(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Discussion in 'Диети' started by Vampire-Girl, Jun 26, 2010.

1. Dea85

Dea85 Истакнат член

I da se merev, 64.800 so toa sto 5 dena mi docni ciklusot... I ponedenik ja pocnuvam 3 ta-ta nedela, bez JH

2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Ден бр 8
    п-1 јаболка 1 кафе турско горко
    р-зелка +краставица салата
    ич не убава ми беше дури и гадна и каснав малце
    в-лешник бадем орев непечен несолен една рака

S.o.F.i and hermosa like this.
  3. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Јас порано држев диети, ун најчесто, па ефикасната еднонеделна. Од ун имав ефект само првиот пат кога ја држев, ја држев кратко симнав 4, 5 кила затоа што толку и ми требаше и ја прекинав. После тоа кога завршив со предавања на факултетот и почесто бев дома нагло се здебелив, аем не бев активна ем не внимавав што јадам бев во некоја депресија буквално ништо не ме интересираше. И секако накачив мн кг од кои уште не можам да се решам. Додека одев на работа немав време за ништо и јадев се што ќе стигнев, сендвичи, виршли, салами, буреци, пити, хамбургери и симнав 10 кила. Не од храната туку затоа што нон стоп бев во фрка. Станував во 6 ипол насабајле, доаѓав во три и спиев. Ја држев и ун ама немав ефект. Пробував и со еднонеделната симнав 3, 4 кила и ги вратив. Тие 10 кг што ги симнав не ги вратив, како не знам а не пазев после тоа нешто посебно.
    Се до пред недела ипол. Налетав на видео од Марија Шерифович каде што споделува што јаде цела недела според план на исхрана од нутриционистка Ана Петрович. Повеќето може имате алушнато за неа бидејќи кај неа одат сите познати јавни личности, Карлеуша, Ана Некута, Индира Радич, Лаза, итд. И секако си запишав што и како јадеше и пробав да ја сфатам шемата.
    Пробав секако не строго по тој распоред али храната беше горе доле таа. После една недела симнав околу две кила со тоа што не се придржував строго, јадев и благо. И бидејќи ми се допадна што имаш 5 оброка дневно и не си никогаш гладен решив да се обратам кај неа. Добив план на исхрана и го почнувам од утре. Јас претходно имав навика да јадам два пати а во меѓу време да пијам нес или нешто да грицнам. Ова е сосема спротивно од тоа и се надевам дека ќе ја издржам барем 80% како што е наведено.

4. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Здраво диеталки.
    Вчера за доручек ми се јадеше сендвич, па земав смутив 5 лажици р'жано брашно сол и вода и ставив на тостер.
    Го поделив и направив сендвич со 3 парчиња димен лосос и салата:dance:
    Ужина портокал.
    Ручек 2 плескавици на скара само од свинско месо и салата и една чаша цеден сок од портокал.
    Вечерта кога ми се пријаде околу 10 часот, имав гадна болка во желудник па земав неколку лажици кисело млеко и веќе бев подобро.:D

Денес доручек имаше останато една плескавица, кисело млеко со малку ленено семе, парче црн леб и салата.

Ужина некое овошје или две, а може и замрзнато овошје со некоја лажица грчки јогурт ќе видам што повеќе ќе ми се јаде.

Ручек месо на скара и салата.
    Вечера ако пак ми се пријаде кисело млеко или некое варено јајце.
    Убав ден на сите(heidy)

5. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Ден број 9
    п -смуди јаболка јагоди и рака лешник бадем
    р-лека со салатац
    в-исто
    и 2 л чај низ текот на целиот ден
    се осекам полесна стомакот намален а на всга не се качувам сега за сега битно е да се оде даље

S.o.F.i likes this.
  6. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Секој пат овој период кога ќе решам дека се ставам на режим јас одам кг +, физичка активност скоро никаква. Се хранам со здрава храна, демек, од леб само тонус наутро, но претерувам со овошје , јаткасто исто, и се вратив на благото. Тоа е мојата дрога. И тоа цел ден сум силна, но пред спиење јадам секакво благо, пола со децата пола скришум :) Од денес почесто ќе ве читам полека да фатам ред.

