Моцарела-рецепти

Дискусија во 'Рецепти' започната од Dog-lover, 28 февруари 2013.

  1. Dog-lover

    Dog-lover Популарен член

    Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    1.508
    Допаѓања:
    3.736
    Пол:
    Женски
    знаете ли некои рецепти со моцарела ако темава е глупа или дупла одма канта :rofl:
    моцарела-салата

    2 домати ги сечкате на кругови и сечкате парчиња моцарела и ги редите во чинија ги попрскувате со маслиново масло пипер и сол и ствате малце босилек по желба

    пилешки гради со моцарелa, тава ставате масло и пржите колбаси сечкате и црвен кромид и пршите(може и сунка и др сувомеснати прозиводи ама мене ми е убво со колбаси и кромидот е благ не мириса !!) на пилешките гради им сечете ко џепце и ги полните со смесата од тавата и ги попрстувате со вагета маслиново масло сол пипер и малце бело вино и ги ставте 20 мин на 205 степени
    потоа правите сос 2 домати им сечете икс и ги свате во врела вода 1 мин и потоа ги стават во ладна вода (за да не се сварат) и ги лупите ги сечете на пола и ги ваѓате семките и ги цечкате потоа ставате 1л сенф попрскувате маслиново масло сол,пипер и ставате сечкан магданос и сево ова го мешате и го ставате врз пилешките гради

    топчиња моцарела

    сечкате моцарела и ја мрцкате во јајца и во лебни трошки ( купете лебни трошки и во нив изрендајте малце кашкавал и исечкајте дршките од магдоносот) и испрезте ги ставете ги во цинија и одстрана можете домашен кечап и да си мрцкате или купете томато сос

    преубаво е гледав од kitchen boss и ја натерав мајка ми нешто да направи
     

    Прикачени фајлови:

    На tace73 и mims-89 им се допаѓа ова.
  2. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.034
    Јас си правам салата со моцерала според мој измислен рецепт :lol: Количината на состојките е по желба, јас ставам марула, варена пченка, пилешко бело месо ситно сецкано сварено, моцарела, домат и сето тоа го мешам, попрскувам со маслиново масло, зачинувам со оригано, копар, сол и шарен мелен бибер и балсамико или цеден лимон. Салатата е лудница.
    Некогаш додавам и сос 1000 острови, и така е многу убаво.
     
    На joy1, tace73 и Dog-lover им се допаѓа ова.
  3. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.277
    Допаѓања:
    5.155
    Обично ја користам за сосови ама супер поминува и со исушено лебче или во салата, пица, печурки...

    Многу сакам сирења и врв ми е сосот за тестенини со 3-4 вида на сирења (зависи што имам по дома). На загреано масло пропржувам 1 чешне лук па додавам сецкани на ленти свежи печурки кои ги пропржувам со малку оригано, па додавам павлака за готвење, моцарела, кашкавал, горгонзола или рокерфорт и сирен намаз некој. Гледам да се 2 вида тврди и 2 вида меки сирења за да смесата ја добие потребната густина иако се се стопи скоро на крај.
    Преубав сос за сите видови тестенини.

    Кај потпечените слани палачинки одозгора ставам моцарела и потпекувам во земјено мало тавче во релна на кратко колку да се стопи моцарелата.

    На исушено лепче, го премачкувам со путер, лукче, солам оригано и одозгора редам парчиња моцарела и ги потпекувам кришките. Преубав доручек за на работа :$

    Салата - сецкам марула и спанаќ, па додавам парчиња пршута и моцарела. Зачинувам со малку сол, сусам и балсамиран оцет

    Моцарелата ја ставам и во сите видови на пици....

    Не ми текнува др. колку за инфо- моцарелата се прави од млеко од биволица чија масленост достигнува до 7% за разлика од обичното кравјо кое има 3,2% масленост.
     
    На Annath, mims-89, karenin и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. ane.bella

    ane.bella Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    2.119
    Допаѓања:
    17.739
    Пол:
    Женски
    Моцарела нај често ја користам за пица или сосови за тестенини, ама нај многу дома сите обожаваме пилешко со пармезан и моцарела,еве рецепт

    Chicken parmesan

    2 тегли доматен сос за тестенини- јас користам купечки,немам домашен :)
    4-5 парчина пилешки стек( тепани со чеканче )
    Моцарела,пармезан,презла,јајца,сол,вегета,црн бибер и масло

    Во презлата се ставаат зачините и пармезанот.потоа стекот се брбела во таа мешавина и потоа во маткано јајце.се пржи во загреано масло но не скроз да се изпржи,туку колку да фати коричка, околу две-три минути од страна. Во подлабок сад за печење се тура од доматниот сос и се реди стекот а врз него парчиња моцарела и се дотура сосот.се печи околу 20 мин.или дури да се зготви месото.
    Пре убаво е за со шпагети,пробајте го нема да зажалите :D Ветувам!
     

    Прикачени фајлови:

    • image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      22,7 KB
      Прегледи:
      664
    • image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      312,9 KB
      Прегледи:
      663
    • image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      16,6 KB
      Прегледи:
      664
    • image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      15,8 KB
      Прегледи:
      663
    На tace73 и hermosa им се допаѓа ова.
  5. wolf4e

    wolf4e Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јануари 2010
    Пораки:
    2.285
    Допаѓања:
    1.884