1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Намалена оваријална резерва и причини

Дискусија во 'Бременост' започната од it's me A, 26 март 2025.

1. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.155
    Допаѓања:
    11.956
    А колку е најдобро да биде АМХ како по,, книга"?

2. ристованабане99

ристованабане99 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    27
    Пред некое време прогуглав баш на оваа тема - редовен циклус а истовремено немање фоликули и негде ми излезе дека постои нешто што се вика ановулаторен циклус односно немало овулација, а сепак имало циклус, но таквиот циклус не потекнува од распаѓање на неоплодена ј.к. како вообичаениот, туку е некој вид „чистење“ на утерусот. Не знам колку е ова до крај точно, треба со специјалист да се разговара.

3. it's me A

it's me A Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    18
    Разговарано, јас не сум човек што нешто остава на случајноста.
    Одговорот беше специјалистички и дипломатски, можеби ова, можеби она..

4. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    1.319
    Кај мене исто се промени, иако и претходно сум имала 5-6 дена од кои вториот и третиот ден најобилно. Некаде пред 5-6 години ориентационо почна да се намалува и до ден денес имам 3-4 дена од кои само вториот и третиот ден се полни влошка. По пораѓај продолжи исто.
    Инаку некаде на 27 години прв пат испитав амх и резултатот беше малку над 1, за во 2023 веќе на мои 32 години да биде 0.04, во две лаборатории исто, приватна и државна. Тогаш веќе имав поминато едно ин витро и две инсеминации, неуспешни за жал и се спремав за второ, но баш тогаш останав бремена природно.

На tina2018, Matteaa01, it's me A и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    563
    Еве и јас да дадам подршка со моето искуство. Имав ендометриоза и една лапараскопија на 33 години. Цистата повторно ми се појави по само 2-3 месеца. Самата ендометриоза и лапараскопијата ги намалуваат резервите иако јас не испитав тогаш амх. Сите доктори ми рекоа само ин витро за дете. Може и тоа беше причината што се опуштив и сметав дека природно нема шанси за бременост. Забременив на 34 години природно. По ова имав два спонтани па тоа беше причината што почнав со испитувања. Амх на 36-37 години му излезе 0.3 во 3 лаботатории, ФСХ 17, на ехо имав мн.малку антрални фоликули. Сите едногласно беа за ин витро. Направив 5 инсеменации и 1 ин витро, се неуспешно. Во меѓувреме се што ќе слушнев од капки, чаеви, фемина капки, хомеопатија и триста други работи пиев. Ни тоа немаше ефект. Кога наеднаш на 41 година бременост по природен пат, успешна. Нема правила за ништо дефинитивно. Јас претпоставувам дека АМХ да сум го испитала на овие години после ендометриоза, лапараскопија, инсеменации, ин витро ќе бил нула.

На 5678m, tina2018, pravnicka_2604 и 7 други им се допаѓа ова.
  6. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    Исто како тебе, намалена оваријална резерва на 38 год со амх 0.05 и фсх високо. Три трансфери со донор јк, третиот успешен, родив на 45. Остави ги цигарите, вози точак, вежбај нешто, јас вежбам јога, може што сакаш само телото да го движиш и да не се нервираш. Оди на воздух, н апланина на море да се одмориш. Провери вит Д и пролактин. Јади авокадо, бразилски ореви, јаткасти плодови, медитеранска исхрана.

На H.VAGA, Skyler81 и it's me A им се допаѓа ова.
  7. it's me A

it's me A Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    18
    Ваквите приказни се многу инспиративни и ме радуваат. Во овој релативно краток период на обидувања и ја добив впечаток дека амх и фсх и не се толку битни, колку што е бројот на атрални фоликули
    Кај нас правеше со донирани или надвор?
    Од еден "шопинг" ти беа јајце клетките или повеќе?
    Јас сакам Солун, со свежи, па не знам
    Не ми се губи искрено време во чекање чудо

На H.VAGA, intj_girl и Carpe Diem New им се допаѓа ова.
  8. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    1.340
    Само да ти дадам поддршка за Солун, познавам една што е бремена сега моментално на 53 години со донирани, успеа во Солун после 5-6 години (ако не и повеќе) бавтање во Систина... Во Систина пробуваше со свои јајце клетки...

9. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    Њуборн кај Трајковски. Прво купив три јк во Ремедика кај Димитров, врска нема. После купив шест во њуборн, втор и трет обид таму. Знам жена во Систина што успеа кај Поповиќ.