40% од нето плата, се исплаќа еднаш годишно, најдоцна до 31.12 во тековната година, ако сте биле во неприкнат работен однос кај ист работодавач најмалку 6 месеци во тековната година.
Знам тоа, но нели има некоја горна и долна граница ? Ако земам 40000 плата, 16000 ќе треба к15 да ми дадат?
40% од просечна плата е ми се чини. Нема врска колкава плата земаш со износот на к-15. Кај нас во фирма сите земаме исто, минималната вредност, лани беше 9600, годинава гледам над 10 ќе биде. Маж ми сите по 12 илјади земаа. Не знам по кој основ тоа.
А колку е просечна нето плата моментално? Мене поточно ме интересира колку најмногу може да ти пуштат?
Сега видов сум испуштил да наведам просечна нето плата, значи основица за исплата на регрес за годишен одмор (К-15) е просечната нето плата исплатена по работник во Македонија за последните 3 месеци, со други зборови просечната нето плата во време на исплаќање на К-15 според Државен завод за статистика на Македонија.
10.088 мин. 15.000 мак., но ако фирмата има волја може и поврќе да пушти, со тоа што на износот над 15.000 треба да плати 11.11 % п.д.
Dali mi slediva k15, 8,5m bev na boleduvanje so patoloska bremenost i sega sum na porodilno otsustvo veke 8m?