Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Надополнување со вишок фискални сметки

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Chimera, 18 јуни 2022.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.375
    Допаѓања:
    103.131
    Ако во една фамилија сите кои пазарат ги собираат сметките на куп, па после ги скенираат на кој како му фали, и тоа е крадење? Чисто ме интересира зошто претеруваш @WildMk еве искрено ти кажувам. Јас сум пазарела, тоа е мој данок, данок кој го плаќам јас лично со и така огромните суми, цени и слично, и сега тој данок сакам да го дадам на еден на друг, што има тука нелегално да ми е да знам, ако не ги земам јас тие пари ќе ги земе некој друг без да се помачи и телефон да уклучи, јасно ти е? Поарно колегата или мајка ми да ги земат. Малку повеќе се замараш со туѓите џебови.

На Lianna Anna, zuto и sj *O* им се допаѓа ова.
  2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    21.206
    А што е разлика дали рецимо татко ми ќе извади 500ка од новчаник и ќе ми ја даде на рака или ќе ми даде неколку големи сметки од кои ќе ќарам 500?
    Во првиот случај не крадам ама во вториот да?

На sj *O*, elimkd и Suze18992 им се допаѓа ова.
  3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.450
    Допаѓања:
    38.491
    Се изнаплачив некни за детето, од секоја можна храна шпагети побара.

Онде милиони од буџет трошат за сметки во кафани, се гоштеваат на наша сметка, ние со 600 ден месечно фискални донирани од друг, сме крадци. Абе ајдее..

На VDT2906, Bitter-Sweet, Lianna Anna и 12 други им се допаѓа ова.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    :rofl:
    Дури ми сте чудни колку коментари имате изнапишано со сериозно објаснување, свртете на хумор дечки
    Баш (y)

На Celltica, Lianna Anna, christinnn и 6 други им се допаѓа ова.
  5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    114.998
    I po fb grupine zenski domakjinki ova se pravi de

6. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    21.206
    Не бе каков буџет. Ние со сметките сме криви што сме му украле шпагети на детево.

На sj *O*, Mantub и kristina.k им се допаѓа ова.
  7. Demi_

Demi_ Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    384
    Каде бе луѓе ви е солидарноста и емпатијата за друга личност што ви вели кнап сум месецов со пари и нема да стасам до лимит ми требаат фискални?
    Оттуѓени и злобни испаѓа дека сте, го краделе буџетот та буџетот(facepalm)
    Тие пари се наменети за тоа, однапред е одлучено колку ќе се излева за народот за овие цели. Сите не скенираат сметки, имаш богата раја на кои 1.8к им е зафрканција за 5мин. им летаат, тие не скенираат а даваат и ајде сега да ги обесиме на плоштад за тоа?
    Друго се жалевте да се укине меркава, ваква била таква била, па една од целите за која се воведе е да се спречи или поднамали сивата економија, да се бараат фискални од купувачите, ама кој да сфати е раб.
    Многу беден народ, ама беден во душите сме постанале, еве читаме на темава.

На Amellie13, VDT2906, Tanjamm и 9 други им се допаѓа ова.
  8. butterfly6223

butterfly6223 Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    1.249
    Не ми е јасно зошто да не споделиме слика со сметка на некој што му фали? Сум купила нешто со мои заработени пари, сум платила данок и тој повраток што ми следи го давам на некој што има потреба за него повеќе од мене. Како е тоа крадење? Тоа е исто ако дадам мои 500ден. пример на некој.
    Ако е ок да се споделуваат такви слики не гледам апсолутно никаков проблем. Реално за мои пари што сакам ќе правам, ни крадам ни па земам некому.

На Tanjamm и sj *O* им се допаѓа ова.
  9. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    3.145
    Леле камо бе да имаше dislike button/"не ми се допаѓа" копче испод сечие мислење (facepalm)

Место да се коментира за насловот на темите на форумов, се дели морал.
    Па зато форумов е и мета на потсмев и треба и да остани.

(Во однос на темава-никој не ве тера да сликате сметки и да ги клавате тука, никој не ви бара повраток со сила. Ако вие можите да си дозволите епа јас не можам :!: и некој тука шо ќе клај сметка/ќе ми прати во порака ми е поќе од добредојдено (fingers))

Олабајте :emo:

На Tanjamm, kockakockica@, Cka и 4 други им се допаѓа ова.
  10. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    21.181
    На државата целта и е да си бараат луѓето фискални сметки за да не се работи на црно и фирмите да си плаќаат данок како што треба. А воопшто не и е битно кој идали после ќе ги скенира сметките, зошто целта заради која и е направена мерката е остварена.
    Не го измислија ова за да помогнат на оние кои немаат, туку да ја подигнат свеста на луѓето за барање на сметки и со тоа намалување на сива економија.

