Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Напади од кучиња - со причина или без?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Munchmallow20, 2 јануари 2022.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    @СуперДевојка Нема врска дека не напаѓаат без причина, има скроз пореметени кучиња. Јас лично обожавам кучиња, ко мала имам исчувано мал милион улични, цел живот на улица ми се лепат кучиња да одат до мене, да ме дружат. Ама еднаш ме има нападнато куче, не го ни видов, поминував за до автобуска. Излезе од некаде трчајќи право у мене, не ржење, не лаење, туку и се трудеше да ме касне, забите му одеа накај зглоб мој. Скокав да не ме касне, викав, мафтав да го уплашам, најдов 2-3 камења на земја и така го уплашив да избега. Едно време од таа случка ме држеше страв од улични, ама до сега ми помина, сепак си сакам кучиња.

На Waverly Raven, noteforself, sunshinebabe и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Ако мислиш дека тебе не може да те нападне зашо ги сакаш, мисли си. Ако ти се случи, немој да се браниш. Крива си, јбг.
    А дотичната ниеднаш не ја окуди гледам. Пошто такви како неа си ги губат кучињата.

Не знаеш зашто не го прибрала ама знаеш зашо ме нападнало. Океј:*

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Има такви изолирани случаи, најчесто од возрасни кучиња и кучиња кои се тепани и напаѓани. Таквите напаѓаст луѓе кои им личат на оној кој ги нападнал. Пример ти носиш торба и си го тепала со камења. Голема е веројатноста да нападне друга женска особа што физички личи на тебе и носи торба. Како самоодбрана. Со текот на годините сетилата им слабеат, исто како и кај луѓето.
    Никогаш не реков дека мене не може да ме нападне, но го мислам тоа, да. :)

На Traveler91 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Traveler91

Traveler91 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    916
    Луѓето што сакаат кучиња никогаш не можат да бидат нападнати од улични кучиња. Кучињата осеќаат злоба во луѓето, затоа пробај да ги сакаш, да им носиш храна , и тогаш нема да те напаѓаат!

5. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    Ехеее какво извртување на зборови, какво преувеличување. Не го тепав со камења, само го уплашив. И да сакам не сум толку прецизна. Барем успеав да не дозволам да ме касне. Мојата теорија е дека му поминав во негова зацртана територија.
    Во секој случај, ако домашно куче лае по некој на јавен простор, сопственикот треба да си го прибере, барем тоа е фер.

На burthdaykake, Waverly Raven, noteforself и 8 други им се допаѓа ова.
  6. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.475
    Допаѓања:
    17.133
    @СуперДевојка
    Знам дека многу сакаш животни особено кучиња,сакаме и ние,особено моите деца.Од причина да немаат страв од животни им беше дозволено од наша страна да можат да му пријдат на секое куче.Арно ама мојот син можеше да заврши фатално.И не немој да ми кажеш со причина било зошто моето дете само стоеше до него и го гледаше и доби директен угриз на лице каде настрада највеќе устата.Да не ти раскажувам што и како се случуваше,детето мое има десет лузни,дупки,угризи,како сакаш наречи ги.Небитно,можеше да настрадаат очите,јазикот,благодарни сме му на Бога и за толку.
    Со кучето се знаат од бебиња буквално,не е наше,ама го знаеме добро.Друго кучето никогаш не било тепано,можам да ти гарантирам.Исто така можам да гарантирам дека ништо не му направи,ниту некогаш го тормозеле,не дај боже замавнале.Се случи за секунда,душата ме боли што Стоев на два метри од него а дозволив да се случи тоа.Со кучето се случува нешто, дефинитивно не е во ред.
    Моето дете без престан цела недела ме прашуваше зошто му го направил тоа зошто го гризнал кога он ништо не му направил.
    Додека го читаш ова сигурно ги превртуваш очите ама јас ти гарантирам дека моите деца ниту се злобни ниту малтретираат животни.
    Тоа е мојата хорор приказна на која не му посакувам ни на душман да ја доживее.Слики поарно да не ставам,за да ти доловам што може да направи едно куче.

