(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Чисто за да доловам - мозокот и тенкото црево се единствени места во телото каде што глукозата може да премине без да има потреба од инсулин. Во другите клетки по многу малку е можно тоа.. Инаку дијабетичари нон-стоп во несвест ќе паѓаат. И не за џабе е вака.

Јх мора да има, дури и во кето ги има во мала количина. А како што реков горе, на кето не се преминува наеднаш и не без претходно постепено да ги намалуваш јх, но не да ги елиминираш. И мускули не функцуинираат без глукоза. Само при гладување, глукозата од мускулите не може да се искористи за енергија на други клетки зашто ги нема сите ензими за да може таа да биде ослободена во крвоток, како што е случај во црн дроб.
    Значи...мора јх во исхрана:D

Јас гледам ако за доручек јадам овес со овошје ручекот и вечерата немам јх. Ако доручек јадам јајца, за ручек имам ориз/компир. И тоа е тоа. Порано не можев вака. Повеќе јх ми требаа.
    А сум пробала одеднаш да преминам на исхрана со малку јх и бев за нигде и се откажав.

2. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.019
    Одам од екстремност до екстремност и само се вртам во круг, од кој многу ми е тешко да излезам. Веќе ме ј*ебе во психа и тоа на најсилно.
    Ќе држам еден месец со намаленп јадење и само здрава храна и потоа две недели јадам и прејадувам и ми е смачено од се.
    Еве и сега почнав 5ти ден ми е и до кога ќе издржам еве незнам.
    Сабајле правев палачинка само од интегрално р'жано брашно и туна со кромид и спанаќ во блендер во обид на паштета и краставица.
    Ручек ориз и спанаќ со филџан јогурт и салата.
    Прашање имам супа дали да ја јадам или не, дали многу ке ми се фати ? А, ја мислам. Ах леле многу ми е тешко.

3. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.407
    Допаѓања:
    7.689
    Добра ви вечер, ајде и јас да се јавам :D како што и пишав претходно, си терам некој режим на поздрава исхрана, со салати и овошје, лимонада и зелен чај секој ден еве точно 2 месеци. Благо и сокови ич, леб исклучиво црн една кришка дневно, но има денови кога навистина ми фали енергија и се чувствувам скапано. На почетокот вака ми беше секој ден, си велев додека се навикне организмот.. сега многу поретко ми се случува но се случува :doh: Сакам да ве прашам како да обезбедам малку повеќе енергија бидејќи на работа и после со две деца дома, верувајте ми треба :D дали ми фалат протеини повеќе, и ако е до тоа работата, ме интересира каде се ги има (пилешко никако не јадам :puke:). Фала ви однапред :inlove::inlove:

4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.355
    Допаѓања:
    183.119
    @Tan4ence Јас јх скратив наеднаш. Советот што го добив беше да не мислам на калории, колку количински сум јадела и колку пати. Мене само тоа ми помогна да не се "шокирам", а и релативно брзо влегов во кетоза. Штом помина кетозата, јас повеќе од два главни оброци немав. И уште е така. Баш пишав и претходно, спонтано ми дојде и intermittent fasting да правам. Али на почеток јадев, за благо кога кризирав, обично за време на ПМС, каснував малку 85% чоколада, јагоди, малини и ми поминуваше кризата. Е сега она што ме плаши е како ќе се вратам на јх понатаму, ми се чини дека и мозокот ми е испрограмиран да кажува "но, но" за сѐ што не внесувам сега.
    Инаку, во меѓувреме отидов уште еден кг минус.

На KiT му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Добро, ама јас еве не можев. При стрес, било физички или психички мене нагло ми паѓа шеќер, некогаш буквално да имам малку време да реагирам пред да колабирам. И еден период кога одеднаш скратив, ми се слошуваше постојано. Па еве три месеци како постепено намалувам и сега се навикнав да функционирам со малку јх, дури сакам да пробам кето за да го намалам стомакот со кој уште мака мачам.
    И при интензивно вежбање уште ми се случува да ми падне шеќер па морам да прекинам.
    И затоа се мислам за кето, инаку настрана од вежбањето, океј ми е вака.

6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.355
    Допаѓања:
    183.119
    Не, не реков дека секој може :) Само онака споделив мое искуство и каков совет добив и ми помогна.

