Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напади од кучиња - со причина или без?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 2 јануари 2022.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Дефинитивно
    Затоа и во борби или непријателски коа се фаќаат, одма за врат пошо знаат дека таму ако касне, гејм овер

2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Кучето ќе те нападне едино само ако чувствува дека се плашиш и носиш страв во тебе, они го осеќаат тоа како сакате сфатете си го.
    Убаво дресирано куче не може да нападне бидејќи тоа не е дресирано само за домашен терен туку и за надворешен бидејќи кога ќе го шеташ ќе сакаш да го пуштиш од каиш. И да, во странство изметот се собира во ќеса и се фрла во канти за кучешки измет, кучето се шета на подводник и не смее да се пушта каде што има деца.
    Самоуко дресирано куче може да нападне и на подводник да е ќе почне да лае.
    Кај нас жив глас не им се слуша, барем јас не сум слушнала може и дека во таква околина живеам.
    И друженијата се подржани од државата ама за напуштено куче со чип плаќаш дебела казна. Ако не ја платиш казната следува посериозна казна.

И не знам како е кај други држави ама не секој е способен да чува куче, не секој е спремен да му ја даде потребната љубов и внимание, да го научи односно да си плати тренер за дресура.

Точно,кучето е територијално па секое животно е територијално ама веќе кога го чуваш во двор барем врзи го соодветно. И не дека и детето го кривам ама и родителите ги испуштаат децата, не дека ние сме биле цвеќиња сме се прекачувале во дворови да јадеме цреши ама кога сме гледале дека имаат куче не сме се приближувале воопшто. И не знам како дете од 8 години се нашло само во туѓ двор, па уште да влезе…
    Ете не сум ни на едната ни на другата страна ама сметам дека е крајно да се превземе нешто во државава.

Друго, револтирана сум нема лек за цистична фиброза пак значи, си играат со животите на децава. Да беше за нивно дете пола држава ќе ја превртеа. Толку да не можат да набават еден лек, да спасат човечки живот. Да моли човек од болнички кревет, не можам да гледам ми се плаче значи.

Јака им душа на децава, министриве спијат ли спијат на пари спијат. Да немаш буџет за лек а да имаш за се друго.

На Sielo❤️, ZAHRA, Feminka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.165
    Не најповрзано со темава ама околу кучиња е.
    Пред месец дена тука у маало ми приоѓа малтезерче (мислам беше таа раса) мало беше ама само, никој со него. И велам изгубено е клекнав да видам да не има ремче и го галнав и само слушам од другиот крај на улицата една жена ми се дере: НЕ ГО ПИПАЈ, НЕ Е ВАКЦИНИРАНО.
    И одма се тргнав ама кутрево оди накај мене и пуфлава не го ни мрднува газот да дојде да го земе туку стои во место 50 метра подалеку и го вика по име, а кутрото си оди напред кај му текне, не се врти воопшто на името.
    Патем на истата улица има неколку улични што на све живо се пуштаат. На жена со исто мало куче ѝ се пуштија лани пред мене.

Така што некогаш ни за него не им е гајле.

Последна измена: 12 април 2023
    На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  4. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.427
    Допаѓања:
    12.170
    @buba4e89 има раси кои колку и да е дресирано со тек на години губи мирис, слух, има случаеви кога не препознаваат сопственик и напаѓаат. Во блиска фамилија дресирано куче кое беше носено на изложби и тоа не агресивна раса нападна дете без да биди испровоцирано. Куче е не знаеш во момент што ќе помисли, можи и да се уплаши. Секој сопственик си го познава своето куче, али не можиш слепо да веруваш дека нема да нападни во одредена ситуација. Затоа треба да има закони кои ќе се почитуваат али кај нас се знае како е

На ZAHRA, nextredstyle и IRBBB им се допаѓа ова.
  5. sweet dreams **

sweet dreams ** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2023
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    953
    Колку мразам кучиња значи како диви зверови гледам на нив а коа ќе видам па у парк пит бул или доберман одврзани ми иде да го задавам сопственикот, не сум ја должна да се стресирам да му ја мислам дали ќе ме нападне, многу пати цели кругови вртам да избегнам кучиња. :@

Не се знае со куче, многумина ги пре-прецениле кучињата у интелигенција, сепак тоа е животно и реагира у склад со нагоните и најдресирано да е не моеш целосна доверба да имаш.

На LanaDelReyQueen му/ѝ се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Има. Не дека нема, ако сопственикот знае дека кучето може да биде агресивно кон непознати треба да има табла на влезната врата.
    И кај нас имаше напад на жена изгризана до смрт кај син ѝ дома од две кучиња ама жената знаела дека тие кучиња не ја сакаат и пак отишла. Значи,била предупредена.

На ZAHRA му/ѝ се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.505
    Допаѓања:
    251.377
    Точно. Кучево добро знаело кај да касне за да уби.
    Затоа реков домашно куче не те убива. И каде биле родителите и сопственикот?

На cresa-jagoda, christinnn, ZAHRA и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Е од вакви ко тебе шо мислат вака
    Се јавуваат кучиња шо дават деца
    Пошо куче осеќа СЕ
    страв, агресија, туѓо понашање.