На Celltica, burthdaykake, Leviosa2503 и 20 други им се допаѓа ова.
  7. СуперДевојка

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Голема грешка е тоа дозволување да му се приближат на секое куче без дозвола од сопственикот. Грешка е што децата не клекнуваат да се еднакви со нив, туку им пристапуваат одозгора, над главата од кучето или од позади. Можам да образложувам до утре на темава, а ти и другите да превртувате очи и да мислите дека сум ваква или онаква. Не е доволно само да сакаш кучиња треба да знаеш како да им пристапиш и како да се однесуваш со нив.

На Amellie13, Angie1432 и Traveler91 им се допаѓа ова.
  8. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.475
    Допаѓања:
    17.133
    Ич да не се секираш...клекнат беше доле,затоа и доби угриз на уста.Сопствениците ни се роднини,често сме кај нив каква дозвола да бараме?Ни дозволиле...Еве сега ти кажи ни како да постапиме.После тоа јас му реков да не му се доближува на тоа кутре зошто некогаш е лошо.Долго размислувавме како да се поставиме во иднина,дали да му викаме бегај од секое едно куче зошто ние како родители знаеме низ што минавме.И рековме сите кутриња не се исти,пак ќе си галиме кутриња.Кога сме сретнувале непознати кучиња сме им викале не смееме да ги погалиме зошто не се наши не знаеме дали ќе ни дозволат.Каде е тогаш кај мене грешката?Еве не е во кучето.
    А јас не очи да превртам желудникот ми се превртува секој пат кога ќе ми текне на крвиштата

На Celltica, Leviosa2503, Waverly Raven и 18 други им се допаѓа ова.
  9. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    718
    Допаѓања:
    1.952
    Те молам не се објаснувај. Жал ми е за тоа низ што сте поминале, не ни можам да замислам како ви било. Па уште да се објаснуваш чива вина било. Целта на девојката е да оди контра секој муабет.

На sweet dreams **, Celltica, burthdaykake и 19 други им се допаѓа ова.
  10. СуперДевојка

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Тужете ги тогаш. Така се постапува во вакви случаи. 1000-2000 евра оштета ќе земеш, можда ќе се смириш малку тогаш.

11. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.475
    Допаѓања:
    17.133
    Ова што го пиша е премногу дрско.Зарем мислиш дека тие 2000 е ќе ме смират мене или ќе направат да заборавам на тоа.Тие сцени ќе ги имам пред очи дур сум жива.Луѓето не спиеја цела недела откако се случи тоа,моето дете го обожаваат.Се утепаа трчајќи по болници и плачејки.Бараа начин да го решат проблемот со кучето единствено им рекоа дресер да платат.Се јавуваа дресерите им бараа 300 е што реално луѓето ги немаат.Меѓу другото им нагласија дека не им даваат гаранција дека кучето нема веќе да е агресивно.И твојот совет беше да тужам да се смирам???

На Celltica, piglet1, Leviosa2503 и 24 други им се допаѓа ова.
  12. СуперДевојка

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Тоа шо се десило се десило и нема назад без разлика јас каков совет ќе ти дадам. Греота за детето твое ама целава приказна е многу сувопарна и напишана колку ете кучето го каснало. Шо не го успаа кога е толку агресивно? Колку деца/луѓе нападнало? Викаш често сте со нив, а го каснало само тој еден пат. Агресивно куче напаѓа често, напаѓа и други, не само син ти. По тој напад, колку други напади имало кучето?
    Игриво е, сака деца или не?
    Има многу аспекти ама секој си ја кажува својата верзија. Штета шо кучињата не можат да ја кажат нивната.

На Traveler91 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Shia

Shia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2017
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    480
    Што со луѓето кои имаат фобија од кучиња, ете се плашат едноставно, како се криви тие луѓе во случајов?

