(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.778
    Плус 3 банани, 2 мандарини и ореви :wasntme:
    Според мене ми е доволно, заблажена ми е душава :inlove:

2. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.222
    Допаѓања:
    9.052
    Браво што го знаеш податокот.
    Во просек, кај жените апсолутен минимум се 1200 калории за функционирање на телото, и тоа кај повисоки или покрупни може и тоа да е премалку.
    Како и да е, под 1200 калории телото влегува во фаза на гладување.
    А во фаза на гладување метаболизмот целосно запира, иако можеби не изгледа така, али да не навлегувам, друга тема е...

На christinnn, Vanilla15, sia.bella и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.861
    Допаѓања:
    41.187
    Веќе 2 години мислам те читам, не ти стана јасно дека ова не е нормално јадење и никогаш нема да профункционира?
    Озбилна сум, подобро ако си во можност нутриционист побарај отколку да трошиш време со глупи диети. Ќе ти даде план, режим и само ќе си следиш.

На H.VAGA, christinnn, Vanilla15 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    10.454
    Би сакала да дополнам нешто што многу често сакам да го кажам, ама од иста причина да не се сфати како солење памет многу често преќутувам.

Слабеење може да се постигне на секаков начин, поентата е како да се постигне долгорочен ефект и да не се зафркнат други работи попатно. Тука игра улога сето тоа и како храната влијае на целокупниот метаболизам и баланс во телото што многу комплицирано се одвива во позадина и за сето тоа треба внес и на јаглехидрати и на масти и на протеини + витаминим минерали и секако вода. Вежбањето не е неопходно за слабеење, но е неопходно од многу други аспекти, особено со новиов начин на живеење каде што често имаме тенденција да се заседнеме и да се закржлавиме.

Имајте само на ум дека протеините имаат есенцијална улога во градбени функции и одржување на организмот каде што спаѓаат сите органи, создавање на ензими кои пак влијаат на варење на храната, создавање на хормони кои имаат огромна улога во целиот метаболизам и здравје, создавање на имуноглобулини и антитела - значи имунитет, хемоглобин и други активни транспортни супстанци, задржување на вода во организмот и сл.

Мастите исто така, покрај енергетската имаат и градбена функција, неопходни се за создавање одредени хормони, заштита на органите и сл.

Толку ќе кажам, иако има премногу да се зборува и затоа многу често диетите и носат до фрустрација. Заради се од наведеното. Се надевам дека нема да се сфати погрешно, секако кој како сака нека си одлучи за себе,а тие што сакаат нека прашуваат па ќе дискутираме, ќе бараме решение :d:

На Kitten, do-re-mi, christinnn и 13 други им се допаѓа ова.
  5. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.778
    Многу се нервирам кога некој ми соли памет|(
    Уклучи дигитронот и види колку калории има во 10 киви, во 3 банани, 2 мандарини и 200 грама ореви
    Израчунај и дојди да дискутираме

6. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.350
    Допаѓања:
    278.770
    Јас па баш “сакам да ми солат памет“ за работи кои не ги знам.
    Многу може да се научи и примени ако се сака.
    Поради вашите совети почнав и со вежбање колку толку.
    И исхранава ќе ја подсредам.
    Со дружба и совети е полесно.

На fana, Kitten, andrejko82 и 14 други им се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.861
    Допаѓања:
    41.187
    Не ми треба дигитрон, знам доволно и за метаболизам и за основна хранливи продукти за да знам дека ова не е соодветен начин на секојдневна исхрана за да изгубиш килограми на долг рок.
    Не ти солам памет туку те читам прееедолго и ти давам најискрено мислење што реално би ти послужило, форум е нели, затоа постои цитирање.

На Munchmallow20, christinnn, Vanilla15 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.211
    Има вкупно 2063 калории, од кои само во оревите 1300 - ама не се тоа избалансирани калории. Ако вежбаш, ти требаат протеини, тука нема протеини, само висок внес на јаглехидрати и масти, особено тоа се премногу масти, колку и да се здрави. Само што ќе си ги покачиш триглицеридите, и можеби ќе ослабнеш (што не верувам), ама ништо квалитетно и калориски издржано не си изела.

На H.VAGA, Kitten, andrejko82 и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.109
    Исто и јас сакам да ми дават оти диета за мене е нешто ново.

Денес претерав ама имав роденден на бебево.
    Д.Овесна каша со банана.
    У. Смоки:tmi: (аман маж дај не купувај веќе глупости т.е не оди да пазариш веќе).
    Р: Посна сарма со пола леб
    Д: парче торта ( ама многу блага )
    В: намаз со кашкавал и 1 лебче интегрално.

На Vanilla15, sia.bella, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.778
    Со тоа јас имам супер енергија да вежбам,и не сум гладна, што му фали на калорискиот дефицит+? Мене ми е потребна здрава исхрана што ќе ми дава енергија за вежбање

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.211
    Ама кога вежбаш, мора протеини да внесуваш. Во спротивно, вежбањето нема никаков ефект. Денес, утре ќе ти даде енергија, ама после десет дена ќе клапнеш, и ќе се прејадеш.

На Kitten, christinnn, Vanilla15 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Како бе пиперки со патлиџани и јајца и сирење сте јаделе на оваа скапотија? Како сега батко ѓорѓија да заспие со таа мисла:))) ;(

Мареане, мислам дека многу подобро ќе ти е некоја полабава верзија на кето, не УН. :) калории ограничи, јаглехидрати, а можда треба да размислиш и за млечни производи да намалиш (сирење, кашкавал) со исклучок на кисело млеко, јогурт и урда. разгледај и intermittent fasting. :) Пример, 14/10 - во периодот од 10 часа распореди си ги оброците, пример, последен во 18-19 да ти е, остатокот мини го без храна, само вода. Приметувај кои комбинации храна ти прават гасови, те дујат... избегавај ги. :) и не се откажувај.

