Накит од папочна врвца, мајчино млеко, запче...

Discussion in 'Мода и стил' started by baba Rada, Dec 18, 2018.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Кога бев трудна нас тоа бабицата на предпородилните часови ни го кажа.Демек многу била здрава дрн дрн.Јас прво помислив се шали.Ама после слушнав и прочитав многу славни ја јаделе. За мене е грозно како самата или бебето да си го јадам.А за мм да не зборам нему му беше страв да ја пресече папочната не па да ти јаде плацента :puke:

Feminka22 and Nigredo Odor like this.
  2. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Е ај ако не и окубани влакна од прва депилација и влошка од прв циклус нек се чува :puke::puke: |(

Едино шо не ми е одвратно се млечните заби, ама тоа за успомен на детето, не за мене, во ваква кутивка

Screenshot_22.jpg

3. Monella

Monella Форумски идол

Вакви модни трендови пратиме, за друго не не бива.
    Којзнае колку веќе се гордеат со накитот врз себе :|

Јас лично :shake:
    Тоа што можам и сакам ќе си го чувам дома.

Oxymoron and emkaemka like this.
  4. rolulika

rolulika Истакнат член

Никогаш емотивно не сум се врзувала за предмети а не пак за вакви глупости:D

baba Rada likes this.
  5. baba Rada

baba Rada Популарен член

исто и јас сум особа која не обожава врзување со предмети, но има луѓе кои ете сакаат да сочуваат моменти од чинот на доење, па од некое, праменче или др..такви се, емотивни повеќе и не им замеравам..па и сликите кои ги имам еден тон не сум ги разгледала со години...бледеат спомените....
    Јас имам само една мала бебешка навлека за перниче со извезено пиленце...се уште ја употребувам иако има по некое дупче на неа од толку години перења, но секогаш кога ја вадам или ја ставам, мора да ја допрам до лице и осеќам една прекрасна блажина во душа и капка солза на очи.
    Нешто треба да сочуваме од убавите моменти, но капка млеко преточено во накит ми е само некое помодарство.

Abeja and rolulika like this.
  6. rolulika

rolulika Истакнат член

Спомените вредни за памтење нема да ги продолжи или потврди капки млеко, заби, коси, крв што и да е.

baba Rada likes this.
  7. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Од вакви работи не би правела накит, можеби само би сочувала нешто како убав спомен. Не ми се верува ама ќе видиме. :D

baba Rada likes this.
  8. Abeja

Abeja Популарен член

Не би направила такво нешто. Ако сакаш да ги чуваш тие свети работи, не гледам причина да ги мандаш на ѓердан со цел да те видат колку си интересна и дека твојата љубов кон твоите деца е посилна од онаа на мајките без таков накит. Бесмислено е. Тие за мајката свети работи треба да се чуваат на интимен начин, посебно место во домот, пример албум со слики, посебни кутивчиња и сл. А замисли имам такво и го изгубам, никогаш нема да си простам, од бес и помодарство да ги ставам на ризик од губење.
    Јас си ги чувам алките од болница, папочните врвки, косички и првите исечени ноктиња.
    Оф јадниот, којзнае како го излажале, гарант со кечап или вино. Крвта не излегува од папокот при прв/втор секс а и не тече странично за да остави такви дамки. Или може брцнал со рака па замачка. Ако имала добиено можел повеќе да намачка, поише пари ќе собере. Ете како се прави пара.

Oxymoron and baba Rada like this.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Овие ми се прекрасни. Би носела вакво нешто како спомен на нешто, за мене, бесценето без око да ми трепне дали на некој му е гадно, морбидно или го смета за помодарство. Штета што немам млеко повеќе. :lol:
    C5-breastmilk-necklace.png image_c142fb7b-d065-484d-a40d-a9acf7910d21_1024x1024.jpeg Coeur-Lait_Maternel_Heart_Breast_Milk_LaJoieEnRose-600x537.jpg

Annath, Nigredo Odor, Kitten and 3 others like this.
  10. baba Rada

baba Rada Популарен член

Не сум знаела дека Власите препорачувале папочната врвца да се чува обавезно и тоа по можност да се залие во восок и да се чува цел живот оти тоа било многу моќна амајлија која во себе содржи силна енергија на три животи составени од капка крв на таткото, на мајката и на самото новороденче.
    Па ете и од каде се потекнуваат идеите за изработка на ваков накит.

11. vitamina

vitamina Форумски идол

Леле, на мене кога ми ја извадоа тоа плацентата тогаш и ме расцепеа целосно, оно такво ко бубрег меко темно кафено крваво.. големо колку бебе :drunk::drunk::drunk:
    Кога го видов се чудев што е тоа..
    Језивко..:whew:

Ava.84 likes this.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Не сакаше да пробаш:rofl:
    :!: ама многу здраво било (facepalm)

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Да да на скара со солче да го потставиме малку :D

Ava.84 likes this.
  14. elena.mak

elena.mak Популарен член

Ни малку не ми е језиво. Жената ја познавам и лично, имам многу парчиња накит од кај неа. За сите работи кои сакам да ми ги зачува во смола чекам уште, ама ќе ги направам. Млеко веќе немам, да имав ќе си направев. Не значи дека баш ќе носам заби на уши или папочна врвца на ланче, ама како украс сакам да го имам. Така расфрлани лесно си го наоѓаат патот, губејќи се по секакви кутивчиња.

Annath and baba Rada like this.
  15. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Власите ги имаат едни од најмоќните вештици во Романија.... Не е ни чудо што тоа потекнува од кај нив..... Инаку на темава... Језива е..... Јас не би чувала такви работи (млеко, заби, влакна) но секако дека ќе го чувам бројчето зашто и мајка ми го чува моето и од брат ми.....

baba Rada likes this.
  16. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Другарка која се породи пред неполни две години рече дека билa и вкуснa. :|

Инаку, накитиве од @kristina.k се мелем за очи. Каква уметност може да произлезе од човековата креација, потполно возвишено. :l:

Last edited: Jan 15, 2019
    kristina.k, Ava.84 and baba Rada like this.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

И како на сестра ми, ќе и остане еден млечен заб, па ќе ме убие OCD, ќе има празно место во кутијата :D

x.Daisy.x likes this.
  18. SugarHoney

SugarHoney Популарен член

Што нема да прочита човек, да се наежи човек. |( А од првото гомце на бебето може ли да се прави?

Ygritte, Amellie13 and makedon81 like this.