Темава ја отварам бидејќи не сретнав иста таква, ако има слободно модераторите нека го преместат мислењето во истата.... Втора бременост и пак го поминав терминот, 40 +4 сум, уредна бремност.... Првото дете го родив 14 дена плус од терминот, во 42 недела, фала богу сѐ беше во ред, а и лесно поминав, со провокации.... Овие денови имам изразени контракции, некогаш болни, неправилни и непостојани, со болка во половина, ама процесот никако да започне... Капак на сѐ, деновиве имавме и несреќен случај во семејството, почна страв и нервоза и нестрпливост да ме фаќа нелако, после сум на контрола, па да видиме.... Некоја со слично или исто искуство?
Ја,родив 16дена над тернин со индукција у вена Не се плаши се ке биде добро Скали,пешачење ,топка купка Ако не и провокацијата е ок
Второто ми надмина термин за една недела, од што имав страв од провокации се живо и диво испробав за да се стартува процесот. Докторот ми направи membrane sweep, да го размрда бебето, а јас пешачев, вежби правев, чај од лист од малина пиев и масажи на одредени точки и на крај јадев урми прелеани со рицинусово масло и процесот не само што почна, него и многу брзо заврши, ако со син ми траеше ден и пол скоро од почеток на болки, овде од први контракции до пораѓај беше околу три часа.
Како ги правеше урмите со риц. масло? Тој чајот го има ли да се купи и колку шолји пиеше на ден? И како се изведуваат масажите, ги има ли онлајн? Благодарам за споделеното досега.
Чај од лист од малина има во билните аптеки, јас од Матија го земав, има и онлајн, по една чаша пиев. Три до четири урми ги преливав со лажичка рицинусово масло и во текот на денот ги јадев по малку, има лаксативен ефект што може да ги поттикне контракциите, но не сите го препорачуваат, така да сепак треба претпазливост.за овој метод, јас од овој линк се водев, тука има и инструкции за масажи на одредени точки од телото, како и други методи: https://www.baby-chick.com/naturally-induce-labor/
@ALISA0000 ти почнаа ли природно болките или само со провокација роди? Јас уште ништо, а 41 +3 сум, во четврток влегувам во 42 недела.... Во дилема сум до кога да чекам, до четврток сигурно, ама што ако и тогаш немам болки.... Првото го родив 14 дена после терминот, ама почнаа слаби менструални болки, веќе бев отворена 2 - 3 прста кога отидов во болница и до вечерта со провокација родив.... Стара акушерка вели дека имало случаи и 16 дена пред или после термин да се роди детето, да не брзам со провокации, сега во моментов не сум отворена воопшто, рече др и да ми стави провокација нема да фати.... ЦТГ и ехото ми се уредни, одам на редовни контроли, ама од друга страна и ризикот се зголемува со секој поминат ден.....
Без болки бев 2см отворена од 33гн Прва контракција 8.20 во 12.10 држев бебе у раце Колку дена над темин си 10?
Да, десет дена, 41 +3,иако сега др го помести за 1 ден плус, 4.09,ама тоа и ништо не менува, така рече.
Не му се плаши ако тргне сам пораѓај ок ако не ке стават провокација ало и тоа не успее царски Нелало ке испадне коа останало внатре вечно опушти се несвесно кочиш пораѓај кога си стегната Ајде наполни када со топла вода лежи подолго пешачи, чучњеви може ке тргне