https://skopje24.mk/i-pokraj-krizata-rabotodavacite-imaat-obvrka-da-isplatat-k-15/ Законски сите ги следува К -15.
Ако си пријавена во фирмата и работиш мин. 6месеци ќе добиеш. Но, ако си под договор на дело не те следи. Ако не објаснив доволно слободно прашај
Со договор на дело не ви следува к 15. Но можите преку тужба да барате за последните 3 години, за се што ви следува по закон и по колективен договор. Пишетеми во порака, стручно да ви објаснам
Едно е договор на определено, сосем друго е договор на дело. Вашиот сопруг сигурно е со договор на определено и во тој случај му следува.
Мора да е договор на определено Бидејќи право на к-15 земаат тие што се на неопределено или на определено.
Дали ако дадеш отказ (не спогодбено,туку отказ), а си работел во една фирма 9 месеци, регуларно пријавено, следува к15 ?
Дали следува К15 и во приватните фирми што работат со добивка? Дали мора да исплатат или препорака е да исплатат?
јас бев на породилно од 1ви август 2019 до 22септември 2020 1 месец бев као сум се вратила на работа и добив отказ. Си зедов и к-15 притоа еден месец пред тоа бев невработена
Pocnav da rabotam vo juni mesec I sega vo dekemvri napraviv 6 meseci sto znaci mi sleduva k15 megjutoa firmata vo koja se vrabotiv veke isplatila k15 za 2020g. na site vraboteni uste pred da se vrabotam jas. Sega prasanjeto mi e dali firmava ke mi isplati samo na mene so ogled deka veke ima ednas pusteno regres za ovaa godina?