На ALISA0000 и Tan4ence им се допаѓа ова.
  7. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.407
    Допаѓања:
    7.689
    Девојки значи викате до јагле хидрарите е работата, т.е шеќер ми фали ??? Јадам секој ден овошје природен шеќер

8. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    1.505
    Природниот шеќер(фруктоза) не се искористува за енергија туку се складива во црнио дроб.
    Декстрозата нема процес на варење и само за неколку секунди веќе е во крвотокот, само врви низ желудник. Тој хидрат се искористува за енергија.
    Малтодехтрин е малку поспоро абсорбирачки хидрат за разлика од декстрозата. Малтодехтринот се вари во желудникот и покасно се искористува за енергија.
    Сахароза е обработен шеќер добиен од шеќерна репка кој се вари споро. За долготрајна енергија се користст комплексни хидрати со низок гликогемиски индекс за да недојди до нагло дигање на инсулин.
    Кога ќе се покачи инсулинот и нагло падни, го паѓа и притисокот и ќе те успие.
    За да нема инсулински спајк, се користат комплексни хидрати како компир, овез, грав, интегрален ориз, тестенина.
    Растителните влакна го одржават инсулинот во нормала. Најбитна работа-Кога има присуство на инсулин во крвта, оксидацијата на телесните масти е стопирана.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    578
    Исто и јас до некни бев на кето, и за месец ослабев 5кг :) како претходен НАЈГОЛЕМ обожавател на благо и шеќери, поминав преизненадувачки добро. Воопшто не ми беше тешка, и ретко ме фаќаше криза, а исто имав по два оброци и ми беа доволни. Овие 2-3 дена ми беа малку cheat, некаде прочитав дека насредина од кето океј било малку да го шокираш оргамизмот и да излезеш од кетоза. Како и да е, од утре пак почнувам. Навистина многу ефикасна диета, а јас не ни вежбав. Имам уште 7-8кг за симнување, сега за сега планирам уште месец да ја држам, па понатаму ќе видеме:)

На Mia-K, KiT, NarCis@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.768
    А што поточно јадеше?
    Дали внесуваше и протеини(месо)?
    И зошто во кето не се дозволени цвеклото и морковот?

11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.355
    Допаѓања:
    183.119
    Млечни производи, месо и дозволен зеленчук и овошје. Кето не се базира на протеини, туку на масти. Значи процентот на масти треба да е најголем. Цвеклото и морковот имаат скроб, затоа не се дозволени.

На hermosa и Justicija им се допаѓа ова.
  12. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    1.102
    На кето бев неколку пати, слабеев по 3-4 кг но повеќе во обем. Како што ќе прекинев да ја држам диетата т.е. се враќав на нормална избалансирана исхрана со додавање на ј.х. ги враќам одма. Има ли некоја од вас што е на кето па прави прекини некој совет како да не ги вратиме пак кг?

13. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.355
    Допаѓања:
    183.119
    Првиот пат кратко ја држев и килограмите ги вратив, ама тоа што го јадев беше далеку од балансирано. Сега не знам како ќе биде, имам уште еден месец најмалку за да ја прекинам. Читав дека треба најмалку 3 месеци да се држи за да има резултати и да нема враќање на килограмите.
    А зошто си на кето ако се работи за 3-4 кг? И колку долго без прекини ја правиш диетата?

14. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    1.102
    Не повеќе се за симнување ама незнам таман ќе стигнам до некој симнат кг и веќе ме убива монотонија па се враќам на старо.

15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.355
    Допаѓања:
    183.119
    Епа затоа ги враќаш. Првите килограми што се симнуваат во кето се всушност течности, масните наслаги тек после месец се топат. Со кето нема он енд оф, или ја правиш, или не.

На babybubu му/ѝ се допаѓа ова.
  16. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.407
    Допаѓања:
    7.689
    Една коцка црна чоколада колку калории има знае некој, на пакувањата обично пишува за 100 гр., а една коцка колку грама е

17. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.213
    Допаѓања:
    32.863
    Зависи. Еве нека се 5 реда чоколадо со 4 коцки. 100гр. делиш на 5, тоа е 20гр од ред. Сега за коцка да најдеш ја делиш масата на редот со бројот на коцки во случајов 20÷4=5гр. Значи една коцка ќе е 5гр. Се надевам ме разбра :)

18. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.407
    Допаѓања:
    7.689
    Еее така и имам рачунато, фала ти многу :inlove:

19. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.407
    Допаѓања:
    7.689
    Се враќам наназад, имаше пишано дека еден длабок тањир за манџа има околу 200 гр. Дали знаеш колку грама е плиток тањир, не можам да најдам на интернет??

20. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Па не баш искрено. А и се зависи од храната што ја јадеш. За гравче, леќа затоа што се манџи и се водести, рачунам околу 200 гр најмногу. Ако сакаш да бидеш прецизна би требало да мериш на кујнска вага се. Јас лично не можам до толку да се замарам, па такви работи ко манџа ставам од прилика.

Еве слики подоле како можеш да ја користиш дланката и прстите за мерење. Не можеш да ги искористиш за мерење манџа и слично, но можеби ќе ти помогнат околу мерење паста, ориз, месо, риба, итн. 1_4vWyzPIPRiXwtIduAJjX0A.jpg Using-your-hand-as-a-guide-to-estimate-portion-size.png