Чекајте ова за кутиите е само за Скопје?, барем јас така разбрав Дали за другите градови си е истата адреса или? Инаку баш прашував во пошта 18 ден е плико да го пратиш Јас имам 12 плика
глупости, ние од другите градови каде да праќаме, да поставеа барем и кај нас кутии, или само од скопје треба да се добитниците ццц, па стварно не се фер
Знае ли некој дали треба да се пишува на предната страна адресата на наградната игра? Ме буни тоа што ќе ги оставиме во кутии а треба ли адреса да се пише?
Нека ја има адресата на наградната игра, што е битно... Да речеме си планирала да го пратиш по пошта, па си ја видела кутијата па одиш и си го ставаш во кутијата... Ништо страшно ако си има адреса...
Дали јас сум единствената што не собира фискални сметки и не се надевам на стан? Сите околу мене собираат и толку се надеваат дека токму нив ке им се падне станот Цело време кога одам било каде и ми дадат фискална сметка трчаат по мене, ај ако не собираш дај ми ја Пред некој ден другарка ми во кафич одеше по масите и собираше Ајде може на некоја феминка ке и се посреќи
Конечно баба ми успеа да се вклучи на Скајп и потоа ја слушав едно 45 минути како се туфка и нервира зошто син и на комшиката имал дуќан и сите останати сметки и ги давал неа. Не можев да не се насмеам, иако жената беше видно вознемирена. Бар ќе си имаат занимација луѓево, ако ништо друго... Иако си претпоставувам нели дека од почеток се знае кој ќе е добитникот.
Верувам дека многу граѓани собираат фискални сметки за наградната игра.И јас сум меѓу нив.Но,повеќе верувам дека само некои "предодрени среќници' ќе бидат на списокот на добитници.Гром не удира во коприва зашто боцка.Ако некој би бил толку среќен и моќен,сам ќе си го овозможи тоа што му е потребно.Нема да трага по среќата на овој начин.
Абе станот се знае дека веќе е одредено на кој ќе се падне, затоа многу не се секирам. Ама има ваучери по 100-200 евра, еве не сум многу лакома, еден ваучер нека ми дадат доста ми е... Бевме во кафана со милиот минатата недела и му ја земав фискалната. Ми вика: Што ќе напраиш кога ќе ти се падне станот? Јас му викам: Ќе се мажам! Па нека му ја мисли сеа...
На следниов линк на државна лотарија има објаснето за играта (учество, прашања, извлекување и награди) http://loto.mk/nagradna/ Мене ме интересира колку чини обично плико бело без марка од 16 ден.??? (во пошта ми дадоа плико со марка и чинеше 16 ден, а некоја од феминките спомна дека во пошта плико обично бело е бесплатно) Јас ќе ги носам во кутиите на плоштад па ако има некаде поефтини пликоа да не плаќам поштарина пишете.
Не ми се верува, се потепа народов за фискални, мислиш станови се дава 1000 месечно, па сите ќе земат. Вчера на бензинска еден човек купуваше неколку артикли и почна да и се дере на продавачката да му ги куцала посебно сите Јас не можев да поверувам што гледам Страшна работа, ајде во ред е кога веќе купуваш потребни артикли и се собираат сметките да ги пратиш и да се надеваш, ама да тераш да ти куцаат посебно, да собираш од земја фрлени сметки, да идеш по леб од еден маркет, по јајца од друг и по путер од трет, наместо од еден, поради повеќе сметки е тоа е стварно бедно и смешно. Каде после сакаме да сме во Европа, немамe ни култура ни достоинство, ќе се потепаме за нешто кога се дава гага. Ја подржувам награднава игра единствено од аспект на тоа што граѓаните самите се финансиска контрола, така да си ја бараат сметката и нема затајување данок. Од друга страна не знам баш колку е сево ова добро зашто многу мали продавнички и тезгаџии кои едвај преживуваат од таа работа и реално не даваат фискални секогаш, ќе бидат сега избегнувани, а тоа значи многу пропаднати мали бизниси кои едвај стојат на нозе и уште поголема невработеност. Не сме ние криви толку се можностите во државава, нема секој капитал за нешто поголемо. Сега ќе прават растур маркетиве кои се поголеми, кој имал пак да има, кој нема пак да нема. Не знам од една страна е добра работа, како што реков за регулирање на плаќање данок, ама од друга пак и има негативни страни. Видов пред некој ден една жена како од земја се наведнува пред маркет да земе сметка што му падна на еден човек кој излезе. Абе бедно до немај каде, се срамам што делам воздух со такви ситни души.. Не сме ние за Европа, стварно не сме. Сега сите праќаат, а кога ќе се падне ќе викаат наместено. Епа ако сметате така ич не праќајте, или не е на вас и наместено. Не ми смета да се учествува, ама цивилизирано. Вака потепување за сметки и целодневно оптеретување за истите е смешно и жално за еден народ што сака да напредува.
Во право си Карина8 те поддржувам за постот луѓево ќе се потепаат за сметки. Истото денес ми се случи и мене на каса , на една жена и фалеле сметки па ја тераше касиерката едно по едно да и куца кај се створи гужва ради неа после па ги бараше и од другите луѓе што не собираат сметки. Не ми се верува мн мн дека ќе падне на некој поштен граѓанин се мислам дека е наместено јас не собирам али баш ме интересира кај ќе падне
Доколку пликата со фискални сметки ги пуштам директно на пунктот на Државна лотарија на Македонија,пликата треба да бидат со таксена марка или без
Јас не мислам дека е негативна работа што ке им опадне прметот оти не даваат сметки, па уште и ке ги жалиме. Секое недавање на фискална значи и неплаќање на данок. Тоа значи дека парите што можеле да влезат во државна каса и од нив да се купат книги, да се гради нешто, да се намалат лекови, значи било што, ке останат кај дуќанџијата. ЗНачи тој, досега си го полнел џебот, а во маркетите ем се поефтни производите, ем данок плаќаат. АКо не плаќа данок, нека пропадне. Значи, ако пишува една сметка 1000 денари, на која ти си платила 18% данок, 180 денари наместо во каса, си му ги дала бакшиш на продавачот. И досеа од од 5мина како тебе, си вадел дневница плус. Не ги жалам, маалски дуќани се налапаа пари, а касиерките за 8000 ке работат.
Таксена марка во секој случај не ти треба... Аман бе, основни работи се ова. А ако не праќаш по пошта поштенска марка не треба, зошто да плаќаш поштарина, ако не ги користиш услугите на пошта?