Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напади од кучиња - со причина или без?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 2 јануари 2022.

1. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Важи. Ај соберете се сите кучомразачи и оформете Суд и судете на кучињата, ставајте ги во притвор, во затвор, казнувајте ги парично или со општокорисна работа.
    Сега гледам кучињава по улица беа седнати и читаа на Фемина за дискусијава шо ја развивте и некако замислени беа, насекирани.

2. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.306
    Не сме кучомразачи... Само сме свесни дека напаѓаат и без да им дадеш причина.
    Јас си ги обожавам, и кучиња и мачки и све живо, али едноставно постојат пореметени животни кои би те нападнале и без да им пријдеш прв.
    Исто се ко луѓето, тие кои се агресивни и со тотално разрушено ментално здравје не би одбрале личност на кого ќе се испразнат, едноставно напаѓаат, исто е и со кучињата.

На Rama, Hellobeautiful, Konfetka и 14 други им се допаѓа ова.
  3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.807
  4. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.106
    Допаѓања:
    4.041
    Daj ne vadi muabeti od gazot. I sfati malce so sakat clenkite da ti kazat ne bidi zaslepena

На Tanjamm, Indiegurl и Just.do.it им се допаѓа ова.
  5. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Фала Богу шо постоиш ти да ми ги отвориш очиве.

6. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    3.276
    Лабрадорот е дадилка број еден во светот, најчесто се користи и тренира за чување деца, помош на слепи, помош на луѓе со посебни потреби. Дефинитивно не е за на списокот. (facepalm)

На Angie1432, Nikolina35 и piglet1 им се допаѓа ова.
  7. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    3.254
    За некои работи претеравте.
    Сум за тоа да се чува куче на поводник и со маска кога се шета, најпрво за отрови да не земе да касне нешто, друго затоа што иако јас немам страв, некој има и посигурен се чувствува кога гледа дека се на поводник и со маска. Трето, лично поради моето, едно од моите страшно се плаши од други кучиња иако е 60кг, беше касната како мала и ако некое куче посебно од малите раси и се пушти да ја каса по нозе она ќе врати од страв и ќе се напраат проблеми (ова веќе се случи бидејќи сопственикот на малото не му ставил маска и го шета пуштено слободно, и по дифолт ако има 5кг не било опасно и не напаѓало, не ми се мислеше што ќе се случи ако мојава беше без маска, фала богу добро поминавме).
    Треба да носат маски и да се на поводник, јас сум се трудела да ја истренирам ама тука имавме фалш кога беше касната и веќе нема назад, ако твоето куче е пријателски настроено, моето не е колку и да ми е криво и тешко поради тоа. Поради такви сопственици јас не можам да излезам со неа секаде.
    Доколку им беа барем на поводник кучињата, и мојата ќе беше релаксирана и немаше да ми се крие позади нозе на шетање, плашејќи се.

Е сега имате и кучиња скитници, ама тие се најпријателски настроени жими се. Нонстоп се со луѓе, повоспитани се од 50% домашни миленици, не осеќајте страв покрај нив, нема да ве нападнат. Секое напаѓа со причина, буквално секое.
    Кај мене во комшии имаше кучка и едно девојче враќајќи се од школо секој ден и се фрлаше со дрва камења и и лупаше по врата со нозе.
    Не можејќи да направи разлика, нападна друго девојче школарче кое идеше подоцна од погоренаведеното.
    Ја успаа кучката, крајно ми е жал, не беше крива.
    Сакав само да ви укажам дека куче напаѓа со причина, ако некој на точак го измалтретирал, истото куче можеби ќе нападне некого на точак...

Друго, @темјанушка , како така во исти кош ставање кучиња?
    Јас чувам со дете мало 3 кучиња, кане корсо, ротвајлер и мешанка прибрана од улица, што мислиш кое е најопасно од нив?
    Јас велам комшиското од 10кг, бидејќи два пати ја нападна мајка ми и еднаш ми се стрча по малата, повисоко раце немам кренато во живот со неа во нив.
    Ама газдата не му дава да јаде, го тепа, не го погалил ниеднаш во живот.
    Секое куче е слика на газдата, и не се они криви, ами луѓето сe ѓубриња.

На AugusTina!, piglet1 и СуперДевојка им се допаѓа ова.
  8. GymGirl❤

GymGirl❤ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2021
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    801
    Мразам и се плашам од кучиња! Прво ми е грозно дома да чувам куче нема ни да јадам ни ништо од што ќе ми е грозно. Друго..Фобија имам голем страв несакам ни да ме допре! И тоа ова за помалечки раси на кучиња зборувам ( а и не се разбирам многу многу бидејќи не ме интересира) а камоли од тие страшните пит були. И коа ќе слушнам дека некој дома пит бул чува :tmi: страшноо....

Не отидов кај пријателка нокти да направам ради тоа што дома чува куче
    неможам едноставно како на шилци да седам од страв а недај боже па да не ме остава на мира да скока или ржи :worried: има циркузи да бидам да бегам да пискам :tmi:
    И што? Си губи клиенти така не сум единствена која се плаши од кучиња, а недај боже да нападне и оштети некого.