На Giovanna, Kitten, Ava.84 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Битно не се откажувај.
    Мојата декаденција викендот се покажа на вагата, ама ај да дочекам среда. А денес се чувствувам подуено.
    Денес ми е ЈХ ден. Приметив дека (а и претходно имав приметено) кога го намалувам или воопшто не консумирам благото, штом каснам-кисело ми е во уста.
    Ама јас знаете сум од упорните типови.... Ќе ми биде кисело 3 дена, после ќе ми биде убаво :worried:... Ај белки по со усул ќе сум, ќе врзам некој памет.. не знам шо да кажам.
    До добивање имам скоро една недела, па белки ќе се понашам како урамнотежена особа.
    МОРАМ да намалам!
    Само ОЗБИЛНО :nod:

На Giovanna, andrejko82, mareane и 3 други им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.083
    Допаѓања:
    110.939
    Извини вака ама не си во право, кога јас веќе четврта ти солам памет, значи треба да размислиш. Си внела влакна, шеќер, масти и ништо друго, освен пролив вака ништо нема да добиеш. Енергијата е моментална, ќе ја потрошиш и после ќе почнеш да се тресеш зошто не си дала доволно гориво на телото. Ете читај го Ајронмен, не мора нас. За слабеење не е потребно само гладување, ти треба здрава избалансирана исхрана, особено ако и вежбаш плус.

Јас искрено ви читам ужинки со грицки, смоки, торти, баклави, не знам како мислите дека така ќе ослабете. Исто и намази, кашкавали, салами, лебови... А скоро никаде не читам салата, една зелка од 20ден кило имаш за 3 дена да ја делкаш. Замислете си го оброкот како сложувалка, имаш база, зеленчук, тој мора да го има, додајте протеин, јаглехидрати и здрави масти, по тој редослед количински, само така ќе комплетирате доручек. Зеленчукот гледајте 99% да е свеж, ок, некогаш имаш и некој ајвар, некој пинџур, ете пржен патлиџан, ама не секој ден да е тоа. Само план на долг рок има ефект, ништо друго не дава такви резултати. Диети 20 дена 8 кила, пиши пропало.

На Kitten, JoyJoy, molikaMk и 2 други им се допаѓа ова.
  15. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    21.478
    Јас ќе се уфрлам во муабетот, ама од салами, пилешките гради се најздрава варијанта. Премалку калории од кои голем дел е протеин. Ете и кашкавал да се касни, од еден/два листа нема да ти бидни ништо. Не треба ептен строго, само балансирано и без прејадување. Сум пробала и да не јадам ич благо или леб и погодете што. Три дена се држам до планот, четвртиот ден јадам дури не пукнам. Сфатив дека најефикасен начин ми е само да кратам количински а не да исфрлам скроз.

Денес направив 18000 чекори, вежби за газ и нозе, бев послушна со исхраната и легнувам со чиста совест.
    И болка во мускулите.]:)

На Angie1432, Espadrila, ForeverYoung и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    3.273
    Вечерен отчет :emo:

доручкав овес со овошје и грчки јогурт, ручек си заменив, јадев печурки и јајца пржено без масло, ко печени беа :D и салата со ручекот. Ужинки немав, се напив една добра вода од ѓумбир, не знам како е со калории искрено и други работи ама ко частенка ми дојде, многу ми беше убаво :$
    извежбав од Клои, не знам зошто го одолговлекував до вечерва зошто стварно беше прелесно денешново вежбање :wasntme:
    А да, и детокс смути си се напив сега и си легнувам.

Поздрав девојки. :muscle:

На Giovanna, mareane, christinnn и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.617
    Допаѓања:
    43.294
    Ве читам секогаш, одвреме навреме фрлам по некое лајкче, манијак.
    Да се уфрлам во муабетот, можеби ќе имате и за мене некој совет. Како да го зголемам внесот на протеини бидејќи не јадам месо, јајца, млеко, грав? Многу сум досадна кога станува збор за храна.
    И шо видеа вежбате од Клои, се вратив многууу назад и не најдов?
    :muscle::muscle:

На mal.ecka, christinnn, Vanilla15 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Спелта, киноа, булгур, чиа, јаткасти, семки тиква/сончоглед, ако јадеш други мешункасти, грашок, леќа, соја, тофу и во риба има ако јадеш.

На Giovanna, fana, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.505
    Како не ве мрзи да се замарате со калории, правила и сл. Движење, овошје, зеленчук и нормален однос со храната. Искрено, мислам дека е попаметно да се посети психолог отколку нутриционист. Секој кој има забележитен вишок, има зависност од храна и треба да го бара тригерот, а не да се става на диета.

На riba79 и andrejko82 им се допаѓа ова.
  20. fila

fila Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    5.517
    Добро утро
    Го почнав денов со смути од јаболко, банана, замрзнато овошје од малини, јагоди и аронија и обавезно ставам лажица ленено семе мелено, лажица ленено масло и лажица кокосово масло. Оваа комбинација ја правам секое утро веке 2 години.

Д - корнфлекс и јогурт
    у - 1 банана
    Р - 2 јајца варени, ориз варен и кисело млеко
    В - незнам, не сум смислила

Не сум се мерела две недели , ама се чуствувам полесно. Утре одсбајле ке се измерам да видам до каде сум, дали има напредок.

На sunshinebabe, Giovanna, Ava.84 и 9 други им се допаѓа ова.