(Морална) Поддршка за сите што сакаат да ослабат

Дискусија во 'Диети' започната од Vampire-Girl, 26 јуни 2010.

1. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.919
    Допаѓања:
    23.870
    Ако човек што никогаш не вежбал денес направи 3х15 чучњеви и ништо друго, утре ќе осеќа болка у мускули. И не е дека направил нешто лошо туку за неактивен мускул таа активност е нова и го заморува мускулот. Исто и ако активен човек вежба со поголема тежина. Не е добро по секој тренинг да си воспален, ама кога се враќаш по пауза, накачуваш тежина или додаваш нешто ново, воспалението е нормално и да не речам пожелно. Што значи одвреме навреме е сосема океј да осеќаш болка после вежбање (воспаление што го викаат) што е знак дека си му дал нешто ново на мускулот, нова шанса да расте откако се прилагодил на претходното темпо на вежбање.
    Па ако не го "шокираш" мускулот со нешто ново и потешко, нема да расте. Мускулите растат кога се одмараат и пробуваат да се обноват после шокот просто кажано.

Едит
    Млечната киселина создава моментална нелагодност, не долготрајна. Повреди при вежбање се најчесто од лоша форма, незагревање, то ест од механички issues, помалку од метаболички.

Последна измена: 22 февруари 2022
    На sunshinebabe, Vanilla15, NarCis@ и 6 други им се допаѓа ова.
  2. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    21.479
    Времето се расипа и ништо од пешачењето. А дома не можам да се натерам никако да извежбам асолно.(facepalm)

Доручек- турско кафе, мала банана и еден мусли бар од виталиа.
    Ручек- 5 помали сарми, парче црн леб, макало со лук. Претерав со сармите ама јбг, вкусни ми се.:D Плус манав една чашка винце со еден лист кашкавал и малку сиренце, мезев.:whew:
    Вечера ќе биди само јогурт, не заслужвам поќе.:rofl:

На Vanilla15, mal.ecka, NarCis@ и 4 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.104
    Допаѓања:
    110.986
    Не знам која диета ти е оваа, ама е се освен диета. Од доручек до вечер. Само ручекот ти е ок, иако со мезела и си изела 5 сарми. Прво доручекот ти е само јх, ништо друго, протеин аш. Вечера јогурт, зошто? Скроб се полни купените јогурти. Подобро свари си 2 јајца и 1 парче кравји кашкавал отколку чаша јогурт.

Туку да одморам и ќе земам да направам есен планк челинџ од фб групата што сме на режим кај Ана

На Ava.84, Kitten и christinnn им се допаѓа ова.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Вчера...
    Доручек- шоља нескафе со млеко, после еден саат омлет од две јајца во интегрална тортиља, 50г сирење, лажица ајвар и малку свежа рукола.
    Ужина за на работа- сирови бомбици од овесни, ленено, путер кикирики и парченца црно чоколадо.
    Ручек- грашок манџа со јајце на око, салата од марула и кромид.
    Вечера немаше.

Вчерашниов ден ќе го рачунам за прв ден (од строгото придржување). Се качив на вага чисто да видам од каде почнувам, почетна 70ка, па идеално би било 4-5 кила минус но вагата не ме оптеретува толку, важно ми е тоа што го гледам во огледало... Заклучок: имам за вежбање :| А ко за прв ден не извежбав, не се најде време бидејќи имав попладнето гости. За компензација легнав рано без вечера, а не бев гладна, па до другото утро ми се фатија повеќе од 14 саати без храна.

Денес...
    Доручек- нескафе со млеко па после 2 часа овесна каша која содржи: овесни снегулки, чиа и ленено семе, бадемово млеко, путер од кикирики, банана, рака замрзнати малини и боровници.
    Ужина- 20-тина бадеми и уште толку сушена брусница.
    Ручек- врап од интегрална тортиља со варено пилешко, грчки јогурт, марула, рукола, краставица, кромид и сенф.
    Што да биде за вечера? :?:
    Се мислам за протеински шејк после вежбање.

И јас сум од тие што сакаат добронамерна критика :nod:

Мнооогу добри идеи! Ќе ги употребам сите до една! (y)

На Vanilla15, NarCis@, Giovanna и 7 други им се допаѓа ова.
  5. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Денешно мени:
    П: тестенини по хроно со доматен сос и моцарела
    Р: полнета пиперка и салата зелка, морков, цвекло
    В: краставичка и мало парче стек
    Се надевам утре нема да ме разочара вагата (fingers)

На Vanilla15, angelche16, NarCis@ и 6 други им се допаѓа ова.
  6. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    21.479
    Не држам диета само гледам да намалам од исхраната. А јадам се’, немам исклучено ништо.
    За доручекот, години уназад ми е ваков. Обично јадам само овошје и толку. Не ми иди да земам да си варам јајца или да приготвувам било какво јадење, апетит 0.
    А за јајцата варени за вечера е ептен уба идеја, баш и мислев да вметнам две варени јајца, иако ги јадам само белките. Па може плус и една чаша јогурт, чисто колку да ме држи сита.