Исто кај дедо ми не идам ради тоа што земаа куче палаво што прави нереди и да е врзано од што е бесно се ослободува и се џитнува и ржи страшнооо...
    И од скитниците мн се плашам а ги има многу во мојата околина кои се јадат меѓу себе неможеш да поминеш или со се нив и последецици а може и да не поминеш. Исто и мн луѓе се жалат сега брзо куче нападна мајка со бебе во количка и ред други случки :@ Ми се гади бе веќе од тие кучишта и навечер не се спие од шо се дават меѓу себе :envy: Верба во куче јас немам макар и дома да е спитомено.
    Исто една пријателка има дома куче божем питомо а го затвара во кафез кога има гости затоа што напаѓало и за рака ја гризнало некоја жена :x

На kikikikirika и Just.do.it им се допаѓа ова.
  9. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    3.254
    Не можам да замислам да мразам нешто, колку само силна емоција е омразата, посилна од сите други.
    Разбирам да ти е страв, ама да мразиш.... па посебно куче?
    Што ти направило тебе лично некое куче?
    Па уште посебно си ги нагласила бул расите, си имала ли допирна точка со нив?
    Си видела ли барем бул раса соодветно воспитана во присуство на луѓе, мали деца, други животни?
    Првично питбулот е направен да биде дадилка, перфектно куче е.
    Ама кој да ти каже Ивана

Последна измена: 7 јануари 2022
    На _adi_5 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. GymGirl❤

GymGirl❤ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2021
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    801
    Не во тој смисол да го мразам да му направам нешто |( мене ми е страв да видам куче, а мразам по дома куче грозно ми е не е хигиенично. И ми е страв.
    А булите се мн силни и страшно изгледаат а не дека сум имала допирна точка а недај боже можам инфарт да добијам.

11. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    3.254
    Разбирам страв, не разбирам омраза, за што и да се однесува.
    Мене лично ми е страв од кокошки (ме нападна ко мала, и земав пиле, ме бркаше додека не ми текна да го пуштам, тражила сам, добила сам :wasntme: ), и тоа е, сите имаме страв од нешто.
    Ама да ги претставувате кучињата ко крволочни животни е претеризам, секое напаѓа со причина.
    Ако те мавне некој тебе нема да му вратиш?
    Може ќе преќутиш еднаш два пати, трет пат ќе го мавнеш и ти, епа така и кучето, нека го шутираат по улици, нека се изживуваат со нив и после ме касна, лошо е, е лошо е де, и јас би била лоша.
    Идам леб да купам, земам еден плус, ќере раздава на кучиња по пат до дома.
    Ко би им фрлиле некое лебче и вие, храничка, не би ви вратиле со лошо.

На 1209, _adi_5, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Не ги ни исчитав мислењата тука но скоро на ФБ читав таква тема и најглупите коментари беа "Куче не напаѓа без причина"

Како не бе?

Во животот немам ниеднаш повредено животно, три пати сум нападната од кучиња. Сум гледала и како напаѓаат мали деца без причина. Чував често ретривер на пријатели, демек дресирано, демек интелигентна раса, исто нападна човек со велосипед. Може сакаше само да си игра, но небитно е, човекот падна од велосипедот и си ја скрши раката.

Читав дека само во Гевгелија последниот месец дена имало околу 20 луѓе кои побарале лекарска помош по напад од куче. Не верувам дека сите тие дале повод.

И нема мирна раса, од најмало до најголемо треба да си шетаат со заштита на устата.

За уличните да не правам муабет. И тие не се оставени од такви ко мене што не чуваат кучиња, туку баш од тие што чуваат. Прашај кој сакаш што има кучка, кај му се кученцата од окучување почнува да дтка, за едно ќе каже кај го дал, за другите ќе измислува, а всушност ги оставаат на улица.

Последна измена: 7 јануари 2022
    На Rama, simona_baby, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    3.254
    Затоа што некој има поразлично мислење од тебе не значи дека му е глупо мислењето. Некој е цел живот со кучиња, за разлика од тебе, па може по тоа има оформено мислење различно од твоето, ама не, се што не ви се свиѓа е глупо.

Зошто мене ме нема нападнато скитник туку домашно нечие?
    Немаш повредено? А храна имаш дадено на барем едно на улица?

Јас чувам еве кучиња женки постојано бидејќи се полесни за дресура и поприврзани со семејство, едната ми почина, сега сум со 3.
    Кај ми се малите кутриња што мислиш?
    Никаде, оти ниту еднаш немам дозволено да се спари ниту една од 4те.

Не ги судете а не сте ги ни чувале во живот.
    Куче до 2год е најнормално да скока игра ко будало оти е дете до таа возраст, да гризе до 6 месеци оти заби менува.
    Вреди да се обидеш да чуваш, да им дадеш шанса.

