јаглехидрат да внесеш. Салатите се здрави ама не е здраво само салати да јадеш.

На KiT, Justicija, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.768
    Засега супер се чуствувам , ќе видам понатака , ако не можам ќе внесам и туна и пилешко .Ќе пишам деновиве
    Хамбугер и такви фаст фуд немам каснато 5 години.
    Мене јх ме дебелаат , собирам храброст да ги тргнам од исхрана .
    Најголема кривица за моето дебелеење се токму јх и скробот .
    Гледам скроб тука , него сакам скроз заедно со јх да ги елиминирам од исхрана , можеби ќе додадам само чист протеин , на пр туна , пилешко , телешко .
    Инаку фала за долгиот пост :hug:

16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Aко сакаш диета со малку јх, тогаш кето. Ама кето не е за секого, полека се преминува кон таква диета и е само додека ослабеш, потоа пак постпеено се враќаш.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  17. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.165
    Допаѓања:
    175.341
    Протеин обавезно. А за јх, те дебели или дуе? Оти за да те дебели мора да надминиш калориски лимит за денот. Имаш пробано со контролирани мали порции? За ниска диета до ЈХ ти е кето, мислам пиша девојка тука шо ја држи и е задоволна бар протеини и масти ќе внесиш така. А ако те дуе треба да видиш кои хидрати конкретно те дујат.
    Ама долгорочно како би било без јх?
    IMG_20200612_133127.jpg IMG_20200612_133141.jpg IMG_20200612_133151.jpg

На Justicija и Angie1432 им се допаѓа ова.
  18. BeYourself

BeYourself Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    1.493
    Допаѓања:
    2.949
    Јас си правам смути со пола банана, млеко и лажичка какао. Откако ќе го изблендирам ставам овесни снегулки и чиа семки, го ставам во фрижидер барем 2 часа да отстои да набабрат семките и снегулките. Превкусно е.

п.с. ги купувам овие снегулки од маркет, според мене највкусни се и не се многу chewy. [​IMG][​IMG]

Последна измена: 12 јуни 2020
    На KiT, Bezimenka90, Arja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.818
    Допаѓања:
    40.909
    Добро де, онака ставив хамбургер како пример, поентата ми беше дека ќе се прејадеш со било што друго што не е салата.

Инаку, не се дебелееш од јх, туку од нивно преголемо внесување.Сосема е во ред и компир да каснеш, и ориз и леб.Ама замени бел со кафеав ориз, бел леб со цело зрно, пржени компири со варени(сладок компир место обичен уште подобро) и најбитно,направи ги порциите помали.

Не се живее без јх, тие се основен извор на енергија.

Супер е да јадеш салати и здраво е - и јас обавезно секој ден по два пати јадам - ама не ги јади само нив туку како што ти кажаа и другите, комбинирај ги.Еднаш направи пилешко, телешко, свинско, еднаш свари леќа, грав зашто не се толку сложени за правење ако не сакаш многу да готвиш, друг пат туна земи, четврт пат ориз, сите тие со најразлични салати и ете ти ручеци.Пак мораш да зготвиш нешто ако сакаш да ослабеш, ама не мора да е толку сложено за да биде здраво.

Исто така додавај семки и јатки во храната.
    Можеш и да почнеш да ограничуваш од колку до колку ќе јадеш, на пр. јадеш од 10 сабајле до вечер до 8 и толку.

Не знам што и како работиш ама ако е возможно, колку поорганизирано и секој ден во слично време јадеш доручек, ручек, вечера - толку подобро.

Последна измена: 12 јуни 2020
    На KiT и theowndemon им се допаѓа ова.
  20. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Убаво објаснија погоре, не се живее без јх, барем не без оние здравите (а и човечки е да посакаш и чоколадо да каснеш еднаш). Имам другарка која порано имаше навика да се одрекува од нездрави јх и да се фали како не јадела благо веќе 3, 4, па и 6 месеци. И знаеш што? Ене ја денес, пак јаде. Не, не постигна некои вау резултати во слабеење. И ден денес се прејадува на јх, голта цели чоколада дур да трепнеш.

Се што си забрануваме, само уште повеќе го посакуваме, не е нешто поинаку кога станува збор за храна. Поради оваа причина не функционираат диети (во смисол пак се враќаат килограмите потоа) затоа што не те учат на самодисциплина и самоконтрола туку едноставно ти забрануваат да јадеш одредени продукти и на тој начин те изложуваат на голем ризик од прејадување. Од се по малку и умерено - јх, масти, протеини.

Те сфаќам кога викаш дека немаш желба за готвење (или можеби дури и време), ретко кој има денес кога сите сме на трчање ама има и начин за тоа. Убаво спомнаа погоре - организирај се во сабота-недела, зготви си ручек-вечера за колку дена можеш повеќе и после не мора да мислиш на тоа во текот на неделата. Има многу видеа на јутуб што можеш да ги искористиш како пример за weekly meal prep.

На Carolin., KiT, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.