Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Надомест за годишен одмор к 15

Дискусија во 'На работното место' започната од vinozito1, 24 јуни 2014.

1. december

december Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    42
    Дали ќе може некој да ми помогне, вака значи напуштам работа требаше да ме одјават на 1ви јули ама нз од каде испадна дека книговодство одело на одмор од 28ми а ќе биделе на одмор до 5 јули, па да ме одјават на 27ми за на новата работа да ме пријават истиот ден, е сега го прашав газдата дали ќе ми биде исплатено К_15 од кај нив бидејќи сум 6 месеци ми рече дека не ме следувало и дека ќе треба к15 новата фирма да ми исплати... Е сега малку тука се збунив.. Да не останам без к15 од никаде...

2. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    65
    Pa toa i im e celta da ne ti isplatat K-15 ,a ne deka ke odat na odmor bas na 28.06,vsusnost i ne moze celo knigovodstvo istovremeno da odi na odmor,mora nekoj da im gi vodi delovnite knigi...ako vejke imas najdeno nova rabota i tie te prijavat uste istiot den 27.06 ili 28.06,togas do nova godina ke napravis tamu 6 meseci i od tamu ke zemes K-15,ako tie te prijavat vo ponedelnikot na 01.07 ,togas od nikade nema da ti sleduva K-15

На december и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  3. december

december Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    42
    Znaevvv, bezobrazni... Vo firmata sum 10 godini... Ova e dnoto sto go dostignaja...

4. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.466
    Допаѓања:
    11.420
    Дури и да одат на одмор, може унапред да те одјават. Значи да појдат во аврм на 27.6, ама да стават во датум на одјава 1.7.
    Ако те одјават на 27ми од сегашнава, побарај од новата фирма да те пријават на 28ми за од кај нив да може да земеш к-15.

На december и Spidy им се допаѓа ова.
  5. @ceci11

@ceci11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    1.529
    Допаѓања:
    1.658
    Дали ќе пуштат к-15 за вработен во маркет кој е вработен таму 6 месеца??

6. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    2.150
    Да, освен ако маркетот работи со загуба.

7. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.961
    Кога се исплаќа к15?

8. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    2.150
    Од 1 јули до 31 декември. Самата фирма одлучува.

На @ceci11 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mamma998

Mamma998 Нов член

Се зачлени на:
    28 мај 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Ме интересира дали даваат к15 на жени кои што од породилно, отишле на одмор и пак на породилно или зависи од фирмата како ќе одлучи?

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.359
    Допаѓања:
    13.335
    Се додека си вработена повеќе од 6мес и фирмата не е во загуба, ти следува. Не е битно и да си била на породилно цела година. А одморот се рачуна како да си била на работа, плата се зема за тој период исто како да си работела.

11. Kate.m23

Kate.m23 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2016
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    51
    на боледување сум од 28.06.2024 (и после 28.07 више на патолошка ) зајули добив плата од фирмата.

Ме интересира дали ми следува к15 да не можат по некој основ да ми го скратат

И дали на сите вработени во фирмата мора да им се исплати еднаков к15 или можно е и помалку мене да ми пуштат(минатата година фирмата си определи повеќе од минималниот к15 да даде па затоа ме интересира дали на осганатите вработени може да им пушти повеќе а мене помалку со оглед на тоа дека сум на патолошка

12. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.281
    Допаѓања:
    7.392
    Ќе ти се исплати к15. Исто колку и на сите.

На theowndemon и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  13. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    4.717
    не може тебе да ти намалат баш, к-15 се исплаќа исти износ за сите вработени, иначе ти следува да, не можат по ниеден основ да не ти пуштат или да ти го скратат

14. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    1.193
    Колку се исплаќа к-15 и кога отприлика се добива? Предуслов е да си 6 месеци во фирма така?

15. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    4.717
    услов е да си 6 месеци, ама во тековната година, има утврден минимален износ, а може да исплатиш и над тоа, кој колку сака, кој колку може:D под тоа не можеш, освен ако фирмата не работи со загуба. до 31 ви декември мораат фирмите да исплатат К-15, некои исплаќаат и порано

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  16. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    2.150
    К-15 се исплаќа онолку колку ќе се договорат преставниците на фирмата/претпријатието (Директорот/Управниот одбор/Владата) и работниците (Синдикатот) и изнесува (ако работи со добивка) најмалку 40% од просечната плата во последните три месеци (приватен сектор), но може и помалку (ако работи со загуба)/30% од просечната плата од претходната година (јавен сектор) се исплаќа од 1 јули до 31 декември, за датумот одлучува фирмата/претпријатието.
    Услов е 6 месеци во годината кај ист работодавач, може и со прекини (не е како кај здравственото осигурување 6 месеци непрекинато).

На Anaroz1, bookslover и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  17. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    1.193
    Фала ви @МитеМен и @Anaroz1. Немав појма отприлика колку исплаќаат зошто лани работев во приватен сектор и ни исплатија околу 15к што ми се виде малку малце според тоа дека луѓе земале по 18 или 20к.

18. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    4.717
    отприлика толку е минималниот

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    1.193
    Јасно, фала ти :)

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    7.465
    Здраво работев во државна институција до крај на август. Секако имам 6 месеци без прекин. Дали ми следува к-15? Бидејќи веќе не работам таму? И пример ако не ми исплатат до 31би декември, дали имам шанса за приговор? И каде да се информирам за ова