Devojki ako moze pomos ... Rabotev vo istata firma ovaa godina od januari do juni-juli neznam tocno koga na pola rabotno vreme( 20h nedelno), potoa do sredinata na oktomvri bev na polno rabotno vreme (40h nedelno ). Dali vlijae toa sto bev nekolku meseci na pola rabotno vreme osigurna? Kako da znaam dali mi sleduva k-15?
Оваа година газдата пуштил к-15 без никој да знае,не побара назад знае дека нема да ги добие,заслужени ни се Муабетот ми беше ни ја пуштил пола па до НГ уште по пола,дали постои веројатност да не мора тие пола да ги пушти???Мислам дека мора но не сум сигурна.
А дали следува за нас што бевме на породилно? Јас и уште две колешки бевме на породилно од јануари до октомври, тоа значи дека нас не ни следува?
@mal.ecka Мора да ви го исплати во целост. Мене чудно ми е што пола ви пуштил, ама во секој случај мора минималната сума, односно 8760 да ви биде исплатена до 27 Декември. @lovepotion Мислам дека ви следува. Кај мене една колешка што отиде на породилно во Април зема к-15.
@starfish по се изгледа е работа на избор. Дали сака газдата да ти пушти или не. И јас познавам жени што биле на породилно од мај, значи немаат шест работни месеци а сепак земале к-15. Во секој случај е неправедно.
Над 12 вработени сме кај истиот газда па најверојатно сакал да си олесни да не ги пушта сите оддеднаш,тоа е наше мислење.
@starfish велиш дека до 27 треба да биде исплатен к15,денес сме 27 а мм нема земено к15 значи ли дека нема да му исплати јас мислев дека до 31 е рокот за исплата.
Може да ве исплати и помалку од минимумот ако е во минус фирмата или ако се согласи синдикат или ако нема синдикат, претставник на вработените.
Леле 31,12 уште немам к-15 на сметка...на боледување сум и патолошка сега отворив па да не има нешто тоа врска...иначе година ипол сум во фирмата...се чудам како може да не пушти а толку се строги казните???
Исто е и на запад... Само големите фирми каде што работниците се под синдикат, особено градежните фирми Америлки даваат секое лето по 4000-7000 долара за одење на одмор на секој вработен. Ама во помалите нема такво нешто.