Wow женска секоја чест. Не бе малце е. Моеш и до кај 60.000 чекори, шо ќе ти фали. Вака коа те глеам срам ми е. А само трчаш, пешачиш и на планина идеш или и вежби други правиш? Вака со трчањево сигурно има резултати добри, ајде пофали се. Знаеш шо ме интересира највише мене. Стомак убав дали се праи?
Си вежбам и со тежини дома и денес као требаше за цело тело ама нозеве ги потепав цел ден и реков ај батали. Сабота ми е стандард за долго пешачење и трчање, а другото ако имам сила. За стомак кај мене нема нешто ефект, барем не сум приметила, ама на нозе машала има. Листовите особено, почнаа на муда да ми личат од позади.
Како бе нема ефект? Мислев со трчање највеќе би се топело таму. за листовите очекувано, ја па и вака иам листови ама можам да замислам па вака коа трчаш редовно како се формираат. Ти атлета ќе се напраиш ептен.
Кај мене почна струкот повеќе да доаѓа до израз од трчањето. Затоа листовите имаат уште многу за да личат на муда како кај @Munchmallow20
Неделава требаше да ми биде тајм аут за да фатам појако од понеделник ама шудапраам, ми се трча. И да видам до кај сум што сум. Бај да уеј...имам да се пофалам оти ова темпо (6:20-6:30мин/км) ми е офишали лесно темпо. Претходно за исто време трчав иста дистанца АМА нозете ме болеа веќе после пола, се мачев со дишењето, а сега немам гајле. Идемо напред
Вчера: 6 км. брзо пешачење 35 минути тренинг за цело тело од платформа на Милана. Денес: 8 км. пешачење.
Вчера поминав 9 км на точак. Потоа вежбав дома 45-50 минути: се задржав на стомачни, грбни вежби и на вежби за кукови. После тоа направив една лабава прошетка од околу 2 км.
Ако одиш во теретана има доста вежби од справи па се до сајли и тегови. За дома најефикасно е да се креваш на вратило ама со дланките нанадвор и на што пошироко да се држиш т.е растојанието на рацете, за да те мава на грбот повеќе отколку на бицепс. Исто и стандардната, ќе легниш на гради скроз право, рацете позади ќе ги вкрстиш или на врат ќе ги ставиш и ќе се креваш отсечно со поголем интезитет.
Денес: 8 км на точак 1ч вежби дома-90's aerobic Бидејќи денес подолго го шетав кучето, т.е. тоа мене ме шеташе, нозеве ги осетив уморни, па трчање и скокови во место не правев многу (обично бар 15 минути правам).
Еве дел од видеата кои сум ги користела: Обавезно склекови (јас правам женски, на колена), planks, варијации на овие две .. Последниве години не правам на вратило, иако имам дома зошто не ми е соодветна висината. Направено е повисоко според висината на син ми. Искрено, никогаш не сум се дигала на вратилото, не можев, дури ни кога имав кондиција и мускули, кога бев помлада. После заради калцификат во рамото ми рекоа да не го оптеретувам со тежината на телото многу тоа рамо, така да не ризикувам.. Некои вежби со мали тегчиња исто ангажираат мускули од грбот, посебно од рамениот појас, така да и такви видеа користам.
А да, правам одмор обавезно! Во вторник вежбав, па среда не вежбав и вчера вежбав. Денес пак нема да вежбам. Викенодов се надевам сабота или недела ќе вежбам пак. Вакво вежбање по саат, саат и нешто, успевам максимум 3 пати неделно, а некогаш само двапати. Мислам дека е доволно. Сум пробувала да вежбам 20-30 мин. 4-5 пати неделно, ама не ми одговара. Прво не ми дозволуваат обврските секој ден да вежбам, второ кога го вежбам само дел од телото (да речеме еден ден раце и горен дел, друг ден нозе и долен дел) се осеќам како да не сум извежбала убаво, како да сум забушавала. Или како еден дел да ми е раздвижен па дури и преморен, а другиот дел од телото сеуште нераздвижен, занемарен. Навикната сум да правам по мин. 45 минути вежби, за цело тело, 2-3 пати неделно. Кога бев помлада вежбав 5 пати неделно по 1 ч или 45 мин, заради проблеми со сколиоза и ми е прејдено во навика. Истотака не можам да вежбам наутро (I'm not a morning person ). Најдобро ми е меѓу 5 и 9 ч да вежбам, откако ќе го сварам ручекот, зошто тогаш имам повеќе енергија. Исто не можам и доцна навечер да вежбам, ме расонува. Вчера тука утнав, вежбав кон 10 ч и после се мачев да заспијам. Точакот го користам и во деновите на одмор зошто ми е превоз за на работа во топлите месеци и зошто ортопед ми препорача да возам точак без отпор заради подобра циркулација во коленото и успорување на артритичните промени. Нон-стоп кажувам дека само кога се движам, кога редовно спортувам тогаш ништо не ме боли. Ниту рбет, ниту колено, ниту нозе... Не ми е проблем и да се препотам и да е жешко и да малку ми се воспалат мускулите наредниот ден. Само недвижењето ми е проблем. Кога не вежбам, се почнува да ме боли
Ако се работи за апликацијата Strava, пресметката на вкупно поминатите километри/метри не би требало да ги намалува, сите се бројат, без разлика што не се обоени со иста боја на мапата. Можеби знаеш, од пред некоја година ја надоградија за да не ги покажува на мапата првите и последните метри за јавноста и другите корисници, а за тебе ги покажува ама се во друга боја. Тоа е за заштита на твојата приватност и за твоја безбедност. За да не може некој да дознае каде живееш, работиш, да ти ги следи навиките и да го злоупотреби тоа или да те демне. На пр. ако вртиш кругче и стартот и целта ти се исти, баш вака ќе ти покаже на мапата - со почетниот/последниот дел во друга боја. Најдобро е да не ги објавуваш мапите со скриншот, зошто вака ја објавуваш целосно рутата, како што ти ја покажува на твојот личен профил.
Јас стагнирам малце со трчањево. Ама ништо не ми смета како жешко време. Сабајле пред 8 излегов и веќе беше 25+ степени. И џабе, морам побавно да трчам инаку вријам. Инаку си земав елек/ранец за трчање (hydration vest) од Али и преубав е за тие пари Деновиве ќе трчам со него негде поуџум малце.
Сношти грб и бицепс. Вежби нема да пишувам, ги имам пишувано порано. 1.45мин. Понеделник продолжуваме со раце.