На fbaby му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Па и ја тоа викам
    Ни дете ни куче мисли ко возрасен чоек.
    Затоа треба да се бара одговорност и кај родителите и кај сопствениците

На cresa-jagoda и JuLleE им се допаѓа ова.
  10. sweet dreams **

sweet dreams ** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2023
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    953
    (facepalm)(facepalm)(facepalm)

одбијам на људска глупост веќе.

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.532
    Допаѓања:
    23.049
    Зошто од неа? Она убаво си кажа дека ги избегнува за да нема проблем. Газдата е крив што го одврзува кучето кај што има луѓе.

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.507
    Допаѓања:
    21.165
    Види дали некој неќе или сака или се плаши од кучиња, пак секогаш треба да е на поводник.
    Често саботи сум низ парк, Водно и слични места и неверојатно е мал бројот на кучиња на поводник.

13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Пошо види која агресија и аверзија ја има према кучиња општо.
    И мајка ми се плаши, и СЕКАД ѝ ржат пошо ја осеќаат. А кога ќе влезе негде поопуштена, не ја ни перцепираат
    А ја коа ќе речам ,,кој е најслатко кутре” се полудува од среќа.
    Не се СИТЕ кучиња лоши па да се курчи тука со давење и глупости. Исто како шо не се ни сите луѓе лоши.
    Сум била у преблизок контакт со питови, стафорди, доберманк, ама осеќаат дека ги обожавам и дека имам искрена љубов спрема нив.
    Иако со непознати би биле полоши.
    До карактерот на кучето е
    Нема да помогне ако ги убиеме сите кучиња.

На Sielo❤️ и fbaby им се допаѓа ова.
  14. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.059
    Булмастиф е раса која е опасна и во многу држави овие кучиња се забранети за миленици. Посебни протоколи има за вакви кучиња, ако некој воопшто и добие дозвола да ги чува. Тука кај што сум јас, конкретнава раса е забранета.

На kalinaka, Harper, simoncelicius и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.532
    Допаѓања:
    23.049
    Го знајме сите тоа. Ама има некои што не ги сакат и сакат подалеку од нив да бидат безбедни. Ама како што кажав, државата е крива што нема закони за кучиња и барем еден парк за нив.

16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Епа ај да ги убиеме тогаш?
    ја иам страв од пајаци, ми е страв дека ќе ми рипне у облеката.
    Шо да напраам? Масовно убивање пајаци?
    И од пчели се плашам исто. А пчелите ако ги убиеме отиде Земјава.
    Значи куче треба да се воспитува ко дете, не само за мочање и какање. Треба да му се пристапи ко човек и да се учи на сѐ. Да се комуницира со него

На Sielo❤️, fbaby и tanjaaa им се допаѓа ова.
  17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.532
    Допаѓања:
    23.049
    Абре кој кажа да се убијат? Викам дека треба да има построги казни за луѓе што ги чуват без вакцини, без дресури, без да е пријавено оти има куче, треба да има ппсебно место за шетање кучиња , да не се дозволува секој да чува ако неможе да го чува како шо треба, и како шо кажа членката погоре, посебни протоколи за поголемите и поопасни раси ако сакат да ги чуват на пример секогаш со ланец и маска и дома строго чување во бокс. А не како кај нас му текнало ќе земе огромно куче во 5 квадрата за да се фали види шо иам јас, и после ееее сака да се пари ќе го пуштам да се испразни. Не оди тоа така. Ама џабе е се кај нас.

На kalinaka, H.VAGA, Аргентина * и 3 други им се допаѓа ова.
  18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Ама детево влегло во двор каде што има куче.

На cresa-jagoda и Luciferka им се допаѓа ова.
  19. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.532
    Допаѓања:
    23.049
    Значи доста бирате страни веќе , дали кучето или детето било криво. На нас менталитетот ни е крив, затоа такви работи се дешават

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    19.657
    Таква агресивна раса на куче мора да има соодветна дресура и кажувано од експерти такво куче нервозни луѓе по природа не би требало да чуваат. Исто вакво куче во градски парк во делот што е за кучиња се здави со кане корсо каде на едното му беше скоро откинато увото. Такви кучиња се шетаат исклучиво со корпа т.е сите треба да се шетаат со корпа. Во Пинтија како што спомнав погоре има куп и улични има едно мешавина со пит најверојатно не се разбирам толку така ми личи огромно е и шета слободно...на капијата во двор мора да се има знак ставено дека има куче ако нема треба казна. Кучето секако ќе го успијат, ама со сопственикот што ќе биде? Од кај знаеме дека не е тренирано за борби куче за да брани територија како што кажа Јуле каса за нога или рака не за врат и глава, тоа го прават во борби кога се. Треба строги закони и казни за напуптање на миленик, неносење на поводник кога се шета и за корпа и треба закон кој сака да чува куче голема раса што може да убие обавезно дресура да посетуваат. Има разлика од куче чувар и куче за борба. Жално за детенцето и не ги обвинувајте родителите како божем вие не сте оделе некаде кај комшии со кој живеете блиску сами како деца.

На sunshinebabe, ZAHRA, deskarada и 5 други им се допаѓа ова.