Dali mozi da mu ja izvadam kujkarkata bidejki koga mu e izvadena jade i pie voda a koga mu e kujkarkata tuka se pika vnatre i nesaka da izlezi
Дали треба да чекам морското прасе да дојди во раце само или да го земам јас бидеќи кај мене е скоро две недели
прво почни да му даваш ја ти јаде од рака. После можеш и да го галиш. Пота веќе можеш сама да го земаш враце
Jade i od raka i dozvoluva da go galam ama koga ke mu pustam raka za da dojdi ili sakam da go fatam bega niz kavee i mislam deka se plasi taka i uste go nemam zemeno
Итно подарувам две женски морски прасиња, мајка и ќерка 2 и 4 месеци поради алергија кај бебе. Скопје
Да прасам како можам да го капам доколку неможам да најдам шампон за миленичина дали можам со бекутан за бебина
А зошто да го капиш? Од мое искуство подобро е да не го капиш воопшто. Морските прасиња се многу осетливи на настинка и стрес и може да се разболи. Ако редовно му чистиш во живеалиштето и му менуваш пилевина или подлога, нема да биде валкано, само ќе си се чисти. Моето прво прасе не го бањав ич и доживеа длабока старост (преку 10 год.) како за морско прасе. А второто ми угина после само 2-3 години зошто се настина после капење. Гледав видеа како ги капат, како уживаат и се излажав, го искапев. Без разлика што беше на топло, веднаш исушено и се по ред. За два-три дена наеднаш престана да јаде. Го носев на вет и таму ми рекоа дека може да е преладено од капењето а штом престанат да јадат, тоа значи дека болеста му е веќе во поодмината фаза. Исто така ми рекоа дека водата е стрес за нив и капењето не им е природно. А стресот може да им го намали имунитетот. За жал не успеав да го спасам ни со инфузии ни со лекови. За помалку од недела дена од капењето ми умре. Морските прасиња како вид (кој е најчесто ловен, а не ловец) се такви што не покажуваат со однесувањето дека се болни се до самиот крај, зошто надвор во природа болното морско прасе е лесен плен за грабливците. Така да „кријат“ дека нешто им е се додека не биде предоцна. Не го капи и само чувај му го живеалиштето колку можеш почисто, посуво.
Фала ти многу јас прв пат чувам и е само 5 месеци и незнам уште како шо па затоа прашувам го бришам со влажни марамици за морски прасина
Сѐ како што ти пиша погоре Космик, немој да го бањаш, не сакаат воопшто, чисти редовно само, чиста и сува пилевина, тоа е доволно. 10 години. Нашево има 6, детево само се стресува да не му бидне нешто, ептен е врзана со него, се надевам ќе поживее.