Како и да е, и 100 ден да ти вратат, е добредојдено, секако тие пари што ти се наменети за трошење во тек на месецот ќе ги потрошиш, без разлика дали ќе ги скенираш сметките или не.

На sj *O*, mimiiiii, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.203
    Ние не скенираме, да знаев за темава немаше да ги фрлам, но од сега тука ќе ги постирам :smirk:
    16A80368-10AD-4214-B476-EDB892DC04EA.jpeg
    11E8A14D-CB0B-4024-8108-E7D16299EAE9.jpeg

На sj *O*, zuto, Cka и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.120
    Технички, ДДВ-то од секоја сметка што не е скенирана го сметаат како донација на државата, дури мислам дека баш со овие зборови го кажа некој од политичарите. :D И као демек таа донација ќе се користи за загрозените после, така да според мене легално исто ти се фаќа дали ќе ги донираш на загрозените преку државата или преку давање фискални. А морално не ти се фаќа исто, поморално е директно да им ги дадеш јер знаеме кај завршуваат ,,донациите" кон државата. :lol:

На Fraxinus, Ambitious, GirlRose и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    МојДДВ и така е една од најпреварантските популистички мерки. Имам зборувано со другар, кој е магистер на Економскиот факултет, работи во банка многу години, само ми кажа дека мерката е тешка глупост и дека обичен човек од работничка класа, па и средна класа, ќе му се слеваат минимални пари. Отприлика 200-300 денари. Ако навистина сакаат да се слеваат парите кај граѓаните, тогаш нека го намалат ДДВ, нека намалат даноци, нека го намалат буџетот, нека ги намалат непотребните трошкови. Само обични фарси, но на неписмен народ се можеш да му продадеш:)

На sj *O*, x-MajaEsposito-x, LittlePinky и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.657
    Допаѓања:
    61.849
    Повелете

Прикачени фајлови:

На sj *O*, elimkd и Reina.Gitana им се допаѓа ова.
  15. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Да да, навистина се поднамали сивата економија. Пола Западна Македонија нема фискални апарати, инспекција не влегла со години, данок не знаат што е.

Затоа по македонскиве населби УЈП тормозат обични пиљари што врзуваат едвај крај со крај секој месец.

Јас немам ништо против луѓе што заработуваат и трошат пари на одмори и облека. Не барам емпатија од нив, туку барам одговорност од тие што земаат плата да направат економијата да се развива, да донесат странски инвестиции, да ги помагаат домашните фирми, да се раздвижи пазарот на труд, платите природно да се креваат, да има еднакви услови и закони за сите. Вклучително и за тој во Пехчево и за тој во Тетово. Барам одговорност зошто буџетот е се поголем, а парите никаде не ги гледаме. Да не зборувам за тендери итн...

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nane2356

Nane2356 Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    1.567
    Ее вака никогаш на време нема да ги видам хахаа:lol:. Ако има некој нека пушти и лп на сите по малку:(

На sj *O* и elimkd им се допаѓа ова.
  17. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.203
  18. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.364
    Допаѓања:
    26.293
    Мене ова тема ми е малку безвезе
    Игра на среќа фактички кој ке стигне да скенира во ред, кој не само ке си се радува на празно, подобро е да ги праќате во порака на тие што знаете дека немаат наполнато

На sj *O*, Аргентина * и elimkd им се допаѓа ова.
  19. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.599
    Допаѓања:
    15.941
    Да бе, сакаш криминал да напрајме и во зандани да завршиме :!:
    Бегај таму, ни фискални ти сакам ни ништо :smirk:
    Да, баш политичарите гледаат и ситниот денар да му го доземат на народот, а народот само скенира фискални за кој платил ДДВ за да врати колку толку некоја пара назад :!:

На sj *O*, Tanjamm, Аргентина * и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. kockakockica@

kockakockica@ Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    249
    Мене не ми е јасно како да ја скенирам фискалната кога на форумов сум од телефон?
    На работа фали уште телефон да држам пред компјутер па да ме однесат у Бардовци :D

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.