@poenta Албулена и Мерита се албански имиња (првото е топоним, второто од албански збор), не се муслимански. @Fallen.Angel Освен Алена (што гоогле го дава како руско) и Аделина(не знам потекло) сè друго од имињава наведени се од албанско/илирско потекло, што не мора да значи дека се муслимански ( пример Елвана Ѓата пејачката е албанка-католик)
Мислам дека имам напишано некаде низ темава, Дилара ми е најубаво женско муслиманско име. А и Еда ми се допаѓа. Звучи edgy и модерно.
Дилара сега и тука го зачестија. Само што правилно се изговара Диљара а не ДиЛара И тоа ми беше едно од омилените но... Има многу Турски имиња кои не ги изговараат тука како треба, затоа сакам некое име кое и е турско и е лесно за изговарање Пример Oykü е мн убаво но не е за кај нас
Дариа, Ирис, Илма, Мелиса, Далила/ Делила и оние постарите ама и почести Медина, Аделиса, Адиса, Аиша/ Ајша.
Ајљин, Мејљан, Хаљиме, Есра, Исра, Мелина, Инара, Веса, Зејнеп, Џанан, Азра, Зулејха, Туана, Есма, Амра, Амела, Нурај, Амила, Амељи....