Надомест за годишен одмор к 15

Discussion in 'На работното место' started by vinozito1, Jun 24, 2014.

1. december

december Истакнат член

Дали ќе може некој да ми помогне, вака значи напуштам работа требаше да ме одјават на 1ви јули ама нз од каде испадна дека книговодство одело на одмор од 28ми а ќе биделе на одмор до 5 јули, па да ме одјават на 27ми за на новата работа да ме пријават истиот ден, е сега го прашав газдата дали ќе ми биде исплатено К_15 од кај нив бидејќи сум 6 месеци ми рече дека не ме следувало и дека ќе треба к15 новата фирма да ми исплати... Е сега малку тука се збунив.. Да не останам без к15 од никаде...

2. Coece

Coece Истакнат член

Pa toa i im e celta da ne ti isplatat K-15 ,a ne deka ke odat na odmor bas na 28.06,vsusnost i ne moze celo knigovodstvo istovremeno da odi na odmor,mora nekoj da im gi vodi delovnite knigi...ako vejke imas najdeno nova rabota i tie te prijavat uste istiot den 27.06 ili 28.06,togas do nova godina ke napravis tamu 6 meseci i od tamu ke zemes K-15,ako tie te prijavat vo ponedelnikot na 01.07 ,togas od nikade nema da ti sleduva K-15

december and Mumoftwo30 like this.
  3. december

december Истакнат член

Znaevvv, bezobrazni... Vo firmata sum 10 godini... Ova e dnoto sto go dostignaja...

4. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Дури и да одат на одмор, може унапред да те одјават. Значи да појдат во аврм на 27.6, ама да стават во датум на одјава 1.7.
    Ако те одјават на 27ми од сегашнава, побарај од новата фирма да те пријават на 28ми за од кај нив да може да земеш к-15.

december and Spidy like this.
  5. @ceci11

@ceci11 Истакнат член

Дали ќе пуштат к-15 за вработен во маркет кој е вработен таму 6 месеца??

6. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Да, освен ако маркетот работи со загуба.

7. Chimera

Chimera Популарен член

Кога се исплаќа к15?

8. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Од 1 јули до 31 декември. Самата фирма одлучува.

@ceci11 likes this.
  9. Mamma998

Mamma998 Нов член

Ме интересира дали даваат к15 на жени кои што од породилно, отишле на одмор и пак на породилно или зависи од фирмата како ќе одлучи?

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се додека си вработена повеќе од 6мес и фирмата не е во загуба, ти следува. Не е битно и да си била на породилно цела година. А одморот се рачуна како да си била на работа, плата се зема за тој период исто како да си работела.

11. Kate.m23

Kate.m23 Истакнат член

на боледување сум од 28.06.2024 (и после 28.07 више на патолошка ) зајули добив плата од фирмата.

Ме интересира дали ми следува к15 да не можат по некој основ да ми го скратат

И дали на сите вработени во фирмата мора да им се исплати еднаков к15 или можно е и помалку мене да ми пуштат(минатата година фирмата си определи повеќе од минималниот к15 да даде па затоа ме интересира дали на осганатите вработени може да им пушти повеќе а мене помалку со оглед на тоа дека сум на патолошка

12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Ќе ти се исплати к15. Исто колку и на сите.

theowndemon and Anaroz1 like this.
  13. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

не може тебе да ти намалат баш, к-15 се исплаќа исти износ за сите вработени, иначе ти следува да, не можат по ниеден основ да не ти пуштат или да ти го скратат

14. bookslover

bookslover Популарен член

Колку се исплаќа к-15 и кога отприлика се добива? Предуслов е да си 6 месеци во фирма така?

15. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

услов е да си 6 месеци, ама во тековната година, има утврден минимален износ, а може да исплатиш и над тоа, кој колку сака, кој колку може:D под тоа не можеш, освен ако фирмата не работи со загуба. до 31 ви декември мораат фирмите да исплатат К-15, некои исплаќаат и порано

bookslover likes this.
  16. МитеМен

МитеМен Истакнат член

К-15 се исплаќа онолку колку ќе се договорат преставниците на фирмата/претпријатието (Директорот/Управниот одбор/Владата) и работниците (Синдикатот) и изнесува (ако работи со добивка) најмалку 40% од просечната плата во последните три месеци (приватен сектор), но може и помалку (ако работи со загуба)/30% од просечната плата од претходната година (јавен сектор) се исплаќа од 1 јули до 31 декември, за датумот одлучува фирмата/претпријатието.
    Услов е 6 месеци во годината кај ист работодавач, може и со прекини (не е како кај здравственото осигурување 6 месеци непрекинато).

Anaroz1, bookslover and Mumoftwo30 like this.
  17. bookslover

Фала ви @МитеМен и @Anaroz1. Немав појма отприлика колку исплаќаат зошто лани работев во приватен сектор и ни исплатија околу 15к што ми се виде малку малце според тоа дека луѓе земале по 18 или 20к.

18. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

отприлика толку е минималниот

bookslover likes this.
  19. bookslover

Јасно, фала ти :)

Anaroz1 likes this.
  20. Selena01

Selena01 Популарен член

Здраво работев во државна институција до крај на август. Секако имам 6 месеци без прекин. Дали ми следува к-15? Бидејќи веќе не работам таму? И пример ако не ми исплатат до 31би декември, дали имам шанса за приговор? И каде да се информирам за ова