Прикачени фајлови:

На _adi_5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kikikikirika

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Кога едно тврдење е нелогично, го загрозува животот и здравјето на луѓето и другите животни, не требаше да напишам глупо, туку дрско, безобразно и себично од страна на "љубителите" на кучиња. Да тврдиш дека не напаѓаат а само во Гевгелија 20 луѓе каснати за еден месец, во Битола 20 000€ општината платила оштета значи не е за потценување колку се опасни. И на живци ми оди, одиш се жалиш на сопственикот, а тој најбезобразно ти вели "моето куче не напаѓа".

Еве членка погоре пишала не можела да излезе од дома со нејзиното куче од кучиња пуштени "да се растрчаат".

И да, сите така викате не сте оставиле куче на улица или не ви избегало куче, а факт е дека тие кучиња не се од мене оставени што никогаш не сум чувала т.е. само еднаш ко деца заради брат ми.

Чувајте си ги, сакајте си ги, ама дека неправилна грижа за куче е опасност за околината е факт. И ако е нормално да скока и игра, нека ти скока и игра во дворот а не на улица. Баш ретриверот на тие години имаше навика да бега и да оди по детски градинки и школи за да си игра со деца.

Живеам во странство, конечно можам ко човек да излезам ноќно време да се прошетам, во Македонија одкако не нападна куче со такси/кола до врата. Што овие тука нели се љубители на животни што не ги фрлаат на улица, зошто против нив никој ништо не пишува? Само во МК/Балканот таква дволична љубов кон животните постои.

Муабетот ми е, чувајте си ги ко на западот и никој нема да има ништо против. И не е државата крива, толку многу исфрливте на улица што ни во германските стационари нема да ги собере.

На Rama и WildMk им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Народот е крив што е неодговорен, државата е крива што не санкционира.

На Rama, kikikikirika и Vanilla15 им се допаѓа ова.
  16. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.157
    Едноставниот одговор е дека си имала среќа.
    Толку.

17. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    3.254
    Мислењето погоре е мое, јас не можам да излезам со кучето поради тие што не се на поводник и со маска, бидејќи моето куче има страв од други.
    Кажав дека е тоа неодговорно сопствеништво и сум против тоа. За парење и оставање па најмногу сум бесна.
    Сите ми се чипирани на мое име, слободно нека ми следи казна ако оставам некогаш едно од нив, сама ќе се пријавам.
    Не беше за џабе бесплатно чипирање на миленици ама никој не чипираше, се трудат и да стерилизираат со попуст и се, ама вас ви е тешко да покажете дури и емпатија а не пак храна да им дадете, ко рисови и лавови да шетаат по улици.

Мене и ми скокаат и играат по дома, скокаат на маж ми, на брат ми, не им е дозволено да скокаат на други, на малата и баба ми пример, оти ќе ги превртат и верувала или не, не скокаат на нив, не си играат грубо со нив две. Надвор исто не е дозволиво да го прават тоа, ама дека ако некое ми се затрча да игра одма е напад, епа извини не е.
    Гости кога имам што се плашат, кучињата се затворени, немам намера да траумирам некого.
    Дали ќе нападнат, со мене гарантирам не, ама и не гледам потреба да ми влегува некој сам во дворот кај што има табли дека има куче, а што не го знаат кучињата.

Не знам дали не ми го читаш мислењето или се правиш на Тошо, бидејќи иако со сите женки, не сум ни имала кутре мало од нив оти не се спарени никогаш.

Јас не велам дека не напаѓаат, напаѓаат, ама си имаат причина, ти може не им ја знаеш а ниту јас, може било тепано, користено во борби па фрлено надвор, може е гладно па си ја брани храната, може е територијално, си го брани просторот.

Јас сум против неодговорност и сакам да се казнува, прва сум од тие редови да се казни секој што ќе остави миленик и веќе да не му се дозволи да чува, крај.
    Врти како ќе вртиш, освен луѓето, никој друг не е крив за кучињата.

18. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    3.254
    Добро, јас сум имала среќа, а вие сите баксузи сте.

19. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.157
    И мене никогаш некој не ме ограбил или силувал, или не ми украл телефон или не ми се случило дома пожар или...
    Ама тоа е само зашто јас сум имала среќа да не ми се случат работиве. Што не значи дека тие кои ги доживеале, лажат или се самите одговорни.

На Rama, MissChievous и WildMk им се допаѓа ова.
  20. kikikikirika

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Vanila ако е така ко што кажуваш, супер, но за жал ретки се тие вистински љубители на кучиња ко тебе.

Еднаш викаш не те нападнало, друг пат страв ти е со кучето да излезеш од други кучиња.

И дали кучето некој предходно го тепал не е оправдување. Има и луѓе што се физички малтретирани, па тоа не гу оправдува ако физички нападнат некој.

Не само улични напаѓаат и чувани кучиња. Мојата мала пријателка многу сака кучиња, има дома куче, како дете со посебни потреби тоа многу и помага да се опушти. И навикната да ги гали, отиде во паркот да погали куче и тоа ја гризна малку. Не знам дали повеќе се исплаши од гризнувањето на кучето или од дерањето на сопственикот " што бара детето тука само, да не сакате и оштета да ви платам". Секакви ги има!