S.o.F.i, hermosa and ALISA0000 like this.
  7. SkarletOHara

Може да ме примите во екипата? Околу празнициве ставив плус 5 а веќе имав вишок, моментално сум очајнааа не се поднесувам во своја кожа. Исто ми треба раздвижување, ептен залади со бебе сум, не ми се излегува на минусов но од четврток и прошетки надвор почнувам. Мислам недвижењето ми е најголем непријател покрај благото. Додека шетавме , барем стагнирав, овие две три недели дома само :(
    Мотив имам за здравје најмногу, нели дебелите сме ви ризична група со пандемијата, но некако се опседнав со храна јадам здрава храна во огромни количини...

Last edited: Jan 18, 2021
    ALISA0000, S.o.F.i and Ariel like this.
  8. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Ѕаааак :tmi::tmi:
    Ме немаше... шо убаво си бев станала манекенка, (hollest)па од некои други причини морав да прекинам диетата, ама јас бајаги продолжив со прекинот. Малце шо прекинав ,туку во скрос друг правец преминав....благо, благо, тестооо (facepalm)(facepalm)(facepalm).
    Ќе ве читкам некој ден, ќе се обидам на нешто да намалам, па, ќе направам обид за повторна диета,
    А и времево студи упм.Тешко ќе биде за физичка активност надвор.

9. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Денеска овошен ден.
    Брзо доаѓа бе]:) ама некако не ми е тежок, дали дека во текот на целиот ден грицкам нешто па се залажувам.

Следам некои жени на инстаграм, се мотивирам каде што велат дека нема лоша и добра храна.
    Се е во калориите и претерувањето.
    И токму така е, проста математиката само уште јас да го сварам тоа во мојата глава.
    Почнуваме и веднаш се лишуваме од многу работи, помине време и подоцна се повеќе чезнееме за нив.
    Зборувам за мене, ми е страв пример да земам нешто од "забранетото" додека не дојде некој ден ти пука филм и јадам се и сешто, па имам потоа кривица.
    И се враќам на старото со плус накачување на килажа:|

Затоа многу сакам да научам да се хранам и да држам еден баланс во животот. Каде што не сакам по цел ден да мислам на храна и да се плашам од неа, а потајно се повеќе да ја посакувам.

Еве се мислам пример во 10 дена, еден ден да имам како во Ун диетата Јх ден.
    Или пример кога би чезнеела за таква храна, па тогаш да ја применам.
    Што мислите вие ?:?:

ALISA0000 likes this.
  10. Ariel

Ariel Форумски идол

Јас не сум за забранета храна, поради ефектот @S.o.F.i што го опиша. Ако се мислам дали нешто да изедам, на пример чоколадо, прво се преиспитувам дали навистина сакам да го изедам тоа. Најчесто сфаќам дека не би го изела, ама ако навистина сакам, гледам да не е многу количински, на пример две коцки чоколадо. И додека го јадам, гледам тоа да е полека и да уживам, а не на брзина.

Ова сѐ се случува кога сум посветена како што треба на слабеење, што моментално за жал не е случај. Две недели зборувам за диета, ама си јадам како дупната.

11. SkarletOHara

Која диета ја држиш? Јас за тоа ја сакам УН зошто секој 4 ти ден, имаш малку благо. Ако си на некој свој режим мислам може да си дозволиш нешто забрането пример еднаш во две недели. После првата бременост ослабнав 25 кг, процесот траеше неколку месеци и секако немаше да успеам без мали гревови. Зошто овде не е само слабеење треба да мислиме да ги одржиме тие кг. наместо скроз да се откажеш од се па на крај ќе се откажеш и од диетата.