На Vanilla15, angelche16 и zhap4e им се допаѓа ова.
  7. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.016
    Во ред, малку си ја проширил темата на спортисти и физички активни луѓе. Се согласувам дека нијансите во чувството на воспаление после вежбање тешко се доловуваат затоа што се субјективни и разни фактори се во игра. Мојот цитат беше за кристин и сакав да и' посочам постепено да прогресира во тренинзите. Според напишаното, ми изгледаше ко да се исфорсирала. Често го гледам ова, луѓе што почнуваат со вежбање (буквално почетници, без никаква спортска позадина) - инспирирани добиваат наплив на енегрија, почнуваат ударно и над своето ниво, не се загреваат, не оставаат време за регенерирање на мусклулите и ризикуваат повреди. Мислам дека до тука се согласуваме.
    Кристин, ако ова не е случај кај тебе, се извинувам што те посочив.

Фала за корекцијата. :$ Еве, ја апдејтував застарената информација за млечната к-на. :wasntme: На кратко, актуелното објаснување е дека болката е последица на микротраума на мусклулните влакна и акумулирање на калциум во клетките, кој понатаму активира ензими што го разложуваат мусклулниот протеин, што доведува до воспалување и болка. Ќе ги проучам и научам процесите зашто ме интересира темава.

Но, ова повторно не значи дека поголема болка во мускулите по вежбање е еквивалентна на подобар тренинг. И како тоа после вежбање може ништо да не се осеќа? Во старт нешто не е во ред.:D

Ако има некоја посоодветна тема да продолжиме таму, ако сакаш. Да оставиме простор за првичната намена на темава. Девојки извинете за упад, а реков не ви се мешам овде.:tmi:

Се надминува и ова. :hug: Во мојот случај беа врснички (тогаш деца) што ме задевале за физичкиот изглед, но со многу интроспекција низ годините го оставив позади себе менталитетот на жртва. Поради тие епизоди од детството, учев и учам да бидам подобра верзија на себе. Сите сме под истово сонце.:sun:

На sunshinebabe, Vanilla15, angelche16 и 10 други им се допаѓа ова.
  8. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.420
    Допаѓања:
    9.613
    Протеински
    13/90
    Појадок: два портокали кафе и чај
    Ручек: риба 250гр(писа) дечкото е рибар и ми фаќа, плус марула салата и тонус лепче. По ручекот чаша бистра супа.
    Вечера: исто писа 150 гр и марула :inlove:
    Сакав да пешачам ама Охрид врнит не е баш за излегување, а од утре почнувам да вежбам:$

На Vanilla15, NarCis@, Giovanna и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.920
    Допаѓања:
    163.871
    Како е денес?
    Денес појадок ист како вчерашниот. Ручек стек со печен компир и салата, вечера можеби потаж од црвена леќа и морков, ама ќе видиме.

Вчера ништо не јадев за вечера, не бев гладна.
    Исфрлив глутен, јајца и млеко. Шеќери нормално да, но компирот ми бил важен. Бев вчера на доктор со се анализа на витамини и минерали, не е нутриционист, ама ми укажа на некои работи за неправедното оцнување на компирот и се израдував што барем компир е ок. Вит д критично ниско, пак.

На sunshinebabe, Vanilla15, JoyJoy и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Па ти плачеш за море, плажа и сонце... Не за диета.. :)за Д витаминот зборам.
    Денес витаминоза. Смути, јаболко, марула салата со краставица и некоја маслинка.
    Ќе мењавам режим за скоро. Не знам кога, ама ќе се трудам некој баланс во мојот стомачен космос да воведам :D

На sunshinebabe, Vanilla15, JoyJoy и 8 други им се допаѓа ова.
  11. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    15 минути видеото еднаш - done. Мада имам сила за уште еднаш, ќе си ја штедам. После напорен ден, нема шо да се доотепувам. Туку, шо е работава со потењево од видеото. Вчера на второто се препотив, енергија имав за уште, али потење ко прасе. Сега на првово се препотив. Ко отповеќе енергија да трошам. Не знам како да го објаснам. Не ми е прв пат да го вежбам видеото. Напамет го знам и по два пати го терам одеднаш и олку потење немало. :^) Капки имам по мене.:sweat:

На sunshinebabe, Vanilla15, JoyJoy и 5 други им се допаѓа ова.
  12. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.351
    Допаѓања:
    278.779
    Кафиња 3(facepalm)
    Корнфлекс со јогурт
    200 мл смути, рака бадеми
    Плескавица,парче пивтија и обарена брокула .
    И скоро 1,5 литар вода од таа на Андрејко.
    6300 чекори и вечер 15 ина мин .вежби на некое од видеава.Мислам кардио ќе биде оти ме болат стомачните (некаде длабоко под салото скриени може и да ги имам:rofl:)

На Vanilla15, andrejko82, zhap4e и 4 други им се допаѓа ова.
  13. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Колкав треба да биде внесот на калории кај физички неактивни луѓе, (работам канцелариска работа, работата ми е ептен блиску до дома, сега зимскиот период ретко се движам пешки, само по дома што сработувам ми е единствената физичка активност). Е сега прашањето ми е за да слабеам колку калории на ден треба да внесувам, да си намалам порциите од диетата :smirk:

На Vanilla15 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.104
    Допаѓања:
    110.986
    Пазете сеа, направив тоа челинџот и среде снимање синко ми упадна у кадар. Мислев не се слуша многу и снимив до крај. Ахам, ајде од ново. Втор обид и пак 2мин пленк, пак синко пред крај у кадар... е не преснимив. Значи 2 по 2мин пленк, загревање и 2 левела стомачни, истегнување и малку јога за болки во кичма.

А зошто не внесеш бар некоја минимална физичка активност. Вака не знам што да ти одговорам, реално ваљда за да губиш само со регулација на исхрана треба да си испод 1200кал. Ама ете и другите нека кажат.

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.109
    Зошто некој држи диета е негов проблем! Еве јас имам проблем со тироидата ми ја испитуваат сеуште не примам терапија може и затоа апетитот ми е зголемен.
    Исто и преддијабет имам ама немам терапија.Според БМИ сум нормална ама не си се бендисувам со волкав стомак и еве држам диета.Не мислам дека ми е на психичка база.

Денес шетавме 30мин плус редовното одење до градинка,два пати и до 4 спрат два пати со бебе :rock:.
    Д: Една кришка црн леб со сир и моцарела.
    Кафе.
    У: Миндели и овошна салата( јагоди, малини,кива и боровинка).
    Р: Компир салата со лимон и кромид, брокула на путер,свинско месо и салата со лимон.
    В.мислев нема да вечерам, ама овој мојон купил радлер, сега го слушнав дека го отвара додека пишувам, а го молам веќе 2 недели.Сега ај не пиј:bandit::beer:.

На Vanilla15, Kasiopaja221, sia.bella и 6 други им се допаѓа ова.
  16. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.172
    Mi stopira kilazata od namaluvanje, ama odam uste pojako, ako se rasipa vremeto ke odam so dva pati po 10 min i vezbi za stomak. Inaku za dorucek, rucek i vecera - vareno proso so sirenje. Ekstra mi e, em mi e vkusno, em zasitva, em nema kalorii - probajte super e.

На Vanilla15, Ava.84, zhap4e и 2 други им се допаѓа ова.
  17. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Денес денов го пројдов се како траба по режимот но некако не ми беше вкусно и не се најадив добро ниту за доручек, ни за ручек (facepalm) вечерата беше мала туна и кромид, имам КРИЗАА лелеее ми се лаее, гледам чиа пудинзи и лиги ми течат, не е воопшто лесно кога ќе фатат кризи ;(

На Vanilla15, JoyJoy, sia.bella и 5 други им се допаѓа ова.
  18. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.420
    Допаѓања:
    9.613
    Моментално и мене за блакце ;( не е лесно кога ги гледаш сите околу тебе како јадат. И менд моментално ми се јаде. Ама ај ќе пијам вода и ќе легнам имам рано предавање утре. :doh:

На lejlla, Vanilla15 и zhap4e им се допаѓа ова.
  19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.409
    Допаѓања:
    183.676
    Јас прва денес ќе го кршам мразот, а? 8-| Уште минус 200г од минатата недела, ама пак ќе кажам, ништо не ми значат. Она што го гледам во огледало ми е поважно.

На sunshinebabe, Ema.Sk, Giovanna и 10 други им се допаѓа ова.
  20. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    1.004
    Допаѓања:
    17.209
    И јас -500гр само, почнав од четвртокот. Очекував барем килограм на толку пазење и физичка активност, но, во секој случај нема откажување. :muscle: (hollest)

На sunshinebabe, Ema.Sk, Giovanna и 8 други им се допаѓа ова.