На ane.bella, Lavender4, buba4e89 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Кучињата секогаш даваат предупредувачки знаци пред да нападнат, најчесто посуптилен говор на тело што ние луѓето го игнорираме затоа што кога и да видиме куче мислиме дека може да го галиме и да му правиме што сакаме без последици.И да, имаат тригер за да каснат, не е тоа туку така, само што(особено кај мали кучиња) луѓето немаат граница до каде ќе одат и не ни сфаќаат дека прават нешто погрешно.Најчесто сите игнорираат кога му е неудобно на кучето, и после, аааа јас ништо не му направив.
    И јас не ги знаев овие работи пред да земам куче, ама ете, има луѓе што зборуваат за ова и многу убаво објаснуваат, плус, ако чувате куче и го следите внимателно ќе сфатите дека ни едно касање не е од ништо.

Едит: најпрост пример колку за илустрација - мафтање на опашката.Сите одма си асоцираат дека кучето е среќно и им се радува, а нема врска, може да значи и вознемиреност и агресија, само реално некогаш погрешно се интерпретира.
    Почитувајте им ги границите на кучињата, живи суштества се.

Последна измена: 2 јануари 2022
  15. Traveler91

Traveler91 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    916
    Како така сакате кучиња а ве напаѓаат, малку чудно, јас на пример цел живот сум со кучиња и не ми десило до сега да ме нападне некое. Жално е што кучињата неможат да зборуваат и да се одбранат, затоа ние кои вистински сакаме кучиња треба да бидеме нивниот глас.

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    832
    Која сувопарна приказна жити се? Која друга страна на приказната? Нека звучи најбездушно, ама кучето нападнало дете еј, а ти се обидуваш да најдеш начин да кажеш дека детето е криво...му пришло од горе или што ти ја знам. Што си ти, кинолог па толку експертски пристап тука?

На Konfetka, Leviosa2503, Bella ••• и 15 други им се допаѓа ова.
  17. Traveler91

Traveler91 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    916
    Нека работат на таа фобија, значи земјата не е создадена само за луѓето, би требало да се навикнете на тоа.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.475
    Допаѓања:
    17.133
    Знаев дека воопшто не веруваш во приказната.
    Ама ако јас пак учтиво ќе ти одговорам.
    Пред да се јават кај дресерот се јавија во Вардариште,не сакаа да го успијат.Се јавија во лајка,неможеле работеле само со улични.Ова си имало сопственици и они едино што можеле да направат е да бараат дресер кој ќе работи со неговата агресија.
    Друго кучето не покажува агресија,да покажува не би дозволила да му се доближат,се случува секундарен напад,и само еден,а не константно напаѓање.
    Трето нормално само еднаш го има нападнато,нема да дозволам јас како нормален родител тоа да се случи втор пат.Зарем на секое одење таму треба по еднаш да го гриза.Изгледа не се преслушуваш што збориш.
    Четврто да..нападна уште еднаш.Сега ќе ти раскажам и како.На нивната ќерка беше роденден и дојдоа другарки.И откако се случи тоа со син ми секогаш кога ќе имаа некој му ставаа маска.Арно ама девојчево решило цврсто дека она сакала кучиња они ја сакале неа и си чувале дома три знаеле како со нив,му ја извадија маската жал и било.Е истото девојче,веројатно некоја ко тебе што цврсто е убедена само злобните и со причина ги напаѓаат ја зграби за рака.Ама она немаше две год па успеа на време инстиктивно да ја повлече раката да не дојде до поголема работата.

На sunshinebabe и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    И сите работи што ги пишавте пак во ниеден случај не оправдува да го пушташ кучето слободно на улица.
    Пошто у мојот случај, газдарицава к не ја болеше.
    Уличката е тесна, кола да помине нема кај да сврти да го избегне кучето. Барем за него нека ѝ е гајле.

На Lavender4, sunshinebabe, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Јас само одев по улица покрај која имаше куќи.
    Од еднава беше отворена портата и само слушам лаење и го гледам излегува од дворот, накај мене и околу мене лаеше и ржеше.
    И среќа знам како да реагирам.
    Интересно како НИКОЈ не ја осуди типката што не притрча по него. Баш интересно.
    Нека трча кучето слободно додека е во твој двор и куќа. Надвор од тоа, не е твоја улицата и се знае дека на поводник треба да биде.

На Lavender4, sunshinebabe, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.