Espadrila, ALISA0000 and S.o.F.i like this.
  12. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

На свој режим сум јас, така некако највеќе ми одговара и како што кажав сакам да створам некоја убава навика.
    Да не се плашам од храната, да не ја делам на лоша и добра.
    Не сакам психички да ме оптоварува, како до сега.
    Бидејќи цело време лошо си правам, или се откажувам од сите покалорични јадења или пак само нив ги јадам и се прејадувам(facepalm)

Инаку ги имам пробано сите скоро диети, кај секоја има нешто убаво и нешто што не ми одговара.
    До крај на месец решив ич да не конзумирам од "лошите" работи.
    После може да вклучувам, пред некое време исто држев вака свој режим ама сигурно на 10 дена ме фаќаа кризи за сендвичи, пици и јадев еден ден нареден продолжував и пак имав резултат.8-|
    Јас сум повеќе по солените работи, за благо па мене скоро ич не ме фаќа криза.
    Ајде ќе видиме ќе покаже времето.
    Ама сметам дека оваа е процес и ќе има и кризи и плачки, ама секогаш кога ќе паднам ќе се трудам да продолжам напред.
    Бидејќи ако пак се вратам назад, ништо не сум направила.
    Ајде можеме ние:muscle::emo:

ALISA0000, Ariel and SkarletOHara like this.
  13. SkarletOHara

Баш така, види како ти одговара на тебе, да губиш полека но сигурно. И мене ме измори ова нагоре надолу или се откажувам од се или се прејадувам. ЌЕ почнам со УН да се вратам во нормала, после ќе терам со мој ре/им.

ALISA0000 and S.o.F.i like this.
  14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Ден бр 10
    п-4 мандарини
    Р-компир манџа(кромид морков тиквица и црвен патлиџан и компир)
    в-или од ручекот или салата само
    2л чај
    да изтерам уште 10 дена па да проверам крв и вага
    може како неможе
    @Espadrila сесре па кај си ти
    жени се е во калориите
    да внесувате помалку одколку што трошите
    е сеа убаво е калориите да ви се од здрава исхрана
    ај да не држам предавања

Espadrila and Ariel like this.
  15. ivanchos

ivanchos Популарен член

Ајде и јас да ви се придружам во темата. Денес ми е ден 6 и добро се држам сега за сега.
    Појадок: пудинг од просо
    Ужина 1: 2 оризови галети со путер од кикиритки
    Ручек: марула со туна и пченка
    Ужина 2: смути од киви, спанаќ и лимон
    Вечера ќе биде некоја салата.

16. Dea85

Dea85 Истакнат член

Denes ovosen,
    Pocnav so kakao, 2 mandarini, 2 jabolka,
    I sega jadev 1 kiva 1 jabolka 1 sliva, suvo grozje, suvi slivi, kikiritki i indiski orevi.

Kazete nekoe care za da go zabrzam metabolizmot, maka macam, znam deka ne smeam kikiriki ama nemozam bez niv

ALISA0000 and Ariel like this.
  17. Ariel

Ariel Форумски идол

Луто, чиа или ленено семе, компот од суви сливи, круши, вежбање... Пробај со сите овие одеднаш, за да имаш посигурни резултати.

Dea85, Marley and ALISA0000 like this.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Она што ти кажав... Гладуваш. Кога телото гладува, метаболизмот се успорува, и телото си ги чува резервите. Ама добро, продолжи така. Ти може ќе ослабиш, ама метаболизмот ќе ти остане успорен и кога ќе се вратиш на старо, пак ќе ги вратиш килограмите. Најдобронамерно ти кажувам, не ти терам инает. Медицински е потврдено ова, не измислив топла вода, башка што некогаш и јас мислев дека со гладување ќе ослабам. Добар нутриционист прво ќе обрне внимание на твојот метаболизам и ќе ти даде соодветна исхрана за убрзување на истиот. Нешто што вклучува многу зеленчук и влакна, а не три овошки во денот и многу масти.

19. Dea85

Dea85 Истакнат член

Sekoe mislenje go prifakjam pozitivno,,, No sto se odnesuva do mojot metabolizam nemozes da kazes bidejki neznaes, zapoznaena si samo so delot ishrana a ona drugoto ne.
    A da ti kazam deka mlecni proizvodi ne smeam da jadam...
    Da ti kazam Deka moram da vnimavam na nekoj raboti.
    Da ti kazam deka dnevno pijam po 5 vrsti na lekarstva ( ne po moja vina) i uspoteniot metabolizam nee od ishranata.
    I uste kolku imam da kazuvam....

20. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

баш дека пиеш 5 апчиња не треба да бидеш на 5 овошки
    внеси салата зеленчук и некој протеин месо или јајце
    мој совет е ова
    сепак на крај ти си знаеш